Om varför vi klär vår son som en liten fjollbög

Läste det här  blogginlägget för några dagar sedan och det har liksom hängt sig kvar lite. 
Det är ett bra inlägg som förklarar de viktiga grejerna på ett enkelt sätt. 
Dock fastnade jag för rubriken: "det handlar inte om rosa kläder". 
Sedan finner jag meningen: "Det handlar inte om att män och kvinnor ska vara exakt lika. Det är vi inte."
och den ska jag återkomma till senare. 
 
Men nu ska jag förklara för er varför vi klär min son i rosa nästan varje dag och varför våra döttrar alltid haft kläder både från pojk och flickavdelningen i sina garderober. 
 
Vår grundtanke är naturligtvis feministisk, men de senaste åren, när jag blivit äldre och ännu smartare, har jag insett att det inte bara handlar om feminism och genus. Det handlar om Frihet (vilket ju alla insatta vet är det som både feminism och genus STÅR för, men eftersom inte alla fattar det så tänkte jag att jag förklarar det för sig så att även de som INTE kallar sig för feminister eller genustänkande kan förstå att det där med FRIHET ju faktiskt är någon som rör oss ALLA).
 
Många som inte tänker genus, säger ofta att vi som tänker genus "prackar på" våra barn någonting. Men när jag ser pojke efter pojke endast iklädda gröna, blåa, svarta och gråa kläder så undrar jag sannerligen vem det är som prackar på. Min pojke har alla färger i sin garderob därför att JAG INTE vill pracka på honom någonting. 
 
Barn är nämligen inte dumma i huvudet.
Barn förstår nämligen mycket väl att med de två färgerna blå och rosa kommer så otroligt mycket mer än bara två färger. 
 
Kaptialismen tex, när sig livligt på de två färgerna. Har du en dotter först och får en son sen så måste du ju till exempel KÖPA nya grejer till den där sonen, eftersom han ju inte är som hon. Han är OLIK henne. Och därför kräver han  ANDRA/MER grejer. 
Genom att se på filmer och barnprogram och bara genom att lyssna på mamma och pappa faktiskt, så lär sig barnen att figurerna klädda i blått, grått, svart och grönt är på ett visst sätt, tycker om särskilda saker och KAN GÖRA särskilda saker. Och figurerna klädda i mer färgglada kläder är på ett visst sätt, tycker om vissa saker och KAN GÖRA särskilda saker. 
INGEN människa på jorden är fri ifrån det här. Det spelar ingen roll om just DU tycker att DU minsann inte har BESTÄMT vad dina barn ska tycka om (det måste vara något med generna), öppna ögonen och se dig omkring så ser du snart väldigt tydligt alla de grejer som håller både barnen och oss vuxna på plats i de könsroller som är förutbestämda åt oss från den dag omvärlden får reda på vilket kön vi har. 
 
På så sätt hör alltså KLÄDER i allra högsta grad ihop med Frihet. Jag vill inte redan NU bestämma åt mina barn vilka roller de ska iträda. Jag vill att de ska få välja själva. Om jag klär min son i uteslutande blå, grå och gröna kläder så bestämmer jag att den blågröngråa rollen är den som är till för honom sen. Och tänk om den rollen inte alls är något för honom? 
 
På samma sätt jobbar vi med sexualiteten i vår familj. Trots vår egen eviga heterosexualitet har vi jobbat/jobbar vi väldigt hårt för att våra barn ska ha klart för sig att hbtq inte är någon KONSTIGT eller AVVIKANDE. Jag tar inte för givet att mina barn är hetero, därför jag tror att OM jag gör det, så kan det bli väldigt jobbigt för dem den dagen de evetuellt kommer till insikten att de inte är hetero. Om de nu är hetero så har vi iaf gjort dem till frisinnade och öppna människor med mindre fördomar och det kanske allra bästa av allt är att de förhoppningsvis inte ens kommer att känna behovet av att kategorisera sig som varken homo eller hetero utan istället vara fria i sina sexualiteter för alla möjligheter. 
 
Samma sak med religion. Vi döper inte våra barn därför att vi inte riktigt tror att små bebisar är redo att bekänna tro vid 6 månaders ålder. Istället får de själva välja vilken religion de vill tillhöra när de blir äldre, om de nu vill tillhöra någon religion alls. 
 
Målet med vår uppfostran är alltså att barnen ska bli så Fria som möjligt. Vi vill inte pracka på dem någonting alls (förutom värderingar om allas lika värde osv) utan ge dem möjlighet att välja själva så mycket de kan. 
 
Som jag skrev tidigare så visar kläder, leksaker och populärkultur verkligen våra barn att det finns TVÅ alternativ. Du
kan antingen vara FLICKA och du gillar du det HÄR, ser ut SÅHÄR och kan göra DET HÄR. Eller så är du POJKE och då gillar du det HÄR, ser ut SÅHÄR och kan göra DET HÄR. 
När jag pratar om att jag hoppas att min son bli bög kan folk bli upprörda och anklaga mig för att önska min son ett livslångt lidande. Folk ÖNSKAR SIG NORMALA barn, som följer strömmen och aldrig viker av, i rädsla att barnet ska bli retat, mobbat och utanför. Och det kan förstå. Men det är så otroligt korttänkt. 
 
Ola Salo sjunger:
AND YOU'RE TOTALLY FOGGED IN YOUR HEAD
IF YOU WERE SERIOUS RIGHT NOW
WHEN YOU SAID
THAT IS BECAUSE THEY WILL BE BULLIED IN SCHOOL
'CAUSE THAT MEANS YOU LET THE BULLIES SET THE RULES

De två rollerna, rosa och blått, fungerar på samma sätt. Man TALAR OM för barnen HUR de ska se ut, VAD de ska tycka om och VAD de kan göra utefter vilket kön du har och NÄR man gör det så säger man också att om du INTE tycker om de här grejerna, eller ser ut på det här sättet, eller gör såhär, så är du AVVIKANDE, ONORMAL (och det vill ju ingen vara). Och det stinker så jävla mycket skit och det finns inte en chans i helvete att jag utsätter mina barn för den skiten. 
 
Jag vill inte ha barn som följer strömmen. Jag vill ha barn som går sin egen väg, som vågar ifrågasätta och som inte är rädda för att vara avvikande. 
 
Jag ser ingenting gott med könsrollerna. Inte bara det att de talar om för oss hur vi ska se ut, vad vi får tycka om och vad vi kan göra, de cementerar orättvisor som har sin grund i att vi ÄR olika. 
I årtusenden har män kunnat förtrycka kvinnor genom att hänvisa till att vi ÄR olika. 
Kvinnor har inte varit lämpade till yrkesarbeta pga mindre muskelmassa. Kvinnor har inte varit lämpade till maktpositioner pga svagare psyke. Män har inte varit lämpade för hemarbete och ansvar för barnen mer än det ekoniomiska pga en hel massa skit. Patriarkatets starkaste kort emot oss kvinnor har alltid varit att vi ÄR olika. Vi kvinnor har dessutom alltid fått lära oss att vi är DET ANDRA könet. Alltså, att männen är NORMEN och vi är DET ANDRA. Vilket ju också bygger på att vi INTE ÄR SAMMA. På så sätt har männen i årtusender kunnat behålla sin maktpositioner helt enkelt genom att hänvisa till att vi kvinnor, på grund av vår OLIKHET, helt enkelt inte är lämpade till att ha makt. 
 
Tidigare har man pratat mycket om hur kvinnor har förlorat pga sin könsroll, men nu på senare år har vinden vänt. Kanske beror det på att det går så dåligt för pojkar i skolan. Kanske på att man på senaste tid börjat fundera lite kring våldtäktsmännens skuld i det hela istället för att fokusera på våldtäktsoffren. Man ser att män har kortare livslängd och att de får ÄNNU kortare livlängd om de inte har en kvinna vid sin sida. Man ser att män än idag inte tar ut föräldraledighet i någon särskilt utsträckning alls. Men ser att män äter för mycket kött vilket är en av de största miljötjuvarna av alla (köttindustrin) och ja, man börjar alltså ifrågasätta mansrollen mer och mer. 
Mansrollen som den ser ut idag är inte någonting som någon sund förälder borde önska sina barn. 
 
