Ta å lär er lite för i helvete

 

Alltså när jag läser det här:

http://blogg.mama.nu/hosschulmans/2012/01/29/om-hen/#comments

då blir jag alldeles…förundrad… Man kan undra vad alla människor egentligen gör hela dagarna… Är det ingen som läser böcker längre? Finns det någon som ens läser tidningar? Men FRAMFÖR ALLT, är det ingen som kan TÄNKA längre?

 

Det här med KILLE och TJEJ alltså. Det är så…nästan ROLIGT att så många människor vet så KLART att kille det är något man FÖDS till. Man FÖDS med längtan till ÖLDRICKANDE, kroppsarbete, slagsmål och stänga känslor inne.

Och tjejerna vi FÖDS med längtan till glitter, cupcakesbakande, omvårdsyrken, syjuntor och förmågan om prata på djupet.

 

Det är så KONSTIGT för MIG, som levt i tanken säkert sedan jag var 10, 11 år, att tjejer och killar FÅR våra könsROLLER genom vår uppfostran och från samhället i stort- att det finns människor som ännu verkligen TROR eller VET att pojkar FÖDS med en BIL-GEN. Fast bilar inte uppfanns förrens ja…inte år 0 iaf. Och fast att ROSA först på 80-talet blev den stora TJEJfärgen, pratas det om OBLIGATORISKA ROSAPERIODER som alla små flickor går igenom vid en viss ålder.

 

Det är så otroligt OBILDAT. Så OTROLIGT obildat att år 2012 ännu hålla på med de här diskussionerna.

 

Och det är otroligt jobbigt att ligga ca 10, 20, varför inte 30 år före alla andra i de här tankebanorna, vilket jag uppenbarligen gör.

Hela genusskiten funderade jag kring för 5 år sedan liksom. HEN är något jag varit medveten om minst lika länge. När jag var 20- FÖR SJU ÅR SEDAN- diskuterade vi detta på Kvinnofolkhögskolan i GBG.

 

Ta och läs på lite va.

 

Sen är jag medveten om att det finns andra saker som jag inte ALLS har lika bra koll på. Bilars utveckling, tex. MEN. GENUS är en VETENSKAP. Det står i alla läroplaner att barnen i skolväsendet ska bemötas med en klar GENUSmedvetenhet. På varenda ARBETSPLATS finns likabehandlingsplaner i vilka GENUS ligger som grund skulle jag vilja säga.

Och så här har det ändå vart nu ett par år alltså. Genusvetenskapen är något som ligger så NÄRA oss alla. Något som våra barn (ska) formas efter i skolorna. Något som vi alla måste leva efter på våra arbetsplatser. Genus är något som vi alla GÖR varje dag.

Man måste inte ha ett brinnande intresse, men det lustiga är att väldigt många faktiskt VERKAR ha det. Ett brinnande intresse för att diskutera genus på helt felaktiga grunder. Man hittar på själv. Missförstår. För man KAN inte. Man VET inte. Man är okunnig.

 

Sitter där och trycker med era unkna könsroller som ni är så fruktansvärt RÄDDA att tappa. FÖR TÄNK OM NÅGON SKULLE SE HONOM GRÅTA!!!!

OCH TÄNK OM HON SKULLE BLI ARG OCH SLÅ NÅGON PÅ KÄFTEN!

Det går ju inte! Vi måste därför fortsätta att stänga in oss i våra dunkla vrår, med våra masker på och spela våra roller JÄVLIGT VÄL. För hur skulle det annars se ut?

 

 


http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/category/feminism.html

MammaBarn- dagen


Idag har jag och mitt stora barn haft MammaBarn-dag. Pappan och det lilla barnet har haft PappaBarn-dag.

Vår MammaBarn-dag började med en 1 timmes lång busstur genom halva Gotland och dessutom tvärsöver ön innan vi nådde Hemse City. Där väntade Mamma som körde oss ner till sitt hus i Rone. Sen åkte morsan och jag å storungen blev ensamma. Tiden ägnade vi åt att Leka med hennes pyttesmå saker. Det är det BÄSTA hon vet- när jag LEKER (alltså, verkligen LEKER, ÄR de små djuren och låter dem hamna i rafflande äventyr osv. Jag är grymt bra på att leka..Rycks med riktigt ordentligt själv oftast).

Efter lekstunden åkte vi med Moster, som bor i huset bredvid morsans (lite längre ner på vägen bor en annan moster och lite längre upp i socknen bor de två morbröderna) upp till bygdegården.

Min mamma är ordförande i bygdegårdsföreningen här i Rone där hon och alla mostrar och morbröderna bor och idag var det Amatörkonsert. Det går till så att morsan ringer runt till alla kompisar hon har som sjunger och/eller spelar och frågar om de vill komma och spela&sjunga för bygdegården mot betalning i mat och så säljer bygdegårdsföreningen biljetter och får in hela skiten. Publiken blir skitglad över att det HÄNDER nånting roligt och fint, de som uppträder är glada över ett tillfälle att få UPPTRÄDA, pengarna går till något som är till för BYGDEN och ja...jävligt fint och smart uttänkt alltihopa får jag säga.

Det är hög medelålder såklart, men morsan brukar lyckas snoka upp lite ung folk till scenen iaf. Idag var det faktiskt en riktigt BRA konsert, tyckte jag. Så fin stämning, sådär fint som det bara kan va i en bygdegård på landet.

Stortjejen satt i mitt knä i början, men sen hittade hon en kompis och de försvann. Eller, sprang hit och dit och in och ut under hela den 3 timmar långa konserten. Två små lintottar, som under ett dragspelmedly fick musiken i kroppen och började dansa där på golvet med svängiga huvuden och dans-sugna kroppar. Hur fint är det inte? Idag var verkligen alla åldrar representerade i bygdegården. Gamlingarna satt där och applåderade. De medelålders spelade och sjöng eller jobbade i köket. Vi mitt emellan passade på våra ungar och ungarna- de dansade. Är det inte så det alltid borde vara?


Vi käkade där med alla musikanterna som sedan skulle ge en till föreställning och precis innan vi åkte spelade min vän Elisabeth den här för mig. Det är en av de finaste låtarna jag vet:


Sen fick jag och ungen skjuss hem till morsans hus. Vi lekte en timme ungefär och såg sen pyttelite Bompa och lite Gladiatorerna och så åt vi chips. En lång stund låg hon bara på min mage och gosade mig. Och jag tänkte på när hon låg i min mage och jag låg på precis samma soffa (bodde hos mamma medan jag väntade den stora) och väntade på henne och lyssnade på åskan utanför och viskade alla fina ord jag kunde åt den lilla lilla där inne i magen. Snart fyller hon 5 år. Det är inte klokt.

Sen bäddade vi på madrasser uppe på min brorsas gamla rum. Och jag läste tre långa böcker och sen låg hon och funderade en stund på ungefär hur gammal hon kommer att vara när hon vinner VARJE lopp på sitt Nintendo DS... Hon trodde elva, men jag tror max 7. Hon är grym.
Sen somnade min lintott och jag ringde min man och fick veta att även lillungen sover tryggt där hemma efter världens finaste pappaunge-dag. Och han verkade längta lite efter sin lilla fru för imorrn ville han hämta oss här ute med bilen så vi slipper ta bussen. Jag längtar efter honom oxå.För er som är nya och nu sitter och funderar på varför jag bodde hos min mamma medan jag väntade mitt första barn så kommer här en snabb genomgång av det som hänt:


Sommaren 2006- min man och jag möts på en midsommarfest. Vi känner till varann, främst genom att han vart tillsammans med kompisar till mig samt eftersom han delat kollektiv med mina bästa kompisar det senaste året. Men vi känner inte varann personligen. Vi drar iaf över varann den kvällen.
8 veckor senare- förstår jag att jag är gravid
Hösten 2006- jag flyttar från GBG, där jag bodde då, hem till mamma på ön. Pappan till barnet bor i Sthlm och har fast jobb.
Feb 2007- går hans uppsägningstid ut och han flyttar ner till ön och ihop med mig. Vi är inte ett par utan bara kompisar som väntar barn.
Mars 2007- vårt stora barn föds. Vi planerar att bo ihop först i 4 månader tills han ska ta över föräldraledigheten. Datumet för isär- flytt skjuts dock ideligen upp.
Sommaren 2008- vi har flyttat till ett radhus. Och blivit kära i varann. Det tar dock ett tag innan vi vågar erkänna detta för varandra. Med sommaren 2008 säger vi det till varann på en Håkan Hellströmkonsert. En vecka senare blir jag gravid igen.
Julen 2008- han friar och vi förlovar oss
April 2009- andra barnet föds
Mars 2010- vi köper hus
Juli 2010- vi gifter oss

Slut på redogörelse.
Vi kände alltså inte varandra. Därför bodde jag hos mamma när jag väntade vårt första barn.


Varje gång jag är här ute i Rone gör det ont i min själ och jag vill flytta hit. Jag är inte uppvuxen här (utan i en socken typ 2 mil härifrån) utan bodde här från 12 års ålder bara. Men hela släkten har alltid funnits här och vi har vart här mycket. Jag älskar liksom Rone och Ronehamn. Skulle kunna skriva ljuva dikter om varenda liten vrå. Men det är 5 mil till stan. Det blir långa dagisdagar för barnen det, med det pendlingsavståndet..

En sommarstuga här skulle iaf sitta fint. Det önskar jag mig av tomten..

 

Nu ska jag läsa lite om hälsans bestämningsfaktorer. På engelska. Det kommer inte gå bra.

 

Amen


Ja det går ju inte att se,men jag är i byg...

dsc06569 (MMS)

Ja det går ju inte att se,men jag är i bygdegården idag. Och lyssnar på jävligt mycket dragspel. Fint det!


spännande diskussioner

Åh det har vart så mycket spännande ord på senaste.

Spännande dagisdiskussion på min facebook.

Spännande feministdiskussioner hos www.ladahmer.se

Spännande diskussioner med www.ninaruthstrom.se hemma vid köksbordet.

 

Samtidigt är det kanske lite olägligt eftersom min hjärna inte riktigt visar sig från sina bästa sida just nu. Jag glömmer saker, tappar ord, tappar saker osv. Helt klart fall av MS skulle jag ju gissa själv, men doktorn tyckte annat och skrev ut Rinexin och kortisonnässpray för att få bukt med huvudvärken. Som vanligt ett lika värdelöst besök på vårdcentralen. Jag är så jävla trött på läkare. Iallafall manliga sådana. Det GÅR INTE att prata med manliga läkare. För de lyssnar helt enkelt inte. På kvinnor. Min man däremot har aldrig upplevt det på vårdcentralen när han går dit- men jag upplever VARJE GÅNG att jag inte blir lyssnad på och tagen på allvar.

 

I skolan har vi läst att svenska folket faktiskt föredrar kvinnliga läkare, just eftersom kvinnliga läkare är bättre på det sociala med patienterna. Och jag håller med. Ska faktiskt kolla upp vad en privatläkare/privatvårdcentral kostar. För jag är så jävla trött på vår vårdcentral och alla gubbar där nu.

 

Hur som helst. Så har jag diskuterat en massa på senare tid. Jag älskar det.

 

 

 

På facebook drog jag upp läroplanen på förskolan och då främst för barnen mellan 0-3 år. Vad fyller den läroplanen egentligen för funktion? När dagispersonal, kommun och övrigt samhälle gör väldigt klart för föräldrarna att man absolut bara ska lämna in barnen när man absolut MÅSTE. Det BÄSTA för barnen ÄR att VARA med sina FÖRÄLDRAR. Ändå finns det en LÄROPLAN för barn mellan 0-3 år att följa. Men det bästa är om de INTE följer läroplanen...?

Det får mig att fundera på...Efter att ha läst en gammal debatt där allas vår älskade (not) Anna Wahlgren (http://www.annawahlgren.com/index.php/view/svenska/en-hatad-person )  deltog i slutet av 70talet (har jag för mig) som handlade om dagis. Där diskuterades just det att det inte fanns någon läroplan för dagis (som det hette då) och Anna W menade att dagis bara var förvaring, institution utan mål och mening.

 

EFTER DEN debatten, kom de här läroplanerna för dagis och dagis bytte namn till FÖRSKOLA. Och jag kan fundera på om namnbytet och läroplanen EGENTLIGEN bara är en cover up. Dels för att höja statusen för de som arbetar med barnen och dels för att minska det kollektivt dåliga samvetet som människor innerst inne har över att sätta sina små barn på förskolan/dagis. Typ "men hallåååå, vi har faktiskt en lääääroplaaaaan! det finns meeeening och mååååål för barnen på förskolan nu så ni behöver absoluuuuut inte ha dåligt samvete för att ni lämnar ifrån er era barn under de flesta av dygnets vakna timmar för att tjänar pengar/komma hemifrån/få egentid/osv".

DET diskuterade vi där.

 

Hos Lady Dahmer diskuteras Manshat. LD är mycket vis på många sätt. Och det är intressant och spännande att läsa både LD och kommentarerna i hennes blogg.

