varför Dirty Dancing är feministisk

Varför Dirty Dancing är feministisk:

* Varken Johnny eller Baby försöker någonsin ändra på varandra. De analyserar varandra och deras personligheter lyfts fram, både de dåliga och de bättre dragen. Men det är aldrig snack om att någon ska förändra sig. Filmen slutar inte med att Johnny skärper sig, slutar hora och skaffar ett jobb eller med att Baby köper nätstrumpor och blir dansare hon också. De bara är de de är. 

* Baby är den som tar initiativet till filmens GUDOMLIGA sexscen. Okej att sexet är lite VÄL perfekt skildrat för att vara en oskuldsscen, men hur som haver så är det Baby som tar initiativet till den och är därmed väldigt aktiv. * Baby är "pappas lilla flicka". En överklasstjej och ganska mjäkig. VÄLDIGT tjejig. Johnny högaktar det. Flera gånger i filmen pratar han om hennes MOD (hur hon hämtade pappa) och hennes präktiga kvinnlighet som något positivt och något han beundrar.


* Baby och Penny ställs aldrig emot varandra. Det är möjligt att Baby är svartsjuk på Penny i början av filmen, men de två kvinnorna i Johnnys absoluta närhet skildras ändå slutligen som nära vänner med en fin och varm relation. * Babys storasyster framställs som något sjåpig och det är heller ingen som ifrågasätter vem som är familjens ledare, pappan, då mamman också framställs med viss sjåpighet. MEN, människan bakom filmen är ändå noga med att, mot slutet av filmen, förvåna den som tittar.
Dels genom scenen där Baby får tröst av sin syster, på sängkanten, när de sitter med strumporna och systern frågar om hon ska fixa Babys hår och sedan fortsätter med - nej, du är fin som du är med håret på ditt eget sätt. DEN scenen, den säger så otroligt mycket fast det som sägs egentligen bara är några få ord. Här visas ett djup, samt en väldigt fin syskonrelation och ÅTERIGEN, eventuella avundsjukor systarna emellan (så som systrar ofta framställs på film) är bortblåst och spelar ingen roll när det väl gäller. 
Mammans replik när Baby dansar - I think she´s got it from me visar ju OXÅ på en hel massa saker.
Kanske att mamman hela tiden hejat på Babys relation med Johnny från början? Kanske att mamman en gång varit precis som Baby och hela tiden förstått henne, men hållt sig i bakgrunden då Babys relation med Johnny uppenbart varit väldigt jobbig för pappan att hantera?*Pappan i sig är ju en historia. Han skildras som mycket heroisk, men även väldigt överbeskyddande och så visar det sig då att han är en jävligt stor snobb också. Vilket Baby inte blir så glad åt. Jag älskar hur Baby älskar sin pappa och hur mycket pappan uppenbarligen älskar Baby eftersom han har seriösa problem med att släppa taget om henne. Jag älskar hur Baby liksom är smartare än honom och hur han tillslut sväljer det och inser det själv. 

*Filmen sexualiserar och objektifierar. Men den sexualiserar män och kvinnor på samma sätt och lika mycket. Det är närbilder på slanka kvinnolår och fasta mansrumpor. Sexscenen mellan Baby och Johnny fokuserar knappast bara på Baby, utan närmare mer på Johnny. De porriga danserna som personalen ägnar sig åt visar på både män och kvinnor i extas. Filmen är dock såklart väldigt heteronormativ. * Filmen innehåller "våp", men både manliga och kvinnliga sådana. Babys syster Lisa, Johnnys forna älskarinna samt modern är de kvinnor som framsälls som lite mindre härliga. Robbie, Mr Kellermans brorson (glömt hans namn, men han är vidrig) samt Johnnys kusin (framställs som "roliga killen") är de män som framställs i lite mindre bra dager. 