Ändå tycks det för mig att föräldrar i dag på många sätt jobbar hårdare än någonsin för att BEVARA POJKARNA BLÅ. Alltså. Bevara manligheten just så som den är. Konservera den. Klä pojkarna i blå kläder, sätt dem på hockeyskola, säga "upp igen" när pojken ramlar och slår sig och uppmuntra honom rakt in i hetrosexualitet "har du SETT vilken SÖT TJEJ min lille 1årige son". Det är ju farligt med bögerier vet ni.
 
För hur jag än vänder och vrider på det känns det alltid som att grunden till föräldrars rädsla att utmana sina söners cementerade förutsättningar alltid handlar om bögerier. 
 
Man är RÄDD för att ens POJKE ska se ut som, bete sig som och göra saker som FLICKOR i normala fall gör/ser ut/beter sig som. Och det är man för att man föraktar bögar. Man hatar bögar. 
Män hatar andra män som beter sig feminint (för det tror man nämligen att alla bögar gör) därför att det VÄRSTA du kan vara som MAN (mannen är ju även NORMEN) är ju att vara FEMININ. 
Det kvinnliga och feminina är ju något underställt det manliga. Och då blir det jättekonstigt när en i GÄNGET liksom går ner sig.
 
Sedan har det nog också med sexualiteten att göra mycket också. De blir förvirrade de små liven, eftersom . heteroknullen ju bygger på att vi är OLIKA. Det bygger på att MÄNNEN är de som PENETRERAR. Men det bygger också på att männen tex är de som JAGAR kvinnan. En fin kvinna är en kvinna som är svår att få och i grund och botten är varje kvinna i ett heterosexuellt förhållande, ingenting annat än en heterosexuell mans trofé. Hur blir det då när det liksom är TVÅ killar? Och så det här med penetrationen. Att låta sig penetreras är på många sätt att ÖVERLÅTA sig till någon annan. Man GER av sig själv, låter någon KOMMA IN i ens kropp. Och det är i sig en undergiven handling. När då MÄN utför den undergivna handlingen och låter ANDRA MÄN penetrera- herregud! Så kan MAN ju inte hålla på!
 
Män kan inte vara feminina. Då är de avvikande, går mot strömmen. Och enligt mig är det de modigaste männen. 
Sådan ska min son bli.
 
Och allt det där börjar med hans rosa strumpbyxor. Hans rosa sparkdräkt med Mimmi Pigg och Kajsa anka. De små rosa Hello Kitty strumporna. Tillsammans med de gröna, blåa, oranga, röda, svarta, gula, gråa och lila kläderna. 
Där börjar hans resa dels mot Frihet att välja själv, men även mot modet att avsäga sig det som stinker med den manliga könsrollen och öppenhet för alla människors olikheter. 
 
 
 Mina barn Prinsessan, Prinsen och lillbögen direkt från Brokeback mountain
 
 
 
 

ett med min bebis

 
Såhär ser jag ut nuförtiden. Tjock och välmående. Med en bebis ständigt hängande över axeln. 
De där kinderna jag har är fan i mig inte att leka med! Tänk att få gosa in sig i dem hörrni!
 
Vår bebis växer och mår bra. Är stor som en 3månadersbebis fast han blir 2 månader på torsdag. Det är helt i sin ordning enligt bvc. 
De senaste nätterna har han sovit mellan 4 och 6 timmar i sträck och så verkar den värsta magknipsfasen vara över. Helt plötsligt har vi liksom en BEBIS BEBIS i familjen. En sån där gullig ni vet som kollar nyfiket på allting och ler och jollrar och liksom är MED i familjen. Skönt. Den här första fasen var ju dock otroligt smidig och smärtfri får jag säga. Går på inga sätt att jämföra med den första tiden som tvåbarnsföräldrar som ju var en dimma från dag ett till och med den 365te dagen. Jag rekommenderar VARMT att skaffa ett tredje barn, till ALLA. 
 
Jag rekommenderar även att inte amma. Inte för att jag utnyttjar min "frihet" särskilt mycket...inte alls faktiskt för jag mår dåligt inombords när jag måste vara ifrån honom som det är nu. Men idag kom iaf morsan hit och vaktade honom 1.5 timme medan jag och mellanungen gick till pulkabacken och åkte skiten ur oss. Han hade sovit hela tiden och jag och mitt lilla mellanbarn fick fintid för oss själva i backen som vi ju älskar.
 
Ja jag älskar att åka pulka. På min 29årsdag i söndags hade jag tre önskningar:
1. kladdkaka bakad av make
2. dammsugning utförd av make
3.pulkabacke
och jag fick allt plus lite paket också. 
Det var en fin dag och jag har inte ångest. Jag hann med 3 barn innan 30. Det var det viktigaste. Eventuellt kör jag några till efter. 
 
David fyller 30 den 1 mars och vi har bokat en resa till Egypten då. En vecka, all inclusive. Ja alla ska då naturligtvis berätta för en hur dåligt det är att åka till Egypten, tex blir man alltid magsjuk där enligt många. Men nu är Egypten vad vi har råd med och vi är skitglada för den här resan, hur krångligt och jobbigt det nu än är att resa med småbarn och hur jävla magsjuka vi än ska bli. Dessutom läste jag att Thailand är landet som turister oftast blir magsjuka i. Vi kommer iaf att va glada ändå. Även om vi blir magsjuka. Om jag så ska SPY INÄLVORNA UR MIG så kommer jag att va så jävla GLAD att jag får göra det i EGYPTEN!
 
Annars då? Ja jag lever i symbios med min bebis. Han är som en förlängning av min kropp och jag älskar varje sekund av det. Jag känner TACKSAMHET och oändlig lycka varje dag och jag dör när han ler mot mig. 
Jag gör inte mycket. Den här veckan har jag inte bokat in någonting och tänker nog inte göra det heller. De tre dagar vi är ensamma ska jag gosa honom samt hänga upp vårgardiner har jag tänkt. 
 
Kollar på serien "parenthood" på Netflix om dagarna. Jävligt bra serie för mina modersnerver. Lite som den gamla klassikern "7'th heaven" fast i modern tappning. Älskar vinjetten också, av Bobban.
Faktum är att BOB länge var ett namn vi övervägde åt L. 
Här är låten:
 
 
Ja bara vinjetten är ju så att man vill grina. 
 
Jaja. Puss på er hoppas ni också är glada

Som kvinnor är vi alltid i "särskilt utsatt situation"

Ja det blev lite liv angående det där om porren och våldtäkten och bdsm. 
Tycker ni ska ta och läsa om inlägget faktiskt, men jag ska även förklara om och kanske rätta mig själv lite. 
 
När jag skriver som jag gör och jämför med pedofiler hit och dit, så skriver jag liksom med männen som utgångspunkt. Jag tänkte inte ens på kvinnor. Därför att själva GRUNDEN i inlägget jag skrev är frågan: HAR KVINNOR egentligen någon egen sexualitet? 
 
Så nej jag menar inte att ni kvinnor som gillar bdsm och analsex och halsmandelssex och allt där emellan är ÄCKLIGA och jag menar inte att det är ERT FEL och jag menar inte heller att kvinnor får SKYLLA SIG SJÄLVA.
 
Jag menar, bland annat, att den sexuella revolutionen på 60 och 70talet inte gjorde oss fria ett enda jäva dugg. Vår sexualitet hålls emot oss lika mycket nu som då. För blev kvinnor som tex spelade på sin sexualitet eller ens antydde att de hade en sexualitet, bestraffade för att man tänkte att SÅ GÖR INTE KVINNOR. Sådana kvinnor sågs som avvikande och annorlunda.
Lika mycket då som nu använder man vår sexualitet emot oss när man i domstolar friar våldtäktsmän när man menar att "vissa kvinnor" faktiskt tycker om våldssex och därför kan men inte avfärda det faktum att offret kanske faktiskt egentligen njöt. 
Jag funderar kring om det kanske är dags att sätta upp RAMAR för den heterosexuella sexualiteten igen? Så att ingen domstol någonsin ska kunna säga "vissa kvinnor gillar faktiskt att bli grupp-påsatta med en glasflaska tills det blöder i fittan på dem". 
Jag VET att det är lite motstridigt att skriva så för ja, då BEGRÄNSAR vi ju återigen den kvinnliga (och den manliga) sexualiteten. Men ärligt, gör det egentligen så särskilt stor skillnad? 
 
