Krönikan

Här är dagens krönika. Som handlar om alla våra djur. 

himlastormande män och gråtmilda kvinnor?

Jag läser nästan uteslutande böcker som är skrivna av kvinnor. Jag vet egentligen inte varför, men jag antar att det är för att jag helt enkelt har mycket lättare att ta dem till mig. Det finns igenting så kraftfullt som en skildring av ett kvinnoliv kan jag tycka. 
Böcker av män är ofta skitnödiga och okänslosamma enligt mig. Kanske på grund av att män helt enkelt inte är lika begåvade när det kommer till att formulera känslor..
Några män är dock undantag för mig och det är som bekant Alex Schulam och även Jonas Gardell, Vilhelm Moberg, Ivar Lo, Peter Pohl och Per Nilsson. Men det är också typ bara dom. 
 
Den grejen, att jag helst läser böcker skrivna av kvinnor, gör även att jag på vissa sätt kan förstå de män som bara läser böcker skrivna av män. Eller de stå upp komiker som på allvar säger att kvinnor helt enkelt inte är lika roliga som män. Det är ju för att de inte förstår, inte kan ta sig till- kvinnor. Skillnaden är väl kanske att jag inte är dum i huvudet och tror att bara för att JAG tycker något så är det så... Och visste jag att män av olika anledningar hade svårt att bli publicerade, svårt att få "gig" osv, så hade jag kanske försökt tänka om och verkligen anstränga mig för att lyfta fram dem. Men det är ju uppenbarligen, bara jag. 
 
När det kommer till musik är jag helt tvärtom. Jag lyssnar mest och oftast på musik framförd av män. Undantag finns som Robyn, Aretha Franklin, Marit Bergman, Annie Lennox, Regina Spector osv. Men mest är det män. 
Och där tror jag att jag har fingret på det redan och jag tror det beror på att kvinnor sällan gör Pampig musik. Kvinnor gör ofta mer lågmäld musik (tänk Norah Jones, Miss Li, Ane Brun osv) och det finns väldigt många män som också gör lågmäld musik. Men det finns även många (fler?)män som gör pampig musik med mycket svallande känslor. Både Robyn, Marit Bergman, Annie Lennox och Aretha Franklin är även kvinnor som gör pampig och lite högstämd musik. Och dem gillar jag. Men de här tjejerna som sitter överallt i Sverige just nu med sina gitarrer och viskar fram gråtmilda toner- nej det går inte! Inte männen heller för den delen. 
 
Och det är väl lustigt egentligen. Hur män, som ofta är så kassa på att uttrycka känslor, kan lyckas göra såna himlastormande, känslosprängda låtar...Men på många sätt typiskt också. Alltid ska de ta sån jävla plats! 
 
Några himlastormande låtar av män: 
 
Den här låten ska jag ha på min begravning:
 
 
 
 

denna dagen

Den här bloggen har vart lite död på senaste. Det beror dels på att jag skrivit krönika idag men mest på Semester.
 
Natten till idag sov barnen hos farmorn och farfarn och jag och maken skulle göra Vad Vi Ville.
Så igår åkte vi runt till olika loppisar och lantliga butiker. På kvällen gick vi på bio och sen somnade jag i soffan under straffarna mellan Spanien och Portugal. 
 
Idag har jag inte gjort många ryck. Maken kände tydligen att han verkligen Ville fixa en uteplats åt oss och har spenderat dagen med att skruva ihop trallplattor (män alltså!) medan jag har legat på rygg och läst en bok. Ja jag läste faktiskt ut hela. En av Martina Haags alla småtextböcker. Som jag dessutom redan läst förut. Sen skrev jag en krönika och sen kom barnen hem.
Ikväll har vi grillat och ätit jordgubbar och glass (grädde för mig såklart) och sen "tog vi fram" kattungarna. De har legat i skrubben under trappan sedan de föddes för två veckor sedan. Nu har de fått ögon och blivit ganska stora så nu har vi ställt fram dem i matrummet. 
Vår stora hankatt som vi har haft i två år är borta... Han har vart borta sen i helgen. Idag kom en granne in och sa att han hört en räv och ett katt slåss för livet i skogen häromdan så troligen var det då vår katt. Det är så sorgligt att jag inte ens orkar tänka på det. Russin liksom! Det finaste gaykatten i världen!
 
Imorrn ska vi Hitta På någonting. Kanske ut med tältet. Kanske Kneippbyn. Bio om det regnar. Vädret får bestämma.
 
Jag längtar efter tältning. Grejen att det inte finns NÅNTING annat att göra. Bara fixa mat typ. Sen bara sitta. Ligga. Leka. Bada. 
Jag längtar efter nått mer också, som är lite mer svårdefinierbart. Kanske är det sommarkänslor jag saknar?
 
Nästa vecka drar Almedalsveckan igång. Redan nu är det fullt med turister nere i stan. Massor med folk på Öster centrum igår kväll- en ONSDAGkväll. Om man betänker läget på Östercentrum en mörk, grå novemberkväll så är det lite av chock. 
Det är lite speciellt att bo på ett sådant turisttätt ställe som Gotland faktiskt. Jag tror det formar en mer än man själv till medge. Många blir bittra och turistskämten haglar verkligen i luften så här års. Det är otroligt fjantigt egentligen. För vi semestrar ju också och är turister då och då. Det finns en främlingsfientlighet i det hela som luktar ganska mycket skit faktiskt. 
 
Jag ska inte gå på någonting på Almedalsveckan i år. Förra året var vi nere nästan varje eftermiddag och lyssnade på de flesta partiledartalen. I år ska jag åka bort i början av veckan. Ensam. Hälsa på min bästevän som fått tvillingar nyligen. Just nu ligger de i Uppsala (tvillingarna är ganska mycket för tidigt födda) men kan likagärna befinna sig i Sundsvall när jag ska åka. Det blir ett äventyr!
 
Så hoppas vi på sol också. Och värme. Så att havet värms upp. Jag längtar efter att bada. 
Jag är en kräsen baderska och badar endast på mycket få, utvalda stränder. De Utvalda är:
*Sudersand 
* Tofta (den fräscha delen)
* Herta
* Ardre
* Åminne
 
Det måste vara klart, rent vatten, ingen släke (möjligtvis en liten rand inne vid stranden som man kan hoppa över) och bli djupt hyffsat fort. Inte heller får där finnas för mycket stenar. 
Stränder jag absolut inte badar vid:
* Ronehamn
* Nisseviken
* Sandviken (maneter!! men maneterna på Gotland bränns INTE! Kom ihåg det!)
* Tofta (den ofräscha delen)
*Snäck
* Norderstrand
*Tingstäde träsk (träsk liksom!!)
 
Jag badar heller helst inte i kalkbrott men undantag kan göras om det är väldigt varmt. 
 
Det är lite som med maten faktiskt. Tro det eller ej så är jag otroligt kräsen med mat. Godsaker däremot kan jag äta om det så nästan är mögligt. Det är ju för lustigt...
IDAG låg förresten mitt fastevärde under gårdagens rekord. 7.2 mätte jag imorse. Då åt jag ändå en tallrik jordgubbar och grädde vid 21tiden igårkväll. Idag köpte vi tre liter jordgubbar till mig. Man måste unna sig så länge det finns bär. 
 
Nu ska tvillingmamman ringa mig. Sov gott!
 
Leilu på Sudersand förra sommaren
 
 
 
 
 
 

Lantz

Här  kan man läsa om hur Annika Lantz sänkts av en jävligt jobbig chef. Man kan även hitta tidigare artiklar om Annika, samtliga under ämnet sexism. Hon är så jävla modig som har vågat gapa ifrån hela tiden och hon är modig när hon gör det nu igen, angående chefen. 
Annika Lantz är en jävligt häftig kvinna. Må Sveriges Radio ge henne de bästa sändningstiderna och en trevlig chef när hon kommer tillbaka efter jul. 

vilse i min egen trädgård

Ja jag är en trädgårdstönt också. Nu ska ni få se vad det växer i min trädgård!!
Murgröna samt murgrönsviol
 
 
Violen är trädgårdens senaste tillskott och jag känner att jag älskar den ohälsosamt mycket redan nu. Hur fan ska jag få den att överleva till nästa år liksom?
 
I den här vackra bunken satte jag lobelia och glada lisa för några dagar sedan. Vi får se om de orkar med att trängas. Förresten stör det mig att alla blommor har kvinnonamn. Så jag kallar dem för Glada Ludwig. 
 
 
 
Förra året tog jag frön från mina egna blommor, torkade och sparade. Kände mig dock osäker på om de skulle "funka" så det mesta jag har sått i år har vart nyinköpta frön. Men för att testa mina egna frön satte jag enstaka på den här brickan. Och det har tatt sig ta mig fan! Nästa sommar blir en betydligt billigare sommar!
 
Jag är en jäkel på penseér. Sätter dem tidigt och så står de vackra hela sommaren. Försökte fröstå egna peneér i våras, men det tog sig inte (kan bero på bristande vattning..). Så jag köpte nya plantor som jag vårdar ömt tills november ungefär. Då brukar frosten ta dem. I några av mina större krukor kommer de dock år efter år. 
 
 
Min ljuvliga, ljuvliga Kärleksrabatt!
 
 
Backnejlikan blommar! Blomsterängen som jag sådde bakom dem blev dock lite större och yvigare än vad jag hade trott. Fick gallra lite idag för att låta nejlikan skina. 
 
Tagetesraden. Min bästa blomma. 
 
Den där perennen vars namn jag aldrig minns blommar nu. Och dahlian är på gång den också! Fick skära bort en kvist från pionen som hade vissnat häromdan. Har känt en oro för den pionen, men tror jag kan slappna av. Den ser ut att trivas!
 
Akleijan har nya knoppar efter första blomningsomgången. Och ser ni vad mycket lupiner som kommer blomma här nästa sommar??!!Bakom står felköpet Heidi Klum (rosenbusken) och känner sig ledsen. Den är helt enkelt på tok för låg för sin placering. Ska försöka flytta den nästa vår om den inte har vuxit på sig mer då. 
 
Blomsterkrassen i krukorna tog sig den också! Blomsterkrasse är min näst bästa blomma. Eller tredje bäst förresten. 
 
Rosorna är påväg också. Suddiga, men på väg. 
 
 
Mina bästa blommor:
1. Tagetes- tantblomman nr ett. 
2. Lupin- tantblomman nr två. 
3. Blomsterkrasse. Jäkligt smidig och väldigt snygg.
 
Ja det var allt från Vilse i min trädgård. 
Amen
 
 
 
 
 
 
 

bolibompa!

Jag har tänkt på Kultur. 
Barnprogram, tex. 
 
Det händer väldigt ofta när vi ser på Bolibompa i den här familjen att jag eller min man stönar - men gud! inte en enda tjej! eller "och den enda tjejen i programmet står självklart vid spisen". 
Samma sak i barnfilmerna. 
Jag har märkt att de allra flesta barnprogram baseras på Manlig Vänskap. 
Huvudpersonen i de flesta barnprogram (och barnfilmer) är ofta av manligt kön och så har den här personen med manligt kön kompisar. Ofta ingår en tjej i kompisgänget. Hon är dock alltid i perferin. Och det spelar liksom ingen roll hur många tjejkompisar en figur har så länge serien heter Byggare Bob. Meckar Micke. Piggley. Fåret Shaun. Alvin och gänget. Fokus är ändå på huvudpersonen och det förstår barnen också. 
 
Om man tittar i tv-tablån för Barnkanalen ser man tydligt att Svt anstränger sig för att få in program både för flickor och pojkar där. Mellan Byggare Bob och Meckarmicke lägger man in Fifi förgätmigej osv. MEN. Om man tittar noga ser man att det är betydligt färre program som har flickor som målgrupp än de program som har pojkar som målgrupp (genom att ha en manlig huvudrollsinnehavare). När jag räknade lite snabbt fick jag det till 30 av 64 program, med manliga huvudrollsinnehavare. Och 13 program av 64 med kvinnliga huvudrollsinnehavare. Resterande program var sådana som kunde kallas könsneutrala och sådana jag inte visste (jag vet dock de flesta). Några av programmet visades två gånger under dagen, men det spelar ju ingen roll. Det handlar ju om hur mycket man väljer att exponera män och kvinnor.
 
HUR man väljer att exponera dem är en annan diskussion. Vi har som sagt Byggare Bob. Meckar Micke. Äventyrliga Piggley Wink. William och hans stövlar. Busiga fåret Shaun. Rädda Oscar i Vampyrskolan. Superhjälten Samsam.
Och så har vi den glada grisen Olivia. Gulliga Fifi förgätmigej. Den busiga Lilla Prinsessan. Pysslia Philofix. Tokiga häxan Meg. 
 
Bara den grejen att dela in programmen i flicka och pojke är ju egentligen helt befängd och man märker även att SVT anstränger sig på den fronten genom att ta in program som Charlie och Lola, I drömmarnas trädgård och Tinga Tinga. Men de kunde absolut skärpa sig.
 
Man kan ju ursäkta dagens barnprogram med att säga att "ja men det är för att många av den är skapade utomlands där de inte är lika genusmedvetna som vi". Men det håller ju inte. Jag tänker närmast på program som "höjdarna på taken", "de tre vännerna och Jerry", "Sune och hans värld" osv osv. 
 
Jag tackar däremot Jesus och de som bestämmer på SVT för program som Pomos Piano, Charlie och Lola, "Vi söker vår mapa", Småkryp, Tinga Tinga osv. 
 
Mitt hatprogram är Djungelboken med sina TUFFA TAG. De tre vännerna och Jerry får mina barn inte se. Inte den kåtsliskige Sune heller. 
 
Jag har även tänkt på att i de program där pojkar har huvudrollerna, är könsrollerna bra mycket snävare än i de program där flickorna har huvudrollen. Både grisen Olivia och Fifi tex, är ju väldigt mångsidiga och GÖR liksom allt. Medan Byggare Bob bygger. Meckar Micke meckar och Racerbilen Rory kör. 
 
Det här mönstret, som man hittar i Barnkanalens tablå, går igen i böckerna och filmerna. 
Lösningen på problemet skulle nog vara fler kvinnor som dels gjorde barnprogram/barnfilmer/barnböcker, men framför allt: fler kvinnor som bestämde vilka program som skulle tas in på kanalerna. 
Genustänk behövs såklart också. För det är ju inte bara representationen av de olika könen som räknas, utan även, som sagt, HUR man presenterar dem. 
 
    
 

en märklig relation

Jag har en liten...egenhet skulle man väl kunna kalla det. I alla fall med tanke på min ålder. Jag är 27 år och varje måndag i mitt liv är en Pelargondag. 
 
Jag har sex pelargoner. Jag hade väldigt många fler, men kölden tog samtliga i vintras då de stod i ide ute i förrådet. Det var sannerligen en sorgens dag, den dag jag hittade dem alla, ihjälfrusna. 
Då köpte jag 6 nya och lovade mig själv att vårda dem ömt. Och nu gör jag det.
 
Varje måndag hämtar jag in alla sex från sina respektive platser. Jag placerar dem på diskbänken och sedan plockar jag bort vissna blommor och eventuella torkade blad. Jag genomvattnar dem sedan. Andra vattningen har jag i lite extra näring i vattnet. 
 
Jag har en relation till samtliga blommor. Och ja. Det händer att jag pratar med dem. 
Utöver pelargonerna har jag en 20 år gammal hibuskus som jag sköter om. Den kräver inte lika mycket som pelargonerna utan står mest i sitt hörn och blir glad åt lite vatten då och då. 
Ja ni hör. Jag har en märklig relation till mina blommor. Undrar om det är riktigt friskt?
 
I vardagsrumsfönstret står den här vackra och blommar för fullt just nu:
 
Bredvid henom står den här som inte alls blommar för tillfället. Det här var den enda blomman som klarade vinterkölden förresten. Därför får den alltid lite extra kärlek:
 
 
I matrumsfönstret står den här stackarn. Det är synd om den därför att dens kruka är för liten och torkar ut den alldeles för mycket. En ny kruka måste inhandlas snarast om jag inte vill riskera blommans liv.
 
 
Bredvid står den här och hånskrattar i en alldeles ny kruka. 
 
 
I köket tronar dessa två älsklingar. De är yviga, gröna och frodiga och blommar rött. Jag älskar dem. Ja det gör jag sannerligen. 
 
 
Over and out/PelargonPsykot
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

att flyga drake (min diabetes kan dra åt helvete)

Att flyga drake
 
 
 
 
 
 
 
 
Mot eftermiddan klarnade det upp och efter att vi sett Toy Story 3 gav vi oss iväg mot kullen med drakarna och flög. Det var ganska ljuvligt. Jag börjar bli rätt bra på att flyga drake nu också. Förra sommaren var det mycket förbannande över mina föräldrar som aldrig gav mig chansen att lära mig flyga drake och förbannande över att jag träffat en man som älskar att flyga drake. Men i år går det bättre. Jag samarbetade med 5åringen och makens med 3åringen och vinden var fin och vi flög en bra stund.
Under tiden cirkulerade en liten mopedbil runt runt på grusplanen nedanför kullen. Och VIPS så välte den och snurrade runt och hamnde på taket. Alltså, bilen låg upp och ner. 
Två uppskärrade 17åringa (gissa könet!) kravlade sig ur och maken sprang ner till dem och sedan stannade han hos dem tills en förälder kom. De var oskadda, men bilen helt paj. Jag och barnen gick hem och lagade ugnspannkaka helt på dinkelmjöl. 
 
Ugnspannkaka på dinkelmjöl var ändå för mycket kolhydrater för mig. Liksom den pyttelilla fullkornspastan jag åt till lunch. Jag måste nog säga bye bye kolhydrater helt snart. Det gör mig sorgsen. GRÄDDE däremot. Grädde funkar. Och jordgubbar. 
 
I samband med kvällens raska promenad gick jag förbi affären. Och köpte broccoli och matlagningsgrädde. Och jag kände att Nu har det gått långt. Nu är jag en person som prioriterar motion på kvällarna och en person som köper broccoli och funderar på hur man gör den godaste broccolisoppan. Jag är sannerligen en Förändrad person. Och jag känner inte riktigt igen mig. Men jag trivs. Min diabetes kan dra åt helvete. Jag ska dräpa den. 
 
 
 
 
 
 
 

diabetesdag

Det regnar idag igen. Det tillhör inte vanligheterna här på Ön där solen alltid skiner (vi har flest soltimmar år efter år). Man blir lite förvirrad. Vet inte vad man ska ta sig för. 
Funderade på att gå in i Lummelundagrottan och på så sätt komma undan regnet. Men det kostade nästan 500 spänn för hela familjen. Inte. Värt. Det. 
Ingen barnfilm går på bio. Vi väntar ivrigt på premiären av nya Ice Age nu snart. 
Vi har inte lust att göra av med pengar så shoppingrunda eller loppisrunda är uteslutet. 
Skogen är blöt och kall och alla gamlingar som tjatar om att barn nöjer sig med att leka med kottar kan ju dra åt helvete. 
 