 

Eva Bofride skrev, i dagisdiskussionen, att jag tror att mina svar är facit. Kanske menade hon just i den diskussionen eller allt som oftast, vad vet jag. Men hur som helst så ställer jag mig lite delad till det påståendet.

Såhär va. När man uttrycker en ÅSIKT. När man HAR en åsikt. Så tycker man ju att man har rätt. En åsikt är något som man tycker. Ofta något man har tänkt på och kommit fram till. Ibland är man/jag förhastad i sina åsikter och får ändra sig. Ibland ändrar åsikterna på sig av sig självt utefter att tiden går. Hela min feminism, tex, har förändrats enormt mycket på senare år, liksom många andra av mina åsikter. MEN. När man väl HAR en åsikt, så tycker man ju att den är rätt. Det är ju inte som att man går runt och tänker "åh nu har jag en liten åsikt här men jag är inte alls säker på att jag verkligen tycker att min åsikt är rätt". Iallafall funkar inte jag så. Och jag tycker det är mesigt med folk som funkar så.

 

I Ladydahmers kommentarsfält är det inte så. Där kan jag stå och vackla mellan åsikter, hit och dit. Ladydahmer som bloggare får mig även ofta att ifrågasätta mina tankar samt formulera dem skarpare och skarpare. Det är coolt. Och bevisar, iaf för mig själv, att jag inte ett facit

 

Nina och jag har disskuterat idag oxå. Feminism, äktenskap, barnuppfostran och allt som är viktigt oxå. Jag fick dessutom så jäkla fina presenter av henne. Tex en sak som jag önskat mig länge:

http://ninaruthstrom.se/gamla-koppar/#comments Ett hemmagjort ljus i en vacker kopp! Min fina Nina. Mitt hjärtas ljus. Treon i mitt glas. Det är Nina det. Bubblande, sprakande och upp-piggande. Men världens finaste ungar.

 

 

Nu börjar Skavlan. Björn Ranelid liksom. Uäck!

 


huvudet


Nej  nu är det inte så kul längre.

 

Har haft huvudvärk sedan förra måndan nu. Det står på internet att man ska ringa doktorn om man har huvudvärk i över en vecka. Så nu har jag gjort det.

 

Och nu ska jag även berätta om min huvudvärk i detalj för ALLA. Känner mig ganska töntig, eftersom det finns folk som har det mycket värre sjukdomsmässigt, men jag gör det ändå:

 

Allt om Min huvudvärk:

 

* Har haft småhuvudvärk hit och dit och oftare än vanligt sedan mitten av december

* den här konstanta började i samband med mensen förra måndan. Men gick aldrig över som den brukar

* är inte vanlig huvudvärk utan gör ont när jag rör på mig eller ligger still och bara rör på ögonen. Om jag ligger helt still och blundar gör det inte ont alls

* känns minst på morgonen men blir värre ju längre dagen går

* gör som allra ondast när jag böjer mig fram/ner

* beror inte på synen, eftersom jag har glasögonen på dygnet runt numera

* blir tillfälligt bättre (i en minut kanske) om jag masserar ansiktet

* sitter vid vänster tinning

* gör mig till en blöt liten fläck på kvällarna. men lättar efter att jag har legat still på soffan en stund. Är oftast uthärdlig runt midnatt när jag går å lägger mig. men mellan 18- 22 är det helt outhärdligt. (jag tror det beror på att mitt dygns mest aktiva timmar är mellan 14.30-20.00.

 

Jag tar inga värktabletter längre för jag läste att huvudvärk kan uppstå PÅ GRUND av värktabletter (även om den värken förklarades på ett sätt som inte påminner om min huvudvärk) och jag har ju varit lite av en tablettaddict de senaste...året.. :D

Men tror ändå inte att huvudvärken kommer utav värktabletter.

 

Istället tror jag att nu ska jag dö. Tiden är kommen. Helt enkelt.

 

Idag ska jag prova att ligga ner hela dagen och inte anstränga mig. Och se hur det går. Jag har även ringt till vårdcentralen.

 

Inte så jävla kul det här. Förra veckan låg jag däckad av magont pga mens. Denna vecka är det huvudvärk pga kommande död. Det går inte bra med skolan. Orkar inte läsa. Mest bara blunda.

Och nej. Jag tror inte att det är migrän heller. Det gör ont på EN, särskilt punkt, i tinningen, när jag rör på huvudet eller ögonen.

 

Ska se på Dirty Dancing idag tror jag. Samt baka en kaka åt min man. Han är klar med ett halvårs arbete på jobbet. Tänk att i ETT HALVÅR har han jobbat med samma grej. Och NU är han klar! Tänk att liksom ha en arbetsuppgift som tar ett halvår att få klar. Att klura ut. För klura, det är ju vad han gör min man. Utvecklar. Skapar. Jag är stolt över honom. Han är så jävla grym på sitt jobb. Och vi ska fira det ikväll!

 

 

Ovanpå det är det pulkabacken som lockar mina barn. Har vart där typ varje dag efter dagis den här veckan. Det är helt ok, men det är ju jobbigt med huvudet. Igår hade jag så jävla ont att jag kände mig tvungen att lära stortjejen om 112. Typ "om det händer nått och ni blir ensamma, gör såhär". Så jävla tragiskt. Men nu vet hon iaf.

 

 

Så. Ska lägga mig och blunda och vänta på att vårdcentralen ska ringa.

 


om att inte avslöja ett barns kön

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/det-andra-konet-ar-lika-valkommet_3331561.svd
Ja jag är väl moderat då. För jag håller med.
Jag har träffat Pop och Pops mamma och syskon och Pops familj verkar vara en väldigt snäll och  bra familj. Jag förstår verkligen tanken bakom det, att inte berätta om ett barns kön. Men nu är ju jag tydligen liberal och tycker därför ganska så exakt som kvinnan i ledaren skriver.
Ja. Jag får väl rösta på folkpartiet eller dylikt nästa gång... Det är en hemsk insikt. Men så kan det gå!

och jag vill tacka alla min makes exflickvänner

Det är lite synd att man har en blogg som läses av både mor och mostrar, svärföräldrar, tonåriga kusiner, syskon och dylikt. Ja det skulle inte förvåna mig om min 77åriga mormor helt plötsligt har gått någon kurs i bloggläsning där borta på serviehemmet och även hon sitter uppkopplad bara för att läsa denna blogg...

Det gör det nämligen lite svårt för mig att skriva om mitt favoritämne- knulla.

 

Istället får jag skriva om lite mer ofarliga ämnen. Typ snö. Idag är det mycket snö på marken. Vi har skottat. Det var nästan mysigt.

 

Ja allting blir ju mysigt så länge man är vänner i familjen. Vilket man ju kan bli om man sysselsätter sig med det som jag skrev om i det första stycket, vilket jag ju inte kan skriva om i den här bloggen. Istället får jag fokusera på snö.

 

Efter dagis ska jag till backen med barnen. Kanske ska jag även ha på mig pannband, för att fullända min facistlook (http://brunheten.blogg.se/2012/january/pulkahitler.html#comment ) Ja. Hitler hade säkert pannband han oxå.

 

Storungen ska få inviga sin snowracer idag. Själv ska jag åka pulka. All heder åt stjärtlapparna, men jävlar vad snö man får på sig alltså. Och mina täckbyxor är ju borta oxå. Så jag rumlar runt där i backen med vanliga jeans och långkalsonger. Lägg en aggressivitet utöver det vanliga på det och ni fattar.

 

Så jävla glad att min man hittade mina glasögon igår (de låg i lådan där vi förvarar våra kameror…Jag var helt enkelt för blind för att hitta dem själv). Det är en fröjd att åter kunna se. Igår lyckades jag även bota min 8dagarhuvudvärk något genom ansiktsmassage.

 

Förresten har jag kommit på en Väldigt Positiv Sak med att min man faktiskt har haft andra tjejer före mig!! Hans förra tjej var nämligen besatt av just ansiktsmassage, kröp det fram igår. Han är alltså skolad och tränad redan och helt fantastisk på ansiktsmassage!! Tänk vad bra att han tidigare var tillsammans med en tjej som hade spänningshuvudvärk hon oxå!!!

 

Om vi någonsin skiljer oss kommer nästa fru att få njuta av Perfekt Ryggkill, Perfekt Städning och massa feministiska teorier. Ty detta är vad jag har lärt honom. Men tyvärr har jag lärt upp honom alltför väl för att någonsin släppa honom så det lär tyvärr inte bli någon annan som får njuta av dessa talanger. Dem behåller jag för mig själv så att säga!

 

Nu ska jag läsa Marx. Åh Karl Marx åh Karl Marx du är min allra bästa vän!

(förresten får jag själv tacka en gammal flamma som gjorde mig uppmärksam på just Karl Marx. Utan honom hade jag kanske läst Modevetenskap, varit besatt av nätshopping och haft Sofie Fahrman som idol- vem vet!! Så det var ju tur att Karl Marx o com kom in i mitt liv i ett hyffsat tidigt skede! )

 Min man hittade dom! Jag ser åter ljuset! ...

dsc06559 (MMS)

Min man hittade dom! Jag ser åter ljuset! -du se ut som pjussiluskan mamma! Tack mitt barn.


varför ska vi nöja oss med något som uppenbarligen är sämre??

Sånt som irriterar mig:

 

när människor, ofta kvinnor, säger såhär:

 

kvinnor som tar det mesta ansvaret för hushållet och barnen får SKYLLA SIG SJÄLVA för att de inte "släpper in" mannen".

 

jag hatar också

 

en stor anledning till att inte fler pappor tar ut föräldraledighet är att många inte FÅR DET på grund av att deras fruar VILL ha all föräldraledighet..."

 

Såhär vill jag säga om det:

URSÄKTA MIG, men STÄMMER VERKLIGEN min tes att män, som grupp, är DUMMA I HUVET?

 

1. Det här grälet har ofta jag och min man och alla andra par jag känner, nämligen "hon blir aldrig nöjd"- grälet. Många män OCH KVINNOR, säger "han gör det aldrig lika bra som henne så det är ingen ide att han håller på".

Ibland kan man läsa typ:

 

"slappna av och sänk kraven. Låt honom pyssla och städa bäst han vill. Tänk att det är bättre att han "hjälper till" än att han inte gör något alls. Skada inte hans självförtroende genom att pika för småsaker som att han glömmer att damma av vitrinskåpet eller liknande. Det är dina egna höga krav som är problemet här och DU får faktiskt lära sig att slappna av lite".

 

I den här familjen säger vi såhär: VARFÖR SKA VI NÖJA OSS MED NÅGOT SOM UPPENBARLIGEN ÄR SÄMRE? SKÄRPNING OCH JOBBA PÅ, så kanske du kommer upp i min klass en vacker dag.

Jag tycker att män ska städa, tvätta, sköta om barnen OCH DE SKA GÖRA DET LIKA BRA SOM KVINNORNA.

Det är NATURLIGT att de ligger lite efter när man precis har kört igång med hus och hem och barn, eftersom tjejer har UPPMUNTRATS till dylikt arbete sedan barnsben. MEN. MAN KAN VÄL LÄRA SIG FÖR I HELVETE!

 

Precis som han kan lära sig att skruva med skruvdragare och hamra på spikar (om du inte redan kunde det förståss).

 

Jag går inte runt och har överseende. Jag kräver perfektion. Jag godkänner inte dålig städning. Han ska vara lika bra som jag. Så är det bara.

Det är även en ENORM SKILLNAD på att kunna skruva med skruvdragare och att kunna städa ordentligt. Skruva med skruvdragare är inget som måste göras varje dag. Inte heller måste man mecka med bilen eller ens renovera ett rum. Att däremot hålla ordning i ett hushåll, städa, laga mat, tvätta, sköta om barnen, diska, osv är något som måste pysslas med VARJE DAG i ett hem med småbarn och därför MÅSTE MAN KUNNA det.

Kan man inte det- DÅ FÅR MAN LÄRA SIG! För i helvete.

 

 

Under de första minutrarna i detta avsnitt av Sunes Jul kan man få en tydlig bild av hur det går till när vi städar i den här familjen:2. I de flesta familjer jag känner är visserligen kvinnan styrelseordförande. MEN. I väldigt få familjer som jag känner till är mannen så UNDERORDNAD kvinnan att han inte VÅGAR säga: "älskling jag vill oxå vara med vårt barn och tänker ta ut hälften av alla dagarna". Faktiskt har jag ALDRIG träffat ett par med en sådan läskig relation.

Att pappor inte stannar hemma med barnen handlar INTE om kvinnorna. Det handlar om pengar och ekonomi och om mäns väldigt stora problem med prioriteringar.

 

 

Men i grund och botten handlar det om mäns kollektivt dåliga pappasjälvförtroende. Vi kvinnor får från den dag vi föds, träning och uppmuntran till att en dag bli Mammor. Mycket i vår Existens handlar om att vi en dag ska bli Mammor och när dagen kommer har vi (mer eller mindre) koll på hur det ska gå till. Om vi inte har det, så låssas vi för annars blir det ju kaos i samhället och eventuellt kommer socialen och tar våra barn.