För HUR begränsade är vi egentligen inte renda nu? HUR hade den kvinnliga sexualiteten kunna se ut om den hade fått chansen att växa och utvecklas utan männens ständiga påverkan. Jag undrar hur vår sexualitet hade sett ut om vi inte alltid hade varit underställda männen, om våra kroppar inte alltid i första hand existerat för att tillfredsställa män. 
 
Och det är inte bara bdsm och halsmandelsknull som jag ifrågasätter. Penetrarion tex, FIXERINGEN vid penetrationen både inom porren och Svenssonsex. Analsex. Förspel. ROMANTIK överhuvudtaget, ifrågasätter jag. Och undrar HUR det heterosexuella sexlivet hade sett ut om män och kvinnor knullade jämlikt. Det gör vi nämligen inte och kommer troligtvis aldrig någonsin att göra, iaf inte så länge det inte ÄR jämlikt könen emellan. 
 
Ibland tänker jag att vi egentligen blir våldtagna hela tiden. Att allting kanske är våldtäkt. För som kvinnor är vi alltid "i särskilt utsatt situation"...
 
Sen har jag absolut inte TÄNKT KLART här ännu, hör ni väl. Jag håller på och tänker. Och jag återkommer när jag har tänkt klart. Tills dess får ni gärna fortsätta tänka i kommentarsfältet!
kram på er

OCH BORKA ÄR INTE ENS SNÄLL MOT UNDIS MAMMA!

IKVÄLL var nog lite en HISTORISK kväll hemma på Brunheten. 
IKVÄLL gick jag till BOTTEN med FEMINISMEN i ett samtal med min snart 7åriga dotter. 
 
Jag pratar mycket mycket mycket med mina äldsta (snart 5 och snart 7 år) barn om ämnet. Har gjort sedan de föddes. Jag KAN INTE sätta all min tilltro till genus och hoppas på att barnen inte ens MÄRKER att det FINNS två kön, för tyvärr är inte vårt dagis genusutbildat. Inte skolan heller. Inte barnens kompisar och deras föräldrar. Inte våra släktingar. Det är i princip bara jag och några av mina kompisar som har kunskaper i ämnet. 
Därför jobbar jag/vi så att vi PRATAR. Vi ifrågasätter och ju äldre de blir desto mer är de ju mer på tåget. Den stora var riktigt jävla förbannad på Astrid Lindgren för att denna inte FATTAT att TJEJER OCKSÅ KAN VARA RÖVARE och VARFÖR är det bara TRE TJEJER med i filmen mamma?!! OCH BORKA ÄR INTE ENS SNÄLL MOT UNDIS!!
 
Ikväll var vi och såg Sune på bilsemester. Jag hatar Sune. Hatar allt som författarna till Suneböckerna har gjort (förutom vissa avsnitt av julkalendern Sunes jul) och vill helst inte att barnen ska se på slikt. Men de har kompisar och på jullovet var typ hela storans klass och såg filmen. Då får vi också göra det. 
 
I bilen till bion har vi ett samtal med tjejerna. Vi har läst recensionerna som har förvarnat om vad som komma ska och vi påminner barnen om att det inte bara är killar som blir kära i tjejer. TJEJER kan vara KILLtjusare också, men FRAMFÖR ALLT kan tjejer bli kära i tjejer och killar i killar. Det är inte bara PAPPAN i familjen som bryr sig om pengar och TJEJER kan också vara roliga och tokiga, inte bara killar. Osv osv. 
 
Innan filmen var det reklam. För tre andra barnfilmer som är på gång. Dessa var:
BAMSE
POJKEN MED GULDBYXORNA
LEGO
och detta var allså inget pastellfärgat Lego utan svart, actionlego med tillhörande actionhistoria och bara manliga karaktärer förutom en som självklart hade pussmun och ögonfransar. 
 
Själv såg vi då SUNE och uppmärksamma har förstås redan noterat att vårens utbud är väldigt fokuserat på POJKAR. MÄN GÖR FILMER- för POJKAR, MED POJKAR i rollerna. Och tjejerna exkluderas som vanligt.
Och jag funderar på hur det påverkar barnen och på hur det har påverkat mig. Att så sällan få sin berättelse berättad. Och OM vi någon gång får det, så är filmerna ofta gjorda av män, som då GISSAR sig till hur vi/småtjejerna har det, vilket innebär att vi har långa ögonfransar och röda läppar och pratar med jättepipig röst och är rädda för allting. Typ. Ja fy fan vad trött jag blir. 
 
Hur som helst och det hör egentligen inte ens hit utan skulle fungera som ett exempel på hur vi jobbar med barnen. Ikväll låg vi i sängen och pratade hon och jag. Om skolan. 
 
Hon berättade att det händer att hon och hennes tjejkompisar tittar på när killarna spelar basket eller bandy eller fotboll. Ibland är hon med och då är hon målis, men inte så ofta för det är inte så roligt 
Hon berättade om några tokiga killar i klassen som är "ivriga" och glömmer att räcka upp handen och vänta på sin tur utan istället pratar rakt ut i luften. 
DÅ vände det sig i magen på mig och jag BLEV TVUNGEN. 
 
DÅ blev jag tvungen att berätta för henne att orsaken till att jag inte vill att hon står och ser på och HEJAR på killarna är följande:
 - I den här världen som vi människor bor så är det nästan killarna som har alla pengar (har för mig att det är 90% av världens samlade inkomster eller vad det är) och i princip alla länder så är det killarna som bestämmer. Även fast killar och tjejer gör samma jobb så får killarna mer pengar för det bara för att de har en snopp.
När ni står bredvid planen och hejar på killarna istället för att vara med eller istället för att göra något eget så tror killarna att det ni gör inte är lika viktigt som att heja på det DOM gör. De tror att det är så det ska VARA och de lär sig att DE inte behöver titta på och heja på er. Tillslut tror de att det är de som bestämmer och att det som de gör är mycket viktigare än det som ni gör och då kan det tillslut bli så att de får mer pengar sen när ni ska börja jobba. 
 
Jag förklarade att när killarna pratar rakt ut och glömmer att räcka upp handen så dels avbryter de andra och TAR TID att prata från andra, oftast tjejer, vilket leder till att det mest blir killarna som hörs vilket leder till att de i slutändan kommer att BESTÄMMA. Och så den där tiden som läraren måste lägga på att säga till killarna är också tid som killarna TAR från tjejerna och det är orättvist. 
 
Jag förklarade att många vuxna TROR att pojkar är BÄTTRE än flickor på sporter som fotboll, bandy och basket. Så när en pojke föds får han bollar i present. Och när han lär sig gå börjar hans pappa spela fotboll med honom ute på gården. Och när han börjar på dagis sen så säger fröknarna "ska du inte gå och spela fotboll med de andra killarna". Till tjejerna säger man andra saker, för man tror att killar och tjejer är bra på olika saker. Och när sen alla barnen börjar skolan så har killarna fått öva sig jättemycket på fotboll och basket och bandy och har blivit väldigt bra på det, medan tjejerna har blivit bra på andra saker. Typ göra pärlhalsband. Därför är det kanske inte så jävla kul att spela fotboll med killarna, särskilt inte om de inte är snälla (det är dock killarna i hennes skola säger hon). Och jag pratade om vad dumt det är att de vuxna bestämmer över vad barnen ska tycka om och bli bra på. För det gör ju att många tillslut faktiskt TROR PÅ att tjejer INTE KAN spela fotboll och att killar INTE KAN göra pärlhalsband. Och då missar man ju skitmycket, när det är så uppdelat. Plus att det blir sådär tokigt som att många vuxna till exempel TROR att det bara är KILLAR som kan bestämma och vips så bestämmer killarna ALLTING på hela JORDEN.
 
Hon blir väldigt upprörd. 
I ett svagt ögonblick tipsar jag henne om att strunta i att räcka upp handen hon också och istället bara prata rakt ut, men då blir hon upprörd. 
Hon har med andra ord fattat något som väldigt många vuxna människor inte har fattat. 
Varför ska kvinnor sänka sig till männens nivå?
Varför ska vi bete oss som karlar när deras beteenden ofta är så jävla dåliga och diskriminerande och elaka? 
 