Nu lyssnar 5åringen på cd-bok och 3åringen är ute i trädgårn och pysslar med nått i regnet. Jag tror jag ska baka lite diabeteschokladbollar åt mig själv. 
Idag var första gången sedan jag Satte igång, som mitt fastevärde (blodsockervärdet man har på morgonen) låg under det rekommenderade 7.8. 7.4 låg det på och då späkade jag mig också hela kvällen igår och somnade hungrig. 
Jag och min man är ju vakna till minst 01 på nätterna och har man ätit middag vid 17 blir man jävligt hungrig igen där fram emot midnatt. Men det är bara att bita ihop. Dricka kranvatten och ta en snus. 
Och det är värt allt när man vaknar med en kropp som mår bra. 
 
Åt jordgubbar med jävligt mycket grädde till frukost. Det ger NOLL utslag på sockermätaren och det är jag jävligt glad över. 
Äter jag däremot ett svinmörkt fullkornsbröd fullt med frön blir sockret högt, vilket får mina tvivel kring LCHF-metoden att suddas ut i kanterna. 
 
Har börjat fundera på hur smal jag kommer att bli av det här. Jag gillar ju inte inte smalhet och har aldrig strävat efter smalhet. Nu kommer det att komma som en extra bonus. Jag vet inte hur jag ska ställa mig till det faktiskt. Jag är inte en smal person. Det passar inte mig att vara smal liksom och jag har ingen längtan efter det. Så jag ska lägga mig på en lagom nivå. 
 
Nu ska jag laga mat. Vi får se vad det blir. Men lite halväckligt lär det vara. Det får gå. Jag äter gärna äckligt mat bara jag får slippa dö i förtid. 

kvinnligheten

Lady Dahmer har skrivit en del om hur tjejer framställs i media på senaste. 
Igår lade hon upp den videon som EU använder sig av för att locka kvinnor att börja forska. Sience is a girlthing. Otroligt äckligt kampanj får jag säga själv. Just för att den gör kvinnans forskande till Något Annat. Något Nytt. Annorlunda. Eftersom mannen och hans forskning ju är normen, så måste ju kvinnan och hennes forskning då rimligtvis bli något annat. DEN ANDRA, så att säga. Vilket självklart suger balle. 
 
MEN. Det tycker nog inte alla. Säkert finns det både en och två tjejer som går igång på den där kampanjen och blir sugna. Precis som när Järnaffärn här i Visby ordnar TJEJkvällar i järnaffären. Då är det make up artister där och man får prova på att bli sminkad av ett proffs samtidigt som man får lära sig skruva med blommiga tjejskruvdragare och spika med knallrosa hammare.
Precis samma sak som när Lego lanserar TJEJlego och allt är rosa och pluttit och nuttigt och gulligt. Precis som många företag gör när de ska "locka nya konsumenter", dvs tjejerna. De tar alla sina fördomar och paketerar dem i en snygg marknadsföring som bygger på alla de där fördomarna och så hoppas de på det bästa. Och det går troligen ofta ganska bra. 
 
Man kan säga MYCKET om det. Analysera och vrida och vända. 
Men grejen är att min dotter hon älskar det där rosa tjejlegot. 
Och jag önskar mig en skruvdragare med blommigt skaft. 
 
Och så är vi där igen. Vid ett av feminismens största problem. Krocken mellan de kvinnor som VILL vara och VILL omfamna det typiskt kvinnliga och de som ifrågasätter, tar avstånd ifrån och protesterar emot det typiskt kvinnliga. 
De där som VILL och OMFAMNAR de typiskt kvinnliga, de menar att man måste få vara som man vill och ÄNDÅ leva i en jämställd värld. De menar att TROTS att kvinnor skiljer sig ifrån män i mångt och mycket, så måste rättvisa skipas mellan könen. Olikheter ska inte spela någon roll.
Och så de där som ifrågasätter. Som muttrar om konstruerade kön och menar att olikheterna har skapats för att det ska vara omöjligt för kvinnor att jämställas med män. 
 
Jag är otroligt kluven mellan dessa två parter. 
Jag ser det fina i de där som vill ha rättvisa trots olikheter och jag är helt med på poängen. Man kan likna det vid att muslimer och kristna (olika kulturer) måste kunna leva tillsammans på ett jämlikt vis. Det är vi ju många som håller med om. Och man kan ju verkligen tycka att män och kvinnor måste kunna vara olika utan att det som anses kvinnligt ständigt nedvärderas.
Samtidigt. Samtidigt finns det ju väldigt väldigt många bevis för att kön faktiskt är något som till mångt och mycket konstrueras. Och man kan fundera över hur det vore om inga kön någonsin hade konstruerats i hela världshistorien. Vilka vore vi då? 
Teorin att den kvinnliga könsrollen har konstruerats helt enkelt för att väga upp och komplettera den normgivande könsrollen (männens) och därmed inte är annat än ett Andra kön, konstruerat utefter ett annats köns behov och önskemål känns också väldigt rimlig om man ger den en ordentligt tankestund. 
Och jag landar aldrig. Kan aldrig välja sida mellan dessa tu. Troligen på  grund av att jag ju faktiskt är djupt insyltad i hela könsrollsgrejen jag också. 
 
Det är de flesta av oss, vare sig vi vill det eller inte. 
Och med det i tanken kan jag tycka att vi är på en ganska bra stig just nu i Sverige. Vi är i ett mellanting skulle man kunna säga. För genusvetenskapen brer ut sig. Allt fler förskolor anammar det och media överhopas med det. Allt fler föräldrar blir medvetna och ifrågasättande. Det kommer att bli spännande att se hur det går för våra barn i framtiden.
 
Men det är barnen det. Vi vuxna finns ju här också. Vi som klätts i rosa prinsessklänningar och uppfostats att pyssla och ta ett steg tillbaka. Hur gör vi liksom med oss??
 
Jo men vi sätter på oss rött läppstift, gasar upp våra blommiga skruvdragare på max och kör på tycker jag. 
Vi låter våra karlar klippa gräset (i alla fall jag) och ställer oss i köket och bakar våra jävla rullrån och kräver respekt för det, som Underbara Clara. Vi intresserar oss för mode och gör karriärer som fan inom området och sedan kan ju alla bara hålla käften om att det är ytligt kvinnotrams. 
 
Istället för att problematisera det faktum att kvinnor oftare går ner i arbetstid när barnen föds så säger vi - GUD vilka FANTASTISKA MAMMOR! och pekar fuck you åt männen som står där med sina feta plånböcker men aldrig får känna barnens mjuka armar runt sina halsar för barnen vänder sig inte till den som aldrig är där när de är ledna och behöver tröst. Vem fan är vinnaren och vem är förloraren EGENTLIGEN??
 
Istället för att problematisera det faktum att små tjejer förväntas älska rosa, glittrigt lego med blommor och hästar problematiserar vi det faktum att pojkar förväntas älska gråa, svarta legobyggsatser med tillhörande svärd och våldsattiraljer. 
 
Vi problematiserar inte det faktum att unga tjejer mår dåligt och blir kallade för hora och utsätts för sexuella trakasserier varje dag utan vi problematiserar det faktum att unga killar kallar tjejer för hora och utsätter sina kvinnliga klasskamrater för sexuella trakasserier varje dag. 
 
Det är klart vi ska fortsätta muttra om konstruerade könsroller och det är självklart att kampanjer liknande de som LD uppmärksammas ska ifrågasättas. Men man får ta det försiktigt så man inte trampar på det jäkligt fina, starka, coola och positiva som den kvinnliga könsrollen faktiskt också står för. 
 
 
 
 

En regnig dag

 
En regnig dag...
 
...gjorde vi chokladbollar i stora lass...
 
 
...slickade skålen..
 
 
 
...och åt oss mätta.. (förutom jag som fick äta fullkornsbröd med keso istället, men det gjorde inget!)
...
 
En regnig dag lekte vi med Hello Kittyhusen och plockade jasminkvistar på den regniga kvällspromenaden..
 
 
En regnig dag plockade jag fram loppisfynden och stoppade regnvåta blommor i dem...
 
..En regnig dag köpte vi jordgubbar och åt dem med grädde. 
En regnig dag spöade 5åringen mig i Memory..
En regnig dag lagade pappan fläskfilé medan mamman åt qournfärssås och keso..
En regnig dag gick turades mamman och pappan om att ge sig ut på varsin regnig motionstur..
En regnig dag låg mammans blodsockervärden perfekt och hon var väldigt glad för det...
En regnig dag såg vi slutet av Rasmus på luffen och gladdes åt att det var ett lyckligt slut..
 
Fan vad fint det kan va med regniga dagar som denna. 
 
 

lön pris och profit

Fanny sätter så himla bra ord på hur jag själv tänkt kring rut-avdrags-debatten. 
Efter att ha läst ett antal böcker av Karl Marx det här året blir jag alldeles till mig i gasen av det här och vill applådera.
Det blir Lön, pris och profit som kvällslektyr ikväll. Upp till kamp för i helvite. 

sommarkrisen

Känner mig så totalt oförberedd på den här sommaren... 
Förra sommaren hade jag LADDAT så in i norden inför sommaren. Kanske berodde det på att vintern hade varit så lång och svår det året, vilket gjorde mig så otroligt taggad och Sugen På Sommar. I år var vintern ganska mesig faktiskt. Långdragen, men mesig. Jag led inte tillräckligt mycket helt enkelt.  
Och vips blev det vår och vips fick maken semester. Typ 3 veckor tidigare än förra året. 
Han skulle ta tidig semester i år, eftersom förra årets sommar var så himla varm i början och sen när han fick semester började det typ regna...
Och vad händer nu?
Jo, nu ska det regna VARJE DAG den här veckan. 
 
Förra året hade vi så mycket planer och sommaren var så LÅNG.
I år är maken ledig tre veckor, jobbar en och sedan ledig två till. Helt värdelöst ju.
Jag har inte heller hunnit fantisera om allting jag vill göra i sommar.
Dessutom är jag ju pessimist. Vilket innebär att midsommar är lite av en sorgehögtid för mig, eftersom det bara blir mörkare efter midsommar. 
Ja så funkar jag förstår ni. Tar alla chanser till vemod. 
 
Stan börjar så sakta fyllas på med turister och snart är det outhärdligt på många ställen på ön. 
En väldig fördel med att bo på en liten ö är att det väldigt sällan bildas köer. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med folk för att köer ska bildas. 
Ikväll (söndag!!!) var det jättekö i vår närbutik, som ändå är känd som stans snabbaste affär. 
Glassmagasinet nere på hamnen kan man ge upp från och med nu och trängseln på öns alla campingar är inte något jag lockas till. Kön till Fåröfärjan!!!! Åh gud. Världens värsta kö även kallad. Längtar inte. 
 
Nu kan jag nog sätta fingret på hur det känns förresten: det känns som att sommarn snart är slut. Fast den inte ens har börjat. Fattar ni ? Vad sjukt. Det är den 25 juni och jag går med känslan av att sommaren snart är slut!
Finns det någon gräns för min pessimism??
 
Nu får jag rycka upp mig!
Saker jag vill göra i sommar:
* Massa utflykter med min familj
* Flera besök på barnens favorithäng- Kneippbyn
* Ströva i naturen med min man, utan barn. Ligga på nån häll och käka jordgubbar. Och sånt. Mysigt.
* Gå på alla roliga fester vi har inplanerade
* Bada. Tvätta håret i havet.
* Tälta MINST en vecka. 
* Plocka smultron
* Sitta med vackra väninnor i skuggan och se barnen leka och bada i poolen
* Gå ner minst 4 kilo (inte för utseendets skull, jag är så gott som fulländad, men för diabetesens skull)
* Komma på vad jag vill göra med mitt liv. 
 
Ja. Det är vad jag VILL. 
 
Idag (för det här inlägget skrev jag natten till idag) har vi Barndag och delar upp oss.
Jag ska spendera förmiddan i skogen med vår 5åring och eftermiddan cyklandes till olika lekplatser med vår 3åring. Maken ska göra samma sak, fast tvärtom. Vi ska dela på oss och ge våra barn ett antal ensamtimmar med oss båda. Det är sånt jag Vill med sommaren. 
Barntid. Det är vad jag vill. 
 
Bilder från förra sommaren. Sånt här vill jag ha även i år:
 
Åh men se här sitter jag ju! Jätteavslappnad och världsvan med mina bristningar och hängtuttar på stekarstranden i Tofta
 
Så här borde alla barn få ha det
 
Aftondopp på Sudersand Fårö
 
Kneippbyn, lyckliga barn
 
 
 
 
 
 

engelen

En jäkligt bra film  såg vi igår när vi såg Engelen. Den ska inte ses om man känner sig lite skör och ledsam utan ses helst vid ett stabilt och harmoniskt tillfälle i vardagen.
Filmen var från början en dokumentärfilm, men när regissören insåg att det skulle bli för utelämnande för huvudpersonen att göra en dokumentär om henne, så gjorde hon istället sin första spelfilm, vilket då blev Engelen. Engelen handlar om en ung kvinna/mamma som är heroinist. Ja. Mer än så behövs egentligen inte sägas. 
Se den bara. 
 

en midsommarnattsdröm

Den dagen de fick Sommarlov!
 
 
Godisgrillande på kvällen, planerat sedan typ ett halvår tillbaka:
 
 
 
Katten kom hem med en groda en kväll. Grodan Greta fick den heta och älskades högt i ungefär tjugo minuter innan vi släppte den åter till naturen. 
 
Midsommar! Stången reses. Av MÄN som sig bör! 
 
Stången står! Stången står!
 
Lets dance. Tycker den här bilden i det närmaste är lite läskig. Det ser sannerligen ut som ett gäng hedningar som tillber den heliga stången. 
 
 
Midsommarjag. Jag ser lite ut som en häst på den här bilden faktiskt. En snygg häst såklart. Avels-sto!
 
 
 
 
Den svenska sommaren, fångad på en enda bild. Mosters make under sitt hulahulaparasoll, grillandes i ösregnet..
 
 
Ja regnet strilade hela jäkla midsommaraftons kväll. Och jag och maken somnade ifrån skiten redan vid 22.30.
 
Dagen efter tog vi igen det med ny grillafton, vackert väder och fint sällskap. Mormor var där. En mormor kan vara bra att ha till mycket. Till exempel om hon har en rollator. 
 
 
Over and out

borta bäst

Hemma igen!!
 
Firade midsommar hos morsan med moster och lite annat löst folk!
Jag och maken lyckades med det klassiska småbarnsstycket att somna vid läggning av barnen på midsommarafton (vilken för övrigt spenderades i ösregn) och vaknade igen kl 23, lagom pigga och partysugna. Not. Vi gick och la oss.
Tog igen det hela igår istället och fick mig till och med en sup efter att barnen somnat!
 
Det har vart en ljuv midsommar hemma där jag kommer ifrån. Ville egentligen inte åka hem idag, men kände oss tvugna att åka hem och titta till kattungar, odlingar och hyresgäster. 
 
Hur har ni haft det?
 

Glad midsommar!

 
 
 
GLAD MIDSOMMAR på er. Säger jag nu. Med en bild från sommaren 2008. Vi var nyblivna 2barnsföräldrar och hade ingen att fira midsommar med. Ingen barnvakt heller så festen vi hade tänkt gå på gick åt helsicke. Vi var JÄVLIGT BITTRA. Men svalde det och byggde en stång av LEGO som vi dansade runt i köket på min gård ute på Näsudden, där vi bodde den sommaren. 
 
I år dansar vi runt riktigt stång i Rone och firar lugnt med familjen och några av mina släktingar. När barnen somnat ska jag och maken gå en sväng på naturrreservatet nere vid havet och plocka sju olika sorters blommor och drömma om varandra. Ja. Ljuvligt. 
Hoppas er midsommarsafton blir ljuvlig och må solen skina över oss alla! 
 
Jag är tillbaka på söndag senast.
P&k

på pidestalen

Nu börjar Alex S skriva krönikor i samma tidning som mig igen. Det är tredje sommaren nu. 
Den ångesten alltså! 
 
Det finns oerhört få personer som jag Beundrar. Lady Dahmer är en. Alex S är den andre. Förr var det Linda Skugge (såklart). Men mer än så är det just inte. 
När man beundrar någon tycker man i regel att den personen är Väldigt Duktig. Duktigare än en själv. Man möter sin överperson, liksom. Någon som det inte går att tävla med. Nu finns det ju väldigt många som skriver väldigt mycket bättre än jag. Men av alla dessa är det LD och Alex som fastnat mig i smaken så att säga. De som är högst upp. Josef och Maria. Mina Jesus Kristus. 
 
När jag förstod att LD läste den här bloggen fick jag skärpa mig som fan. Ja det är sant. Jag HAR skärpt mig som fan tack vare vetskapen om hennes ögon här.
Och varje sommar känner jag likadant med krönikorna. NU MÅSTE JAG SKÄRPA MIG, tänker jag. För om han skriver i den här tidningen bör han rimligtvis läsa den. Eller. Det vet jag ju att han gör. En sommar skrev jag en krönika om Schulmanångesten (smart drag..) och då mailade han! Jag dog en smula. 
 
Jag kan ta kritik. Jag är Jävligt Bra på att ta kritik. Jag suger upp det relavanta och låter skiten rinna lätt över mig och försvinna. MEN. Om Lady D eller Alex S skulle såga mig. Dissa mig. Ja det skulle helt enkelt inte vara så lätt att låta rinna av. Därför blir det en RÄDSLA. En VILJA att vara jävligt bra för att slippa dissen från helvetet. Man skriver lite för sitt liv. 
 
De dagar Lady D länkar svävar jag som på små moln. TÄNK ATT HON LÄNKAR MIG LIKSOM, säger jag till min man och ler på ett väldigt fjantigt vis. 
Alla som känner mig vet att det inte är min stil. Att BEUNDRA folk. Jag föredrar helt enkelt att bli beundrad själv.  Bara väldigt enstaka går igenom mina filter och hamnar efter det på en smått orimlig topp. En pidestal. 
 
Vissa människor låter vem som helst gå igenom deras filter. Vissa människor gör inte annat än att beundra andra. Det är de som sedan tjatar om att Kisse måste förstå att hon är en FÖREBILD. Jag själv har också blivit satt på pidestal många gånger och det är ju för att jag, precis som Lady Dahmer, till viss del kräver det. Se mig, beundra mig,liksom. Det är lika härligt med samtidigt läskigt varje gång det händer. Man har så mycket att leva upp till uppe på den där pidestalen. Och en relation med någon som någon gång haft en på pidestal blir sällan långvarig. 
 