 

Pappor får tyvärr inte den träningen. För pojkar får ju uppmuntran och träning åt att bli missanpassade individer som dels leder till att de inte klarar av ett hushåll och som dels leder till att de lever i tron att det viktiga i livet är att jobba och tjäna pengar samt även dricka öl och se på hockey.

 

Klart som fan att de känner sig helt borta i huvet när ungen kommer. DESSUTOM hamnar de DIREKT i skuggan av sina Fantastiska Fruar som står där som några jävla madonnor som hela samhället anser Alltid Har Rätt i vad som gäller för barnet. Det är sjukt. Sjukt var pappaovänligt samhället är.

Om männen vore lite...mindre missanpassade, skulle de naturligtvis protestera mot detta. Kräva sin rätt till sina barn.

Men det gör de inte.

 

 

Jag har en bok av illustratören Emma Hamberg som heter "det är insidan som räknas". I den finns en teckning på en kvinna med hela famnen full av tvätt och barn och disk och så säger hon typ "min man hjälper inte till med nånting...han kan inte diska och inte tvätta...tror du att han kan vara utvecklingsstörd?" och bredvid står en väninna som säger "tvärtom, han är den som är smart".

 

Och då undrar jag bara- EMMA HAMBERG, vad tänkte du där?

Vad VILL DU FÅ SAGT med teckningen?

Att män är SMARTA som skiter i allt, inklusive barnen och bara lever på och sedan dör såfort deras fruar lämnar dem (om de inte lyckas hitta nån ny)???

Vilket budskap sänder du egentligen ut med den bilden? Jo- det du sänder ut är ett enormt SKULDBELÄGGANDE. Alla kvinnor, vi får SKYLLA OSS SJÄLVA för att vi tvättar och städar och tar hand om barnen och håller allting flytande. Vi får SKYLLA OSS SJÄLVA för att vi är så jävla förtryckta för EGENTLIGEN borde ju bara bli LITE MER SOM MÄNNEN. DOM ÄR JU SÅ JÄVLA SMARTA!!!!!

Tvi dig, Emma Hamberg. Du pissar på ditt eget kön och på århundraden av kämpande kvinnor. TVI DIG!!!

Satan.

 

En dålig bok:


om familjen vore ett företag

Sedan jag har fått familj och blivit fru och allt det här, så har min feminism verkligen förändrats mot den jag hade när jag var yngre.

Den största frågan dock, den som jag kan ligga och gräma mig över dag och natt, är den angående kvinnor och ledarskap.

 

Jag vet nämligen YTTERST FÅ familjer som "leds" av pappan. Om man skulle se en familj som ett litet företag, vilket jag tycker är en helt rimlig liknelse då många faktorer är väldigt lika inom familj&företag, så är det inte männen som i största del är varken vd:ar, styrelseordförande eller chefer på företaget Familj. Det är kvinnorna. Oftast (men inte jämt) är det kvinnorna som har huvudansvaret i familjen. De som planerar, strukturerar, håller koll och Bestämmer.

 

Jag gör det och i princip alla kvinnor jag känner gör det. Bestämmer. I familjen. Eller, snarare, leder den framåt och håller den samman.

 

Nu är jag uppenbarligen väldigt bra på rekrytering och har därför en perfekt VD för mitt företag. En VD som på ett perfekt sätt klarar av att sköta allt när jag inte är där.

Ibland är det lite synd om VD:n eftersom det är jag som styrelseordförande som har satt normerna för hur allt ska vara, vilket ger dåligt med utrymme dels för egna ideér och dels för att nå perfektion. Det är mest jag, som styrelseordförande som kan nå perfektion,eftersom det är jag som har bestämt vad perfektion innebär.

 

I företaget finns olika prioriteringar. Precis som i alla företag händer det att VD och styrelseordförande prioriterar lite olika. Det är här som VD:n kan få chansen till det där med "eget inflytande". En renovering, ett inköp av ny dörr och/eller nya verktyg prioriteras inte särskilt högt av ledningen kan man säga, vilket innebär att ansvaret för detta lämnas över nästan helt på VD:n. Inom vårt, privata, företag, är det även bestämt att om det bara är en av de två personerna med chefspositioner som ska utföra något arbete, har även den personen rätt att ta egna beslut över det arbetet. När en husfasad ska målas, tex och detta arbete endast kommer att göras av, tex, VD:n, får alltså VD:n besluta kring allt runt det, även färgvalet.

 

VD:n tar alltså, oftast, väldigt stort ansvar i företaget. Iallafall i vårt företag. Vanliga problem i dylika företag handlar ofta om det här med prioriteringar. VD:ar över lag, har ett problem som grupp angående det här med prioriteringar. Många VD:ar anser tex att renovering, övertid på jobbet, öl eller hockey med grabbarna är viktigare än styrelseordförandens främsta prioriteringar. Då gäller det att kvinn som stryelseordförande med fast hand, leder sin VD in på den rätta stigen. Fungerar inte det får man varsla helt enkelt. Byta ut. Varje VD är utbytbar, kan man säga.

 

Ett hett tips för nyrekrytering är att anställa någon liten yngre än den varslade. Yngre människor av VDkaraktär har ofta inte bara bättre kroppsuppsättning utan har även kommit längre i sin förmåga att prioritera.

Och så går livet i företaget. Ett nära samarbete styrelseordförande och VD emellan är ett måste för att få det att gå runt. Respekt är a och o. Men en tydlig ledare måste finnas.

 

Jag kan tänka mig att det är lite annorlunda om man bor i en hyresrätt eller till och med en bostadsrätt i Sthlms innerstad. Då krymper arbetsområdena och man är troligen inte i samma behov av en tydlig ledare. Men bor man på landet, i ett hus med kraftigt renoveringsbehov. Har man barn och husdjur som ska skötas. Arbeten som ska skötas. Hushåll som ska drivas. Då används företagsmodellen med fördel.

 

Och i alla företagsmodeller jag har sett är kvinnorna styrelseordföranden och männen VD´s. Av naturen har det blivit så eftersom kvinnor helt enkelt är bättre lämpade för ledarskap, sammanhållning av grupp, ordning och struktur, planering samt känslomässigt välmående.

 

Det är ute i resten av världen som det har blivit väldigt konstigt dock. Och det ser man ju även konsekvenserna av på alla håll och kanter. Grekland. USA. Libyen. Ja. Jag skulle kunna hålla på i evigheters evighet med att bara räkna upp alla de bevis som finns runt om i världen på att Män och Ledarskap helt enkelt inte går hand i hand.

 

(Ordet "bögarna" i Groteskos låt "bögarnas fel" skulle med fördel kunna bytas ut mot "killarnas".)

 

Och det är det där som jag kan ligga vaken och fundera kring om nätterna. Hur det har kunnat bli så fel. Bottnar det ett hävdelsebehov från männens sida? Har Freud möjligen lite rätt i någon av sina eviga teorier om mammor? Eller i någon av sina eviga teorier om sex? Ja. Sånt funderar jag över. Medan VD:n renoverar sovrummet och snön faller utanför.

 

(obs: och ta nu inte ovanstående på alltför stort allvar. bara lite. allvar. )but you...just met somebody new...

MIna och ungarnas favvo just nu. Vi sitter hänförda framför videon. Och jag säger "ooooh, hon är så coooool!!!" och barnen säger "hon dansar så fint mamma!" och "så ska jag lära mig att dansa på dansskolan sen" och sen "hon har så vackra byxor mamma och så har hon ett vitt huvud...." och jag säger "ja, mitt barn, visst är Robyn den coolaste tjejen?!"
Sen dansar vi ungefär nästan så som Robyn gör. Och sjunger Robynsånger. Har en jättelång video inspelad då stortjejen sitter på köksgolvet, bygger lego och sjunger just Call your girlfriend i nästan 10 minuter.
Jag är så glad åt Robyn.
Barnen älskar tex även Lady Gaga men jag kan inte visa dem hennes videos... De är helt enkelt för...obarnvänliga. Visar inte alla Robyns heller, men den här alltså. Hur jävla härlig är den inte??!
Jag är så glad åt Robyn för att hon är så jävla cool och bra och perfekt förebild för mina barn. Törnrosa kan dra åt helvete liksom. Ät upp dig för fan jävla spinko, vill jag säga till Törnrosa.
Robyn vill jag bara omfamna. Hela hennes blommiga, ulliga väsen. Så jävla cool och bra. Jag älskar henne.
Den här låten ÄLSKAR oxå barnen. Kan den utantill osv. Men URSÄKTA MIG för jag kan bara inte visa den här videon för ungarna. De har frågat vad The Edge handlar om och vi har sagt att det handlar om att man är väldigt glad osv... The Edge ÄR ju en jävligt GLAD, pepplåt. Men ser Lady Gaga glad ut tycker ni??
HOn är alltså on the edge of glory och uttrycker det genom att gå runt i läderunderkläder, hänga på balkong tillsammans med konstiga människor och inte le en enda jävla gång..! Lite konstigt sätt att visa glädje på kan man ju tycka... hrmpf! (jag är verkligen snart 30 år...)
ps. jag är medveten om att jag nu presenterade alla låtar AV MÄN i varsitt inlägg, medan kvinnorna klumpades ihop. Blev bara stressad av antalt videos jag hela tiden hittade. Dessutom lyssnar jag mest på musik gjord av män. Tyvärr. Väldigt beklagligt eftersom jag inte gillar män nå vidare...Men men...så kan det gå!!)

och man försöker muta oss med bilder av visionerna

Fy satan. Vad jag älskar den här låten. Dessutom väldigt ensamhemmadansvänlig.

men när längtan blir till gråt

En annan gammal goding. Fy fan vad jag har nästan älskat sönder den här låten. Och fy satan vad han är lik Bert den sista oskulden!! Nu hör jag ju även att det är lite dansbandssound på den här... Men jag älskar den ändå!

a little love stor...y....

Förresten. När jag dör- är det den här låten som ska spelas på begravningen. Det är min bästa låt i livet.
Det är min Jenny- sång. Sen att han sjunger om en som heter Rebecka är ju en petitess.. ett misstag från bandets sida kan man säga.
Hur som helst. Om ni är på min begravning och det spelas uteslutande fjantiga Ted Gärdestadlåtar som min mamma har bestämt, säg ifrån. Det är den här ni ska lyssna på när ni sitter och sörjer er älskade favoritkvinna.
God natt

PulkaHitler

 

Jag är i vanliga fall en normalt utseendemässigt lyckad person. Inte SNYGG direkt, men inte FUL heller. Jag tycker ändå att jag ser ganska normal ut.

 

Men så fort jag närmar mig en pulkabacke…alltså…det är nästan MAGISKT! För så fort jag styr mina steg mot en jävla backe med snö i så förvandlas jag till Världens Fulaste mamma.

Det är inte bara kläderna (långkalsonger under pösjeansen, mössa, hästsvans UNDER mössan, vantar osv), nej hela min hållning och mitt ansikte förvandlas.

Så står jag där, som den fulmorsan jag är, med min hurtiga mössa och mina stela och motsträviga ben. Armarna hänger längs sidorna och jag DOMDERAR.

 

Ja. Jag är ju en helt normalt SNÄLL mamma i vanliga fall. Mjuk och snäll, liksom. Med i pulkabacken blir jag lite av en Hitler. Jag gapar och skriker. SE UPP I BAAAAACKEN!!!..... MEN SE UPP I BACKEN DÅ FÖR I HELVETE!!!!

Alltså, inte till mina egna barn nej, det är ju dem jag försöker beskydda, utan mot ANDRA barn. ANDRA BARN och då särskilt POJKAR, eftersom pojkar är…som dom är…har det inte kul när jag finns i backen.

 

Ikväll skulle två småglinspojkar åka PRECIS när som mina barn gick (och mina barn gick alltså inte upp I backen utan på stället där man SKA gå upp, men de skulle ändå åka där) och de där pojkarna tajatade och gnällde om att MINA BARN SKULLE AKTA SIG! För att de små kungligheterna med snopp skulle kunna glida ner. Det var bara jag, barnen och 4 andra barn i den ENORMA backen. De kunde ha åkt på någon av de andra sidorna av den jättestora kullen vilken vi åker på. Men nejnej. JUST där mina barn GICK skulle pojkarna åka. Min 2.5åring som med korta ben STRETADE sig uppför backen.

Ja jag var inte nådig kan man säga. De fick sig en utskällning, eller snarare en tillrättavisning de sent ska glömma. Jag är absolut inte den som är den.

 

Troligtvis drömmer de mardrömmar om mig inatt. Den argsinta mamman med den fula mössan och den besvärade kroppshållningen. Woooooo.