Det är ju pojkarna som lära sig av flickorna. Det är vi vuxna som ska lära små pojkar att bli mer som små flickor. Som jag ju skrivit så mången gång förut. 
 
Ja. Hon somnade iaf med skallen full. Vi hann med att prata om jämlikhet mellan par också och hon konstaterade nöjt att hennes föräldrar iaf delar lika på disk och tvätt och barnuppfostran och matlagning och allt. Hennes pappa mös i skägget när jag berättade det för honom sen, att det bara var ett konstaterande från hennes sida. Och jag tänker att vi ger våra barn en fet gåva när vi anstränger oss att vara jämlika i familjelivet nu. Det kommer att leda till att våra döttrar (om de är heterosexuella) kommer att ta det för självklart av sina partners sen och det kommer att leda till att vår son ser det som en självklarthet att dela hushåll och familjeliv jämlikt med sin eventuella fru sen (förhoppningsvis är de dock homo hela bunten). Var så god barn. 
 
Nu känner jag mig lite överväldigad av allting jag ännu har kvar att berätta om. Lära dem. Och jag funderar mycket på hur jag ska ta det här med min son. Han som står på andra sidan så att säga. Den priviligerade sidan. Som inte varken jag eller hans systrar står på. 
Ett alternativ är ju att lära honom att hålla käften och lyssna och det ska jag ju förstås (OBS: han ska få prata också). Men det gäller nog att fortsätta på samma bana vad gäller honom. Prata och prata och uppmärksamma även honom på orättvisor och konstiga skillnader påhittade av vuxna. Sen måste jag ju även jobba så otroligt mycket hårdare på att mota bort könsrollen som samhället kommer att vilja trycka in honom i eftersom den är så oändligt mycket mer destruktiv än den kvinnliga så ja..det blir slitsamma 18 år det här. 
Men det kommer det att vara värt. 
 
 

Sen går de hem och tittar på porrfilm där kvinnor knullas i alla hål medan tårar rinner nedför deras kinder.

Obs: följande text är otroligt heteronormativ, skrivet av en heterosexuell med den heterosexuella sexualiteten i tanken. 
 
Den här senaste jävla skit våldtäktsdomen tycker jag är ett tecken på att vi behöver prata om vad som är normalt och vad som inte är normalt. Jag tror det är ett jävligt stort problem att vi inte gör det. Längre.
 
Jag tror det var på 90talet som man helt plötsligt inte längre skulle prata i termerna normalt och onormalt vad gällde sex. Säkert var det en hel massa anledningar som ledde dit. Aidsepidemin var kanske en, kvinnors sexuella frigörelse kanske en annan. Helt plötsligt fylldes iaf sexspalterna med bekännelser från folk och sexologernas svar var alltid desamma "du är helt normalt och det är bra att experimentera". Ingenting skulle vara tabu. Allt var helt normalt.
 
Det har lett till att varje gång en sån här sjuk våldtäktsdom dyker upp och alla blir upprörda över friande domar så kommer alltid några liberala feminister och säger " det FINNS faktiskt kvinnor som GILLAR att bli penetrerade i alla hål av 9 olika män inklusive en glasflaska". Och då ska det alltså rättfärdiga den friande domen.
 
Och så var det den där 3barnsmamman, minns ni henne? Som TIDIGARE faktiskt FRIVILLIGT hade haft gruppsex och därför var det tvivelaktigt när hon plötsligt anmälde två (eller var det tre) män (hockeyspelarna ni minns) för att ha gruppvåldtagit henne. Och så nu den här senaste domen då förövaren åtminstone tydligen hade erfarenheter av bdsm och tolkade tjejens nej som "en del av spelet". Hon hade tappat rösten av allt skrikande. Och det tolkade han som en del i det helt normala bdsmspelet.
 
Fan det är så man får lust att bli religiös. Gå tillbaka till de gamla goda dagarna då man inte skulle knulla innan äktenskapet och allt det där ni vet. Problemet med det var ju dock egentligen precis samma sak som nu: allting handlar alltid om kvinnan. Under de gamla religiösa dagarna fick kvinnor skit om de var för lössläppta och nu efter frigörelsens dagar straffknullas vi (bokstavligen) för att vi är för lössläppta. Ingenting har ju hänt.
 
Jag tror ändå att vi behöver börja prata om vad som är NORMALT och INTE NORMALT vad gäller sex. Vad gäller pedofili är vi ju alla överens. Det är sjukt och fel. Det är vuxna som tänder på försvarslösa barn. Det har knappt med sex och göra utan är mer om skada i hjärnan. Överfallsvåldtäktsmännen likaså. De är också sjuka i huvudet och det har mer med makt och hjärnskada att göra än med sex.
 
Men om du är en människa som tex gillar att binda upp din partner och förnedra denne. Om du är en person som gillar att bli uppbunden och förnedrad. Hur jävla frisk är du egentligen? Och handlar det verkligen om SEX? Handlar det inte lite mer om makt och något fel i skallen? Hur friskt är det att behöva använda sig av våld (och då menar jag alltså VÅLD som i slag/piskor osv osv i en oändlighet av redskap) medan man knullar för att bli kåt?
Och de här avsugningsscenerna som är så poppis inom porren nu. Där killen liksom tar tag i tjejens huvud och liksom knullar med hennes halsmandlar/svalg/hals/strupe så att hon nästan kräks och inte kan andas. Om man som man gillar det, hur frisk är man i skallen då? För det finns ingen chans på jorden att någon kvinna tycker att det är skönt att få halsmandlarna knullade. Halsmandlar är inte till för att knullas liksom. Och hur frisk i huvudet är den man som i sexsammanhang gör saker med sin partner som han vet att hon inte blir kåt av?
 
Jag tror egentligen att de flesta män VET när såna situationer inträffar. När man som bäst håller på och knullar sin flickväns halsmandlar och hon plötsligt kräks en smula över penisen, ja, då VET man nog INNERST INNE att hon troligtvis inte är superkåt just då. MEN då kan man ju bara rädda sig från skuldkänslorna genom att tänka på att det kanske hon VISST ÄR. För det FINNS ju kvinnor (tex i alla porrfilmer!!) som ÄLSKAR att få halsmandlarna knullade och som nästan faktiskt går igång lite på att kräkas över penis...
 
Därför måste det liksom finnas en gräns. Vi kan inte säga att " DET FINNS faktiskt kvinnor som gillar att bli påsatta av 9 killar inklusive glasflaska så att det börjar blöda lite" för nej, ärligt talat, det FINNS DET INTE. Och OM det finns kvinnor som SÄGER att de njuter av dylikt, så är det något som är FEL med de kvinnorna. Kanske vill de bli omtyckta. Av killarna. Kanske blev de våldtagna som barn. Int i fan vet jag. Men det FINNS gränser.
 
Och om vi hela tiden kommer med det jävla argumentet DET FINNS FAKTISKT KVINNOR så kör vi ju liksom fast. Det är därför våldtäktsman på våldtäktsman blir frisläppt. Därför att vi "vet" att det FINNS kvinnor som GILLAR allt det där som de sjuka svinen utsätter sina offer för. Och vad fan baserar vi vår vetskap på? Så länge vi har ett patriarkat och en könsmaktsordning så har vi ingen ANING om vad kvinnor frivilligt gillar och inte gillar. Många av oss är så jävla ägda av vad MÄNNEN gillar och inte gillar, ägda av vad patriarkatet lär oss att gilla och inte gilla.
 
Pedofiler säger ofta att dess offer också njuter. De menar att de små barnen som de utnyttjar faktiskt njuter av det. Barnen gör inte motstånd. Och pedofilen får sin sjuka låssasbekräftelse på att barnet gillar vad hen gör. Att barn som utnyttjas sexuellt inte alla gånger gör motstånd beror ju på att pedofilen i vissa fall hjärntvättat barnet. Fått det att tro att det som sker är helt normalt. Fått det att tro att alla andra barn har samma upplevelser. Pedofilen KAN hjärntvätta barnet så eftersom pedofilen är vuxen och alltså i MAKTPOSITION över barnet.
 