* Både Baby och Johnny framställs som modiga och storartade människor, genom varandra. Baby är dessutom den roliga av dem två, vilket i och för sig kan tolkas som lite typiskt. Hon, klantig och gör bort sig då och då, medan Johnny är den starka, tysta typen som inte kan bjuda på sig själv. ELLER så kan man se det som att Baby är den roliga och Johnny den allvarliga. Inte två helt vanliga skildringar av man och kvinna heller, då det inte är alltför vanligt att kvinnor får vara roliga.* Det viktigaste rent feministiskt med filmen tycker jag ändå är det faktum, att trots att det är Johnny som LYFTER Baby i slutet av filmen, så är det Baby som bär Johnny. Hon är den starka som han lutar sig mot. Hon räddar honom. Och inte på det där klassiska "duktig flicka som tror att hon ska ändra på och rädda dålig pojke", nej. Eftersom de hela tiden skildras med en sådan respekt och beundran för varandra tycker jag inte att man kan säga så. Dessutom, eftersom slutet lämnas öppet så vet man inte hur det går. Johnny sticker kanske iväg och fortsätter sitt destruktiva liv medan Baby fortsätter på sin redan väl utstakade bana mot total framgång. Eller så blir de ihop och Johnny följer henne vart hon än går. Men vi VET iallafall att Baby knappast kommer att ge upp sina drömmar om peacekåren och allt vad det är för HANS skull. Det är i såna fall HAN som kommer att ändra på sig FÖR HENNES skull. OM han nu gör det. Det vet vi inte. 
Samtidigt lyfter även Johnny Baby, men inte genom att vilja förändra henne eller på något sätt ens lägga sig i hennes liv och planer osv, utan bara genom att typ...heja på henne. 
Ja gud ni hör. Jag är en så jävla stor NÖRD! :)


Ja det var lite det. Jag återkommer efter nästa gång jag sett filmen! 


Kommentarer
Postat av: Caranlachiel

Klockrent! Måste nog fasen kolla på DD ikväll!

Svar: gör det och NJUT av johnnys breda bringa!!
jenny persson

2012-06-18 @ 19:21:56
URL: http://caranlachiel.blogg.se/
Postat av: lady Dahmer / postpatriarkal feministfitta

Fantastiskt!

Svar: tack! och tack än en gång för länken. du skämmer snart bort mig med länkar alltså! (and i love it såklart!)
jenny persson

2012-06-18 @ 19:53:01
URL: http://ladydahmers.blogg.se/
Postat av: a

Härligt nörderi!
Jag har aldrig läst en liknande recension av Dirty dancing.

Svar: sprid den gärna för vinden! :)
jenny persson

2012-06-18 @ 20:22:29
URL: http://makrokosmos.blogg.se
Postat av: Nina

WOW! Underbart inlägg. Vill se filmen igen.

Svar: jag med! tack för länken på bloggen/twitter/om de nu sitter ihop <3
jenny persson

2012-06-18 @ 20:41:28
URL: http://Ninaruthstrom.se
Postat av: Rebecka

Intressant syn på saken. Själv gillade jag aldrig filmen. Däremot såg jag den som musikal i London förra året. DET var däremot en upplevelse! Jag älskade den!

2012-06-19 @ 03:26:59
Postat av: Gudrun

Den filmen går inte att tröttna på!

2012-06-19 @ 19:51:40
URL: http://rudgungudrun.blogspot.com/
Postat av: frida

Intressant!

Det är väl dessutom Babys mamma, om jag minns rätt, som hindrar pappan från att resa sig upp och hindra Baby och Johnny att dansa slut-dansen?
"Sit down, Jake" ringer i mitt huvud. Var det så det var?

2012-06-30 @ 15:26:43
Postat av: Anna

Åh vad sugen jag blev på att se om den här filmen nu, det var några år sen sist. Och jag har definitivt aldrig tänkt på den ur din synvinkel. Fantastiskt!

2012-06-30 @ 17:22:41
URL: http://trasselhjerta.blogspot.com
Postat av: Hanna

Alltså, asbra. Har aldrig tänkt på det såhär, men du har ju SÅ RÄTT. Älskar det!

2012-08-05 @ 21:20:38
URL: http://sadsadcity.blogg.se
Postat av: lili

Jättekul att läsa! Dirty Dancing är en av mina favoritfilmer och jag har tänkt lite på det där, att båda karaktärerna förändras en del genom filmens lopp, men det är ingen som vill förändra den andra eller t ex att Baby går från en känslig liten tjej till tuff sexig dansare, eller att Johnny går från att vara strulig till en svärmorsdröm. De är som de är bara. Det känns äkta och är jättefint.

Svar: Yes. Det är så sjukt fint!
jenny persson

2012-09-27 @ 18:24:05
Postat av: BeyondSizes

Riktigt bra iakttagelse. Jag minns själv första gången jag och min kusin Jane tittade på Dirty Dancing på bio, vi dansade hela vägen hem i snöyran av lycka.