 

Fast ärligt så hatar jag inte pulkabacken fullt så mycket som förr i tiden. Jag tycker faktiskt det är rätt kul. Särskilt nu när barnen själva åker och går upp och ner i backen själva! Det är som en dröm! Så nu trivs jag rätt bra faktiskt. Tycker till och med ibland att det är HÄRLIGT. Om det inte vore för alla andra barn (som är där utan föräldrar) som inte kan bete sig som folk.

 

 

Har nu haft huvudvärk oavbrutet i 7 dagar. Trodde det var mensen förut, men nu är jag helt inne på cancer. Hjärncancer. Fast jag ska försöka hitta mina glasögon och se om det blir bättre innan jag kräver en magnetröntgen av hjärnan…

 

God afton!


stjärtlappar&tjejer

Igår var jag inte världens bästa mamma. Men jag tänker inte ha dåligt samvete för det är jag ju alla andra dagar om året.

 

Låt oss börja redan i lördags.

Familjen körde av gården 13.00. 13.01 öppnade jag en öl.

Ja jag vet. Jag är sån jävla präktomorsa å ba "jaaaaag dricker iallafall aaaaaldrig när mina baaaaarn är heeeemmaaa" (det gör jag inte alltså) och så fort de lämnar gården korkar jag upp!

 

I lördags hade hade jag nämligen bjudit de finaste tjejerna jag vet på Krismöte i samband med min 27årsdag!

 

Jag HATAR att bjuda hem folk, särskilt på mat. När vi, vid sällsynta tillfällen, bjuder hem familjer på mat, lagar min man, motvilligt mat. Vi hatar att laga mat, men han är liiiite lite bättre på det än mig. Dessutom hatar jag själva värdinnaskapet. Att allt hänger på mig. Om det blir trevligt eller ej. Avskyr det. Hatade att ha fest som ung. Inte förrens jag var DÖDSKOMPIS med vännerna vågade jag bjuda hem dem på parta. Prestationen bakom att bjuda hem folk- jag hatar den.

 

Därför var det här en STOR händelse för mig. Att jag ÄNTLIGEN verkligen BJÖD HEM mina närmaste (alla ganska nya vänskapsrelationer, men djupa) vänner, där MAT och ALKOHOL ingick.

Jag hade innan gjort allt för att göra förväntningarna så minimala som möjligt.

 

Men vid 13tiden igår satte jag iaf igång. Bakade BRÖD för första gången i mitt liv. Frallor. Oerhört nervöst. Började ju med det, eftersom jag var mest osäker på det. Så de var klara redan till 14.30.

Då gjorde jag en kladdkaka. Det kan jag så det gick bra.

 

Sen började jag med MATEN. En vegetarisk gryta med massa konstiga kryddor, som jag å Freja gjorde i höstas. Den är så god så det inte är klokt. Men jag var ändå sjukt nervös inför det hele. Som TUR VAR hade jag dock hunnit bli lite dragen på den där ölen som jag hade svept så jag ordnade och donade i säkert över en timme med den där grytan.

Och den blev god!

 

Och sen kom tjejerna och allting gick naturligtvis jättebra. Alla klickade fint med varandra, trots att jag tidigare på dagen haft en släng av panik när jag inte kunde komma på NÅGON gemensam nämnare för dem!!! Men eftersom alla mina vänner faktiskt ha Social Kompetens var hade jag såklart oroat mig i onödan och de hade naturligtvis jättemånga gemensamma nämnare som jag inte hade tänkt på. Plus att gemensamma nämnare faktiskt inte är nödvändigt jämt. Olikheterna är ju kul de med.

Maten var god (efter att man själv hade fått salta den något!!!), sällskapet fantastiskt och Stina drog i sig 1.5 flaska vin och jag var inte nådig med ölen heller.

 

Vid 01.30 gav de sig av. Då hade vi avhandlat alla de viktigaste ämnena, gaiplat och dessutom lyckas skrämma upp oss med diverse läskiga historier.

 

Men. Så fort jag blev ensam försvann all spökrädsla. Mitt hus alltså. Det är min borg.

Men jag sov på soffan…Invigde 14000kronorssoffan kan man säga. Det var som att sova på ett moln får jag säga.

 

 

Skulle egentligen ha gått på familjegympa på friskis och svettis igår med övriga familjen. Men min godhjärtade man sa att de va lugnt om jag ville vila medan han hurtade runt med barnen. Så jag låg kvar på soffan.

 

När de kom hem gick min man upp och jobbade med renoveringsrummet på övervåningen och jag gjorde ett ryck och gick ut med ungarna. Lekte. Gjorde snöperson. När vi blev kalla gick vi in och så fick de varm choklad med grädde och chokladbit i.

Och sen dog min moderlighet ut.

Jag la mig på soffan. Läste 6 böcker för barnen. Och sen somnade jag. En liten stund. De satt bredvid och läste böcker själva och sjöng jävligt högt.

 

Sen vaknade jag och vi åkte ner på stan. Åt på Mc Donalds. IGEN JAG VET! Två gånger på en vecka är ju verkligen en gång för mycket men så fick det bli. Det var GOTT SÅ IN I HELVITE.

Handlade stjärtlappar och tandborstar på Coop och sen hem och det var läggdags nästan direkt.

 

 

 

Och idag var det måndagmorgon. Gud vad jag hatar måndagsmorgnar. Jag är så arg, trött och fylld av HAT rent ut sagt. Maken har alltid bråttom, vi grälar alltid. Barnen blir gnälliga såklart av den dåliga stämningen. Men idag var de så glada över snön och all pulkaåkning de ska ägna sig åt idag på dagis så de var glada hela morgonen medan jag å maken gick runt och var sura. Tur att de finns de små liven.

 

Stjärtlapp förresten. Så jävla fult ord. Hatade det ordet när jag var liten. Hatade självaste stjärtlappen också. Det var det enda jag vågade åka. Det var bara de barn som var dåliga på idrott i det stora hela- som åkte stjärtlapp. Alla andra åkte pulkor och snowracers. Men jag tyckte det gick för fort med pulkor och snowracers. Och nu är min äldsta precis likadan. Vill mest åka stjärtlapp. Till skillnad från mig så skäms hon inte för sin stjärtlapp. Hon älskar den och hon älskar att va i backen. Hon skrattar oavbrutet hela vägen ner och SPRINGER sedan glatt uppför backen för nästa åk. Hennes kompisar susar runt i sina pulkor och snowracers och än så länge är det ingen som dissar henne och hennes stjärtlapp. Kanske är det inte så längre, som när jag var barn. Fy fan. För vintersporter och all annan sport på jorden. Fy fan för barn i det stora hela.

 

Jaja nu ska jag inte sitta här och bli bitter. Måste betala räkningar. Sen plugga.

 

Amen


Lite sånt här blev det oxå.

dsc06545 (MMS)

Lite sånt här blev det oxå.


Ebbas första gummor!

dsc06543 (MMS)

Ebbas första gummor!


idag

Idag blir det
Det blir en mys&gos-dag!

Kanske den bästa tonårsbilden tagen på mig...

dsc06541 (MMS)

Kanske den bästa tonårsbilden tagen på mig. Från ett festivaltält. Elin är med,fias rumpa oxå. Blå himmel. Sjutton år!


På helgerna får de själva bestämma vad de ...

dsc06538 (MMS)

På helgerna får de själva bestämma vad de Ska ha på sig. Och självklart åker de coolaste kläderna med den bästa färgen fram!


i love mc donalds

Äntligen lilla blogg! Jag har längtat efter dig!

Satt och bokstavligen SKET ut en krönika sent inatt. Den blev inte jättebra tyvärr. Har så dåligt med inspiration. Tänker mest på Döden. Så den fick handla om Döden helt enkelt. Lättsamt och livsbejakande sådär på lördagsmorgonkvisten (den publiceras på lördagarna)!!

 

Igår var det min birthday. En mycket viktig dag. Ja för det tycker jag. Jag hatar såna där som liksom INTE firar sina födelsedagar, eller ÄNNU VÄRRE, såna som inte ens SÄGER att de har födelsedag! Det är så martyrigt som det kan bli! Typ "inte ska väl jag". DET ÄR JU FAKTISKT VÄRLDENS GREJ att fylla år!

YES jag klarade ett år till, liksom!

YES, jag lever!

YES, ytterligare ett år i mitt liv har gått!

Jag anser att på födelsedagen, då firar man sitt liv. Det faktum att man blivit född. Och DET är väl en jävligt stor och viktig sak att fira?

Iallafall om man anser att man ÄR någon, vilket jag ju anser att jag är. För det är jag ju. Det är ju alla.

 

 

Så igår kom de som jag helst omger mig med på födelsedagen- hit. Det är makens föräldrar, min mamma och hennes sambo, mormor samt moster, hennes man och hennes två barn. Min kusin Freja oxå, men hon sitter just nu på Jamaica omgiven av massa snygga män som vill gifta sig med henne, så jag fick försöka klara mig utan henne.

Jag hade gjort grönsakssoppa och vi käkade och pratade och skrattade. Sen fick de tårta och kladdmuffins och hobnobs, eller iaf Icas variant av dem (jag älskar hobnobs samt icas variant av dem).

Sen åkte de hem.

 

Idag har jag haft barnen hemma. På eftermiddan va vi hos Sandra och hennes barn. Finaste Sandra. Och barnen de bara försvinner. Försvinner iväg och leker oavbrutet. De är knappt kontaktbara, så inne i sin lek är de. Jag å Sandra lutar oss tillbaka. Pratar om viktiga saker. Det är så fint.

 

 

Sen kom min man och vi åkte å handlade. Och avslutade med en liten middag på MC DONALDS. Ja. Vi älskar faktiskt MC DONALDS. Det är glädje och ljuvaste frid att få åka dit. Avslappnat och skönt. Det kan gå snabbt, eller så kan man sitta där och filosofera ett tag- det brukar vi oftast göra. Sitta kvar ett tag. Se på folk. Barnen leker med sina happy meal-leksaker. Frid och harmoni.

 

Fram tills jag fick barn bojkottade jag Mc Donalds ganska hårt. Men ACK så livet kan FÖRÄNDRAS va! Rent logiskt borde det ju kanske ha vart tvärtom va. Att jag borde ha ätit där fritt medan jag var ung och smal och inte hade några ungar att skydda från förfallet. Och sedan, när barnen kom, borde jag bokjotta Mc Donalds och deras skräpmat, skitprinciper och barnreklam och bara gå på resturanger med ekologiskt odlad mat med de små liven. Men ICKE. Mc Donalds är bra för barnfamiljer. De fyller en jävligt fin funktion i barnfamiljers liv. De är en av får ställen dit man gå och käka med ungarna utan att känna sig stressad eller hela tiden vara tvungen att säga åt barnen att lugna dig/dämpa sig/ta hänsyn. Nej. Där kan man sitta och bara va precis som man är. En tjej patrullerar dessutom stället med städutrustning. Så fort man spiller eller smular ner så kommer hon med sin lilla sopborste och sin mopp och säger vänligt "jag tar hand om det där". SOM EN ÄNGEL!

Ja. Prisa Mc Donalds skulle jag vilja säga.

 

I LOVE RONALD MC DONALD.

 

Imorse fick ungarna dessutom marsipantårta till frukost. Man måste ju variera kosten för de små! Man vill ju inte riskera skörbjugg!!

 

 

 

 

Följande saker fick jag på min födelsedag igår:

 

* en vacker tvättkorg (maken verkar vilja uppmuntra och bejaka det faktum att det är jag och inte så ofta han, som tvättar i den här familjen.)

* två vackra, gröna muggar av barnen

* en målarbok av barnen

* en fotoskrivare- den bästa som finns på marknaden naturligtvis eftersom min man ju är den nörd han är.

* en vacker bricka fylld med saker jag tycker om av mamma- bla pesto, muffinsformar,ost, mammas köttbullar, öl, blommor, ljus, vackra servetter och mycket mer

* en låda full med pysselsaker av mamma

* en stor, rosa, prinstårta av morsans sambo

* blomstercheck av mormor

* en prinsessmålarbok plus tuschpennor av kusinerna

* en vacker duk av kusiner och moster

* vackra papper, pennor och klistermärken av moster och hennes familj

* fina rosa tofflor av svärmor och svärfar

* en vacker kruka/keramikkärl full med tulpaner av svärmor och svärfar

* en seriebok av Liv Strömquist av Korren på posten (Ja till Liv heter den och jag älskar den redan)

* pengar

* 3 vackra blombuketter

 

Dessutom fick jag sinnessjukt många grattishälsningar på Facebook. GUD JAG ÄR SÅ POPULÄR!!!

Födelsedagen handlar ju faktiskt ganska mycket om det oxå ja, att få bekräftelse på hur älskad, omtyckt och populär man är! Och jag har uppenbarligen gjort rätt bra ifrån mig även under 2011!!!