Precis som män är i MAKTPOSITION över kvinnor. Via porr och media och sjuka sexböcker och fan och hans moster får vi ta del av vad "alla andra" gör i sängen. Vi får veta att "alla" har halsmandelssex. "Alla" har analsex. "Alla" binder upp och att ge sin kvinna en lätt örfil medan man sätter på henne är ju mer normalt än missionären nu för tiden. Men vem fan gör porrfilmerna? För vilka görs de? Vem fan skapar reklamkampanjerna? Vem fan ÄGER sexualiteten? Är det kvinnorna som ägnar sina liv åt att banta och sminka sig och raka sig och göra sig liggbara för männen så som de lärts från barnsben, eller är det männen? 

Jag undrar hur heterosex skulle se ut om det istället var kvinnor som var överordnade män, eller om det inte fanns någon könsmaktsordning alls. 
 
Ibland får jag känslan av att hela den här "kvinnliga sexuella frigörelsen" bara är ett patriarkatets cirkus som går ut på att lura oss kvinnor till att tro att det är helt normalt att bli våldtagna.
 
Precis på samma sätt som pedofilerna jobbar. Vad gäller pedofili finns dock en ganska tydlig lagstiftning. Vad gäller våldtäkt så urholkas den redan från början jävligt ostadiga lagen mer och mer.
Snart får man göra vad man vill med våra kroppar.
 
Nu tänker jag på burka också. Detta omdebatterade plagg. Kvinnor som bär burka är så himla förtryckta säger de, de svenska männen. Sen går de hem och tittar på porrfilm där kvinnor knullas i alla hål medan tårar rinner nedför deras kinder.
Ja tacka vet jag de sexuellt frisläppta och frigjorda svenska kvinnorna!
 
Och jag tänker att det finns liksom inget mellanting. Vad vi än gör så är våra kroppar aldrig våra egna. Vad vi än gör så är vi alltid kroppar framför människor. Hål framför hjärnor. Hål åt dem att göra vad de vill med. Fan. Jag orkar snart inte mer.

det är som att vi inte finns

 
När jag gick i typ ettan eller tvåan på gymnasiet skulle vi läsa historia. Jag älskar historia, har alltid gjort. Men denna gång var första gången som jag slog upp historieboken som Feminist och då var det plötsligt inte lika älskvärt längre. 
Allt som allt i hela boken hittade vi åtta rader, som benämnde KVINNOR. Alltså, som dels synliggjorde att det ÄR skillnad på MÄNS och KVINNORS historia (vår historia är inte deras) OCH som berättade VÅR historia. Åtta rader. Allt som allt.
Ursinniga gick jag och min kompis till rektorn. Krävde att få läsa VÅR EGEN historia. Rektorn höll med, lyssnade och tog oss på allvar och gav oss i uppgift att istället skriva våra arbeten om KVINNOhistoria. Vi fick gå utanför historieboken och övrig litteratur som vi hade blivit tilldelade och istället googla och besöka bibblan och leta reda på vår egen litteratur. Skriva vår egen historia helt enkelt. Det FINNS många bra böcker om KVINNORS historia. Visst är kvinnors historia inte varken lika uppmärksammad eller dokumenterad som männens under årens lopp, men det FINNS litteratur i ämnet. Som läroplanen på den tiden inte höll som obligatorisk uppenbarligen. 
 
Att kvinnors historia dels är jävligt dåligt dokumenterad och dels nonchaleras inte bara i skolan utan jämt och ständigt så slås jag av tanken "Det är som att vi inte finns". 
 
När Zlatan nyligen uttalade sig "klumpigt" om damfotbollen och jag funderade kring ämnet eftersom jag skrev en krönika om det, slogs jag av tanken igen. När de pratar om hur dam och herrfotboll absolut inte ska jämföras. Hur damer aldrig kan tävla på samma villkor som män. Hur de aldrig tas på samma allvar. Hur de allra flesta sporter och idrotter faktiskt från början är UTFORMADE och PÅHITTADE av och FÖR män och med deras kroppars förutsättningar. Hur jag faktiskt så kan FÖRSTÅ Zlatan när han inte tycker att man kan JÄMFÖRA damer och herrrar. Nej det är klart som fan att vi inte kan göra det när de spelar med helt olika förutsättningar. Men ändå inte, liksom, eftersom det ju faktiskt är FOTBOLL.. Hur bakvänt och snedvridet och konstigt det blir när kvinnor hela tiden ska jämföras och tävla med männen som norm.
 
Och när Zlatan pratar om damfotbollen som något han hittat i rännstenen, bespottad och ovärd, då slås jag av det igen: "Det är som att vi inte finns". När kvinnors alla prestationer dels jämförs med mäns och dels alltid rackas ned på, för vad vi än gör blir vi aldrig lika mycket värda. Då undrar jag. 
 
På julafton får vår 7åring to be en jättestor kartong Lego av sin platsmorfar. Det är Friendslego, eller, sk, TJEJlego i form av en ridskola. Åh vad hon har önskat sig det. Åh vad glad hon blir. 
En sen eftermiddag sätter hon sig med alla hundratals delar och börjar bygga ihop det. Hon sitter hela kvällen ända till läggdags. Dagen efter SÄGER HON NEJ till en kompis som vill leka för att hon vill bygga sitt lego. Hon stänger in sig på sitt rum från tidig morgon. Sitter där inne och lyssnar på popmusik och bygger och klockan 17 på eftermiddagen blir övriga familjen HÖGTIDLIGT inbjudna på Visning. Då har hon byggt ihop allting helt själv. Stoltheten lyser ur ögonen när hon visar oss alla finesser och de partier som var svårast att bygga. 
Sedan den dagen har de lekt med legot varje dag hon och systern. Varje morgon springer de in där och sätter sig och leker vid skrivbordet med stallet. I timmar. 
 
Och jag tänker på alla de artiklar jag läst i samband med att "tjejlegot" släpptes. "Feministiska" artiklar som talar om hur förkastligt det som Lego gjord är. Hur "fördummande" det är av det kvinnliga könet. Att det måste var pastellfärgat. Att det är "enklare" att bygga ihop, större delar, mindre tekniskt. 
Och jag tänker bara att SÄG DET TILL MIN DOTTER VÄL. Kasta det i hennes ögon som lyser av stolthet efter två dagars intensivt byggande helt själv. Berätta för henne hur förkastligt och sorgligt det är av henne att ÄLSKA det här Legot. Berätta för henne om hur SIMPELT hennes bygge är i jämförelse med killkompisarnas julklappsbyggen. Gör det väl. 
 
Samtidigt så HATAR jag Lego för vad de gjort. Jag HATAR dem för att de tagit LEGO ifrån mina döttrar och talat om för dem att det här, RIKTIGA Legot, är INTE för DIG. DU är nämligen AVVIKANDE och kräver något helt annat- nämligen DETTA. Pojkarna, dvs NORMEN, fortsätter serveras normal- lego på löpande band medans man än en gång talar om för småtjejerna att de är ANNORLUNDA och därför behöver ANNAT. 
Och jag undrar då återigen " Finns vi?". När det vi älskar och det vi är bra på alltid ses som mindre värt. När vi aldrig anses goda nog att få/kunna syssla med samma sak som männen utan alltid måste vara "de avvikande". Då undrar jag.
 
När vi ska träffa vänner händer det att jag oroar mig. Bland alla våra vänner i par är fruar/flickvänner vackra. Späda kvinnor. Som tycker att det är viktigt att se vackra ut. Jag tänker att när man som man skaffar en kvinna som tycker att det är viktigt att se vacker ut så är man även en man som tycker att det är viktigt att ens fru ser vacker ut. Man vill gärna ha något vackert vid sin sida liksom.
Jag drar den slutsatsen (som säkert inte alls stämmer in överallt) utifrån att jag inte är en kvinna som tycker att det är särskilt viktigt att se vacker ut och har därför även skaffat mig en man som inte tycker att det är viktigt att ha en fru som ser idealiskt vacker ut. 
 
Vad vi kvinnor tycker är ju inte så viktigt, nämligen. Vi kvinnor skaffar oss inte män att visa upp i samma utsträckning skulle jag tro, för det är ju vi som är de ständiga objekten. Våra kroppar som aldrig i några lägen är våra egna. Alltid ägda av någon som inte är vi själva. Skapade för att bedömas. Skapade för omgivningens ögon.
 