Jag är glad att Lady D kommenterat här i bloggen några gånger. Länkat mig och på så sätt visat sig mänsklig för mig. Jag kan slappna av lite nu, utan att för den saken skull släppa på beundran.
 
Alex S däremot.. Han blir nog kvar där uppe på pidestalen tills dess det han gör upphör att tilltala mig. När nu det ska hända.
 
Ja sommaren är med andra ord en mycket jobbig tid för mig. Prestationens tid. Och det är bra! Det utvecklar en sjukt mycket. Dessutom ska väl livet inte vara nån jäkla spabehandling. 
 
Istället plågar jag mig lite extra genom att frossa i Alex S. Läser om "skynda att älska" just nu och lyssnar troget på poden varje tisdag. Snöar in mig och hoppas det går över en vacker dag. 

midsommar för mig

Imorron, på midsommarafton, är det PRICK 6 år sedan jag och min man umgicks ensamma för första gången. Det är även PRICK 6 år sedan vi blev med barn... Ja. Det låter lite lustigt det får jag hålla med om.
 
Jag hade vetat vem han var länge. På gymnasiet var han tillsammans med en gammal klasskompis till mig och hängde i samma gäng som mina bästa kompisar, vilket gjorde att vi stötte ihop på fester och sånt. Vi var inte KOMPISAR, pratade inte många ord med varann, men vi kände till varann. 
 
Min bästekompis Josse var ute på krogen en kväll, ett år efter att hon och hennes årskull (i vilken min man ingår, de är ett år äldre än mig) tagit studenten. Där träffade hon på min man och hon berättade att hon och en annan kompis sökte folk att dela en stor lägenhet i Alvik som de hade fått tag i. 
Min man nappade och till hösten flyttade han in i lägenheten tillsammans med två av mina bästa vänner samt en annan väldigt nära vän till mig. 
Jag själv bodde i Göteborg och gick på Kvinnofolkhögskolan vid den här tiden. 
Bodde ihop med B, men mot slutet av läsåret tog det slut mellan oss. Ändå åkte vi tillsammans till Sthlm och gick tillsammans på Popaganda (en liten festival). Bodde i kollektivet. Min nuvarande man fick ihop det med en annan kompis (till mig) som också var i Sthlm för festivalen, men innan det hade jag och han faktiskt stått och tungkysst lite utanför ett uteställe. Pga B fick jag dock hålla mig i skinnet och låta kompisen ta för sig :D
 
De började dejta och jag åkte hem till GBG och började dejta min kommunist (som gifte sig häromdan) lite smått, samt några andra också för jag var ju inte den som var den. Jag jobbade natt på ett äldreboende. 
Så blev det midsommar och jag åkte hem. Min man och min kompis hade dejtat lite, men min kompis hade precis innan midsommar gjort klart för mig att det inte skulle bli något med min nuvarande man.
 
Vi skulle fira midsommar hos min kusin på gården där mamma och alla hennes syskon växte upp. Släktgården. Jag var jävligt off inför midsommar. Det var krångligt med mitt ex B och krångligt med kommunisten och krånligt med allt. Men när jag kom till gården blev jag rätt pepp ändå och vi dukade och hade oss. Min man skulle komma till festen och någon gång på eftermiddan bestämde jag mig för att få honom på rygg, för att muntra upp mig lite. =D
 
Det blev en klassisk midsommar med långbord, enorm blåst, vänner, fylla fest och dans. Min man och jag var de enda som feströkte så vi möttes ute på trappan. Det ena ledde till det andra och ja. Mysigt.
 
Sen åkte jag hem till GBG och min man till Sthlm. Han jobbade på dagarna och jag på nätterna. Medan jag satt och väntade på att få gå till jobbet om dagarna så chattade vi. Dagarna igenom. Började ringas. 
Det blev dags för nästa släktkalas hemma på ön och jag åkte hem. Maken också. Och vi träffades. 
 
Tillbaka på västkusten igen var det i Alingsås jag förstod att något var på gång. Jag var där med mitt ex och somnade tidigt på kvällen, vaknade vid 22 och mådde lite illa samtidigt som jag kände ett enormt sug efter chips. Vi sprang till statoil. Dagen efter köpte jag graviditetstest. 
 
När jag storgråtande ringde den blivande pappan var han på golfbanan med hela släkten. Ursäktade sig och bad att få ringa upp lite senare. De gick 18 hål och 6 timmar senare ringde han upp............................................Han hade gjort sitt livs bästa runda och sänkt sitt handikapp rejält. 
 
Ja. Han bodde kvar i Sthlm tills jag var i 7 månaden. Jag flyttade hem till mamma. Fick diabetes och allt det där. 
I 7 månaden flyttade vi ihop i en trea. Hade varsitt sovrum och började försöka lära känna varandra på allvar. Låg i timtals på sängen och pratade, förberedde oss. 
 
Det tog oss ändå 1.5 år att våga erkänna för varandra att vi älskade varann. 1.5 ganska jobbiga, men ändå så sjukt fina år. 
Vi blev tillsammans under en Håkan Hellström konsert på Kongresshallen i juli 2008. En vecka senare blev jag gravid med vårt andra barn. På julafton 2008 friade han och sommaren 2010 gifte vi oss. 
 
Och man får säga att Midsommar för alltid kommer att vara en väldigt speciell högtid i vår familj. 
 
Låtarna vi hade på vårt bröllop:
 
 
 
 
 

mental ålder

Lyssnade på Schulman och Eklunds pod igår. Jag ÄLSKAR den! 
 
Sigge E pratade om "mental ålder". Han menade att alla människor har en mental ålder. Han själv tex, hade varit 65 i hela sitt liv och menade därmed att det är då han BLIR 65 år som han kommer att komma i balans med sig själv. 
Han pratade om nostalgiska människor, som alltid skulle prata minnen från ungdomen med drömmande blickar. Deras mentala ålder hade alltså varit när de var i tonåren och då blir de människorna tvugna att för resten av livet drömma om den tiden.
Han pratade om människor som inte passade som ungdomar. Som inte gillade party, eller som mådde dåligt, men som man kunde märka, blommade ut när de kom upp i 30årsåldern. Då de nådde sin mentala ålder. Och så han själv då, som inte skulle få frid och balans förrens han blev 65. 
 
Jag har OXÅ tänkt i de banorna. Skulle lätt kunna dela ut mentala åldrar till de flesta jag känner. Min mamma, tex, är för alltid i 35-40 års ålder. 
Nina är nog i sin mentala ålder just nu. Osv osv. 
 
MIN mentala ålder? 
Med tanke på de känslor som väller upp inom mig när jag hör följande låtar....
 
 
 
 
 
...så kommer jag troligen att för resten av livet vara kvar i ljuva minnen från mina 15-20års år. 
 
THOSE WERE THE DAYS

livet

Jag är så jävla trött på att vara 27 år och fortfarande inte ha en jävla aning om vad jag ska göra med livet.
Jag är även så jävla trött på att vara 27 år och ha så otroligt mycket SKIT att ta tag i.
 
Jag fattar inte när det liksom ska bli KLART för en att DET HÄR ska jag göra! Jag fattar heller inte HUR man ska se till att få göra just det där som man vill göra. Jag hatar att man inte kan bestämma själv. I en av mina sociologiböcker står det så bra, att just arbetsmarknaden kan man inte rå över själv. Man KAN inte bestämma sig för att DET jobbet vill jag ha. För det är andra som bestämmer det åt en, vilket jobb man får eller inte. Om man då inte blir egen företagare och BLIR SIN EGEN LYCKAS SMED, som Blondinbella så fint uttrycker det. 
(moderat-tugget, som jag jag uttrycker det)
 
Alltså spelar det ju egentligen ingen roll om man BESTÄMMER sig eller inte, man vet ju aldrig var man hamnar. Och det STÖR mig. Jag vill VETA. Och jag vill BESTÄMMA SJÄLV.
 
Jag är alltså 27 år och har ännu inget körkort. Dessutom har jag diabetes och så snusar jag och brukar väl mycket treo och näs-spray. Jag har inte gynundersökt mig på flera år och jag har minst två tänder som behöver lagas. Det är så MYCKET. Som jag försatt mig i. Och jag har hittills inte vetat vart jag ska börja. Eller, nu vet jag ju det. Diabetesen först. Sedan gyn&tänder. Sedan körkort. Sedan nässpray och snus och treo får eventuellt gå. Helt perfekt har jag faktiskt ingen lust att vara. Perfektion tråkar ut mig. 
 
Utöver det funderar vi på fler barn. Ett tag vad det jag som tjatade medan maken var tveksam. Nu är det han som gått igång på tanken medan jag känner blankt nej. HUR SKA MAN LIKSOM KUNNA KOMMA FRAM TILL NÅTT??
Det här med att PLANERA BARN alltså... Jag fattar inte hur folk kan göra det! Har ni gjort det????
 
Vårt andra barn var visserligen påtänkt. Vi blev tillsammans den 15 juli 2008. Då hade vi pratat lite löst om att skaffa ett till barn (vi fick barn som "kompisar" först och blev inte ett par förrens 1.5 år efter hennes födsel). Ganska exakt 9 månader efter att vi blev tillsammans föddes vårt andra barn. Inte helgenomtänkt direkt får man säga. Men i alla fall PÅTÄNKT! =)
Vårt första barn blev ju till som genom magi, på midsommarafton för 6 år sedan. 
Och jag får säga att jag gillar det där spontana sättet på vilket vi tillverkat våra första barn. Det är nog ett ålderstecken att vi plötsligt känner att vi måste hålla på och planera. Och kanske en svit efter den enorma, ett år långa, 2barnschocken vi drabbades av efter 3åringens födsel. 
Och det är jävligt svårt att planera ett barn. Det tycks aldrig passa in... 
 
Naj hu. Det är så jobbigt ibland, att vara MÄNNISKA. Med fel och brister och så jäkla mycket ansvar. Jag måste inta fosterställning på soffan ikväll alltså och låta maken gosa bort alla bekymmer. Igår killade han mig UNDER fötterna, precis efter att jag vart ute och gått och var maximalt svettig över precis hela kroppen. Det är TRUE LOVE det!
 
Amen
 
här blev vi tillsammans. framför håkan på kongresshallen i Visby 15 juli 2008
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"gillar inte sport och idrott"

Jag har liksom en rosa fågel på mitt köksbord. Jag skäms inte för det. Jag älskar den. Den fina lilla buketten har min 3åringen plockat! Vi är en blomplockarfmilj av rang!
 
 
 
De här plockade jag och 5åringen längs med vägkanten på väg hem från förskolan igår. 
 
 
Mitt ord fick byta plats igår. Här gör det sig fint tycker jag!
 
Upptäckte en lustig detalj i min journal igår hos disktriktsköterskan. Den här läkaren har sannerligen lyssnat noga. 
 
 
Känner mig lite ensam och liten idag. Har lite sommarångest samt lite allmän ångest. Orolig i själen. 
Känner för att rulla ihop mig till en boll och bli gosad av min man. Min trygghet och min borg. Örnen på klippans topp. 
Ikväll ska jag och barnen gå och plocka jasmin från en av grannarnas jasminbuske. 
Jag önskar mig en jasminbuske när jag fyller 30. Jag önskar mig även en Liten hund. 
 
Amen
 

kattungar

Nu blir det överdos i Kassa mobilbilder på jättegulliga kattungar!!
 
 
Big mama
 
 
 
 
 
 
 
 
Amning på hög nivå
 
 
 
 
Ja gud vad gosigt det är att vi får en sommar med kattungar. Barnen är så lyckliga. 5åringen placerar sig vid kartongen så fort hon får möjlighet och sitter sedan där till läggdags. Det är så fint! 

jag ska nå dit

Gårdagen alltså...
 
Men innan jag berättar om den ska jag bara skriva en sak som jag avskyr:
* Jag avskyr folk som pratar om sina barns jobbigare perioder i termerna TROTS. 
Min BVC-tant sa en gång att man kunde kalla det UTVECKLINGSPERIOD. Eller SJÄLVSTÄNDIGHETSPERIOD. 
Det handlar ju om att barnet tar ett steg bort från föräldrarna. Och om att det utvecklas. Jag hatar ordet trots för att det får utveckling och självständighet att låta som något negativt. Så. Det var bara det jag ville få sagt.
 
Natten till igår kunde jag inte sova. Istället gosade jag den nyblivna kattmamman och pysslade om henne lite. 
Sov ungefär 4 timmar. Sen upp och iväg. Till distriksköterskan. Jag har länge undvikit det faktum att jag har diabetes typ 2 nämligen. Men nu har dödsångesten hunnit ikapp mig och jag har Tagit Tag i det. 
Det var en mycket bra sköterska. Mild och förstående. Sa precis de rätta sakerna. Det kräver sin person, att bemöta en diabetespatient. Många orkar inte ta tag i det. För många är det mycket känsligt att diabetes typ 2 är en sjukdom som man själv rår för och över. Viktsnacket är känsligt. 
 
Jag var nog en skön patient att ha. Jag kan ju det här. Hade graviditetsdiabetes med båda barnen så jag vet ju hur det funkar. Viktsnacket är heller inget jag backar för och jag kan numera fullt ut acceptera att diabetesen är något jag själv rår för och över. I blame myself med rätta. Men nu ska jag också försöka ställa det till rätta så gott jag kan. 
 
Efter besöket där gick jag till Apoteket och hämtade ut nålar och teststickor. Here we go again. Damen i kassan på Apoteket kände igen mig från tidningen, tyckte om det jag skrev. Jag blev glad.
 
Mötte svärmor på Öster. Stod och pratade en stund och sedan körde hon till Katthemmets loppis och jag gick dit (motion är ju a och o i mitt liv numera....). Vid loppisen var svärfar och vi shoppade lite alla tre. Sen kom min man och vi gick till Thai och åt lunch alla 4. 
Sen fick jag skjuss hem. 
Hann vila i 5 minuter innan morsan och brorsan kom och ville se på kattungar. 
Sen städade jag lite snabbt och sedan gick jag till förskolan. Sen hem igen.
SEN hände en fantastisk sak: jag lagade mat från grunden!
Jag hittade några kycklingfileér i frysen och googlade lite. Sen tillagade jag dem på ett trevligt vid. SKITGOTT blev det. Gjorde dock en liten miss och råkade ha i mango chutney bara för att det stod i receptet. Det är ju skitmycke socker i det och det visste ju inte jag eftersom jag aldrig förut använt det i någon form av matlagning eftersom jag inte lagar mat. 
Men det gick bra.
 
Sen åkte maken och handlade medan jag duschade ungarna. Sen la han dem och jag gick ut på Promenad i Rask takt. Det var ett tag sedan, kan man säga.
Jag provade även att jogga så smått i skogen. Tyvärr flög en mygga in i mitt öga efter ca 2 steg och försvårade joggandet med ungefär 100% men jag kämpade på! Staplade mig hem. Svetten dröp av mig och jag landade på soffan med maken och Zlatan i rutan. Sov jävligt gott på natten.
 
Idag har jag rivstartat med en liten rask promenad i skogen. Jag tycker inte om det nej. Traskar runt och svettas med en stark vision av ett lågt sockervärde på mätaren när jag kommer hem.
 
Igår var mitt fastblodsockervärde (testet man tar på morgonen innan frukost) på 10.0
Idag var det på 8.4
7.8 är vad det max får ligga på. Och jag ska nå dit. 
 

groupie

Ni vet chocken när man plötsligt snubblar över en bekant bild på internet. OJ nej men här är ju han som var så himla snygg och bra och som jag har sett naken jättemånga gånger för jättemånga år sedan och vet en jättemassa saker om! Oj han har visst turnerat världen över med nått himla band och spelat inför stora arenor. Dödsmetall. Oj då jag var visst en groupie långt före de groupisar han säket träffat på under sina resor. Oj då då innebär ju det att jag är Den första groupien. Oj då vad ska jag göra nu då? Ringa se&hör? Undrar om de är intresserade av dödsmetall-kändisar? Jag visste väl att min forna (och jag måste verkligen understryka FORNA. Numera tycker jag att hår är skitfult!) fäbless för långhåriga män med gitarrer skulle betala sig en vacker dag!!

i väntan på tuttar och målbrottEn sak som gläder mitt hjärta lite extra är vår 3årings val av umgänge. 
Hon är nämligen en del av ett 4 personer stort gäng, i vilket de övriga 3 har snopp. Hennes bästa palls är med andra ord killar.
Det glädjer mig då vår 5åring tidigt valde bort pojkar. Kunde inte med dem. Skrämdes av dem. Nu tycker hon att de är bråkiga och lite olidliga, förutom några få utvalda som ibland får äran att leka med henne.

Vår 3åringen däremot dissar brudarna (förutom Saga som hon är svag för, men mer på ett kärleksfullt vis. YES HON KANSKE ÄR HOMO??!!!) och leker helst med pojkarna. 
Till saken hör ju att de andra tre nästan är exakt lika gamla och att vi umgås privat med deras föräldrar. Vår unge har med andra ord känt de här pojkarna sedan hon föddes och nu går de på samma avdelning på förskolan. 

Vår unge är anledningen till vårt varannadagklänning- beslut eftersom hon, om hon får välja själv, helst alltid går klädd i klänning. Hon är typiskt flickig på många sätt, men på många sätt inte. Hon är helt enkelt ett barn. Som älskar klänning. 
Hon styr sitt gäng lite. Pojkarna väljer gärna henne först och hon får ofta som hon vill. Ibland grälar de och då står hon på sig och skriker NEJ SLUTA om det inte går hennes väg. 

Jag tycker det är härlig. Dock väntar jag på den dagen då skillnaderna blir för stora och hon tröttnar på sina pojkar. Då tuttarna och sminklängtan kommer i vägen. Då målbrott och sexualisering blir ett problem.
Men tills dess är det långt. Och innan det ska många lekar lekas. 


Ebba&Vincent

förlossningsberättelse!

Nu är vi 4 människor, två sniglar och sju katter i den här familjen.
Uuuuh jag börjar nästan grina bara av att skriva det. Men igår kväll födde vår katt 5 små kattungar!
SOM vi har väntat! 

Så här kommer nu, 

Pussels förlossningsberättelse, ur min synvinkel :)

Jag märkte redan på dagen att något var på gång. Bland annat gick hon in i kartongen vi gjort i ordning åt henne och la sig en stund. Hon var väldigt gosig och vi hade ett långt och mysigt gos en stund medan vi var ensamma. Hon hade dock svårt att ligga still märkte jag.