 

 

 

Hu har lite ångest över den där krönikan imorrn. Tur att jag ska vara hemma hela dan. Annars kan lördagarna vara lite jobbiga att vistas på stan under. MAN BLIR FAKTISKT LITE IGENKÄND SOM KRÖNIKÖR I LOKALTIDNINGEN PÅ EN LITEN Ö- det kan man inte sticka under stol med. Och just på lördagarna är det förstås värst eftersom folk då har suttit och beundrat min vackra nuna hela morgonen. (så på lördagarna super jag mest HAHAHA ja...men det Yrrolskämtet passade bra där och ni behöver inte vara petiga, för jag vet att det är "måndagarna" i orginalet").

 

Jag har haft så jävla dålig inspiration till krönikor på senaste. Det var jul och nyårs som dräpte mig. Som dräpte mitt fria tänkande. Jag hade ju krönika inne både på julAFTON och på nyårsAFTON, vilket gjorde att jag blev tvungen att skriva krönikor passande för just de dagarna. Stämningsfulla och fyllda av hopp osv. Svårt för mig eftersom jag inte är en särskilt hoppfull person till vardags. Hoppetärute är snarare mitt mellannamn. Men man får ju låssas ibland.

Och efter det har det inte blivit någon riktig fart i mig.

 

 

Jag intresserar mig heller inte för nyhetsflödet just nu. Håkan Juholt liksom. Vilken looser. Jag tänker INTE rösta på sossarna i nästa val om han sitter kvar. Det är BRA att just sossarna på Gotland, genom Åke Svensson, har gått ut och önskat hans avgång offentligt tycker jag. Det är förtroendeingivande. Skönt att nån säger ifrån. Modigt gjort faktiskt. Men om inte Håkantråkan avgår tänker jag iaf rösta på nått annat. MP troligen för jag är sur på vänsterpartiet oxå, som toppar skiten med två karlar. "Feministiskt parti- my ass" skulle jag vilja säga.

 

Kryssningsbåten som sjönk, boring. Payex varslar EVENTUELLT- boring. Vicktoria ska snart få barn- boring. Kyrkan- boring. Fast citatet "kyrkan är ingen intresseförening för likatänkande" var ju kul. Det hade jag kunnat ägna mig åt att dräpa. Men orkade inte. De är så jävla slutkörda i skallen ändå de där prästerna med sina käppar i rövarna. Deras hjärnor är troligen inte helt fullt utvecklade eftersom de är så jävla trögtänkta och inte pallar att tänka längre än vad näsan (penis) räcker. Tråkmånsar allihopa.

 

(bakgrund: svenska kyrkan på gotland bjöd in en präst som är öppet motståndare till kvinnopräster samt öppen homofob, att föreläsa under några FORTBILDNINGSDAGAR som svenska kyrkan skulle ha med alla sina anställda. Det är väl härligt? Och allt i JESU KRISTI NAMN förståss!)

 

 

Om jag vore Jesus skulle jag skämmas så jävla mycket för allt som alla kyrkans folk har sig för. Fördömer folk hit och dit. Diskriminerar. Är vad de gör. Kränker och förvägrar människor sin kristna tro när de, tex, inte vill viga homosexuella par. I Jesus namn gör de det. Snacka om att Jesus måste vara historiens mest missförstådda människa.

 

 

Jaha. Nu slank jag dit igen. På Jesus. Krönikorna handlade det om.

Kanske, ja, troligen, går krampen över. Bara vardagen infunnit sig lite mer.

 

Ikväll ska jag och min man gosa. Han fick några timmar ensam idag och ska få några imorrn oxå, som tack för att han tar ungarna och sover i Tofta imorrnkväll medan jag har Krismöte här. Nu ska han även få mig att gosa med som tack. Det kanske finaste man kan få alltså.

 

P&K

 

 

 

 

 


om modiga män på min födelsedag!


Ja idag är det ju alltså ingen vanlig dag. Det är min födelsedag.

Barnen gratulerade redan vid 3-4tiden imorse då de kom och la sig i vår säng och var vakna större delen av gryningen till min ära! Tack barn!

Maken fick dessutom ett smärre utbrott när de, efter 3000 signaler från väckarklockan, skulle "smyga" ner och fixa i ordning för att sen överraska mig.

- VAD ÄR DET FÖR MENING MED ATT FÖRSÖKA ÖVERRASKA NÅGON I DET HÄR HUSET, gastade han medan jag låssassov för att inte göra stortjejen besviken.

 

Sen fick jag paket och sång. En fin korg, två muggar och en målarbok fick jag. Barnen hade valt ut muggar och målarbok! Mina fina barn! Och senare idag ska visst en fotoskrivare komma på posten lovade maken. Älsklingarna!

 

Sen fick jag finfrukost. "  - KOLLA vad fint pappa har dukat", sa stortjejen och var hänförd över pappas mästerverk. Det var sannerligen fint oxå. Och rosa rosor fick jag. Kakor och bullar. Min fina fina familj.

 

 

Det känns helt okej att bli 27 ändå faktiskt!

 

 

I dagens GT pratar Mattias Sunneborn (friidrottare) ut om en tränare som visat sig vara pedofil. Jag ogillar ju väldigt ofta män som grupp. Men det här som Patrik Sjöberg öppnade för förra året alltså, det tycker jag är storartat. Och ja, jag tycker att de är extra modiga när de pratar om såna här saker just för att de är MÄN.

Det är nog aldrig lätt för varken en vuxen eller ett barn, man eller kvinna, att prata om övergrepp som skett i barndomen. Det är nog något av det svåraste man kan göra faktiskt. MEN. Det är nog, ärligt talat, lite svårare när man är en MAN, pga den manliga könsrollen, som säger att man ska vara stark, inte vara något offer osv.

 

Det är så otroligt VIKTIGT att just MÄN talar om sånt här oxå. Tyvärr och än så länge, så är de MÄN som är duktiga idrottare, större och viktigare förebilder än de kvinnliga idrottarna. Det är ju för jävligt förståss, men just därför är det extra viktigt att även de här MÄNNEN tar ställning och att de tar ANSVAR. Detta är något som män som grupp är otroligt dåliga på. Jag minns nått jävla EM, VM i Tyskland när det var snack om enorm trafficking till landet just kring detta idrottsevent för att kunna tillfresställa alla sugna kukar som skulle till Tyskland utan sina fruar för fotbollen. Ingen fotbollskille sa nånting. Vare sig om prostitution eller trafficking. Så jävla fega. Så jävla typiskt män. Så jävla vidrigt. Det är helt enkelt männens grej att hålla käften och hålla varann om ryggen. De satans ynkryggarna. Hålls det om.

 

 

Därför är det som Patrik Sjöberg öppnade för förra året så fantastiskt. Något av det modigaste jag läst om faktiskt. Att Mattias Sunneborn med flera nu följer upp är stort det oxå. Och det ger mig ökat hopp för den annars så förtappade manligheten.

 

 

 

Min man ger mig oxå ökat hopp för den förtappade manligheten. Han är den ljuvaste varelsen som gått i ett par 43:or.

 

Amen

 

 

 

 

 

 

 

 


Vad är det för en dag?

dsc06530 (MMS)

Vad är det för en dag?


the menstruationsbesvärsslayer!

Idag är det andra metoder som gäller.
Jag VÄGRAR gå med på att en simpel menstruation ska däcka mig totalt i flera dagar.
Igår var det vila och liggande läge, kvidande, gråtande och slutna ögon som gällde.
Idag är det Treo, Ipren och Alvedon som gäller. Jag blandar allt.
Blir det inte bättre ska jag fan i mig ta en gammal citodon som jag har liggande här hemma.
MINA MENSBESVÄR KAN DRA ÅT HELVETE!
Nu jävlar ska jag städa hela huset, hämta barnen, gå i affären, gå hem och laga mat, bada barnen, lägga barnen, ja, göra allt som jag inte kunde göra igår.
Jenny P- the menstruationsvärksslayer!
Jag fick sovmorgon av min man imorse. Fast han hade bråttom till jobbet tog han allt imorse. Och igår var jag verkligen Världens Värsta Fru. Jag var så hemsk och elak och labil så det inte är klokt. Men då är han bara snäll tillbaka. Kramar mig och så. Ibland undrar jag om jag kanske har GIFT MIG med JESUS KRISTUS??
Nu jävlar. Ska jag inte låssas om att ingen av hittills intagna värktabletter har hjälpt. Häva i mig några till och köra på.
Amen.

yes! jag kan ringa återbud till psyket!

Varje gång jag får mens så fylls jag av en enorm lättnad. Ty varje gång jag får mens kan jag se två veckor bakåt i tiden och fyllas av det sköna faktum att jag inte är varken psykiskt sjuk eller har aggressivitetsproblem! "Det var bara PMS" utbrister jag varje gång jag ser allt det röda och förväntar mig sedan omedelbar förlåtelse för alla mina synder från två veckor bakåt i tiden fram till dagens datum. Dessutom förväntar jag mig, i samband med mensens start, förlåtelse i förskott för alla synder jag ska komma att begå de närmaste 5 dagar!

 

Jag brukar oftast få det oxå. Min man är en väldigt förstående man, fast han är en...man.

Han brukar köpa glass, tamponger samt killa mig på ryggen i princip varje kväll under mensen. Ja men OJ vilken gullig och kärringstyrd kille, kanske ni tänker nu. Men hallå!! Om det rann blod från honom, om han oxå ville dö vissa utvalda dagar i månaden och om han oxå hade så ont att han tvingades gå framåtböjd under tre dagar varje månad skulle jag göra exakt samma sak. Det är sånt man gör för varandra i ett äktenskap anser jag! Så särskilt mycket tacksamhet får han inte ens.

 

 

 

Ikväll börjar det där jävla barnmodellprogrammet på 3:an. Tur att vi inte har den kanalen. Det skulle inte vara bra för min psykiska hälsa så här runt mens.

Läser lite om det iaf och finner följande citat, som egentligen inte har särskilt mycket att göra med barnmodellandet i sig utan om en annan grej som jag hatar:

 

"Gunilla Persson, 51, själv en kritiserad ”stagemom” sedan hon uppmanade sin sjuka dotter till att uppträda i en talangjakt i ”Svenska Hollywoodfruar”, ger produktionen en känga eftersom de visar hur en flicka får sina ben rakade av mamman. Detta började mamman med när dottern blev retad i skolan.

”Blir värre för flickan”

– Om hon mobbas för att hon har hår på benen är det okej att de tar bort det. Men det borde inte ha visats i tv. Då blir det ännu värre för flickan, säger Gunilla."

 

"Om hon mobbas för att hon har hår på benen är det okej att de tar bort det". Sånt här alltså. Finns inget som gör mig så upprörd.

Om barnen mobbas- ÄNDRA PÅ BARNEN! Byt deras mössa, köp coolare kläder, banta ner barnen, lär dem läsa eller va fan det nu kan vara som de mobbas så för. Ändra på det bara! Gör dem lite mer LIKADANA bara, så de smälter in och inte sticker ut så in i helvite!

 

 

Samma sak med kvinnorna. Om kvinnorna har varit förtryckta sedan urminnes tider- ändra på dem!

 

Gud vad jag hatar sånt.

Där har vi även en av anledningarna till att jag aldrig någonsin i hela mitt liv kommer att sträva efter att vara smal. Har man en gång varit retad och mobbad för att man varit tjock är det ju som att ge dem rätt genom att bli smal! Därför kommer det aldrig att ske. På samma sätt som jag aldrig kommer att unvika eller prata illa om sådant som anses som kvinnligt (förutom de rent destruktiva grejerna, som tex, skönhetshets) för det vore ju som att pissa sig själv i ansiktet.

 

Jag har överhuvudtaget jävligt svårt för när det pratas om FÖRÄNDRING. Folk ska förändra sig själva så jävla mycket hela tiden. Man ska träna mer, bli en bättre människa, sluta vara så negativ, inte var ditt och inte vara datt. Folk är så jävla missnöjda med sig själva hela tiden. Och media hjälper så gärna till att spä på den känslan. Oerhört många delar av samhället BYGGER PÅ att människor är MISSNÖJDA med sig själva på något sätt.

Människor lägger även ner sån jävla energi till att gå runt och ÄLTA allt det här DÅLIGA hos sig själva. Men jag gör tvärtom. Jag omfamnar det.

 

Några saker hos mig själv som jag försöker eller sedan länge omfamnar:

 

* det faktum att jag är oerhört pessimistisk

Jag ser inget dåligt med det. Att vara pessimistisk innebär att man hela tiden blir positivt överraskad. Och man slipper ofta blir besviken. Ett bra skydd med livets tråkigheter. Och bara för att jag är pessimistiskt lagd betyder inte det att jag går runt och är sur och arg jämt och ständigt. Nej. Jag är en normal människa. Glad och lycklig. Men pessimistisk. Jag anstränger mig dock hårt för att detta inte på något vis ska finnas med i min barnuppfostran. Jag försöker vara en "ja men hoppa du från köksbordet, det går säkert bra" fast jag innerst inne VET att det INTE kommer att gå bra, osv. Men förutom sånt som gäller barnen och deras prestationer är jag av inställningen att allt går åt helvete. Och jag är så lycklig!

 

* min hypokondri som växer sig starkare och starkare.