Och när jag står framför spegeln med min hyfsat nyförlösta kropp och oroar mig inför att träffa vänner och att "alla andra" ska tycka lite synd om David för att han har en fru som liksom...ser ut såhär och inte direkt är något att visa upp, då blir jag så innerligt sorgsen och undrar återigen stillsamt
" FINNS JAG?". 
Finns jag som kvinna till när jag inte är attraktiv? Finns jag till när jag inte är "min mans fru"? Något för honom att visa upp. 
Och vi pratar om saken och han säger:
 - Men för mig ÄR du ju något att visa upp, för mig är du vackrast i världen
och jag näst intill skriker: 
 - MEN FATTAR DU INTE ATT JAG INTE VILL VARA NÅGOT SOM DU SKA VISA UPP? Fattar du inte att jag vill finnas till och ha ett värde ändå, att det inte på något sätt ska spela någon roll hur jag ser ut varken för min egen skull men FRAMFÖR ALLT inte för DIN skull! Jag vill vara värdefull ändå! Jag vill ha ett värde som MÄNNISKA, FRAMFÖR att mitt utseende ska värderas! Precis som det är för dig och alla dina kompisar som har snopp. 
 
Och det är ju inte bara männen som värderar med sina blickar. Jag själv bryr mig faktiskt inte ett skit om hur mina kompisars män ser ut, det som betyder något är ju hur mina KVINNLIGA vänner ser ut och då FRAMFÖR ALLT hur jag ser ut I JÄMFÖRELSE. Och i JÄMFÖRELSE är jag alltid störst. Alltid bredast. Alltid grövst. Kvinnor som närmar sig 30 blir verkligen bara smalare och smalare och mindre och mindre. Utom jag. Och det stör mig att det stör mig. 
 
MEN. Istället gör jag då en stor sak av att vara den SMARTASTE på plats. Den ROLIGASTE och den som tar mest plats, inte bara fysiskt utan även i taltid. 
Och nu när vi nästan är 30 år så märker jag att jag blir mer och mer avvikande på den punkten också. Nu när man gärna ska dela upp sig när man umgås med andra. Att männen ska sitta för sig och kvinnorna för sig. Det vägrar jag. Och det där om att männen ska prata och kvinnorna ska hålla med, det vägrar jag också. 
 
Och det tycks mig som att ju äldre vi blir desto mer krymper kvinnorna, både fysiskt men även vad gäller platstagande. 
Och jag kämpar emot med näbbar och klor fast jag ibland bara vill ge upp och hålla käften och skriva in mig på viktväktarna jag också. 
Och jag undrar "vill vi inte finnas?"
Varför skulle vi egentligen vilja det? När vi aldrig existerar som människor i första hand utan alltid som något annat- oftast som våra kroppar. Vi ÄR våra kroppar. Är INGENTING utan våra kroppar, särskilt om de inte är tilltalande nog.
 
Allt det här tänker jag på. Medan mina döttrar leker med tjejlego och min son växer sig tjockare och större för varje dag som går. Och jag gläds med mitt lilla barn som blivit född rakt in i normen. Som förhoppningsvis aldrig ska behöva undra om han verkligen finns. Och jag oroar mig lite för döttrarna där inne i det rosa flickrummet som i hela sina liv ska få vara "de andra", "de avvikande". Vilken tur att just jag blev deras mamma, tänker jag ändå. Jag kämpar i alla fall emot. 
 
 
2014-01-08 @ 08:17:00 Permalink Feminism Kommentarer (10) Trackbacks ()


förlossningen

Förlossningen.
 
Dagen innan förlossningen var morsan här. Vi åkte ner och klippte båda barnen och på eftermiddan lagade morsan mat och sen packade vi och pysslade. Jag var trött sur och sammanbiten hela kvällen och i sängen sen bröt jag ihop. Hade viss dödsångest. Grinade "tänk om jag döööör" till David. 
 
Jag var mycket sammabiten och sur även när vi vaknade vid 5 nästa morgon. Hade nästan inte sovit nånting och drömt obehagliga drömmar. 
 
Nere på förlossningen blev vi milt mottagna av en mild barnmorska som uppmanade mig att duscha och klä på mig op-kläderna. Så fort vi kom ner dit släppte lite av min surhet. Man kan inte sura sig mot förlossningspersonal. Jag försökte hålla skenet uppe. 
 
Allting gjorde ont den här gången. Vid mitt förra snitt gjorde ingenting ont, nu var det tvärtom. 
Att sätta katetern gjorde ont. Den sved och skavde sen och jag minns att jag längtade efter att få bli bedövad så jag skulle slippa känna den. Kanylen gjorde ont också och de stack fel och jag fick världens blåmärke. 
 
En stor skillnad denna gång var nog ickejärnbristen. Vid mitt förra snitt hade jag ett blodvärde på 88. Jag levde ju som i en dimma, som i ett vakum. Denna gång var jag plågsamt MED, medveten om allt som skedde omkring mig. Lite på ont då när det kom till smärtan, men mycket på gott när det kom till Upplevelsen. Att jag sovit mycket sista månaden och var UTVILAD och psykiskt glad spelade nog mycket in i upplevelsen också. Jag upplevde allt bemötande från personalen som fint, från början till slut. 
 
När jag var färdigfixad kördes jag ner till operation. Fick träffa narkosläkaren som visade sig vara en ung man typ i min egen ålder. Vår barnmorska var med också och diverse personal som skulle vara med vid operationen kom och hälsade medan vi låg och väntade. Jag tyckte mycket om narkosläkaren Lars. Han var snäll mild och rolig. Men det var lite ångestfyllt att han snart skulle se min rumpa. 
 
Så kom läkaren som skulle snitta och hälsade. Vi fick samma läkare som vid förra snittet och det kändes fint.
Och så kördes jag in i salen.
 
Förra gången jag snittades gick spinalbedövningen rakt in och var helt smärtfri. Jag kände ingenting. Denna gång blev det inte riktigt samma sak. 
Sju gånger stack de mig i ryggen innan det tog. Lars gjorde de första 3,4 sticken innan överläkaren kallades in. Även hon fick göra ett par stick och inför det sista sa hon "vi gör ett försök till, annars får vi se på andra alternativ" och jag fattade ju att det var nedsövning hon menade. Men då tog det, tack och lov. 
Det var ju ganska jobbigt det där med stickandet. Jag kände hur varmt blod rann längs min rygg och hur läkarens hand darrade tillslut. Det gör ju ganska ont kan man säga. Men jag satt och hängde kring Davids axlar med snor och tårar rinnande och bet ihop. Och jag fick massor med beröm. Och det var fint. Det behövde jag. Och sen berömde jag Lars, för det var nog lite jobbigt det där, för oss alla. 
Och så fort bedövningen tog fylldes jag av en sådan enorm lättnad och glädje som sedan bar mig genom hela operationen. 
 
Medan de skar i mig låg jag och småpratade med David och Lars. Jag blev lite snurrig ibland och då fixade Lars det. Ibland började hela kroppen att tokskaka. Fattar inte hur de kunde skära och sy i mig när jag skakade så men det gick visst. 
 
Och så kom vår son ut. 09.11. Jag minns nästan inte ögonblicket för euforin var så enorm när de ropade att allt såg bra ut och att han verkade må bra. Han fick ligga nere på mina ben en stund pga sen avnavling och vi hörde hans ljud och grinade nog båda två och så äntligen fick vi upp honom till oss och han var såklart det vackraste mänskobarn som någonsin skådats. Tilltryckt och slemmig förstås. Men helt underbar. 
 
Jag fick ha honom en stund hos mig, men sen gick David och barnmorskan iväg med honom för mätning och vägning. Jag hade bett särskilt om vägning pga risken för jättebebis. Under tiden låg jag och pratade med Lars. Lars var rolig och jag skrattade så mycket att läkarna fick säga till mig att det inte var så lämpligt med skratt just i den situationen.
 
Det tog lång tid att sy ihop mig. David och barnmorskan och bebisen kom tillbaka och jag fick se SNOPPEN och höra om vikten. 4 400 gram. 55 centimeter. Välmående bebis. 
 