På eftermiddan var jag barnvakt åt våra vänners två barn, samtidigt som jag förberedde kvällens middag för barnens pappa och storebror, så jag glömde bort kattu lite. 
Vi hade alltså 4 småbarn, en 13åring plus pappan från den kompisfamiljen här och när jag var på väg ut till trädgårdsmöbeln med efterrätten när katten plötsligt börjar skrika och liksom släpar rumpan efter sig i kramper. 
Hon sprang runt på en massa ställen, skrikande och med hela magen som drogs ihop i kraftiga kramper. Kartongen dissades, skrubben dissades, dotterns säng dissades innan hon slutligen helt enkelt började föda i jakt på ett bra ställe. Så det blev på barnens lekmatta (den har en sån där bilbana som motiv) som nedkomsten ägde rum, i alla fall för tre av ungarna. 

Jag och maken turades om att vaka, då hon tydligt visade att hon ville ha någon där. Vår kompisfamiljs 13årige son ville också vara med och medan jag vinkade av gästerna vakade maken och 13åringen över katten.

Tillslut skulle barnen gå och sova och då lade vi upp ungarna i kartongen och lämnade dem ensamma och snart flyttade sig Pussel över till kartongen.
Då bar vi ut den i köket. Hela kvällen har vi strulat med barn som inte kunnat sova och under tiden klämde hon ut två till. Vår 13åriga favoritkille stannade till 21 och fick vara med om sitt livs första kattungefödsel ikväll. Han pratade tillslut vant om moderkakor och navelsträngar <3 

Alla 5 ungar är svarta med lite olika vita mönster. Av den där "slödderkatten" som Pussel hängde med i mars syns med andra ord inte ett spår. Han var BRUNSPRÄCKLIG med en massa ärr och var ärligt talat en av de fulaste katterna jag sett. 

Det är så varmt och mjukt här hemma nu. Vi pratar med milda röster och serverar Pussel kattmat på silverfat i födeselbädden. Hon behöver inte ens resa sig upp. Hon satt nyss och tittade förvånat på sina 5 ungar som krälade runt i korgen bredvid henne. Vad konstigt det måste vara! Nu är hela hennes värld förändrad för nu har hon blivit mamma! Det är så man blir grinsugen!
varför Dirty Dancing är feministisk

Varför Dirty Dancing är feministisk:

* Varken Johnny eller Baby försöker någonsin ändra på varandra. De analyserar varandra och deras personligheter lyfts fram, både de dåliga och de bättre dragen. Men det är aldrig snack om att någon ska förändra sig. Filmen slutar inte med att Johnny skärper sig, slutar hora och skaffar ett jobb eller med att Baby köper nätstrumpor och blir dansare hon också. De bara är de de är. 

* Baby är den som tar initiativet till filmens GUDOMLIGA sexscen. Okej att sexet är lite VÄL perfekt skildrat för att vara en oskuldsscen, men hur som haver så är det Baby som tar initiativet till den och är därmed väldigt aktiv. * Baby är "pappas lilla flicka". En överklasstjej och ganska mjäkig. VÄLDIGT tjejig. Johnny högaktar det. Flera gånger i filmen pratar han om hennes MOD (hur hon hämtade pappa) och hennes präktiga kvinnlighet som något positivt och något han beundrar.


* Baby och Penny ställs aldrig emot varandra. Det är möjligt att Baby är svartsjuk på Penny i början av filmen, men de två kvinnorna i Johnnys absoluta närhet skildras ändå slutligen som nära vänner med en fin och varm relation. * Babys storasyster framställs som något sjåpig och det är heller ingen som ifrågasätter vem som är familjens ledare, pappan, då mamman också framställs med viss sjåpighet. MEN, människan bakom filmen är ändå noga med att, mot slutet av filmen, förvåna den som tittar.
Dels genom scenen där Baby får tröst av sin syster, på sängkanten, när de sitter med strumporna och systern frågar om hon ska fixa Babys hår och sedan fortsätter med - nej, du är fin som du är med håret på ditt eget sätt. DEN scenen, den säger så otroligt mycket fast det som sägs egentligen bara är några få ord. Här visas ett djup, samt en väldigt fin syskonrelation och ÅTERIGEN, eventuella avundsjukor systarna emellan (så som systrar ofta framställs på film) är bortblåst och spelar ingen roll när det väl gäller. 
Mammans replik när Baby dansar - I think she´s got it from me visar ju OXÅ på en hel massa saker.
Kanske att mamman hela tiden hejat på Babys relation med Johnny från början? Kanske att mamman en gång varit precis som Baby och hela tiden förstått henne, men hållt sig i bakgrunden då Babys relation med Johnny uppenbart varit väldigt jobbig för pappan att hantera?*Pappan i sig är ju en historia. Han skildras som mycket heroisk, men även väldigt överbeskyddande och så visar det sig då att han är en jävligt stor snobb också. Vilket Baby inte blir så glad åt. Jag älskar hur Baby älskar sin pappa och hur mycket pappan uppenbarligen älskar Baby eftersom han har seriösa problem med att släppa taget om henne. Jag älskar hur Baby liksom är smartare än honom och hur han tillslut sväljer det och inser det själv. 

*Filmen sexualiserar och objektifierar. Men den sexualiserar män och kvinnor på samma sätt och lika mycket. Det är närbilder på slanka kvinnolår och fasta mansrumpor. Sexscenen mellan Baby och Johnny fokuserar knappast bara på Baby, utan närmare mer på Johnny. De porriga danserna som personalen ägnar sig åt visar på både män och kvinnor i extas. Filmen är dock såklart väldigt heteronormativ. * Filmen innehåller "våp", men både manliga och kvinnliga sådana. Babys syster Lisa, Johnnys forna älskarinna samt modern är de kvinnor som framsälls som lite mindre härliga. Robbie, Mr Kellermans brorson (glömt hans namn, men han är vidrig) samt Johnnys kusin (framställs som "roliga killen") är de män som framställs i lite mindre bra dager. 


* Både Baby och Johnny framställs som modiga och storartade människor, genom varandra. Baby är dessutom den roliga av dem två, vilket i och för sig kan tolkas som lite typiskt. Hon, klantig och gör bort sig då och då, medan Johnny är den starka, tysta typen som inte kan bjuda på sig själv. ELLER så kan man se det som att Baby är den roliga och Johnny den allvarliga. Inte två helt vanliga skildringar av man och kvinna heller, då det inte är alltför vanligt att kvinnor får vara roliga.* Det viktigaste rent feministiskt med filmen tycker jag ändå är det faktum, att trots att det är Johnny som LYFTER Baby i slutet av filmen, så är det Baby som bär Johnny. Hon är den starka som han lutar sig mot. Hon räddar honom. Och inte på det där klassiska "duktig flicka som tror att hon ska ändra på och rädda dålig pojke", nej. Eftersom de hela tiden skildras med en sådan respekt och beundran för varandra tycker jag inte att man kan säga så. Dessutom, eftersom slutet lämnas öppet så vet man inte hur det går. Johnny sticker kanske iväg och fortsätter sitt destruktiva liv medan Baby fortsätter på sin redan väl utstakade bana mot total framgång. Eller så blir de ihop och Johnny följer henne vart hon än går. Men vi VET iallafall att Baby knappast kommer att ge upp sina drömmar om peacekåren och allt vad det är för HANS skull. Det är i såna fall HAN som kommer att ändra på sig FÖR HENNES skull. OM han nu gör det. Det vet vi inte. 
Samtidigt lyfter även Johnny Baby, men inte genom att vilja förändra henne eller på något sätt ens lägga sig i hennes liv och planer osv, utan bara genom att typ...heja på henne. 
Ja gud ni hör. Jag är en så jävla stor NÖRD! :)


Ja det var lite det. Jag återkommer efter nästa gång jag sett filmen! 


vi låter djävulen göra jobbet

I det här inlägget hos Fanny, hittade jag en film som grep tag i mig. Den var på eeeeengelska dåra och MED RISK för att göra bort mig nu, vill jag skriva att den handlar om kapitalism. Personen som pratar gör oss som lyssnar uppmärsammade på en grej som jag faktiskt många gånger låtit min tanke snudda vid, men inte riktigt orkat ta tag i. Personen i filmen pratar om att det är ett väldigt stort problem att dagens kapitalism väver in välgörenhet i sina verksamheter. 
 - Köp det här kaffet, som är kravmärkt och fair trade- märkt och alla kaffeodlare och bönplockare och alla i hela näringskedjan kring kaffet får det JÄTTEBRA om du väljer just DET HÄR kaffet!
 - Köp den här skon och vi skänker ett par sko till ett fattigt barn i Afrika!

Det är MÅNGA GÅNGER som jag, efter att totalt ha bojkottat Mc Donalds i jättemånga år, numera suttit på Mc Donalds och verkligen FÖRSÖKT ÖVERTYGA mig själv om att "ja men det här med Ronald Mcdonald är ju JÄTTEBRA och de här husen de har där sjuka barn kan bo med sina föräldrar det är ju JÄTTEFINT" och släppt ner en slant eller två i McDonalds egna välgörenhetsbössor som finns strategiskt placerade vid kassan. "Se på oss, vi sysslar minsann med välgörenhet! Sopsorterar gör vi också". 

Nu såg jag inte slutet på filmen, men gubben som pratade sa i alla fall att vi "låter djävulen göra jobbet". 
För egentligen borde vi ju bojkotta McDonalds. Och vi borde inte äta kött. I alla fall inte i de mängder vi gör. Vi borde inte köpa HM´s kläder gjorda av små barn i Indien. Men HM HAR SÄKER OCKSÅ någon form av välgörenhet, tänker jag och DESSUTOM kan de väl inte hålla på med det där som barnarbete längre? Och Mc Donalds gör ju BRA saker också! Okej att de samarbetar som fan med Coca Cola Company som suger ur vattnet ur varenda indisk by men ÄNDÅ!! Okej att de ger sina unga, anställda slavlöner och okej att de blir rika på vår ohälsa. Tänker man. 
Och han har ju rätt i det. Att vi konsumenter lägger ansvaret på de skitföretag vi använder oss av. Vi låter dem göra jobbet. För vi är inte starka nog att säga nej. 

För logiskt sätt, hur kan vi förlåta Coca Cola Company för det de gjorde mot de där byarna vars vatten de förstörde totalt/tog? HUR KAN VI FÖRLÅTA DET? Vi BORDE INTE förlåta det. Men det gör vi ändå. Det är bara för Coca Cola att fixa nån liten välgörenhetsgrej så är vi där igen och köper.
Det är ju SJUKT!

Jag måste se klart den där filmen nu alltså..
SöndagspysselSöndagspyssel på Brunheten:


Jag köpte lite miniprästkragar igår. Min man tror verkligen att det här var "De sista plantorna" och jag låter honom tro det. För husfridens skull. Här har jag då ÅTERVUNNIT den burken i vilken makens förra skruvdragare kom (han låter mig tro att det var den sista skruvdragaren, för husfridens skull..) och planterat lite fint i den. Det här är ju verkligen inte någon "vackert rostig burk med shabby chic touch" utan en skruvdragarburk från 2011 som verkligen ser ut som en skruvdragarburk från 2011. Men jag tyckte det blev coolt ändå!


Faffa kom med bästa presenten åt sina barnbarn igår, nämligen "hus åt småsakerna". 


Äntligen fick de tak över sina huvuden! Frid och fröjd!


3åringen spenderade större delar av sin söndag framför Bolibompawebben. Hon är grym på det för sin ålder och det är bra det. Det ska börjas i tid. Det är faktiskt år 2012 nu!

tältens drottning

GOD MORGON LILLA BLOGG!!!

Vet ni att jag är kär i alla er som läser?
Nu börjar min blogg så sakta växa mot de höjderna den befann sig på för 6 år sedan.
Och det är ju PRECIS så som det ska vara! 
Jag inser nu att jag har SAKNAT att vara läst av MÅNGA och att det här verkligen var på TIDEN. 

Lady D har nobelt erbjudit sig att "fixa till" bloggen lite. För 6 år sedan räckte det med en grön standardbakgrund och ORD i bloggen. Nu räcker inte det längre. Och då får man väl lägga sig och inse att tiderna förändras. 
DET VAR INTE BÄTTRE FÖRR, helt enkelt. 

Nu är helgen slut och jag tycker det är rätt skönt. Det var på många sätt en väldigt bra helg och på andra sätt en väldigt dålig helg! 
Igår hade vi stora fixardagen här hemma och förberedde inför de första hyresgästerna som ska komma idag. Tyvärr har jag inte hört ett ljud från dem och befarar lite att jag blivit blåst. Men jag får väl se. Har iallafall pimpat lilla stugan till max och dessutom fjäskat och ställt ut bebisleksaker och annat mys åt det 18åriga par med bebis som har hyrt stugan denna vecka. Om de nu kommer kommer de verkligen att få det mysigt. Om de inte kommer är det inte hela världen då jag hyrde ut 4 dagar åt dem jäkligt billigt.

Jag kanske inte har berättat det för er. Men en jäkligt poppis grej I STOCKHOLM just nu verkar vara något som, på ett internationellt sätt kallas för DOWN SHIFTING. Jag insåg att det är just detta vi ägnar oss åt om somrarna i den här familjen. På sommaren hyr vi nämligen ut vår lilla gårdsstuga veckovis till turister och så tar maken ut maximalt med semester (8 veckor i sommar tror jag det blir allt som allt) och jag tar hand om uthyrningen och inkasserar hyrorna (vi har dock delad ekonomi) och så lever vi ganska fattigt. Men lyckligt. Och alla fyra är hemma och tillsammans.
Vi har inte råd med några större utsvävningar på sommaren, men har budgeterat för en veckas camping och några resturangbesök under den veckan. Och för glass och picnickorgar till stranden. Försöker vi ha pengar. Men det är inget lyxigt sommarliv vi lever utan försöker klara oss på kärlek och vatten och bröd. För att få vars tillsammans. Zusammen. 

I sommar ska vi få kattungar, vilket lär bli det största äventyret, plus att vi är bjudna på en hel massa fester, vilka vi också ska njuta av. 
Istället för att se fram emot en vecka på Mallorca eller tre dygn på Kolmården ser vi fram emot att makens syskon och barnens kusinerna ska komma ner. Vi planerar för ett sommarkalas för barnens bästekompisar som ska äga rum när bigaråerna har mognat och såna grejer. Får man hitta på. Och så tältningen då. Förra året köpte vi ett "lyxtält" med två "sovrum" och ett "vardagsrum" (det är enormt) och i det tältet hoppas vi kunna uppleva många fina sommardagar även denna sommar.

Ja alltså TÄLTNING är ju EGENTLIGEN verkligen inte min grej. Men barnen älskar det.  ÄLSKAR det. Och maken älskar det. Och då gör jag också det. 

Förra sommarens ALLRA BÄSTA minne är lätt den kvava, smällheta morgonen då jag vaknade i tältet av värmeslag kl 07. Barnen vaknade också. Maken orkade inte gå upp så han låg kvar. Och jag och barnen gick som i trance, de 50 metrarna ner till vattnet. Det låg helt stilla och spegelblankt. Ett tjugotal andra människor befann sig redan på den kilometerlånga, underbart vackra stranden Sudersand (rankad som en av världens bästa stränder). Och vi gick bara rakt ut i vattnet jag och barnen. I det spegelblanka, redan varma vattnet. Och barnen skrek av skratt och jag och några andra föräldrar på stranden utväxlade såna där "lyckoblickar" alldeles tyst medan vi lyssnade på barnens förtjusning. GUD det var så jävla underbart och jag har levt på det minnet hela vintern. 

Så man kan säga att jag är Tältens drottning.
Eller iallafall att tält är en väldigt underskattat semesterform! 

p&kså skulle aldrig johnny göra!

Har jag nämnt att jag älskar Dirty Dancing?
Att jag älskar den på det där besatta, nördiga sättet? Att jag kan alla repliker, typ? Och alla låtar? Och många danssteg?
Har jag nämnt att varje jag gång jag blir väldigt väldigt ledsen, så brukar jag sätta på DD och vips så blir allting väldigt bra och mjukt och fint igen?
Har jag nämnt att jag grät den dagen Patrick Swayze dog? 

När vi var "små" brukade vi ha DirtyDancing-kvällar, jag och mina tjejkusiner. 
Numera är det oftast min man som får sitta med. Och han gör det också. När jag är riktigt riktigt ledsen och bara Dirty Dancing hjälper. Då brukar han sitta bredvid.
Det händer att han jämförs med Johnny/ Patrick Swayze.
 - SÅ DÄR SKULLE ALDRIG JOHNNY GÖRA/SÄGA/TYCKA IALLAFALL!!! kan jag skrika på ett normalt sätt. 

Jag skrev ett uppsats om Dirty Dancing när jag läste upp mitt svenskabetyg till ett MVG på Komvux (min fuckiga gymnasielärare hade bara gett mig VG vilket störde mig eftersom jag haft MVG sedan jag gick i ettan..). Min 60åriga lärare Christer blev rörd och gav mig MVG. Både på DD-uppsatsen och på hela kursen. Tack Johnny. 

Nej men alltså det är inte bara Johnny jag älskar. Jag älskar Baby oxå. Jag älskar allt med den filmen. 

Och det är i såna här DirtyDancing som jag verkligen kan undra- hur feministisk är jag nu motherfucker?
Men oroa er inte. Jag har tusen argument för hur feministisk Dirty Dancing är. Dessa ska jag dela med mig av en annan dag.

p&k

älskaPå senaste i Brunheten:

Sommarmys med fadderFreja


Poolbad


Koncentrerad lek med bästekompisarna
Riddare med klackskor och knallrosa mobil 


två konstnärer och en riddare


5årsriddarenÄlska sommar, pooler, faddrar och bästekompisar. kvinnlig vänskap

Nu är min man på fest. 
På tv går There will be blood, en film som min man ofta pratar om att det är synd att jag aldrig har sett. Han vill nämligen ofta prata om den filmen med mig, så bra tycker han att den är.
Därför knäpper jag om. Så kul ska han inte få ha det!

Men det ska vi inte prata om nu. 
Istället ska jag berätta för er om det finaste jag vet på jorden, nämligen Kvinnlig vänskap. 
Manlig vänskap är ytlig vänskap. Manlig vänskap kräver även väldigt ofta alkohol för att vara rolig. Män ska liksom alltid dricka alkohol när de umgås. Helt stört faktiskt. 

Men kvinnlig vänskap. Fy fan vad den är ljuv. 
När jag tröttnade på att gräla idag åkte jag till min vän Sandra. Våra barn leker så bra ihop att det nästan är osannolikt. De bara försvinner iväg. I lek. Jag och Sandra har pratat oavbrutet i 6 timmar. Om allting. Om allting förutom bantning, inredning och andra ytliga ting. Vi har bara pratat om sånt som är viktigt. Om sånt som är så djupt att valfri man skulle bli rädd och backa efter fem minuter. Efter fem minuter var vi nämligen djupt nere i mitt psyke och grävde. Sen var vi inne i hennes. Sen inne i det samhälliga psyket. I barnens psyke. I våra vänners psyken. Djupt djupt ner har vi varit. 
Och jag kan säga allt till henne. 
Hon pluggar mycket psykologi i sin utbildning till behandlingspedagog. Det är bra. Jag har utnyttjat det lite ikväll. 