Jag lyssnade igår på ett väldigt bra sommarprat av en kvinna som sedan 4 år tillbaka har ALS. Hon var verkligen en grym personlighet! Hon sa att hon genom sin tidigare (innan hon fick ALS) hypokondri hade levt mer i NUET. Hon var GLAD över att hon varit en hypokondriker eftersom den ständiga rädslan för sjukdomar och döden hade gjort att hon blivit en människa som lärt sig uppskatta de "små" sakerna i livet, mycket tidigare än när hon fick ALS och inte längre hade något val än att lära sig att glädjas över sådant.

Jag är faktiskt precis så oxå. Jag tror det beror på att min pappa är död. Det att jag har väldigt lätt att glädjas över saker i livet. Typ barnaskratt. Eller en kärleksfull blick från min man. Jag behöver varken bungyjump eller terapi. Det räcker med så sjukt lite för min del. Jag har döden med mig vart jag går, kan man säga. Och det är inte av ondo. Det är av godo.

 

* Min inställning till sport och motion.

Den här är svår, eftersom jag faktiskt har diabetes typ 2. Vilket gör att jag MÅSTE ha lite ångest för att jag inte sportar och motionerar mer. MEN. Jag har lagt av med dendär intensiva ångesten. Jag gillar det helt enkelt inte. För MIG känns inte sport och motion jättebra. För MIG kan det kännas rent osunt och onaturligt. Och jag har inte ångest för det. Jag tänker att det får duga med mina promenader. För det är det enda jag kan tänka mig. Så. Fine. Inget mer med det. Alla är ju olika.

 

* Mina beroenden. Nässpray, snus, tuggummi, socker, Treo. Ja. Det är ju inte så bra. Men här är jag faktiskt ganska optimistisk. Jag tänker nämligen att "när den dagen kommer" så slutar jag väl. Jag tänker att nån dag kommer jag att sluta med allt. Förutom snuset förståss. Men allt det andra. Och tills dess tänker jag NJUTA!

 

 

* Utseendet. Kanske det som det har jobbats hårdast på. Och jag är inte helt där ännu. Jag gillar inte badkläder och strand och offentlighet. Alltså. Jag skuttar inte obehindrat runt på Tofta strand i bikini om man säger så. Men i övrigt är jag fri. Jag är tillfreds med mitt utseende och har varit det länge. Den största anledningen till det är faktiskt det där med smartheten. Det är så fruktansvärt HJÄRNDÖTT att prata om, tänka på och ödsla energi på saker som BENRAKNING. SMINKANDE, PRATADE om olika produkter och tips&råd å skit. Att PRATA om KLÄDER, liksom. Why? Det är väl bara och köpa nått som man tycker är fint och sätta på sig det?

Sen finns det naturligtvis saker RUNT allt det här som är intressant. Som det faktum att det är svårt att hitta kläder om man överskrider en viss storlek. Att Cubus säljer bh:ar i storlek 65 a. Att modellerna är så smala att de knappt syns. Att det är olika storlekar på pojk&flickkläder trots samma angedda storlek osv. Det finns jävligt mycket politik runt modeindustrin.

MEN självaste GREJEN- fy fan vad hjärndött. Jag rent ut sagt FÖRAKTAR människor som lägger onormalt mycket energi på sånt här.

 

Ja. Så går jag igenom livet. Nöjd och glad.

 

Idag har jag haft ont. Hela dagen. Ungefär var 3 månad blir det så. Att jag får vansinnigt ont i magen vid mens. Mamma har hjälpt mig lite idag, med hämtning och underhåll av barn osv. Sen kom maken hem. Jag har varit en usel mamma idag. Ont och sur. Såna här dagar borde faktiskt inte få finnas. Hoppas det blir bättre imorrn. Annars kommer jag att grina hela dan. Imorrn är min sista dag som 26åring.

 

Amen


Så här ser det ut i brunhetens kök. Jag äl...

dsc06528 (MMS)

Så här ser det ut i brunhetens kök. Jag älskar brun!


bästa helgen i kvinnominne

Nu har familjen, efter nästan 5 veckors jul inklusive oplanerad vabbvecka, lämnat huset. Fi. Satan. Vad. Skönt.

TYSTNADEN i mitt hus!

Friden!

Lugnet!

 

Inte en hushållsmaskin är igång. Det blåser 0 sekundmeter ute. Det känns lite som att tiden står stilla.

Det är så skönt.

 

Barnen hade längtat, längtat och väntat på denna dag så utan dåligt samvete kunde vi lämna dem på dagis. Det är den bästa känslan. När de skuttar dit med glädjeskutt. Förväntansfulla. Troligen är det annorlunda redan imorgon, men idag njuter vi alla av det. De var så extremt leksugna.

 

 

 

Jag känner mig tom i skallen efter nattens PM- skrivande. Det blev inte särskilt bra heller. Känner att vetenskaplig metod måste jag nog läsa om flytande under alla de här 3 åren. Så jag håller det flytande. Kodning liksom. Analys. Svåra grejer.

Dessutom var det ett PM utan verklig undersökning. Det är väldigt svårt, tycker jag, att hela tiden skriva rapporter och PM utifrån sånt som inte är verkligt. Man ska gissa resultatet själv. Fundera ut vilket eventuellt svar man skulle få på sin undersökning om man skulle göra den på riktigt. Flummigt. Och tråkigt. Jag vill göra på riktigt.

 

 

Idag ska jag, förutom att fila på ett moment på kursen som jag ännu måste få gjort, Pyssla i mitt hem. Jag har LÄNGTAT efter att få göra det. Jag ska sätta upp vårgardiner, pynta om, städa kökssoffan där alla textilier ligger. Så ska jag lyssna på radio oxå. Sommarprat. Det blir ljuvligt.

 

 

Igår var vi inne hos grannarna och hälsade på deras bebis. Faktiskt var det första gången vi hälsade på grannarna oxå. Min man jobbar med dem båda så vi känner till varann. Och igår slog vi till. Det var hemskt mysigt. Och bebisen var så gullig. Och våra barn var skötte sig så fint! Konstigt nog gick våra grannar hem direkt hos barnen. Särskilt den äldsta brukar vara ganska restriktiv i början av nya kontakter med vuxna, men igår var det pang på och de pratade och bullrade med våra snälla grannar. Jag tror de kände direkt att de var snälla och uppmärksamma helt enkelt.

 

 

På dagen igår lagade maken och hans pappa bilen och barnen var på gympa på friskis med sin farmor. Det var lillungens första gång och en stor händelse i hennes liv. Hon var oerhört stolt över sin insatts senare! Stortjejen erkände dessutom glatt att lillasyster hade skött sig fint så de var idel glädje!

 

 

Ja detta har vart kanske den bästa helgen i kvinnominne.

Började perfekt hos Ruthströms i Lummelunda i fredags. Fredagsmys med thaimat på kvällen.

Hemmadag med pyssel och lek på lördagen.

Gympa och grannmys på söndagen.

Det är så man blir lyrisk.

 

 

3 dagar till födelsedag nu. Det känns okej så länge jag inte tänker på det så mycket.

Jag önskar mig en hund, ett ishockeyspel, en ny klocka, vackra blommor och vackra saker (ag älskar när ANDRA valt sånt de själva tycker är vackert och ger bort det. Till mig! )samt en färgskrivare. Jag önskar mig även Mia Skäringers dvd, böcker och pengar.

 

 

Nu. Ska det pysslas i mitt lilla hus!


Återigen med hörselskydd medan barnen leke...

dsc06522 (MMS)

Återigen med hörselskydd medan barnen leker moster runt omkring mig. Men det är ganska ljuvligt ändå!


en tant med dödsångest


 

Alltså. Vilken Perfekt Dag.

 

Jag måste berätta om den Perfekta Dagen. Ni ska för den sakens skull inte tro att såna här Perfekta Dagar är något vi har alltid här, nejnej. Men det händer ibland, liksom för de flesta.

Såhär går våra Perfekta Dagar ofta till och såhär gick den till idag:

 

Jag å maken vaknade på 10. Ja det är sant. Vi hade "fått" sovmorgon av våra barn som snällt lekte på nedervåningen... Ni kanske tänker att vi är galna och att barnen ju han dö av att vara ensamma? Nej. Så är det inte. Det har faktiskt aldrig hänt någonting under de morgonstunder som barnen rätt ofta är ensamma på nedervåningen. Grejen med ungarna är att de vaknar, går ut och ser på morgonbompa och sen börjar de leka. Eventuellt ropar de på oss när de börjar bli hungriga på frukost. Men annars väcker de oss inte. De har så fullt upp med sitt. Sina lekar. Tror de tycker det är rätt mysigt faktiskt.

 

Hur som helst så kom vi upp och min man fixade frukost och jag började dagens Tvättprojekt. Har tvättat säkert tio tvättar idag. Svinkoppstextilier och julgrejer.

Sen åt vi värsta lördagsfrukosten vid halv elva och satt och filosoferade lite. Pratade om att åka ner på stan, men sen kom vi igång alla på varsitt håll. Maken kom sig för att städa ur det som vart skafferi men numera är en städskrubb. Jag fixade med all tvätt och lillungen hjälpte mig. Storungen spelade nintendo rätt länge. Det är ju lördag.

 

Vi har hittills inte sett några dåliga effekter av det där nintendot, förutom att man ibland får påminna henne om att hon måste gå och leka lite. Men oftast kommer hon ihåg det själv. Hon börjar bli riktigt grym på spelen hon har i nintendot oxå och har genom det även blivit bättre på wee:et. Min man är ju systemutvecklare och datorkunskap är något som vi är rätt övertygande om att det kommer vara viktigt i framtiden. Så vi uppmuntrar det. Puschar det. Det är coolt med databrudar. Jag har alltid sugit på datorer. Min bror är bättre på det. Han uppmuntrades till det, men inte jag.

 

Min man har såna där magiska barn och ungdomsminnen av dataspelen. Lan. Osv. Och ja... Jag tror på barn&datorer. Helt enkelt. Det är inte 1965 längre liksom.

Men självklart inget våldsamt och inte alltför långa stunder. Så moraltanterna (gamlingarna) behöver inte vara oroliga.

 

Sen blev lillungen lite rastlös och jag och hon klädde på oss och gick ut. Hon kommer ju inte ihåg snön från förra året då hon knappt var 2 år, så hon är lite lyrisk. Det blåste rätt rejält ute och hon ville ha solglasögon för att slippa vinden i ögonen, vilket hon oxå fick. Det är inte mycket snö nej, bara lite vitt på marken liksom. Gräset sticker ännu upp. Men hon tycker det är så häftigt. Hon ville gå på "vinterpromenad tillsammans med dig mamma" sa hon så vi gick. "Kom, mamma!" sa hon och så pinnade hon iväg, med en liten vagn som hon drog efter sig. Vi gick rundan i skogen. Kollade på all grafitti på de många pumphusen i skogen och plockade vackra saker och la i vagnen. Det var en fin stund av den här dagen.

 

Sen gick vi in och pappan ställde sig och stekte pannkakor, vilket lillungen hade beställt. Stortjejen slet sig från nintendot och lekte med sin syster. Ja gud, vad de kan leka när de kommer igång. Vi käkade och sen kollade maken bilen som hade låtit jävligt konstigt igår. Det va nått med bromsklossarna och maken sa att han inte tänkte köra en meter till med den. Det var helt enkelt inte säkert. Nehej. Medan han meckade med bilen ställde jag å ungarna oss och bakade muffins. Chokladmuffins.

 

Det är en fröjd att baka med ungarna nu. Det fanns en tid, typ för ett år sedan, som det var lite kämpigt att baka med 2 ungar, varav en 2åring, alltså... Men det tar sig med en nästan 5&3åring! De är så stora nu!

Stortjejen knäckte äggen, felfritt. Lilltjejen hällde i ingredienser. Stortjejen vispade. Lilltjejen hällde i smör. Sen fick de dekorera muffinsarna. De älskar chokladmuffins båda två. Mer än livet självt.

Sen ställde de sig och "låssasbakade" ett tag. Kladdade med äggskskal, diskmedel och mjöl. Hade hutlöst roligt.

 

Och sen fikade vi. Och sen la jag å maken oss på soffan en stund. Barnen lekte och det slutade med att vi var monster som jagade dem så de skrek av både skräck och förtjusning.

 

Sen sa maken att "till affären kan vi nog iaf köra, vi måste ju ha lördagsgodis" så vid 18 åkte vi de 500 metrarna till affären och handlade i vår närbutik. Ganska mycket handlade vi. Njöt av gå runt i affären. Köpte nytt tvättmedel, tulpaner, kattmat, helgrillad kyckling och lördagsgodis.

Åkte hem och åt kyckling. Katterna fick resterna till kvällsmat.

Sen såg vi bompa en stund och åt lördagsgodis.

Och sen dansade vi.

 

Vi dansade mycket förr. När stortjejen va typ runt 2-3. Hade vi ofta dansstunder. Men inte så mycket på senare tid av nån anledning. Ikväll drog vi på "dedication to my ex" och dansade loss. Pardans. Ungarna svängde runt med varann i någon form av tango och jag å maken buggade. Barnen har helt skilda versioner av dem språkligt rysliga låten.