Läkarna småpratade med mig under ihopsyendet. Jag fick veta att de fått skära ganska långt ut på sidorna och så fick jag hela tiden höra om läget. Tillslut var det klart och jag lyftes över till en säng (med en KRAN!) och vi kördes till uppvaket och fick värmefiltar och grejer. Hela tiden kom det folk och tittade till oss. Kollade hur mycket jag blödde, gav mig vatten, pysslade med bebisen. Vi började kolla både mitt och bebisens blodsockervärde regelbundet tex. Och jag låg med honom på bröstet under värmefilten och utanför sken solen och jag somnade till ibland och vi smsade kompisar och ringde våra föräldrar. 
 
Efter någon timme blev vi äntligen nedkörda till bb och fick de efterlängtade mackorna! Jävlar i helvete vad goda de var! 
 
Jag såg hela tiden till att röra på benen så mycket jag kunde för att kunna prutta ut. Det värsta vid förra snittet var nämligen magknipet man kan få eftersom man är orörlig och inte kan få ut gaserna ur magen. Så jag låg och hetspruttade kan man säga! Varje gång jag pruttade tittade David glatt på mig och sa, helt allvarligt och glatt:
 - Oh! Det var skönt va!? 
ungefär som man säger till en bebis med magknip..
 
Vid 15.30 på eftermiddan samma dag som snittet kom vår underbara barnmorska Matilda in i rummet. Vi hade bestämt innan att jag skulle försöka komma upp så fort som möjligt och hon hade gett sig fan på att det skulle gå. Hon var ungefär 15 cm kortare än mig och den späda varianten kvinna, men hon slog armarna om mig och liksom drog upp mig från sängen. Så stod jag där i hennes armar och STOD UPP helt jävla nyopererad och det var så skönt att jag ville grina. Jag blev så full av tacksamhet till henne då. Hur hon liksom använde all sin kraft i den där lilla kroppen och drooog upp min stora tunga kropp och sedan stod och verkligen höll upp mig, i en lång kram. Det var fint och bara en av jättemånga fina stunder vi fick uppleva med personalen på bb. 
Lite senare gick jag runt med en gåstol och en annan barnmorska hjälpte mig att duscha UNDERLIVET. Ja alltså en annan kvinna släpade in mig i duschen och duschade bort blodet som rann längs mina ben. Satte på ny blöja och stoppade mig i säng igen. Tacksamheten! Ödmjukheten inför det där jobbet de har. 
 
Senare på kvällen släppte bedövningen och jag upplevde ett litet bakslag smärtmässigt. 
BARNEN kom kl 18 och hälsade på och jag fick 5 av sammanlagt 10 mg morfin som jag fick efter operationen. Sedan klarade jag mig på Alvedon och Ipren. 
 
Jag åkte rullstol ut i korridoren när barnen kom, med mamma och sin farmor och det var en fin stund. En timme satt vi ungefär innan barnen och mommo åkte hem och vi återvände till rummet. 
Barnen hälsade på både på fredagen och lördagen också och på söndagen åkte vi hem.
 
Bebisens sockervärden låg perfekt hela tiden, tack och lov, men han tillmatades var tredje timme under de två första dygnen. Det gjorde att han inte var särskilt intresserad av tutten. Och jag var sliten och ansträngde mig inte heller direkt. Det var väldigt smidigt liksom, när personalen kom in och matade honom var tredje timme. Första natten matade de honom, men på fredagen tog David över matningen. 
På lördagsmorgonen tog jag även beslutet att vi skulle gå över till flaska (innan fick han maten i snipa) och därmed fick jag även tabletter för att stoppa upp bröstmjölken. Det var ett ganska jobbigt beslut att ta, men skönt när det var gjort. Jag kände mig inte bedömd på något sätt av personalen. 
 
Mina sockervärden låg också bra hela tiden och på söndagen började jag med medicinen Metformin mot min diabetes. Värdena ligger ännu bra faktiskt och jag behöver inget insulin. Tack Jesus för det. 
 
Jag blev sakta bättre, men visst gjorde det ondare den här gången, särskilt då i såret som jag inte hade något problem med alls förra gången. Det sved och stramade och liksom brände och det var jobbigt att gå.
 
På fredagseftermiddagen ville jag duscha. Bebisen sov och vi körde med honom in på badrummet. De hade dragit katetern tidigt på fredagsmorgonen och jag hade precis börjat kissa själv på toaletten. Det gjorde ont i början (det gjorde det inte förra gången) och framför allt var det svårt att komma upp och ner på toaletten. 
Så David gick med. Hjälpte mig ner på toa och upp från toa. Så stod jag där, naken, med min helt nyförlösta kropp och blodet rann längs med mina ben och splash sa det så fastnade en svart blodklump på min fot. Jag började gråta och David kastade av sig kläderna han också och följde med mig in i duschen. Så stod vi där och mitt blod färgade golvet i duschen rosa och David tvättade mitt hår och tvålade in min ömma ömma kropp så försiktigt. Sen torkade han mig och drog på både trosor och binda och sen klädde han på mig mina egna kläder och bäddade ner mig igen.
 
Jag har kanske aldrig älskat honom så mycket som just då. Hans mjuka röst som viskade så fina saker i mitt öra om hur fin och vacker och stark och duktig jag var. Hans försiktiga händer som tvättade mitt hår. Det är i såna stunder man vet att man har valt rätt person. 
 
Även all kontakt med personalen fungerade så otroligt mycket bättre denna gång. Alla var snälla och förstående. En var lite jobbig kanske, men nu när jag är en 28årig 3barnsmamma så kunde jag faktiskt skratta lite åt henne.Efter att hon hade gått alltså. Med två ganska stora barn hemma och trygg barnvakt kunde vi också tillåta oss själva att njuta lite av bbvistelsen. Av att det bara var vi tre. Över att bli servade med mat och vatten och allt vad vi behövde. David fick stanna alla tre nättera också. Det var skönt. 
 
På lördagen bestämde vi oss för att åka hem på söndagen. Jag var dock lite orolig för att jag ännu hade så pass ont i såret så på kvällen när vi satt ute i dagrummet och mös och såg "så mycket bättre" så kom läkaren och erbjöd mig tre sprutor bedövningsmedel i såret. Jag är ju milt spruträdd så jag bad att få fundera på saken. Sen låg jag och hade dödsångest inför spruthelvetena hela natten innan jag tackade ja till erbjudandet på söndagsmorgonen, för barnen och Davids skull eftersom det utlovades snabbare återhämtning om jag tog dem. 
Så innan jag knappt vaknat kom läkaren in och drog ner tre långa sprutor snett in i såret och jag ville förstås dö en smula men som vanligt var det inte så farligt som jag hade trott. 
 
Sen åkte vi hem. Barnen hade inte kommit hem ännu så när vi kom hem började jag med att BAJSA och i glädjen över hur bra det gick sjönk jag ner i soffan med min lilla bebis och solen sken och det blåste typ storm utanför och David pysslade i köket och alldeles straxt skulle de stora barnen komma hem och vi skulle bli en familj på riktigt.
 
Och sen den dagen minns jag inte så mycket. 6,5 veckor har gått och jag undrar vad vi har gjort. Jag undrar lite hur det går för oss för jag kan liksom inte riktigt få någon översyn av tillvaron just nu. Jag undrar hur det ska gå framöver också. Men jag vet också att sen den dagen har vi varit rysligt lyckliga jag och David. Äckligt lyckliga nästan. Vi är så kära i vår lille bebis och i storasystrarna som är såna fantastiska syrror och i varandra förstås. Och vår tillvaro är lite av ett kaos men inte på det panikartade sättet liksom. Vi är nog lite för erfarna för panik tror jag.
 