Och under kvällar som dessa är jag väldigt glad att vara Kvinna. Över de relationer som vi kvinnor har med varandra många gånger. De där magiska då man kan vända ut och in på sig själv, få ösa ur sig och bli överöst av en annan persons inre. Jag tror inte att det är vanligt bland män. Alex Schulman och Sigge Eklund är nog undantag.

kröna

Här  är veckans krönika. Baserad på det här sommarpratet (obs: det från 2008).

Puss

gräset är alltid grönare på gaysidan

I affären idag köpte jag

*snus
* treo
*ben&jerry cookie dough

Jag vet inte om jag behöver så mycket mer i livet för att vara lycklig faktiskt. 
Har grälat med min man i ganska exakt 24 timmar nu och nu får det vara nog. Packar vagn och ungar och går bort till bästa Sandra och stannar där tills det bli kväll. 
Vad vi grälat om har ni inte att göra med och inte heller behöver ni tro att det är skilsmässa och grejer på gång. Men man MÅSTE ju kunna skriva i sin blogg att det ibland är JÄVLIGT JOBBIGT och tröttsamt att vara gift. 

Jag undrar om det är lättare att vara gift med en tjej. Hur som helst så vill jag, dagar som dessa, väldigt gärna tro det. Jag har vill ha min gröna gayäng att drömma om. På den gröna gayängen är gräset alltid lite grönare än på vår gråa heteroäng. Lite lyckligare. Lite mer färgglatt. Må mina döttrar walk on the gayside i livet. Själv får jag väl tappert harva vidare på min gråa heteroäng, plantera så mycket jag kan och hoppas på grönare dagar.

Amen

krossa idealen

Stod framför spegeln en kväll. Gör det så himla sällan nu för tiden. Hinner inte. Bara ibland i bilen sitter jag och räknar rynkor i spegeln på baksidan av solskyddsskärmen.

Lyfte upp tuttarna. Ja de behöver numera lyftas upp. Jag är inte deprimerad för det. De har givit mat till iallafall ett av mina barn.

 

Ändå tänkte jag så här att OM jag hade haft gränslöst med pengar, DÅ hade jag kunnat tänka mig att lyfta upp dem med hjälp av lite kirurgi.

Om jag vann typ 20 miljoner. 10 är för lite. Jag har miljontals saker som kommer FÖRE tuttar på min priolista. Men om man kommer så långt att hela priolistan är avverkad och man bara kan göra av med pengar för kul- DÅ hade jag kunnat lyfta tuttarna.

 

 

Det handlar såklart om prioritering i första hand. Nästan vem som helst som prioriterar tuttar kan ju ta ett banklån och fixa till dem.

Precis som med all annan kirurgi eller smink och kläder också för den delen. De som prioriterar det kan ju lägga sina pengar på det om de vill.

 

Men nästan var ordet. För alla har ju inte möjlighet att prioritera Skönhet. Inte möjlighet till varken tutt-lån eller dyra mascaror och märkesjeans.

Och så tänkte jag att ju mer skönhet blir till något onaturligt, konstlat, "gjort", desto mer blir ju även Skönhet en klass-grej.

 

Redan nu är det ju i allra högsta grad så. Att skönhet kräver handling. Inte ens hos de vackraste människorna är skönheten naturlig utan kräver hårfärgning, hårborttagning och snygga kläder.

Och ju mer tillgjord och konstlad Skönheten blir- desto längre ifrån de mindre bemedlade kommer den.

 

 

Och då vet jag inte om jag ska tycka det är bra eller dåligt. På ett sätt kan man ju vara dryg och tänka "hurra, det finns i alla fall hopp för en grupp i samhällsskiktet" eller så kan man tänka att det ger mer ångest stress och press hos de "mindre bemedlade" och bara leder till skit. Och att det ultimata vore om Skönheten återgick till att vara något naturligt. Typ som mina tuttar.

 

Och det var sagan om när Jenny P insåg att det finns mycket att vinna på att Krossa Idealen.

 

 

 

 

 


skallen

Jag fick huvudvärk när tvillingarna föddes. Sen började jag grina också, när jag blev ensam och lyssnade på fin musik. Sen blev jag trött och somnade. Känns oerhört förlösande den här födseln och jag inser att jag varit mer orolig än vad jag trott själv. 

Nina skrev idag om en vän som rakat av sig håret och om modet kring det. Jag har också haft det i tankarna i många år och när jag var 21 klippte jag mig kort för första gången sedan jag var barn. När jag var barn hade jag snaggat hår. Jag hatade att borsta håret och jag brydde mig inte. Men sen blev det annorlunda. Och när jag som 21åring klippte håret kort märkte jag hur enormt mycket av min "kvinnlighet" som hade suttit i håret. Jag kände mig halv, tom och förskräckligt ful. Sen växte håret ut igen och har vart långt sedan dess. Jag borstar det ännu väldigt sällan och går mest runt med ett evigt skatbo på skallen. Jag älskar långa, vilda, oborstade hår, både på män och kvinnor. 

Jag tycker det där med rakad skalle är en intressant grej eftersom det är just en sådan sak som jag flera gånger tänkt men INTE VÅGAT. Att inte raka armhålan, benen eller att skita i att sminka sig är inte särskilt läskigt för mig och inte särskilt utmanande. Men att raka skallen, DET skulle sannerligen innebära MOD för min del. 

Och då tänker jag på dem som Nina även nämner i sitt inlägg. Som inte VÅGAR gå ut med orakade armhålor, fast de kanske vill. Fast de kanske innerst inne skulle tycka att det vore jävligt skönt att gå ut på stan utan att kladda på en massa smink, så VÅGAR de inte. Och jag tänker på att vad modigt det är att erkänna det, att det faktiskt är så att man inte vågar, istället för att förlora sig i milslånga "jag gör det för min egen skull"- förklaringar..DET är OCKSÅ MOD. Att våga erkänna sina rädslor. Vad är ni rädda för, utseendemässigt och ytligt?

Jag är rädd för att raka av mig håret för att jag är rädd att inte längre vara attraktiv. De komplimanger jag får, både av make och omgivning, får jag ofta när håret är utsläppt, svallande och vilt. Mitt hår döljer många skavanker, så som runda kinder, inbakade käkben osv. Det lyfter upp min platta skalle och det ramar in mina runda kinder. Jag skulle nog ärligt talat INTE SE KLOK UT utan håret. 
Och jag är rädd för det. Jag vill se klokt ut. Jag vill vara iallafall lite snygg. Samtidigt som jag tycker det är SNYGGT, coolt och modigt med rakad skalle. Och framför allt skulle det vara skönt att slippa borsta, tvätta och dona med det hela tiden. 
Så ja. Jag VILL. Men jag VÅGAR INTE.

Kanske ska vi göra det tillsammans en dag, Nina? 

Puss på er

sångerskan i skunk anansie
 

Min mamma. Inte mycket hår på den skallen nej. (nu har hon visserligen crazy eyes på den här bilden, men är inte fullt så galen i vanliga fall )
den vackraste dagen

Idag alltså. Vilken dag. 
Klockan 09 imorse kom beskedet att min bästa och äldsta vän (och kusin) äntligen nedkommit med sitt tvillingpar som legat i magen och gonat de senaste 27 veckorna. VILKEN KÄNSLA! 
Det har varit lite turbulent och de är tidigt födda med sina 27 veckor. Men de mår bra och är friska! Och ute! 

De bor på fastlandet så nåra fysiska kramar kan man inte dela med sig av.
Men idag slutade även två av släktens kusiner 9:an, vilket innebar att stora delar av släkten samlades uppe på Hemse idag för att vara med på deras avslutning och se deras vagnar. Ja, på Hemse åker även 9:orna traktor och vagn då de slutar skolan. 
Hur som helst så var det nära på eufori där uppe, oss släktingar emellan. Dels gladdes vi med de lyckliga niorna och dels svävade vi på moln tacka vare tvillingarna. Mostrarna grinade och den nyblivna mormodern visade stolt upp bilder på de små små barnbarnen. Och runt omkring oss körde vagnarna runt med glädjemusiken strömmande över hela samhället. 

När jag berättade för barnen att Fannys bebisar hade kommit ut ropade 3åringen överlyckligt: - JAAAA DET ÄR SOM TVÅ SMÅ SMÅ KATTUNGAR!!!
Ännu lustigare är att vår katthona här hemma idag har visat de första tecknen på ett vilja köra igång att föda. 

Ja fy fan. Vad glad jag är idag. Och vad jag önskar att jag var närmare den nyblivna mamman och de små barnen. 


Ta den här låten och ni har känslan(texten kan ni bortse från) på den här dagen. Lite eufori. Mycket lättnad. Massa glädje. Och lite vemod över att vara så långt ifrån när man så himla gärna vill vara nära. Och så en sång till tvillingarna såklart. Den här spelar jag så ofta jag bara kan för mina egna döttrar. 
Den är så vacker så man kan gråta. 

blå

Gud. Vad nytt. Det ALLRA BÄSTA är att man nu kan TIDSINSTÄLLA inlägg här på blogg.se. Tack Jesus för det.

Idag är jag upptagen och springer på olika kusinerns olika skolavslutningar. 
Har vart och shoppat en blå blommig klänning samt ett par blå blommiga skor åt mig själv idag. Jag känner mig med andra ord ganska blå. Blue. 

Var och lämnade massa prover på vårdcentralen imorse. Fick även väga mig. Kul. Inte. Blodvärdet hade i alla fall gått upp något. Jag har inte längre samma blodvärde som valfri person med leukemi och det känns ju skönt. 

Känner mig stressad över att nya läsare ska ge upp nu bara för att jag inte är här på en dag. MEN HAV FÖRTRÖSTAN. Redan ikväll är jag tillbaka. Efter att jag har författat en liten krönika. 

Förresten har jag blivit ombedd att TALA på en HEMBYGDSFÖRENING här på ön i slutet av juli. Ja såna roliga jobb får man göra när man regelbundet syns i lokaltidningen här på Gotland. Det ska bli kul och allt, men jag ska alltså prata i en HALVTIMME. Om vad jag vill. Den där valfriheten alltså... 

Förra sommaren fick jag göra ett Sommarprat för Gotlands radiokanal Radio Gotland. Det var precis samma stuk som p1´s sommarprat, fast lite kortare. Det var en sjukt rolig grej att få göra. Då får man ju också prata om vad man vill (och spela sina bästa låtar) och jag berättade sagan om när jag och min man fick barn tillsammans, utan att vara tillsammans, vilket vi inte blev förrens vårt första barn var 1.5 år. Sen pratade jag om Gotland och om hur det är att bo här och vara "ung". 
Hur som helst hade jag ju hört sommarprat innan då. Visste lite av vad som förväntades. 
Men bara gud vet vad Sproge hembygdsförening förväntar sig av mig. Bara gud. 

Nu måste jag slå in paket och packa väskan. Har ångest över att vara ifrån min man inatt. Jag och barnen ska bo hos mamma och gå på skolavslutning imorrnbitti och maken ska vara hemma. Alltid lika ångestfyllt. Helvete, vad kär jag visst är i honom. På midsommarafton är det 6 år sedan vi "umgicks ensamma" för första gången (och även, LUSTIGT NOG, 6 år sedan vi blev gravida första gången..). Han är lika snygg nu som då.

puss på erär alex schulman feminist?

Jag skrev ju ett inlägg för några dagar sedan...Det där om att feminismen idag behöver lite mer "både vit och röd och svart, gör detsamma har hen sagt", över sig..

Jag TYCKER verkligen det och jag ska verkligen jobba mot att det ska bli så. MEN. Jag har ju inte varit världens bästa på det själv direkt.

 

Min grej har ju varit mycket det där om Perfektionen. Jag har mycket svårt för den. Både i bloggvärlden och i riktiga världen. Precis som Sigge Eklund sa i sin och Alex pod, har jag jävligt svårt för SAMTAL som handlar om ingenting. Om yta. Jag dör inombords av sådana samtal och av sådana människor vars yta man bara inte KAN ta sig igenom då de är så fullständigt livrädda för att visa på något som inte är perfekt. Jag dör. Inombords.

Och jag har kritiserat den ofta.

Vilket ju inte gör mig bättre än någon annan av alla de som jag själv sedan kritiserade i inlägget.

Fast jag antar att vi är många. En stor del av bloggandet för många är ju att ifrågasätta saker och det är ju just sådana bloggar jag vill läsa... Så det blir ju svårt..

 

Men som Fanny skriver måste man ju även kunna ifrågasätta...Utan att för den sakens skull fördöma.

 

En som är väldigt bra på att få till både det tjejigt ytliga (som de flesta av oss ju faktiskt älskar) men ändå vara personlig och intessant är Nina Ruthström. Jag har creddat henne på tok för lite under åren som har gått. Men sanningen att säga så är hon faktiskt en av mycket få bloggar som lyckas med konststrycket att mixa både yta och själ på ett alldeles fantastiskt sätt.

 

Idag har jag funderat på när man egentligen är en feminist? På hur man är. Osv.

Jag har snöat in mig lite på Alex Schulman igen på senaste. Egentligen slutade jag medvetet att läsa honom i höstas av den enkla anledningen att han bor på Gotland om sommaren. Och då läser han den tidning i vilken jag skriver krönikor. Vilket leder till en sådan enorm skrivkramp från min sida om somrarna att det inte är riktigt klokt.

Men så startade han den där jävla podcasten och jag tycker att han är så jävla grym på podcasts så jag kunde inte låta bli. Och självklart är hans podcast med Sigge Eklund helt fantastisk. I första avsnittet berättade Alex djupa och gripande minnen om sin pappa. Hur han via sin psykolog kommit i kontakt med minnen av pappan som han hade förträngt. Hur de där minnena fått honom att så smått ångra den hyllande boken han skrivit om sin pappa. I ett annat avsnitt pratar de om Alex dödsångest och om Sigges matmissbruk. De är så sjukt utelämnande och så sjukt djupa, men samtidigt så himla roliga. Och jag tycker att de bryter mot många manliga könsrollsmönster när de lämnar ut sina djup på det där viset. När de inte är rädda för att blotta sina rädslor och svaga sidor och sorger och allt vad de ältar i den där podcasten. Ja. Jag älskar den!

 

Alex Schulman berättar i ett avsnitt om hur hans fru Amanda fått honom att inse att jämn könsfördelning är viktigt. Vilket vi alla även märkt, då han dels har ungefär varannan manlig, varannan kvinnlig gäst i sin talkshow, samt ofta en majoritet av kvinnor i sin panel. Jag har även märkt att han lagt manken till och lägger kvinnor på sin topplista i Aftonblandet om fredagarna. Och det, att han medvetet jobbar för att få en jämnare könsfördelning dels med de han jobbar med och dels bland de han hyllar, det är en feministisk handling. Han gör något aktivit för att förändra könsmaktsordningen. Och eftersom han är en av Sveriges största medieprofiler så sitter han på en hel del makt, vilket gör att det han gör är bra mycket mer än vad många av oss andra gör.

 

Samtidigt. Samtidigt är Alex gift med Kvinnornas Kvinna. Amanda. Vacker, vän, mild, tjejtjejig. Alla "glossiga magasins" våta dröm. Det är alltså denna kvinna som inspirerar Alex.

Amanda i sig är också intressant. Hon är otroligt kvinnlig. Kvinnligare kvinna får man nog leta efter, skulle jag tro och då menar jag den tjejtjejiga kvinnotypen (vilket inte bara är negativt förstås, men äh, ni fattar).

Samtidigt så har hon gjort en jäkla karriär, utan högskoleutbildning (väl?) och även HON har uttalat att hon medvetet försöker och vill lyfta fram fler kvinnor. Nu har hon startat eget företag med sin syster, startat en podcast på den annars så mansdominerade podcastlistan och ja... På många sätt har även hon gjort väldigt mycket rent feministiska handlingar.

 

Både Alex och Amanda har uttalat att de tycker att det är viktigt att tjejer är tjejer och killar killar. Och även om ALex inte är machomanlig, så har han ju väldigt mycket manlighet i sig, eftersom han är en man.

De är alltså ett par som på många sätt bryter mot könsrollerna, samtidigt som de på många sätt håller hårt om dem.

 

Och då är frågan: kan Alex och Amanda kallas för feministiska? Kan vi hylla dem, eller bör de sänkas, kritiseras?

 

Det är lite samma sak som när man har en kompis. Hon sköter all städning och disk och tvätt i hemmet och hon vabbar 90% av alla fallen. Hon tycker om att göra sig fin och hon skulle aldrig röra en skruvdragare. Hon är inte alls påläst om feminism och genus och hon tycker att det här med HEN, det är att gå för långt.

Samtidigt låter hon sin lilla son cykla runt på en rosa cykel. Samtidigt sysslar hon själv med brottning på fritiden och är ordförande i flera mindre styrelser, vilka alla verkar för att hjälpa ensamma mammor och kvinnor fom flytt till Sverige med sina barn...

 

Förstår ni vart hän jag vill komma?

Bloninbella. Feministisk på så otroligt många sätt. Ofeministisk på så otroligt många.

UnderbaraClara- likadant. KAN man verkligen vara feminist och sprida den där ångestframkallande perfektionsmentaliteten? KAN man verkligen vara feminist när man köper märkeskläder och röstar på Moderaterna??

 

Jag har själv de senaste 12 åren dömt människor utefter hur pass genus/feministmedvetna de är. Tänkt direkt att "hoppet är ute" så fort en potentiell vän visat upp otroliga okunskaper i ämnet. Ärligt talat har jag klassat dem som ointelligenta. Ja. Egentligen inte ett dugg bättre än alla töntrasister som sitter och dumförlarar sosse efter sosse. Sån ÄR jag, för jag kan inte säga att det gått över helt ännu faktiskt. :)

 

Men nu på senaste har något börjat hända. Antar att det är 27årsåldern som spökar. Det här med att se saker och ting från FLERA OLIKA sidor, istället för ifrån en...Det är vad som har hänt. Och det är jobbigt, men häftigt.

 

Och slutklämmen blir ju då att om feminismen tog och öppnade upp armarna lite och inkluderade de med läppstift och sizeme-kampanjer och till och med såna som tycker att ordet HEN är att gå lite väl långt- ja men då skulle vi ju kunna bli hur många som helst. Och vi skulle kunna enas kring de viktigaste frågorna och kollektivt driva dem på ett härligt sätt och VIPS så skulle vi äga världen. :D

 

Ibland tänker jag på den otroliga kraften som skulle kunna uppstå om alla de bloggare som då och då eller väldigt ofta bloggar feministiskt tog och slog sig samman. Några slog sig ihop och började driva på butikerna och såg till att slopa pojk&flickindelningar utan såg till att fixa BARNavdelningar istället. Några gav sig i kast med föräldraförsäkringen och andra med förskolan. Ytterligare några med våldtäkterna, hedersvåldet, lönerna, företagandet och  Blondinbella och hon Timglaset tog tag i skönhetshetsen. Om man skapade grupper, små föreningar vars uppgift blev att formulera ett mål och sedan jobba emot det. Det skulle vara grymt.