Stortjejen sjunger: - amiss Repunzel...Repunzel...Repunzel...OOOOH (nån seriefigur som heter Repunzel...?)

Lilltjejen sjunger : - amiss de Pussel de Pussel de Pussel...OOOHH (vår katt heter Pussel)

 

 

 

När svetten rann om oss var det läggning.

Våra fina små ungar.

 

Imorrn ska lilltjejen följa med på "familjegympan" som stortjejen går på varje söndag med sin farmor. Hon är otroligt stolt över detta. Att HON har blivit så STOR att hon oxå ska få följa med! Det är, med andra ord, en stor dag imorrn.

Och jag å maken får 2 timmar för oss själva. Han ska fixa med bilen och jag...jag får nog plugga. Måste få klart mitt PM.

 

 

Min åldersångest når hela tiden nya höjder. Inatt grinade jag för första gången över min kommande ålder (27 på tordag..). Eller.,...mer dödsångest kanske... Sedan en vän blev sjuk i cancer i höstas har min hypokondri även nått nya höjder. Har haft ont i ett bröst i några dagar och igår blev det fullkomligt klart för mig: det är nu jag ska dö.

När sedan maken lyckats lugna ner mig grinade jag över det faktum att jag nu har nått den åldern då det faktiskt inte är helt omöjligt att man skulle drabbas av såna hemskheter. Det KAN hända.

Förutom min vän (som är på bättringsvägen) har jag även börjat följa en blogg av en kvinna som har samma sjukdom som min vän, men som det inte går så bra för. Det är så oerhört...SVÅRT att läsa en människors texter och tankar och följa hennes liv när man samtidigt vet att hon troligen inte har särskilt lång tid kvar i livet. Man blir så tagen. Får lite nya perspektiv. Jobbiga perspektiv.

 

Sen det här med min åldersångest oxå... Den verkar störa många människor. Vilket jag är övertygad om är de människor som själva har någon form av ångest. De som blir provocerade av att jag har ångest över att fylla 27 är i princip alltid äldre än mig. Och troligen mår de lite dåligt över det.

 

Jag tycker INTE att det här med åldersnojja är något konstigt. Det är väl helt jävla logiskt att inte vilja bli gammal? För när man blir gammal- ja då DÖR man. Kroppen försvagas. Man blir sjukligare. Svagare. Skröplig. Tänker sämre och saktare. VEM FAN VILL BLI GAMMAL?? Vem fan              VILL att livet ska ta slut?

 

 

Min nojja handlar dessutom inte så särskilt mycket om just det att bli ÄLDRE... Det handlar snarare om att för varje dag som går, desto längre ifrån kommer jag perioder i livet som varit helt fantastiska.

Barndomen tex. Sedan ungdomen. Sedan småbarnstiden. Alla perioder eller "tider" som tagit eller är på väg att ta slut. Jag har väldigt svårt för förändring. Och av den anledning har jag väldigt svårt att se framåt i livet. För man vet ju själv att livet förändras hela tiden. Även fast jag bodde på exakta samma ställe, hade exakt samma familj och tillgångar för ett år sedan- så är ju mitt liv ett HELT ANNAT LIV än det jag hade för ett år sedan, liksom.

 

Däremot tycker jag mycket om att se BAKÅT. Minnas. Analysera. Försöka minnas och komma åt KÄNSLAN av olika delar av livet som gått. 17årskänslan liksom! Eller den där underbara känslan när man som barn förlorade sig i lek. Såna minnen älskar jag.

 

Jag har även otroligt bra minne. På gott och ont. För vissa saker är jobbiga att minnas. De underbara sakerna är värst att minnas. För när man minns saker så bra så kan man även SAKNA dem. De där soluppgångarna när man va 18 och påväg hem från nån efterfest, tex. Soluppgångarna. Blombuketterna man plockade. KÄNSLAN av att vara ung och oövervinnerlig.

Nu är man mer en tant som oroar sig för cancer...liksom.

 

Jag är dessutom otroligt RÄDD att livet inte ALLTID ska få va såhär bra som det är nu. Ja, ni hör ju själva. Pessimist ut i fingertopparna. Ja, man är verkligen en sann pessimist när man i lyckliga perioder samtidigt känner sorg och oro över att det inte alltid kommer att vara såhär bra.

Men jag ser inget dåligt i det heller faktiskt. För när man är sån, när man är medveten om att livet går upp och ner så att säga, då har man även vett att vara GLAD OCH TACKSAM för de där fina stunderna. Som idag. En vanlig jävla hemmadag i januari liksom. Men lite snö, lite chokladmuffins och tvätt som torkar på ställning framför vedspisen. En tungkyss vid frysdisken på ICA. En barnahand i sin. Såna grejer. Uppskattar man. När man är medveten om döden och livets vändningar.

Så nej. Jag tänker inte försöka bli av med min pessimistiska läggning. Jag tänker OMFAMNA den!

 

 

 

Jag bjöd in till födelsedagen idag. Mamma, hennes sambo, mormor, svärisarna samt moster och hennes barn.

Jag ska göra rotsakssoppa och köpa en tårta från ica maxi. Önska mig tulpaner och pengar till kurslitteratur. Med lite blommor och främst mina gäster, kommer det bli en fin dag. Bara jag undviker att tänka på att det är tio år sedan jag fyllde 17 år...

 

Till nästa lördag har jag bjudit hit 5 av de bästa tjejerna jag vet. På Krismöte. Det blir en fin kväll.

 

 

Nej hörrni. Nu måste tanten med dödsångest ta itu med sitt PM.

Min frågeställning är

"hur upplever en människa med öppet främlingsfientliga åsikter att hans/hennes åsikter bekräftas och upprätthålls av övriga samhället?" Ja. Ni hör ju själv att jag har gett mig ut på djupt vatten... Hur kom jag på det liksom? Ja. Det kan man undra.

 

Amen

OJ vilken harmonisk stund! En bild tagen för typ 1.5 år sedan. Vår fina fina familj.

Handspriten. Det viktigaste inredningsatti...

dsc06521 (MMS)

Handspriten. Det viktigaste inredningsattiraljen i vårt hem numera!


satans snö

 

 

Alltså det är snöstorm ute. SNÖSTORM!

Va fan!

Jag som var så säker på att det inte skulle bli nån vinter i år! Jag var så glad och upprymd.

Jag hatar faktiskt vinter. Och jag är inget större fan av sommaren heller om jag ska vara ärlig...

Det är smådjuren alltså...

 

Det börjar redan i maj när rödmyrorna kommer. Vår tomt gränsar ju till skogen och tio miljoner stackar. På våren kommer de vandrande i sina speciella stigar in till vårt hus. Kryllar sig runt trappen. Biter mig i fötterna när jag planterar och sår. Det brukar lugna ner sig när maken gått lös med Myrr. Ett år utrotade vi, men väldigt tunga hjärtan dock, en hel stack som vi hade spårat att myrorna kom ifrån. Det är människan i ett nötskal och jag skäms för det. Men det var nödvändigt, för då kunde inte lilltjejen gå utan satt och kröp hjälplöst runt bland alla bitande myror på gårdsplanen..

 

Lagom när man börjar hålla myrorna i shack kommer myggen där i juni. Myggorna äter mig levande, bokstavligt. Jag får en miljon myggbett. Det blev så efter att jag fått barn. Jag förvandlas till en vandrande, röd, böld. Jag kliar mig med gafflar, pastaslavar, saxar, vassa barkbitar osv osv. Jag blir galen.

Sedan mattas det av lite.

 

Men DÅ! Kommer det värsta- getingarna. Och humlorna. Vi har tagit bort ett antal getingbo på tomten, men ändå. Vi bor vid en skog, tanten som bodde här innan oss planterade sjukt mycket blommor i vår trädgård vilka humlorna gillar. Och även när man lämnar hemmet är getingarna överallt. På stränderna. Överallt. Det värsta var dock när jag jobbade på LEVA kungslador. Det var under vår första sommar i huset, innan vi hade lokaliserat alla getingbon här hemma och gjort oss av med dem. På LEVA var problemet dock tusen gånger värre. Till slut vande man sig med att ha getingar krypande på händerna, liksom. Vifta bort dem. Slå ihjäl dem. Sen åkte man hem till getingarna i trädgråden och ja...det var en sjuk getingsommar.

Nu är det bättre. Men nu har rädslan kommit tillbaka. Jag hatar humlor och getingar. Så är det bara.

 

Och i augusti kommer tvestjärtarna. När det är fuktigt och kvalmigt. De bor överallt. Särskilt i tält. Vi har ett tält. Som vi ska bo jättemycket i i sommar är det tänkt. Det var länge sedan en tvestjärt bet mig. Men ändå. De är så jävla äckliga att se på. Huuuu får rysningar bara jag tänker på det.

 

Ovanpå allt det så är det varmt på sommaren. Jag hatar värme.

 

Däremot längtar jag till våren. Våren är nästan som en religiös upplevelse varje år. Jag tycker att hela våren kan kännas som en enda lång, utdragen FÖRLOSSNING faktiskt. Och 17årsvemodet lägger sig över en som en stock. Ja jag saknar alltid 17 när det är vår. Våren är verkligen ungdomens tid...

 

Så egentligen får man väl säga att Hösten alltid har varit lite av Min årstid. Ruggig och kall. Grå och mörk. I perfekt harmoni med min mörka själ.

 

Så ja. Jag längtar efter röda löv och de där första gångerna då man ÄNTLIGEN kan klä sig i helsvarta kläder igen. Bara 8, 9 månader kvar med andra ord!

 

 Vi leker mamma,häxa,barn.

dsc06520 (MMS)

Vi leker mamma,häxa,barn.


om åren som går

Jag har 27årsångest.
Låt oss ta oss en titt på de senaste åren.
19 år. På balkongen i Hökarängen.

18, 19, sorgsen en midsommarafton när några kids körde ihjäl sig uppe i Etelhem.
20årsdagens morgon. I kollektivet i Hökarängen med bästa tjejerna. Att sova i Idas säng var som en ljuv dröm.
Men oj då! 21 år och plötsligt Jävligt Dräktig! VAD HÄNDE!!!??
22 år. Typ 5 på morgonen. Med lilla Gollum.
2008. 23 år och dräktig igen. Jävligt smal i övrigt eftersom jag inte kunde äta på 5 månader.
24 år och 2barnsmorsa!
2011. 26 år. Ganska till freds ändå. I allt det bruna.
Tänk om den där gulliga tjejen med den där fina kransen skulle veta att hon, inte ens tio år senare skulle ha uttöjd vagina, hängande byst och vara jävligt lyckligt gift och morsa till två superungar?
Ja voine voine.
Nu stundar min Sista Helg Som 26Åring. Den är lite ångestfylld faktiskt.
Fan alltså. Jag har så svårt att acceptera det!!
17. Snart 27. Ålderdomen nafsar mig i hasar.

män är sådana offer

En annan sak förresten.

Män har kortare levnadslängd än kvinnor och är sjukare än kvinnor under sin livstid.

Ändå vet man genom undersökningar att kvinnor "mår sämre" än män. Oj oj oj vad det är synd om alla sjuka och utbrända kvinnor, tänker man och gör därmed alla kvinnor till offer.

Det man inte tänker på är alla de män, som med största sannolikhet lider betydligt mer än kvinnor, eftersom de är "sjukare" än vad kvinnor är (och dör tidigare) men aldrig uttrycker det. Män går även mer sällan till doktorn än vad kvinnor gör. För de är så jävla rädda. För att visa sig svaga. Istället lider de i tystnad.

 

 

Män sitter i fängelse mer än vad kvinnor gör.

De slåss mycket, nämligen och när de mår dåligt blir de utåtagerande. Om en tjej mår dåligt vänder hon sig det ofta mot sig själv, blir destruktiv. Men oftast söker eller får hon vård. Om en man mår dåligt vänder han det ofta utåt. Och det är kanske inte är en trasig själ man i första hand tänker på när man har fångat en kille som begått en dödsmisshandel. Man tänker att "honom ska vi straffa". Därför är det ju ganska logiskt att vår svenska fängelser är fulla av män. För tjejerna finns psykologer. Och för killarna finns fängelserna.

 

 

Män har svårt att klara sig utan sina fruar. När ett äktenskap går i kras rapporterar kvinnor i regel att de mår bättre som singlar än i äktenskapet, medan män säger helt tvärtom. De får svårt att klara sig. Blir ledsna.

När en mans fru dör riskerar han att dö tidigare, men om han hittar en ny partner sjunker plötsligt risken för tidigare död.

 

 

Och så säger vi att kvinnorna är offer? Att kvinnor är de som förlorar mest på sin könsroll? Att vi har det så jävla jobbigt och att vi är rent försvagade av allt det här.

När männen är såna fullständiga offer för sin egen "natur".

Puckon alltså!!