L´s födelse blev min bästa barnafödelse hittills. Och det är inget ljug, för jag är inte en sån som målar upp fasader. Fasaden den här gången ÄR liksom pastellrosa och lycklig, inte bara på ytan utan ända in. Jag tycker jag är värd det. 
Min första förlossning var dels hemsk rent praktiskt både under mvctiden och bbvistelsen. Att jag och David "inte var riktigt där" ännu i vår relation spelade förstås också in (vi var inte ett par, då, vi blev det sen, efter 1,5 år) plus att jag var så jävla ung och oerfaren (22 år). 
Andra graviditeten var ju graviditeten från helvetet och med en tvååring hemma var jag allt annat än utvilad när det blev dags för förlossning. BBtiden minns jag knappt, så darrig och dimmig var jag av blodbrist och annat. Och tiden efteråt kom ju mest att handla om vårt äldre barn och om att slitas av dåligt samvete emellan de två. Jag läste tillbaka i min blogg häromdan från den tiden och typ 3 veckor efter förlossningen skrev jag "idag var första dagen som vi inte grälade sedan vi kom hem från bb". Mmmm tvåbarnschock är ett milt uttryck för den upplevelsen. 
Och nu med trean är allt perfekt. Jag var utvilad och erfaren och gammal vid tid för förlossning. De andra barnen är stora. Jag har väldigt lite dåligt samvete faktiskt, men det är klart, lite oroar man sig ju alltid. Jag kan njuta av min bebis och av tillvaron på ett helt nytt sätt och liksom vila trygg i min erfarenhet. Det är grymt. Alla borde skaffa en liten halvsladdis ca 5 år efter andra barnet. Det är mitt bästa tips!
 
Och så gick det till när lilla L föddes. 
Amen
 

den

Efter en eftermidddag vid havet och vi kommer hem och de stora ungarna springer direkt till nya legot och börjar en flera timmar lång lek, bebisen ligger i sitt babygym och jollrar sina första joller och maken dammsuger hela huset. Den glädjen och lyckan! Det är så man blir religiös. 

hur fan ska det gå för mig?

 
Det känns som att jag skulle kunna sova hur mycket som helst alltså. 
Imorse väcktes jag kl 07 av bebis. David hade stannat uppe extra länge inatt med honom eftersom jag hade ett litet sammabrott vid halv två och somnade sent. Så bebisen vaknade inte förrän sju. Och jag gick upp och matade och vid åtta gick vi ner i soffan och jag somnade sittande med huvudet hängande. Vaknade vid 09 när David och storungen kom upp. Kanske kom lillungen också, jag minns inte. Men de såg på film och jag somnade ingen vid 10tiden. Vaknade kvart i tolv, ännu sittande med rak rygg och huvudet hängandet och dreglet rinnande ner över bröstet. Barnen satt ännu bredvid mig i soffan och spelade nu Nintendo. Lillpojken skrek och David satt vid datorn och jobbade. Han skulle nämligen jobba idag, hemifrån. 
Så jag fixade mat till gallskrikande barn (David vaggade honom under tiden) och höll på att somna om igen när jag matade honom. 
David fick laga mat till familjen för den lille fortsatte krångla även efter matningen. Och det har han gjort resten av dagen.
 
Om detta var ett smakprov på vad den här föräldraledigheten ska innebära så kommer jag att vara död i juni när David tar över. Jag har suttit. Suttit med min bebis. Kommenderat de äldre barnen. "Hitta på nånting". "Kan du hämta en handduk?". "Hoppa inte i soffan!" och ärligt talat har David gjort ganska mycket också, samtidigt som han jobbat. 
Och nu känner jag mig liksom inte alls lika säker på att det här kommer att gå bra. 
 
Jag sökte en utbildning i höstas. Jag har alltid kommit in på allting jag någonsin har sökt (Komvux, Poppius, Kvinnofolkhögskolan, universitetet) så jag tänkte att en simpel yrkeshögskola på distans kommer jag väl in på lätt som en plätt med mina snygga betyg. Det var tänkt att jag skulle plugga hemifrån på distans och att David skulle ta ALL föräldraledighet med det här barnet, alltså två år, medan jag pluggade. Jag skulle ju plugga på distans och på så sätt finnas tillgänglig här hemma och dessutom så har jag ju lätt för mig och tror att jag skulle kunna glida genom en yrkesutbildning ganska lätt. Framtiden såg så ljus och ljuvlig ut liksom.
Men så kom jag inte in! Mitt välputsade ego fick sig en liten törn faktiskt och snabbt fick vi lägga om våra tankebanor till att JAG då nu istället är den som får vara föräldraledig, i alla fall det här första halvåret. Och ärligt talat. Jag gillar inte att vara föräldraledig. Jag ÄLSKAR att vara mamma, att ha en familj och att vara med den familjen. Men det här med att vara ENSAM. Att den andra föräldern, som man först på lika villkor kommit överrens om att man ska GÖRA ett barn med. Som man sedan gemensamt GÖR barnet tillsammans med (iaf i heterosexuella relationer med fungerande fertilitet) och sedan hyfsat gemensamt VÄNTAR barnet med. Att andra föräldern sedan FÖRSVINNER. Och man lämnas ENSAM med ansvaret för den där bebisen som man liksom gjort TILLSAMMANS. Det är vidrigt tycker jag. 
 
Det är VIDRIGT, de där sista timmarna mellan 15 och 17.30 när man bara går och VÄNTAR och tittar på klockan och RÄKNAR minuterna. KOMMER HAN ALDRIG HEM?!!
ILSKAN man känner när den andre föräldern kommer hem och har MAGE att vara TRÖTT.
Jag kan liksom bara se mig själv framför mig. Om två veckor. 
 - HÄR HAR JAG VART VAKEN HALVA JÄVLA NATTEN OCH UNGEN HAR SKIKIT HELA JÄVLA DAN OCH SÅ HAR JAG HÄMTAT DE ANDRA UNGARNA OCH FÅTT UNDERHÅLLA DEM SAMTIDIGT SOM DEN DÄR LILLA KORTVÄXTA HAR SKIKIT OAVBRUTET OCH INTE SOVIT EN SEKUND OCH JAG HAR INTE FÅTT ETT ENDA SKIT GJORT OCH SÅ KOMMER DU HEM OCH ANTYDER ATT DU EVENTUELLT HAR HAFT DET VÄRRE ÄN MIG?!! 
och 
 - HEJ. VÄLKOMMEN HEM EFTER ÅTTA TIMMARS ARBETSDAG. HÄR HAR DU DINA BARN. JAG DÖR NU OM JAG INTE FÅR VARA IFRED. VAR SÅ GOD. JAG GÅR OCH LÄGGER MIG. 
 
Nej. Jag är inte en lätt fru att leva med på det sättet att jag sällan biter ihop. Jag låter gärna min omgivning veta det när jag lider. Särskilt min direkta omgivning. Och jag har så himla svårt för när det som vi har skapat och byggt upp tillsammans blir bara MITT ansvar. Barn och hushåll alltså. Det känns så jävla onaturligt, särskilt det där med barnen. Jag tror inte att det är sunt heller. 
 
Så nu är jag lite orolig. 
Och klockan är halv tolv nu och jag borde verkligen gå och lägga mig. Men det är så otroligt tråkigt att gå och lägga sig ensam och så otroligt tråkigt att gå och lägga sig innan 01. Det är inte alls min stil. Jag är född nattuggla. 
 
Vi gör så att David har ansvar för bebisen mellan 21-03 på nätterna och jag mellan 03-09. David går inte och lägger sig utan stannar uppe med bebisen till 03 då han matar den lille och sen lägger de sig. Sedan går jag upp med honom och om det blir hiskeligt tidigt (vilket det är nästan varje morgon) väcker jag David vid 09 och går och lägger mig och sover till 11, 12. Fattar ni våra dygnsrythmer just nu eller? Helt sjuka faktiskt. 
Men sköna. 
 
Och så här har vi haft det i över en månad nu. Och på tisdag tar det roliga slut. Då är hela nattpassen mina och jag kan bara hoppas på att lillgrisen somnar om på förmiddan så jag får sova ikapp då. Jag hoppas även på att han kan börja sova längre stunder snart. Tre timmar är vad han kör på, ibland 4.
 
En stor skillnad denna gång är ändå att jag vet att det kommer att gå över. Till sommaren sover han hela nätterna, det vet jag. Flaskbarn sover bra. Till sommaren kan han sitta upp kanske. Till sommaren LER han och JOLLRAR och man känner att man FÅR TILLBAKA lite till skillnad från nu när man bara ger och ger och sällan får något tillbaka mer än kanske att han trycker sig mot en lite kärleksfullt ibland och blundar lyckligt när man stryker honom över kinden. 
 
Nu måste jag sova. 
God natt från dimman

RSS 2.0