Internet borde överhuvudtaget användas mer och oftare åt att organisera sig. Visst dyker det upp fantastiska tillfällen. Som kampanjen "prata om det" osv. Men få saker är beständiga.

Det är synd.

 pust och stön

Det är så jävla varmt här på Gotland. Jag orkar inte med det. Blir alldeles matt.
Varför bor just JAG, som är mer av en höstperson, på det stället i Sverige med flest soltimmar?
Det är lika lustigt som att jag bor i den stadsdel i Visby som ska utvecklas till Visbys idrotts-stadsdel...JAG liksom!
Har ni det lika varmt i resten av landet??

flytta på dej

Bästa låten på länge:

hur knullar man feministiskt?

Skildring av sexualakter på film är knappast ett upprätthållande av patriarkatet. Däremot är porrens innehåll problematiskt då det oftast utgår från en manlig sexualitet och med ett fokus på mannen som den som agerar och kvinnan den som tar emot. Men visst, det finns porr gjord för kvinnor med ett fokus i den kvinnliga sexualiteten också. Porr är ett otroligt svårt ämne att diskutera då det ofta blir en moraldiskussion i stället för att diskutera innehållet i porren och porrbranschens roll som upprätthållare av patriarkatet och som någon form av yttersta bevis på hur männen är norm i samhället och kvinnorna är till för att uppfylla deras behov. Sedan finns så klart en oändlig variation inom porren men bilden av porr för de som inte är insatta eller konsumerar porr är inte särskilt upplyftande ur ett feministiskt perspektiv. // Anna

 

 

 

Precis. Det finns ju väldigt många tjejer som tycker om att se på porr, trots att kvinnan "tar emot".. Och det finns ju även väldigt många kvinnor som gillar att "ta emot" på riktigt, i sängen. Så ja. Det är väldigt svårt att diskutera porr. Därför låter jag oftast bli det. Jag kan inte ens hålla med om att kvinnorna i porrfilmerna finns där för att tillfredsställa männens behov.. De flesta filmer skildrar ju kvinnan främst och hennes njutning, medan männen i många fall inte ens syns (förutom penis!). På varje liten porrtopplista finns filmer vars främsta mål är att man ska få se en kvinnlig sprutorgasm liksom..

Jag, som är lite mer insatt, funderar lite ibland på det där feministiska perspektivet... Hur knullar man feministiskt? Hur skildrar man ett feministiskt knull? Är det skillnad på hur vi feminister knullar mot hur andra gör det?

 

Jag kan även fundera på vad som skulle hända om man istället fokuserade på männen i filmerna? Om man filmade deras lustfyllda ansikten och rövhål i närbild istället?... Skulle det vara mer feministiskt, eller skulle det vara ännu värre? Som det är nu objektifieras ju många gånger kvinnorna, men om man vände på det och objektifierade männen, skulle det då inte kännas ännu mer som att porren var till "för att tillfredsställa mannens behov"?

 

Slutligen, det svåraste med porren är ju ändå att det finns så enormt mycket enomt mycket olika porr. Du måste inte sitta och kolla på våldtäktsporr. Inte heller behöver du glo på de amerikanska, regiserade, filmerna med perfekta, glänsande kroppar och blekta anushål. Det finns ju så sjukt mycket annat. Man skulle kunna säga att det finns något för alla smaker! :D Det som saknas mest skulle väl då vara den lesbiska genren, regiserad av lesbiska kvinnor. Visst kryllar det redan nu av "tjejsex"-filmer. Men de är då regiserade av män, skapade för att tillfredsställa männesn behov. Och då kan man ju tänka sig att det blir missvisande för de lesbiska tjejer som vill se på porr..

 

Jag tänker också på det där med vilken sorts sex som finns.. Man kan ju inte säga att en film är sexistisk, förnedrande eller ofeministisk bara för att där förekommer analsex eller lite hårdhänta scener. För det finns många många kvinnor som faktiskt gillar analsex och hårdhänthet.

ÄNDÅ är det ju oftast män som regiserar de regiserade porrfilmerna och jag kan tänka mig att det i de flesta fall även är männen som står bakom initiativet till amatörfilmerna..

Det hade vart spännande att se en porrfilm, helt regiserad av kvinnor (som inte var styrda av män eller manliga bolag).. Vilka ställningar och aktiviteter hade vart vanligast förekommande då? Skulle något nytt som inte finns på marknaden dyka upp?

Porrfilmer skapar ju liksom trender. Undrar vilka trender som skulle dyka upp om det var kvinnor bakom porrbranchen som fick tala?

Så ja det är klart att även porrbranchen skulle må bra av större mix av män och kvinnor (jag tänker då på regissörer, producenter, finansiärer osv), liksom de flesta "arbetsplatser".

från den fantastiska sidan men are objectsbaby we were born to run

Den här låten hade jag, lite lustigt nog, i huvudet igår när jag, Marika och barnen gick till ängen för att plocka prästkragar.
..och jag tänker  att just såhär ska det vara att vara barn. Få springa på blomsterängar med Bästekompisar som funnits där sedan man föddes. Kunna gå direkt från förskolan och rakt ut på ängen och plocka stora vackra blommor. Ha föräldrar som kan hämta en tidigt så timslånga utflykter hinns med innan kvällsmaten. Ha gräs under fötterna och solsken i blick. Leka och skratta tills man kiknar.
Just så.

lite dubbel penetration kanske?

Angående den där krönikan som Alex Schulman skrev om porr och söner. Läser just nu boken Ego Woman av Carolina Gynning. Ett helt kapitel i boken ägnar hon åt att skriva om hur mycket hon älskar sex och hur hon hatar hur tjejer som öppet visar att de älskar sex ofta blir klassade som "horan" i det eviga "hora/madonnakomplexet". JAG TYCKER DET ÄR KONSTIGT att inte Alex S har läst den boken med tanke på att de är kompisar.
ELLER så kan det ju vara så att Carolina är "horan" även i Alex ögon. En tjej man aldrig gifter sig med. En tjej vars sexualitet är lite avvikande. Avvikande och tillgänglig. Inte någons varken fru eller dotter.
I sin podcast med Sigge Eklund pratar Alex S om reaktionerna efter krönikan om porren. Om alla genusfolk som bombat honom med mail. Han pratar även lite kort om hur han ser på genus osv i övrigt och jag tror faktiskt inte att han är helt tappad bakom en vagn, trots lite klumpiga uttalanden om söta och flickiga flickor osv.
Hur som helst. Vad förvånade alla skulle bli om jag tog och la upp ett litet porrklipp här i bloggen.
Och skrev: "Mitt bästa klipp" över. Lite dubbel penetration kanske. Eller varför inte lite gangbang?
Hahaha ja jag tror många män skulle CHOCKAS om de visste vad som pågick bakom många lyckta dörrar i vår härliga kvinnliga värld.
(eller är det kanske ett upprätthållande av patriarkatet att vara pro porr????)

Sommarbarn på sommaräng!

dsc07396 (MMS)

Sommarbarn på sommaräng!


vägen mot perfektion

Minns ni att jag skrev att jag skulle sluta bita på naglarna för ett tag sedan? Jag skulle öva mig att sluta med dåliga saker, var det tänkt. Och det gick ju skitbra!
Jag har jättelånga, stenhårda, vackra naglar nu! Perfekt till myggsäsongen! Äntligen kan jag klia mig själv!
Tyvärr har en annan dålig vana istället eskalerat... Inatt låg jag och pillade/drog bort förhårdnad hud under mina fötter mellan 12 och 03 samtidigt som jag läste och inte kunde sova. Idag gör det JÄVLIGT ONT att gå ska jag säga er. Jag drog helt enkelt för hårt. Det blev för djupt. Satan.
Så från och med idag ska jag sluta pilla med mina fötter också.
Vägen mot PERFEKTION har börjat!!
(nej. men vägen mot att sluta med alla dåliga saker har börjat. Lista på saker som ska tas tag i sen:
* börja med sport och/eller motion
*sluta med nässpray
* sluta med treo
* sluta snusa
(de sista punkterna blir nog om en 20,30 år skulle jag tro..) )

- nu jävlar ska jag ta och upprätthålla patriarkatet lite!

Många feminister (ofta de som älskar att bråka med andra feminister) älskar att skriva följande mening:

- Det finns väldigt många kvinnor som även de upprätthåller patriarkatet.

 

 

På Wikipedia kan man läsa följande:

”Teorin att även kvinnor upprätthåller könsmaktsordningen: de fostras att ha en syn på sig själva som mindre värda och självklart underordnade mannen. Eller omvänt uttryckt: Flickor fostras att upprätthålla synen på pojkar och män som normen och det positiva samt att anpassa sig så gott de kan till det. Kvinnor anses i hög grad vara traditionsbärare i detta värderingssystem genom att de fostrar sina söner till maktinnehavare och sina döttrar till "duktiga flickor" och "riktiga kvinnor" enligt normen för att kvinnan underordnar sig naturligt. Könsmaktsordningen får kvinnorna att uppfatta sig själva som mindre värda, något som kallas för falskt medvetande, ett begrepp som ursprungligen kommer från marxistisk teori men som då handlar om arbetarnas underordning i samhället. I ett parförhållande där en maktkamp uppstår drivs detta till sist till en punkt där kvinnan ser sig som mindre värd, "smutsig" och enbart värd förakt och våld.” (sökord:könsmaktsordningen)Jag gillar inte det här. När man säger att "kvinnor upprätthåller patriarkatet" så låter det i allra högsta grad som att de här kvinnorna MEDVETET tagit ett BESLUT att - nu jävlar ska jag hjälpa till och upprätthålla patriarkatet lite för det tycker jag ju är så himla bra!Det är inte så. Kvinnor FOSTRAS att upprätthålla patriarkatet. Kvinnor (och män och alla) fostras av patriarkatet. Alltså är det patriarkatet självt, som upprätthåller sig.Jag läste en artikel där en forskare eller barnpsykolog eller vad det nu var, pratade just om detta - hur det ofta är kvinnor som uppfostrar sina döttrar i samma spår som man själv blivit uppfostrad och ofta då till "duktiga flickor". Personen (vad han nu var) sa att här var det viktigt att papporna klev in "höll tillbaka" mammorna i deras ivriga duktigflicka-fostrande. Vilket jag tror är en god ide.

Jag och min man har pratat MYCKET om det efter att vi läste det. Och vet ni vad som är så bra med det?

JO. Ansvaret läggs inte på MIG. Jag och min man pratade om det och insåg att det stämmer till viss del här i vår familj. Vi insåg att JAG på många sätt upprätthåller kvinnligheten (och därmed en viss dos av duktigflicka) i vår barnuppfostran, men vi pratade om det utan att lägga SKULD på mig. För JAG kan inte hjälpa det. Det kommer automatiskt många gånger. Sedan bestämde vi att HAN ska försöka "hålla tillbaka" mig när han märker det där mönstret, vilket alltså tar ansvaret och kravet på förändring bort från MIG och hamnar på honom istället.Och det är ju så det ska funka tycker jag, med tanke på det jag skrev igår om kvinnors ständiga press på sig att alltid FÖRÄNDRAS och FÖRBÄTTRAS alltså.

Vi behöver liksom inte skuldbelägga oss själva eller varandra för att vi på olika sätt "upprätthåller patriarkatet". Vi kan acceptera att det är och inse att skulden inte är vår och så kan vi försöka lägga ansvaret för förändring på andra håll än på oss själva/varandra.Amen 


fotbollshora

Haha arrogant och självgod. Ja tack.

MEN JAG ÄR FAKTISKT SNÄLL OCKSÅ. Jättesnäll, faktiskt.

Länkad av Lady D två dar i rad. Statistiken ger mig ångest. PRESTERA PRESTERA PRESTERA FÖR FAN!

 

Det är så mycket fotboll just nu. HERRfotboll. Ungarna springer runt och sjunger Zlatan-låten och så fort de slår på tv:n springer svettiga killar runt och sparkar på en boll där. Det blir så himla mycket MAN och FOTBOLL.

Det blir ofta väldigt mycket MÄN när det handlar om fotboll och det stör mig.

Därför har vi suttit och namedroppat lite kvinnliga fotbollsspelare ikväll samt kollat youyubeklipp från lite grymma matcher.

 

Maken och 3åringen åkte till affären förut och maken kom hem med en massa glass. Jag undrade lite över den massiva glass-shoppingen och då sa han försiktigt att - jag tänkte att vi kunde ha den till fotbollen ikväll...

LILLA GULLIS!

Efter ett utlovad samlag efter match&glass har jag därför nu bänkat mig framför kvällens sammandrabbning mellan Sverige och Ukraina. Man kan säga att min man köpte mig lite. Och fick betala med glass och samlag. Vilket ju gör mig till en fotbollshora! Det hade man väl aldrig trott! Jag som hatar sport och motion!

 

God afton!

 


Dessa eviga lekplatser.

dsc07376 (MMS)

Dessa eviga lekplatser.


Schulman

Sjukt glad att Alex Schulman är tillbaka med podcast. Nu med Sigge Eklund.
Är även faktiskt även väldigt förtjust i Amanda Schulman och Hanna Widells pod.
Skrattar hela tiden framför Alex och Sigges podcast. Får ahakänslor framför Amanda och Hannas.
Yes. Jag älskar Schulmanfamiljen. (förutom Antiha..)

patriarkatets hårdaste grepp

Nu ska jag vara dryg. Ni som är nya kanske få en chock. Ni som är gamla vet hur det är.

 

Jag har inte skrivit om feminism på länge.

Det beror på att det ibland känns som att jag ligger ungefär ett år- halvår före alla andra i sättet jag tänker (möjligtvis Fanny undantaget).

För länge sedan skrev jag tex både krönikor och blogginlägg om det här med SJÄLVFÖRTROENDE. Hur kvinnor och tjejer ständigt hetsas att FÖRBÄTTRA inte bara sina utseenden utan även sina inre. Man ska gå kurser i självkänsla. Läsa steg för steg reportage om hur man får sin drömkarriär osv osv.

Jag skrev tex den här krönikan om hur det hela tiden tjatas om att unga tjejer måste ha FÖREBILDER i oktober 2010. Nu har UnderbaraClara också skrivit om självförtroende. Två år efter mig.

 

 

Överhuvudtaget har den feministiska debatten på senare tid flyttat mycket fokus från kvinnorna till männen, vilket jag också gjorde för ett par tre år sedan. Flyttade fokus alltså. Fick nog. Fick nog på de ständiga diskussionerna om hur vi kvinnor måste arbeta med oss själva för att Sverige ska bli ett mer jämställt land.

 

Ofta när en debatt dyker upp känner jag alltså helt enkelt ofta att jag redan sagt mitt i den. Fast för flera år sedan. Typ.

Jag har kallat mig feminist sedan jag var 15 år (i 12 år nu alltså) och jag har skrivit feministiska texter sedan dess, på Lunar först och sedan på olika bloggar. Ungefär varannan av mina krönikor som jag skrivit varje lördag i 4 år i GT, har feministiskt tema.

Jag har helt enkelt skrivit om det mesta. Där av den senaste tidens stiltje.

 

Utseendedebatten som blossar upp några gånger per år har jag också skrivit om. Men nu ska jag göra det kort igen:

Jag förstår den inte. Eller jo. Jag förstår den. Men jag blir jag jävla deprimerad över att det ALLTID ska bråkas. Eller över att det alltid på något sätt ska vinklas fram ett bråk. Så att feminismen och dess frågor alltid framstår som väldigt bråkiga och oeniga.

Blondinbellas Size me nu senast.

Hela Size me- grejen är ju egentligen YTTERLIGARE en sån här FÖREBILDSgrej. BB vill vara en förebild. Tycker att unga tjejer behöver förebilder. Smala tjejer känner sig påhoppade. Bloggarna går igång och överallt diskuteras hur man egentligen BÖR se ut. HUR SKA VI VARA liksom, för att vara både ytligt perfekta och poltiskt perfekta?? Vilket är det FEMINISTISKT KORREKTA sättet att se ut egentligen? FÅR MAN SMINKA SIG? Får man bleka anus? Får man vaxa bikinilinjen? Får man vara smal? Får man gilla märkeskläder?

 

Herrrrrrrreguuuuuuuuuuud, vill jag Ranelidskt utbrista.

 

Det är klart att jag kan säga både det ena och det andra om hårborttagning och anusblekning. Klart som fan att jag har VÄLDIGT MYCKET att invända mot "jaggördetförminegenskull"- tjatet. Men ändå. Jag bryr mig liksom inte. För ärligt. Gudrun Schyman klär sig i dräkter och bär alltid rött läppstift. Lady Dahmer älskar att piffa med nagellack och grejer. Nina Ruthström springer och promenerar som en tok. Jag själv sminkar mig gärna då och då. Var enda jäkla topp-politiker som gjort sjukt många bra grejer för kvinnorörelsen har sminkat sig, tänkt på vikten eller burit obekväma klackskor. Det finns nog väldigt få feministjävlar som HELT struntat i sitt utseende. Vare sig man gillar att piffa sig med palestinasjalar eller Gucci-sjalar så gillar man att piffa sig. Och UPPENBARLIGEN har det gått väldigt bra ändå. Att jobba feministiskt.

 

Och jag skriver detta därför att jag ser det som ett problem. Utseendet, eller att protestera mot utseendemässiga normer- är och har alltid varit feminismens största problem. Varje gång någon feminist struntar i att raka sig under armarna blir någon ickefeminist orolig och börjar gasta om att JAG ÄR MINSANN INTE FÖRTRYCKT FAST JAG RAKAR MIG UNDER ARMARNA. Varje gång någon "feminist"tjej viker ut sig och visar upp något som avviker från mallen blir HORDER av andra kvinnor (som själva strävar efter just mallen) upprörda och känner sig kränkta och utpekade och dumförlarade och så VIPS har debatten flyttat från att handlar om något jävligt viktigt (nämligen: DET ÄR OKEJ ATT AVVIKA FRÅN MALLEN, SKITA I NORMEN) till att handlar om att det minsann är JÄTTEFEMINISTISKT att raka sig under armarna och klä sig i kläder från Gucci oxå samt vara jättejättesmal och leva på barnmat.