2013-01-20 @ 10:11:25
URL: http://beyond-sizes.com
Postat av: LadyLatrodectus

Kul läsning! Har aldrig sett filmen, men nu blev jag riktigt sugen, kanske kan övertala flickvännen att vi ska ha filmkväll idag :D

2013-05-03 @ 15:54:16
URL: http://ladylatrodectus.blogg.se
Postat av: Lena

Tummen upp!

2013-05-03 @ 17:05:35
Postat av: ellin☮r

Jag totalt älskar det här. Heja!

2013-05-03 @ 17:35:28
URL: http://ellinorbloggaribland.blogspot.se
Postat av: Linda

ÄNTLIGEN får Dirty Dancing lite upprättelse! Håller med till fullo!

2013-05-03 @ 20:43:37
URL: http://pocketdream.blogg.se
Postat av: Tess

Härligt! Jag har sett filmen 13 gånger så är en riktig Dirty Dancing-nörd själv :-D

2013-05-04 @ 00:43:26
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Manduzana stickar

Sjukt bra analys av filmen! Heja heja!

2013-05-04 @ 08:41:07
URL: http://manduzanastickar.blogspot.com
Postat av: Karin

Vilken underbar analys av en av mina favoritfilmer! Blev fan tårögd när jag läste stycket om Baby och hennes syster.....det ÄR en väldigt fin scen som jag kanske glömmer bort lite bland alla härliga dansscener. Dags att se om filmen med din analys i färskt minne!

2013-05-04 @ 10:32:24
Postat av: Nathalie

Likt Frida här ovanför har jag något minne av att mamman tar ställning mot pappan i slutscenen och säger till honom att sätta sig ner när han vill ställa sig upp för att stoppa Baby.

Annars; sjukt bra! Älskar Dirty Dancing!

2013-05-05 @ 14:26:50
Postat av: Tuffjanna

Underbar recension av DD! Jag visste väl att det var världens bäst film :)

2013-05-06 @ 09:19:27
URL: http://www.tuffjanna.se
Postat av: Malin

Bra analys! Men det är en punkt som jag verkligen INTE förstår:

"Baby är "pappas lilla flicka". En överklasstjej och ganska mjäkig. VÄLDIGT tjejig. Johnny högaktar det. Flera gånger i filmen pratar han om hennes MOD (hur hon hämtade pappa) och hennes präktiga kvinnlighet som något positivt och något han beundrar."

På vilket sätt är det feministiskt att Johnny tycker om att Baby är präktig/kvinnlig/tjejig och pappas flicka? Jag förstår verkligen inte det.
Tacksam för svar.

Svar: det är feministiskt på så sätt att kvinnlighet i väldigt många fall är väldigt nedvärderat. Läs det här inlägget så förstår du nog lite mer hur jag menar http://brunheten.blogg.se/2013/may/den-feministiska-grunden.html#comment
I de flesta filmer driver man med "den typiska kvinnligheten" och de "coola tjejerna", med avvikande beteende hyllas. Baby i Dirty Dancing är inte cool, liksom. Där emot stenhårda Angelina Jolie i tomb raider är hyllad, feministisk superhjälte, på grund av sina MANLIGA drag, sin hårdhet och tuffhet. Jag menar att Johnny, i filmen, ser Babys klassiskt kvinnliga drag som något HJÄLTEMODIGT. Han UPPVÄRDERAR det, som i princip alltid bespottas, även i väldigt många fall av feminister/kvinnor själva.
jenny persson

2013-05-06 @ 11:51:56
URL: http://tryingtogetfit.blogg.se
Postat av: Hanna Karlsson

Den filmen är så bra!

2013-05-06 @ 13:46:42
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Postat av: Annika

Åh, alltså, så fantastiskt!
På senare tiden har jag blivit mer och mer intresserad av feminism, och tycker det här är så underbart! Dirty Dancing är och kommer föralltid att vara min favoritfilm, och att du framhäver alla dessa underbara saker med filmen gör bara att jag gillar den ännu mer :D

2013-05-07 @ 18:44:37
Postat av: Tess

Underbart! :-D Blir så sugen på att se den igen. Skulle bli 15:e gången...hehe :-)

2014-11-11 @ 20:47:46
URL: http://highlandertess.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0