 

Och det är klart att man kan leva på barnmat och ändå vilja kämpa stenhårt för att Sverige ska bli ett jämställt land. Det är klart att man kan gillar dyra väskor (Sahlin) och röda läppar (Schyman) och ändå vilja jobba för att kvinnor ska få det bättre och mer rättvist.

Måste vi liksom diskutera den grejen?

 

Det där med kläder, mode, skönhet och hälsa är en sån JÄVLA svår nöt att knäcka också, eftersom det är många kvinnors intressen och levebröd. Inte kan jag sitta och dumförklara modehetsen när jag vet att väldigt många kvinnor älskar mode. Marit Bergman började gråta när hon såg ett par vackra skor. Ebba von Sydow började sin kometkarriär som faktiskt är väldigt cool och beundransvärd, genom att blogga och skriva om just mode. Många kvinnor designar och älskar kläder.

Inte kan jag heller håna de som kämpar för att hålla sig smala och sunda. Vi bor i ett land med jävligt mycket diabetes och övervikt. Att många människor (läs: kvinnor) intresserar sig för hälsa, kost, träning och motion, är säkert räddningen för många andra kvinnor som känner sig inspirerade att själva jobba mot ett sundare liv.

Och även om jag har svårt att förstå brunutansol och vaxning och mascara-hysterin så JAJA. LÅT GÅ. Intressera er för vad fan ni vill så länge ni inte går under, så länge det känns kul, men framför allt, så länge ni ändå är beredda att kämpa för att kvinnor ska få det bättre och mer rättvist.

 

Just nu kryllar Sverige, via bloggarna, av FÖREBILDER. Och jag tror att en sak som är jävligt viktig är att vi måste sluta hetsa om de här jävla förebilderna. Jag har aldrig fattat grejen. Varför måste man ha en förebild? Varför måste alla gå i taket varje gång Kissie äter en burk barnmat? Varför måste alla utgå ifrån att alla småtjejer som läser om den där barnmaten DIREKT måste springa och köpa en egen burk? Varför måste vi alltid utgå ifrån att bloggläsare/unga tjejer är dumma i huvet som inte kan fatta egna bra beslut? Det fattar inte jag.

 

Och det här med smalhetsen.... Alltså. Sverige blir fetare och fetare. Trots alla smala bloggerskor som bloggar om sitt jävla tränande och gröt-ätande så blir befolkningen fetare och fetare. Det om något visar väl på att de här så kallade "förebilderna" kanske inte är några förebilder?

 

Sedan, visst självklart måste man kunna diskutera vilka signaler och vilken ÅNGEST de här smalisarna skickar ut. Men samtidigt. Är man intresserad av hälsa, mode och skönhet så är man ofta hälsosam (smal), har vackra kläder och är/gör sig vacker. Och det måste man få göra. Vi kan inte dissa deras intressen, liksom.

 

Men vi får ju ångest. Och det beror på att vi är så jävla missnöjda med oss själva. Och via smalisarna påminns vi om våra fel och brister, tror vi. Och via de glada och nöjda tjockisarna påminns vi om våra självförtroendens briste.r Och den där missnöjd-grejen- DEN hjälper jävligt många feminister till att upprätthålla, sida vid sida med media och olika företag (läs:samhället). Och den där jävla missnöjdheten är alla kvinnors VÄRSTA motstånd och den MÅSTE göras något åt. Och jag tror INTE att den rätta vägen är varken smal eller tjockreportage utan lite mer BÅDE VIT OCH RÖD OCH SVART- GÖR DET SAMMA HAR HEN SAGT, är vad vi behöver.

 

Jag anser att Feminismen av idag är helt jävla bombad när det gäller att se MOTSTÅNDET. Mångra tror på ALLVAR att feminismens största HOT är kvinnorna själva. MEN det skulle ju inte behöva vara så om vi kvinnor bara kunde komma överrens om att DET ÄR OKEJ. VI DUGER DOM VI ÄR och VI ÄR BRA SOM VI ÄR, oavsett om vi gillar smalt eller tjockt eller barnmat eller Mc Donalds- KOM NU allihopa så diskuterar vi hur vi ska få till en jävla fin och bra barnomsorg eller KOM NU så diskuterar vi hur vi ska kunna lyckas få slut på våldtäkter.

 

" Många kvinnor hjälper till att upprätthålla patriarkatet" ÅÅÅÅÅHHH GUUUUUD vad jag HATAR den meningen!

För det första så håller jag INTE med (ska skriva om det senare) och för det andra: MÅSTE VI FOKUSERA PÅ DEM DÅ? Kan vi inte istället, ganska logiskt- fokusera på alla de väldigt många MÄN och de väldigt många strukturer och fucked up-grejer som upprätthåller patriarkatet? Till exempel det här med att STÄNDIGT lura i kvinnor att de inte duger som de är. Och då menar jag inte att vi alla måste gå tillbaka och bli helt naturliga, utan jag menar att varför kan man inte duga som man är med tre lager brunutan sol eller ett snövitt anus? OM MAN NU VILL det? Varför kan det inte få vara okej?

 

Feminismen måste sluta att "jobba med sig själv" nu. Kvinnor måste sluta med det. Vi går ju på det hela tiden! Hela tiden går vi kvinnor på myten om att vi jämt och ständigt måste jobba mot förbättring. Jag är så jävla trött på det. Flytta fokus för fan.

 

Men det är klart. Utseendegrejen är ju det enklaste att dra upp och diskutera inom de feministiska kärnämnena. Enkelt för att det berör oss alla. Till och Gudrun, liksom. Utseendehetsen är patriarkatets största, hårdaste och bästa grepp kring kvinnorna. Sexualiteten jocksas in i det på ett sätt, fast på andra sätt inte alls.

Utseendehetsen handlar ju dock enligt mig, i grund och botten om att vi ska vara liggbara. Spelar ingen roll hur mycket man GÖR DET FÖR SIN EGEN SKULL. Hur mycket man än bleker anus för att MAN TYCKER DET ÄR FINT MED LJUSA ANUS. Tar man bara och TÄNKER lite så inser man snabbt att det inte handlar om några självständiga och individuella val utan om jävligt djupt bottnade strukturer, samt en stor jävla värld av företag som vill fortsätta tjäna pengar på vår längtan efter att vara liggbara. Nu även på män mer och mer.

 

Men som sagt. Det är det hårdaste greppet kring oss. Och kanske ska vi lägga det åt sidan och inse att det inte löser sig förrens vi har löst en hel hop andra problem först. Kanske löser det sig inte förrens männen släpper greppet. Kanske är det mot det vi ska jobba istället? Mot männen och deras hårda grepp?

Vad fan vet jag.

 

 

Och nu har jag läst igenom mitt eget inlägg och känner att det måste sammanfattas:

De kvinnor som bantar, tränar, sminkar sig, stylar sina hem till perfektion, visar upp sin perfekta yta i sina bloggar osv osv- de är djupt insyltade i "vi duger inte som vi är, utan vi måste vara perfekta"-grejen.

Vi andra kvinnor, som inte är insyltade i det, blir provocerade och oroliga av de Perfekta kvinnorna, blir rädda när vi ser hur den där Perfektionen hyllas och eftersträvas och känner oss i många fall kassa för att vi inte orkar/kan/har möjlighet/har ork/har lust att eftersträva den där perfektionen. Vi kritiserar De Perfekta, vilka då påminns om sina bristande självförtroenden. Sedan börjar de kritisera oss för att vara hycklare. Vilket vi också är. Lika mycket som "perfekto-brudarna" är. Och detta måste vi sluta med. Amen

 

 

 

 

 

 

 

 

 


å

Så var det då dags för den stora Gottgörelseutflykten till Tjaukle. Tjaukle är ett snyggt ställe där en av Gotlands få åar ligger. Delar av Pippi Långstrump på rymmen spelades tex in här.
5åringen - Ligger Tjaukle i Stockholm?
Jag - Naj du dei ligga då i Viklau.
Det är väldigt fint där.
Efter lunchen spelade vi lite fotboll i det höga gräset.
Sedan skulle ån inspekteras på  nära håll.
Så kom solen och kläderna åkte av plagg för plagg. När den här ungen lite senare fick ta av sig brallorna kände hon sig härlig och sa: - Nu blev jag en vacker och cool person!
De finaste jag har!
Sommarbarn!
Så upptäckte de att det bodde kräftor under stenarna i ån!
Så i detta nu står det en liten kräfta i ett miniterrarium på vår diskbänk... Hon heter då Greta.
Sen kom vi hem. Här är vårt köksfönster.
Vår supergravida katt gosas av en mycket medkännande 5åring
Det blev en fin dag. Ikväll har jag duschat dem och gosat dem och älskat dem allt vad jag kunnat.
Fick en pelargon av min man idag. Kärleken har med andra ord flödat.
Lady D länkade mig idag igen. Jag älskar henne för det!!! Alla borde sannerligen läsa den här bruna bloggen.
Amen

bästa tipset

När man känner sig alldeles matt av sockersöta Timotej, lackkläda Lady Gaga vars videos man inte ens kan visa för ungarna som älskar hennes musik, Hello Kittys utan mun och Mojje vars alla låtar har män och pojkar som utgångspunkt. Ja men då är det väl tur att Robyn finns.
Barnen älskar Robyn. Jag älskar Robyn. Maken älskar Robyn. DESSUTOM kan man visa barnen de flesta av hennes videos.
Jag har avgudat Robyn i många många år nu och maken fick upp öronen ordentligt för henne i och med "dancing on my own".
Vi älskar henne. Vi vill vara Robyn. Och vi ska se henne så fort vi får möjlighet.
Mitt bästa feminist- och musiktips är verkligen hon.
ps. ett väldigt roligt tips är att försöka dansa call your girlfriend- dansen, tillsammans, som familj! :) d.s

Tjaukle. Ja det är nästa äckligt idylliskt!

dsc07365 (MMS)

Tjaukle. Ja det är nästa äckligt idylliskt!


krönan

Här är dagens krönika. Som handlar om hur livet blev i jämförelse med när jag stod studenten. Magnus I behöver alltså inte ringa mig och fråga. För här är svaret.

brutit kontraktet

Lördag i Brunheten.
Lupinen är på gång. För att lära barnen namnen på alla olika blommor hittar jag (och det här är nörderi på högsta nivå) på små sånger och sjunger för dem.
"Lupin lupin, du är så fin" sjunger jag på "en busschafför"melodin. Jag ÄLSKAR lupiner!
Kvällsmys
Jag tyckte att det här var VÄLDIGT fyndigt. Här står alltså JAG- brunheten hon själv- vid min bruna fasad. Jag har dessutom fett hår och är bakfull på bilden. Jag kallar stilen för bakis-chic, för snygg är jag ju som vanligt.
En liten pappapuss

Jag är trött och sur.

I alla år har jag SKRUTIT över att ha en man som inte är intresserad av sport. Det händer att han vill se Sverige-matcherna i VM och OS och så där. Men det har aldrig varit överdrivet eller sådär HJÄRNDÖTT som många andra (män) bänkar sig framför var enda matchjävel.

 

I ÅR deklarerade dock min man att han "väldigt gärna skulle vilja se på EM i år" och efter en stunds betänketid sa jag JA med en klausul om en egen tv i sovrummet. Denna ska han därför koppla in till på måndag då Sverige spelar första matchen. Men så ikväll så JAHA, då är det Tyskland Portugal och plötsligt sitter han här bredvid mig i soffan och glor. Förut ropade han dessutom till lite sådär upphetsat och det är ju inte DEN typen av upphetsning som jag uppskattar en lördagskväll!

 

Jag känner att maktbalansen rubbas här lite nu. Det är inte vanligt att han bestämmer vad som ska ses på tv här hemma nämligen (i gengäld bestämmer han nästan alla filmer vi ser).

 

Min man får gärna vara sportintresserad, men i såna fall av fysiskt utförande av sporterna. Att sitta och SE på när andra sportar, nej. Jag begriper mig inte på det. TÄNK PÅ BARNEN I SYRIEN FÖR FAN vill jag skrika och nyss började jag diskutera vårt äktenskap på ett väldigt djupt och ingående sätt, allt för att försöka få en skymt av MIN man där inne i den sportintresserade varelsen bredvid mig!

 

Idag har vart en dålig dag. I mitt personliga avtal med mig själv står att jag aldrig ska dricka alkohol, aldrig vara berusad eller på andra sätt PÅVERKAD av alkohol i sällskap av mina barn. Men idag har jag varit TRÖTT. På grund av alkoholintag igår. Jag SKÄMS för mig själv. Jag har inte mått dåligt, inte ens haft huvudvärk faktiskt. Men TRÖTT har jag varit, vilket har påverkat dem såklart. Seg och trött och lättirriterad har jag varit. ALDRIG MER. Ska det ske.

 

IMORRN ska vi därför gottgöra våra barn och steka pannkakor och packa matsäck och åka iväg till TJAUKLE på Familjeutflykt. Det ska bli sådär idylliskt och nästan äckligt perfekt har vi tänkt.

 

Har nu svarat på era kommentarer i kommentarsfältet. Det kändes lite krystat, men det blir nog bättre ju mer jag för öva :)

 

Puss på er

Tjaukle. Det är där Pippi och Tommy och Annika är när Tommy balanserar i en å och ramlar omkull och skrattar på ett närmast hysterisk sätt i Pippi på rymmen.

kärleksdagen

Idag är jag faktiskt lite bakfull. Eller trött åtminstone.
Inatt vandrade jag och min man hem genom skogen vid halv tre, just när solen började sin väg uppåt. Det var sjukt fint. Kände mig nästan som 17.
Idag gifter sig Kommunisten. Det är 8 år sedan vi "hängde" och det känns så sjukt hur fort tiden har gått och hur vuxna vi plötsligt har blivit.
Jag är så glad för hans skull idag.
Idag slappar vi runt i den här familjen. Gör just ingenting. Ska ut och kolla till rabatten nu. Plocka lite. Jag är så jävla nördig.
Min man är hemma igen och jag iglar mig fast mot hans kropp mest hela tiden.
Det är med andra ord väldigt mycket kärlek i luften idag.
En sång för alla kära idag:

Så här ser jag ut när jag nu nästan 30 år ...

dsc07285 (MMS)

Så här ser jag ut när jag nu nästan 30 år gammal ska gå på fest. Så här såg jag inte ut i festsammanhang för 6 år sedan. Men nu är jag en Helig Mor. Glad fredag på er!


time of your life

Alltså. Ni får gärna kommentera lite mer. Ni är ändå ett gäng som läser faktiskt.
Jag är inte världens bästa på att svara på alla kommentarer, men jag skulle ju kunna försöka bättra mig.
Ni kan väl iaf skriva om ni tycker det är bra eller anus?
Här får ni en liten fredagssång. Idag tar Gotlands gymnasieelever studenten. Den här får va till dom.

vackra vardagen

Kvällsbilder
Skitglada efter att ha fått cykla i förväg.
Kvällsgung
Kvällsgymnastik?
Jag går igång på sånt här ni vet. Älskar kaprifol.
Lektornet som de får måla fritt på. Så himla fint har de gjort.
Här står våra bärbuskar. De ger inte mycket, men är perfekta för barnen att gå och småplocka/äta från.
Min skogsväg bakom huset. Den är min därför att jag älskar den.
Kärleksbänken jag fick av min man på Mors dag förra året. Min röv får knappt plats på den men jag älskar självklart den ändå.
Kvällshopp
Kvällsfjanterier. Imorrn kommer han hem!
Måste skriva krönika nu. Vad ska den handla om? Vet ej. 23.05. pip.

dagens boktips

Ett jäkla bra boktips för att genusföräldrar är böcker om Ellis av Siri Reuterstrand och Jenny Wik.

Vi har haft böckerna i flera år, långt innan henkarusellen och "Sveriges första okönade barnbok" kom.

 

Vi har böckerna Ellis blir mörkrädd och Ellis får ett syskon.

Det tog ganska lång tid och många omläsningar innan det gick upp för mig att man faktiskt aldrig får veta vilket kön Ellis har. Det nämns aldrig. Inte heller får man veta könet på syskonet Ellis får i boken "Ellis får ett syskon". Mamma, pappa, kompisar osv, där emot är könade. Men pappa står ofta i köket i förkläde osv.

 

Ellis är ett barn. Ellis har ett gosedjur som heter Balowitz som är med på Ellis strapatser. Jag fastnade faktiskt för böckerna långt innan jag insåg att Ellis är "könlös". Jag gillar att Ellis går igenom alla basicgrejer. Får syskon, är mörkrädd, åker ut på landet, går till tandläkarn. En bok för varje tillfälle liksom. Gillar det stuket. Men mest gillar jag språket. Böcker är verkligen skrivna ur ett barnperspektiv. Även föräldrarna skildras på ett skönt vis tycker jag. Pappans uppenbara irritation när Ellis packar en superstor väska inför övernattningen hos morfar. Mammans sura och tröttna min när hon är höggravid med syskonet. Pappan som kommer och hämtar jättetidigt, direkt efter frukosten efter att Ellis sovit hos sin morfar för första gången. Och så sköna detaljer ur barnperspektiv. Det känns annorlunda att göra sig i ordning inför sängdags hos morfar. Han har ingen pall vid handfatet. Liksom. Smådetaljer.

 

Hur som helst. Läs dem! För glinen!

 


fucking oslo


Min man är Bortrest i Jobbet.

Han åkte idag och på fredag kommer han hem. 2 nätter och nästan 3 dagar.

Jag är sån jävla looser när han åker bort. När vi ska va ifrån varann. Hela jag fylls typ av en gråtklump och allting blir sorgligt och eeeeensamt. Jag får sorg, nästan. Vill klä mig i svarta kläder och bära sorgeflor.

 

Innan jag lärde känna honom så älskade jag att vara ensam, behövde vara ensam, mycket. Och så är det väl ännu, men bara om jag vet att vi snart ska ses. Eller att han är i närheten.

Nu är han i fucking Oslo. Och han kommer inte hem förrens på fredag.

Då känns ensamheten inte på något sätt skön utan bara sorgesam och trippelensam.

 

Det är liksom inte bara att han är borta och vardagen blir annorlunda och jag saknar HONOM (fast det är såklart det jobbigaste), nej. Det är det där andra också.

 

Mamma var här en stund efter att han åkt, men när hon åkte kom Den Stora Ensamheten rullande över Brunheten. Blev tvungen att sätta på radion.

DÅ önskade jag att vi bodde hemma i Rone och att jag kunde gå över till nån moster och tjattra lite. Gå en promenad och träffa massa släktingar och gamla bekanta bara på den lilla promenaden. Visst vinkar vi till våra grannar och hälsar lite här också, men det är INTE samma sak.

När vi var ute i trädgårn en stund ikväll jag å ungarna, HÖRDE jag grannar och liv och rörelse omkring oss. Men vi var inte en DEL av det. Det kändes inte TRYGGT som det kunde göra hemma i Rone bara av att det körde förbi en bil på vägen.

Men inte här i STAN. Stan i vilken jag KÄMPAT i 5 jävla år nu, för att skaffa mig vänner och bekanta. Och oftast tycker jag att jag har lyckats bra. Men det är ju under dagar som dessa som man liksom börjar tvivla.

 

Alla andra har redan sina jävla umgängen. Och alla mina närmaste kompisar bor på fastlandet. Och jag har fått NÄSSLA mig in, TVINGA mig på och varit så jävla ÄLSKVÄRD jag bara kunnat. Ingen har nässlat sig in hos mig. Eftersom alla ju redan haft sina jävla kompisar och inte fattar att det ju kan vara trevligt att få FLER kompisar och kanske bredda sitt jävla umgänge lite så man slipper fastna i inskränkta gamla tankebanor. Och jag börjar bli så jävla trött på att nässla in mig. Nu får folk fan i mig börja nässla sig in hos mig!

 

Ja ni hör. Nu blir jag förbannad också. Det är bara för att Han inte är hemma. När Han är hemma är min värld så mjuk och varm och trygg. Nu gäller det bara att ta sig igenom dessa dagar. Det är ju mysigt också. Man kommer så nära barnen. Blir ett med dem på ett helt annat sätt.

Imorrn ska de på dagis en stund och på kvällen ska vi äta qournfärssås och cykla en sväng och spela lite fotboll borta på planen tror jag.

 

På fredag ska vi åka Blå Tåget (litet guidetåg som kör runt Visby). Premiär.

Sen kommer han och vi blir en hel familj igen.

5åringen grinade ikväll vid läggningen för att hon längtade efter sin pappaslappa. Hon är pappas lilla unge hon. Eftersom 3åringen är som en klängapa på mig dagarna i ända kan jag förstå att det blir tomt för henne när pappaslappa är borta.

Jag ska kanske också grina lite.

Men först ska vi kärlekschatta på facebook han och jag.

Vi har redan skickat tusen sms.

 

Ja. Det blev lite töntigt ikväll. Det får ni ta. Även tönterier måste få visas upp.

 


nationaldagen

Glad Nationaldag från Gotland!
Idag kom Kungen och Drottningen till ön! Någonstans bakom det jättestora trädet står Kungen själv och håller tal vid bildens tillkomst. Jag varken såg kungen eller hörde talet. Eftersom jag stod på lekplatsen som var överfull av överenergiska barn, vilka jag skyddade mina egna små änglar ifrån!
Sen åkte vi hem och åt fryspizza i solen.
Sommatrappen
Solrosorna har tagit sig som fan
Vår trädgård... Vad gör man inte för att glädja sina barn.
Over and out. Du gamla du fria osv.

hundkexen

Masade mig upp ur soffan och gick en kvällspromenad med familjen ikväll. När jag kom hem fick jag kraftig svettning och hjärtklappning. Funderar ärligt på om det är dags för mig att möta Frugan Kristus nu.

 

Vi gick till ängen i norra delen av bostadsområdet där det växer hundkex och smörblommor vid den här tiden.

Det gjorde vi förra året också och det ska bli en tradition har jag tänkt.

Om en vecka ska vi ut på hällarna och plocka blåeld också, för då tror jag att den har börjat blomma. Det gjorde vi också förra året och det ska också bli en tradition.

Jag älskar de olika traditionerna man kan skapa kring varje årstid.Särskilt de som innebär naturen.

 

När vi var små åkte vi tex till Hoburgen varje vår och såg våradonisen blomma, fast vi hade den fridlysta blomman i vår egen trädgård. Min farmor var nämligen smart och planterade lite hemma precis innan den blev fridlyst. Den blommar ännu varje vår i trädgården på Näs. Men varje vår gjorde vi en familjeutflyt ut på burgi för att se när de blommade i massor.

 

Hur som helst. Hundkex alltså. Vilken brutalt underskattad blomma. Så vacker och skir och luftig och spretig. Om det inte hade ösregnat och superåskat (hela Gotland var utan el till och från under dagen, det var översvämningar överallt och ja...vi gifte oss..) precis hela dagen när vi gifte oss så hade jag velat ha en brudbukett liknande den på bilden. Stor, spretig, vild och vacker. PRECIS SOM JAG SJÄLV faktiskt!

Men eftersom det inte gick att vara utomhus helt enkelt för att det ösande regnet inte tillät det, kunde ingen bukett från naturen plockas och vi fick köra på Odlad bukett. Det blev fint det med.

 

Hela vårt hus är fullt med blommor nu, precis som varje sommar. Jag blir som besatt alltså.  Vart enda dike scannas av och allt som är vackert måste plockas. Min mamma är likadan och fyllde huset med liljekonvalj, midsommarblomster och smörblommor innan jag själv kom  ut på promenaden ikväll. Barnen plockade vissna maskrosor. De sa att de älskade vissna maskrosor. Jag älskar hur barn kan se skönhet i helt otippade grejer.

 

Nu jävlar ska jag sova. För imorrn ska jag bli frisk.

 


kroppen

Inte nog med att jag är dödsförkyld och har mens. Nu upptäckte jag en fästing också!

De fästingar jag haft hittills i år har alla valt att placera sig på lite annorlunda ställen. Den här ska min man, även kallas The fästingslayer, få plocka bort från mitt högra bröst så fort han kommer hem. Jag tror han kommer att uppskatta den bortplockningen lite mer än den förra då han fick plocka bort en fästing som valt att sätta sig på min rumpa. På ett otrevligt rumpställe.

 

I slutet av förra veckan hade jag ju några Dödsdagar. Totalt mörker. Broder Daniel osv. Några veckor innan det (troligen vid ägglossningen) var jag mer existensiellt deprimerad, hade många djupa och jobbiga tankar i några dagar. Igår när mensen kom hade jag ont så in i helvite. Vid vissa av mina mensperioder har jag ont i 5-6 dagar. Svinont alltså. Så att jag nästan kräks.

Slutsatsen jag kan dra av allt detta lidande är att min kropp vill att jag ska vara gravid. När den varje månad inser att den inte är det så STRAFFAR den mig så mycket den bara kan. Öser på lidande.

 

Rent logiskt borde det ju vara så att jag då mådde väldigt bra när jag väl blev gravid. Men så är det ju inte! När jag är gravid lider jag ju i 9 månader! Konstant. Och det får mig att jävligt mycket undra VAD KROPPEN VILL MIG???!!!

Min kropp är fan i mig sjuk i huvet!

 

 

 

 

 

 

 


call your girlfriend

Sjuknördande. De här två, efter varandra, blir hysterisk roliga!

Let us be lovers we'll marry our fortunes together

Jag är sjuk. Snoret forsar. Hade feber igår. Är totalt tilltäppt. Svag i kroppen. Ont i halsen. Full av slem och snor. Fick dessutom mens igår. Gud måste vilja straffa mig på något sätt.
Ligger här och tänker på allt jag ska göra när jag blir frisk. På vilken fantastisk mamma jag ska vara.
Så fort jag blir frisk ska jag gå ut. Ut i naturen.
Läser boken "jag är med bandet" av Pamela des Barres. Pamela var typ den kändaste groupien på 60-70talet och det är även vad boken handlar om. Såg filmen "Almost famous" igår också och misstänker att karaktären "Pennylane" i filmen är ganska mycket baserad på Pamela des Barres.
Älskar såna här böcker. Fyllda av dekadens. Passar så bra i mitt sitllsamma småbarnsliv.
Om jag levde i USA på 60-70talet och var jävligt snygg så hade jag oxå varit en groupie. Lätt.
Läs boken! Och se filmen!
En del av soundtracket till filmen. Bästa soundtracket. 

äventyr

Söndan började med sovmorgon. Sedan lite trädgårdsfix, lite balklädda studenter, långpromenad och så ungspannkaka innan sängen. Hur ljuvligt som helst.
Barnen hade picnic i trädgårn när jag vaknade:
Såhär ser jag ut förresten:
Alla som kommer till ön borde verkligen åka till Södra hällarna, som ligger precis söder om Visby längs med kusten. Det blir ett äventyr VARJE gång man är där!
Där finns alla sorters olika natur. Grönska, stenblock, karga tallar, klippor, mysiga skrymslen och massor av upptäckter.
Mitt i allting hittade vi tex två pioner! Hur konstigt som helst mitt ute i naturen. Här är mina fina på väg mot pionerna (vi plockade dem givetvis inte)
Här tog vi oss ner. Första gången vi kunnat göra det. Det ultimata beviset på att man har stora barn!
Där nere fanns i labyrint!
Pampiga klippor
Ja. Det här var sannerligen en fin dag. Kändes lite som att sommaren började idag. Trots att barnen hade både fleecetröjor och vindjackor och trots att vi valde att sitta inne och äta glassen nere på hamnen.
Jag älskar sommar. Och barn. Och man. Och äventyr.

Söndagsutflykt. Till "det lil...

dsc07206 (MMS)

Söndagsutflykt. Till "det lilla landet" södra hällarna. Ett äventyr som vanligt.


så länge pappor hissas till skyarna för att de visar kärlek till sina barn blir de aldrig jämställda med mammorna

Här är dagens krönika och här är texten den är baserad på. Som vanligt har jag helt rätt. :D

Hänt i Brunheten

Hänt i Brunheten
Jävligt bittert. FROSTEN tog en tunna med blomsterkrasse natten till den 30 JÄVLA MAJ.
Vackra ungar har försett mamma med vackra syrener den senaste veckan.
Och den vackra maken kom med liljekonvaljer till Mors dag
De två katterna som snart ska bli fler. Den lilla med störst vit krage ska ha ungar vilken dag som helst. Hon är bossen. Den stora kastrerade bånsen sköter om henne så gott han kan i dräktigheten och verkar helt ok med att han ska bli plastpappa.
Svärfar fick en guldfärgad elgitarr av sina barn och oss respektive på 60 årsdagen i tisdags. Vår 3åring är hans största fan.
Nu är det lördag och det är storm och jag och barnen ser på Ronja Rövardotter och väntar på att jag ska bli pigg. Han som jag är gift med kom hem kl 04.30 inatt och jag vaknade självklart och kunde inte somna om. Idag blir det inomhusaktivitet. Rövarna i Mattisborgen har så kul när de har inomhusaktivitet. Dansar och sjunger darum darum darum dam dabba dabba dabba dam. Kanske vi också ska ta och göra. Överraska maken med lite rövarsång på sängen såhär denna pigghetens dag. Så glad han ska bli.

Chefen


Min man har en vän. En mycket Manlig vän. Egenföretagare. Bossig. Bitsk. Rolig och snäll också. Men lite macho och man kan verkligen tänka sig att han är en dominant person. Men det är han inte.

 

På ett mycket mycket kärleksfullt sätt kallar han sin fru för chefen då och då. Jajaja jag vet, vi feminister gillar väl inte riktigt sånt där egentligen. Men eftersom jag är en person som gillar att bestämma och eftersom jag faktiskt bestämmer väldigt mycket så tycker jag att det är så fint att den här kompisen kallar sin fru för Chefen. På sättet han säger det så låter det som att han liksom har kommit till ro med det. Att hon är bossen. Det finns en"jag gör vad som helst för henne"-ton över det när han säger det, som jag AVUNDAS!

Min man vill inte kalla mig chefen. Han vill inte ens GÅ MED PÅ att JAG är den som bestämmer det allra mesta. Han är helt enkelt inte så pass bekväm i sin manlighet tror jag. Att han kan erkänna att det faktiskt ÄR jag som bestämmer det allra mesta här i familjen. Jag som har koll. Jag som håller koll och jag som liksom..ja..är CHEFEN!

 

Idag tyckte jag dock att jag fick ett ganska bra bevis på detta. På att min man minsann också gör vad som helst för mig.

 

 

Vi har 5 små stugor på vår tomt. Tidigare var det 6, men vi rev just skjulet mot staketet in till ena grannen. Den tidigare ägaren av vårt hus hade en förrådsfetish kan man säga och troligen var han även ganska mycket av en samlare eftersom han hela tiden var tvungen att bygga nya förråd (obs: en stuga är en inredd boningsstuga).

 

För några veckor sedan kom maken med iden att vi skulle flytta den andra stugan (skjulet har vi ju redan rivit) som gör insynskyddet in till grannen åt höger. Han ville ställa ner den på tomtgränsen mot skogen istället. Den stugan ska bli lekstuga så småningom så ja, jag gick med på iden då det är bättre att ha lekstugan nere i trädgården än precis vid uppfarten. Några dagar senare kom dock maken med rynkad panna och sa att det hade uppstått ett litet problem... Stugan skulle nämligen placeras som allra bäst rakt över två av de perenner som tanten som ägde huset i 50 år före oss planterat och som jag vårdar ömmare än en guldskatt.

- NEIN!!! skrek jag och så var det inte mer med den saken. Jag visade bestämt med hela handen vart stugan måste placeras för att inte störa växtligheten och höll sedan en liten föreläsning om "inga kompromisser, får inte stugan plats här bredvid perennerna får ni ställa tillbaka den".

 

Idag kom så dagen då min mammas sambo kom körande med traktorn. Det tar honom 1.5 timmar att körda de 7 milen in till stan och med sig hade han även höstens vedlass. Men först skulle stugan flyttas. Här följer nu ett litet pärlband av bilder som bevisar att det är Kvinnans Ord som är lag.

 

Upp på lastarn. Far och son bevakar det hela.
Off we go.
Här syns nu perennerna. Gubbarna fick stanna. Överlägga. Backa. Fixa. Dona. Jag satt ett antal meter därifrån och bevakade det hela med bister uppsyn.
Ja men se där ja!
Med exakt precision fick så stugan sluta sin färd exakt i kant med perennerna (det står ett träd på andra sidan stugan..)
Såhär mysigt blev det. Nu ska stugan målas rosa och bli en lekstuga.
Såhär tomt blev det där den tidigare stod.
Grannarna i huset till höger är nog jätteglada nu när de har den här vackra synen in på vår tomt så fort de sticker näsan utanför dörren... Vi ska nog bygga upp ett plank tror jag..
(obs: det brukar inte stå byråer framför rabatten. Men just nu gör det det!)
Tid för rekreation efter stugflytten. Troligen diskuters den allra viktigaste frågan: Är Kvinnan nöjd?
Svar: JA! MYCKET NÖJD!

ex och deras jävla saker

Det här med EX alltså.

Jag och min man bodde ju tillsammans i 1.5 år innan vi faktiskt BLEV tillsammans. Under de här åren som "vänner" (vänner med fördelar) hann vi med att plågsamt nära gå igenom alla våra ex med varandra. Tyvärr ledde även detta till att vi vet EXAKT vilka av varandras prylar som den andre fått av sina ex...

 

 

Det började med en liten dinosaurie i glas. Som Han hade fått av sitt ex. Ett ex tyvärr även jag hade fått min beskärda del av.

Jag krävde att dinosaurien skulle slängas. Han var motvillig. Han tyckte mycket om den. Sa att den saknade betydelse, men att den var fin.  Jag sa "hittar jag den så kastar jag den". Numera ligger den där dinosaurien gömd någonstans. Ingen vet vart. Inte ens min man. Han har glömt vart han gömde den och efter att han gömt den har vi flyttat 2 gånger. Han har även lovat att om jag kan hitta en annan miniatyrdinosaurie i glas så ska han leta reda på och kasta dinosaurien han har men inte vet vart den är.

 

Sen skulle vi skänka lite grejer till en Röda Korset- loppis. Jag ansvarade för det. Gick igenom barnens leksaker. Och hittade en liten mjuk, gosedjursdinosaurie (min man var/är väldigt intresserad av sånt som ni kanske förstår). Jag visste att även denna dinosaurie kom från exet och kände DIREKT att DEN HÄR kan vi nog klara oss utan! DEN HÄR passar MYCKET BÄTTRE hos något annat litet fattigt barn som kanske biter i den eller bajsar på den ganska mycket. Så jag skänkte bort den. Poff. Borta!

 

Min man blev lite sur för att jag gett bort hans saker utan att fråga. Och krävde då att även få skänka bort min vackra iranska servis som jag fick av mitt ex mamma. Han hotade med att SLÅ SÖNDER SKITEN om jag inte gjorde mig av med den. Jag vägrade. Lät den stå längst inne i ett skåp i några år. Och så nu när vi fick ett vitrinskåp fick den flytta in där. Står längst fram. Maken säger ingenting. Han har nog glömt.

 

Min make har även ett äckligt gammalt fikus-träd som han har fått av sitt ex mamma. Jag hatar det. Han vattnar det aldrig så med jämna mellanrum står det helt utan blad. Så går maken in i en vattningsperiod och så lever trädet upp. Jag har aldrig vattnat det. JAG VILL ATT DET SKA DÖ! Jag har vägrat ge det plats i våra "offentliga" rum. Och en gång kastade jag det. Inte av illvilja egentligen, utan mer för att det var stendött. Maken gick då ut och hämtade trädet. Planterade om det och VIPS så levde det upp.

Numera står det satans fikusträdet på skänken på vårt sovrum vid fönstret. Det är det första jag ser när jag vaknar på morgonen. Jag hatar det och har djupt illvilliga planer på hur jag ska kunna dräpa det.

 

Utöver det har jag en gammal tröja som har varit mitt ex. Det är en bra tröja när man röjer i trädgårn så det händer att jag har på mig den.

 

Och man kan väl säga att det är lika. Jag har min rosa iranska servis  och min tröja och han har sitt träd, samt en miniatyrdinosaurie i glas som ingen minns vart den är.

Våra ex finns alltså med oss här i vårt hem och påminner oss om hur mycket bättre livet blev utan dem, kan man säga! :D

 

Vilka erfarenheter har ni har ex och deras jobbiga presenter och tillhörigheter?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


länkkärlek

Har ni också märkt att det länkas som aldrig förr i de större bloggarna?
Det känns som en ny trend. Och jag tänker iallafall ta åt mig en del av creden för det! För att jag vågade lyfta diskussionen för någon månad sen. Diskussionen som stora bloggare som skor sig på mindre. Sjukt viktig diskussion och sjukt jobbig var den att ta. Men jag tror ändå det var värt det.
Idag är det fredag. Jag ska dammsuga, leka med min 3åring medan 5åringen har kompis, gå på vernissage och slutligen ha myskväll med mina gosebarn medan pappan är på Galaj. Skriver mer ikväll. Brukar vara otroligt produktiv när han är ute och festar. Argsint osv. Jag är alltid som bäst när jag är argsint!
Puss på er
Ps. Borde kanske starta någon form av kampanj i stil med "det är kul att betala skatt". DET ÄR COOLT ATT LÄNKA! eller DET ÄR KÄRLEK ATT LÄNKA. DET ÄR SYSTERSKAP ATT LÄNKA!! d.s

RSS 2.0