Han städar. Allt detta hände medan jag som...

dsc06519 (MMS)

Han städar. Allt detta hände medan jag somnade på soffan,utmattad efter dagens tenta. Min fina familj!


Hon klipper med vuxensax!

dsc06518 (MMS)

Hon klipper med vuxensax!


Hon bygger en flotte!

dsc06516 (MMS)

Hon bygger en flotte!


Pluggar medan övriga familjen spelar ninte...

dsc06513 (MMS)

Pluggar medan övriga familjen spelar nintendo i rummet bredvid!


Julgransplundring hos fammo och faffa!

dsc06509 (MMS)

Julgransplundring hos fammo och faffa!


rymdparty!

dsc06507 (MMS)

rymdparty!


Ett svart hål. Alltså. Det är rymdtema på ...

dsc06506 (MMS)

Ett svart hål. Alltså. Det är rymdtema på kvällens fest i rone bygdegård!


Chewbacca.. Eller becka!

dsc06505 (MMS)

Chewbacca.. Eller becka!


Äntligen hittade jag tillräckligt många E ...

dsc06504 (MMS)

Äntligen hittade jag tillräckligt många E för att kunna placera mitt bästa ord i huset!


Luften bor i mina steg idag!

dsc06502 (MMS)

Luften bor i mina steg idag!


brunheten goes bokhora

 

Nina tyckte att det vore en JÄTTEROLIG GREJ om jag kunde göra ett inlägg om BÖCKER som jag gillar…

Jag hatar att skriva om böcker, särskilt om bra böcker. Hur man än gör kan man aldrig riktigt förklara storheten hos den. Dessutom blir det alltid att jag förstör slutet. Så det är varning för det nu, när jag ska berätta om de bästa böcker jag vet.

 

Jag läser alltid bra böcker flera gånger om. Det är få av mina böcker som jag bara läst en gång.

Den här första boken har jag läst kanske minst trettio gånger.

Det är alltid lika jobbigt att försöka förklara den, för det går helt enkelt inte. Handlingen är väl ganska simpel och ni känner till den också, numera, efter att den blev film förra året. Jag har inte sett filmen. Klarar inte av det. Vill inte förstöra för mig själv.

 

Jag fick boken när jag var ganska liten. Började läsa den några gånger, men bara några få sidor, fastnade aldrig i den.

Men så en gång när jag var en tolv, tretton år och var ute hos pappa en helg, efter att de hade skilt sig, så hittade jag den igen. La mig på soffan och började läsa.

Efter ungefär 60 sidor började jag grina för första gången dittills i livet på  grund av något jag läste. Sedan dess har boken följt mig.

Enkelt sagt så handlar boken om två enäggstvillingar. Jag hade nog inte fattat, när jag började läsa (trots att det står på baksidan tror jag), att en av systrarna skulle dö väldigt tidigt i boken. Så det kom som en chock för mig.

Ja Cilla, den lugnare, mer konstnärliga och filosofiska av enäggssystrarna, dör tidigt i boken. Ändå är hon med boken igenom. Man lär känns både Cilla och Tina, genom Tina som blir kvar.

Tina ska, samtidigt som hon mist sin närmaste och mest älskade människa, fortsätta leva sitt tonårsliv med killar, fritidsintressen och en mycket ledsen familj.

 

Det är en sån underbar ungdomsbok det här, så underbar att läsa när man är runt samma ålder som systrarna, men nästan lika underbar även när man blivit gammal.

Det är Peter Pohls språk som är så vackert. Jag har exakta meningar och meningsuppbyggnader från boken ännu kvar i mitt huvud.

Eftersom tvillingarna är mycket intresserade av teater och lyrik, finns mycket sånt med i boken. Dikter och texter osv. Fantastisk för mitt 13åriga jag som hade samma intressen.

Ja men se här då! En gammal feministklassiker!

Den här hittade jag i morsans bokhylla någon gång i tonåren. Det är en lång, tjock bok som skildrar en kvinnas liv, kan man säga. Från början till slut, med fokus med 20- 50 årsåldern.

Jag läser den här boken ungefär vart 3 år. Den är lång så jag kan inte läsa den lika snabbt som jag läser de flesta andra böcker. Därför får den vila några år mellan var gång, så jag hinner "glömma bort" handligen lagom mycket.

Jag orkar ärligt talat inte förklara för er vad den här boken handlar om. Den är lagom enklet skriven och djupt feministisk.

Här är en recention http://www.bookcrossing.com/journal/5294604

 

En annan bok jag läst måååånga gånger och älskar lika mycket varje gång. Läs detta först:

http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=275

Det ovanliga med den här boken är att man både hatar och älskar huvudpersonen. Man föraktar och avskyr henne, i början för att hon är så lat och tycker så synd om sig själv och senare för att hon är dumdristig och låter sig förtryckas.

Men allt blir bra till slut!

Lite otippat faktiskt. Och den här boken har jag bara läst en gång, än då länge och det var inte särskilt länge sedan. Jag tappade andan av den lite. Älskar att den kvinnliga huvudrollen, Emma, är den roliga av dem två. Älskar språket och humorn och hatar slutet.

David Nickholls, som skrivit boken, är även killen bakom tv-serien Kalla Fötter som gick på tv när jag var i tonåren. En alldeles underbar serie om Adam, Rachel och de andra.

Har köpt hem andra böcker av den här författaren som visserligen är helt ok bra, men denna, En dag, är ändå helt klart den bästa.

Recension: http://www.svd.se/kultur/litteratur/ma-bra-lasning-i-hogsta-ligan_5814151.svd

 

 

Ja. Såhär går det när jag ska skriva om böcker. Ganska dåligt.

Men här var de iaf- top 4. De bästa böckerna man kan läsa enligt mig.


hur du lägger minsta möjliga tid på dina studier men ändå klarar dig

Man kan undra ibland varför det ska va så in i helvite svårt att få till det med plugg-lusten.

 

Jag har alltid varit som så, att jag först blir som allra mest sugen på att plugga när det verkligen brinner i knutarna. Så länge jag kan minnas och genom hela min tid i det Sveriges grundskoleväsendet, fanns där stressiga nätter då jag satt uppe ungefär till 4 och hetsjobbade för att få klart antingen arbeten eller in-nötning av kunskap.

 

Och nu är det likadant.

Ja visst skulle jag kunna börja plugga inför tentan nästa vecka. Jag vet inte ens vilken exakt dag tentan kommer att hållas ens, för så mycket har jag inte ens engagerat mig ännu, men vad spelar det för roll? När jag ändå vet att jag inte kommer att bli sugen på att hetsläsa litteraturen förrens det verkligen är dags? Natten innan.

 

Natten innan tentan kommer jag och sitta och svettas med tusen uppslagna böcker och hetsskriva ner panikstödord. Jag kommer troligen även att gråta. Säga ”jag kommer inte att klara det den här gången, kan du älska och respektera mig ändå” till min man och till och med lyckas få honom att tycka så pass synd om mig att han kör ner till Max och köper nattamat i drive in:en åt mig.

 

Sen kommer jag att gå och lägga mig. Ha svårt att sova. På morgonen kommer jag att vara lite mosig men otroligt fokuserad. Jag kommer att kämpa in i det sista och anstränga mig hårt för att verkligen fylla i svar på varje fråga, även om jag inte har en jävla aning. (det är förresten nytt för universitetstiden. När jag var yngre brydde jag mig inte om frågor jag inte kunde. Tyckte det var pinsamt att gissa och/eller ordbajsa för att eventuellt skrapa ihop någon liten halv poäng åtminstone för visat intresse. Men inte nu längre. Jag är ordbajsardrottningen)

Sen när tiden runnit ut kommer jag att ta böckerna och lägga undan dem. Helst i någon låda som sällan öppnas. Troligen åker de där böckerna fram redan vis nästa kurs, men just efter tenta/prov måste jag få göra mig av med tyngden.

 

Sen släpper jag det. Ältar inte frågor. Tänker inte på det på nått sätt. Släpper det.

Tills nästa dagenföretentan.

 

 

Egentligen ser jag ytterst få problem med min metod, även om exakt varenda lärare och student råder en att undvika den. MEN. Med min metod, förutsatt att man verkligen klarar tentorna, lägger man verkligen minsta möjliga tid på sina studier. Man får massor med tid över till andra, viktigare saker, som tex barnen. Sen att man får ta några dagar var 3 månad och lägga dem på ångest och panik det får man ta. Det är värt det.

Det största ABER:et med metoden är naturligtvis om något oförväntat inträffar just under de där panikdagarna… Barnen kanske blir kräksjuka eller ännu värre- du själv kanske blir det! Så kanske du blir frisk precis till provdagen men det spelar ju ingen roll för då kan du ju ändå ingenting. Så det kan jag erkänna, är en smärre brist med min annars ganska väl fungerande metod faktiskt.

 

Förutsatt att man verkligen fixar det här med att vara avspänd och ostressad fram tills panikdagarna. Att man inte går runt och har ångest och känner stress fram tills lusten faller på och det blir dags. Jag börjar fixa det nu. Lita på mig själv liksom. Vara så pass säker på min egen prestationsförmåga att jag vet att jag fixar de där dagarna av panik. För annars är ju metoden ganska värdelös. Ångestfylld liksom.

 

Jaja. Nu ska jag faktiskt kolla upp åtminstone vilka sidor det är jag ska läsa under de där panikdagarna. Och tentan är på tisdag. Nu vet jag iaf det. Det går framåt i rafflande takt kan man säga.

 

God natt


and i called your name- my cocaine

Ni får lyssna på den här mysiga låten medan jag pluggar. Det är så synd att inte sångaren är snyggare. Man blir lite besviken. för han låter så väldigt utseendemässigt lyckad på rösten. Men jaja. Det är ju inte utsidan som räknas.

treo och sötningsmedel

Vilken fin dag!

 

Den började dock med att vi försov oss…. Barnen skulle egentligen börja på dagis idag. Men när vi satt där imorse och jag blev tvungen att förklara för lillungen att hennes bästekompis inte skulle va på dagis idag då de ska va lediga hela denna vecka också, kändes allt bara skit och piss.

Jag orkade inte stressa i dem frukost och jag orkade inte med lillungens sorgsna ögon efter beskedet att bästekompisen och tryggheten inte skulle vara på dagis idag.

 

Så jag gav dem ledigt idag också. Även fast jag absolut inte på något sätt egentligen har tid. Men det är charmen med att plugga på distans. Man kan alltid tänka ”äh, det här kan jag ju göra imorrn och på nätterna och så…”.

 

Vi slappade i soffan en stund. Vi älskar det. Mysa framför morgonbompa. Börja dagarna långsamt. Men efter ett tag fick de myror i brallan och jag upptäckte till min stora fasa att min vän Nina ju FYLLER ÅR idag! Hon är så rolig. Igår sms:ade hon och frågade om vi kunde käka lunch idag. Jag trodde ju att jag skulle sitta med plugg upp över öronen, men sa ändå ja till en ”snabbis” och vi bestämde att vi skulle käka fryspizza hos mig. Hon måste ha tyckt att jag var otroligt dryg som inte ens nämnde hennes födelsedag...vilket ju berodde på att jag hade glömt den.. (jag suger)

Så imorse hann jag uppfatta hennes twittrande om födelsedagen och ja…det blev ju lite panik. Ingen present hade jag ens och så hade vi bestämt FRYSPIZZA!! På födelsedagen!!

 

Så jag och ungarna fixade ett litet kalas. Vi bakade en kladdkaka och hyvlade nougat över den. Barnen städade sitt rum. Vi hittade en ballong och lite serpentiner. Barnen fick varsin kalastuta att blåsa i, men tyvärr försvann båda tutorna under soffan innan födelsedagsbarnet hann anlända… Vi letade reda på allt vi hade hemma som vi kunde tänka oss att undvara och la i en presentpåse. Dukade kalasigt. Och precis innan Nina skulle komma fick jag för mig att kasta ut julgranen…Kul. En heltäckningsmatta av barr täckte hela matrummet, köket och hallen när granen väl var ute. Helt sjukt! Så jag fick panikdammsuga medan barnen vaktade fönstret i väntan på Nina och Märta (bebis).

Tillslut kom de iaf och vi ställde upp oss vid dörren och sjöng ja må hon leva.

 

Ganska snart kom morsan och hämtade barnen och tog med dem på lunch. Så jag å Nina fick äta våra pizzor i fred och prata om allt. Mest blev det om karlar och äktenskap. Men stark feministisk touch kan man säga. Jag älskar Nina. Hon Den Brusande Treon i Mitt Glas.

Barnen kom hem och vi födelsedagsfikade på kladdkakan.

 

När Nina gick mötte hon Sandra och hennes barn i hallen. Sandra är mamma till Liam, vilken är min lillunges allra bästa vän. (här kan ni läsa mer om deras vänskap: http://helagotland.se/kronika/jenny_thomasson.aspx?articleid=7334024 )

De två möttes i en varm kram och jag tindrade med mina ögon över att få återse Sandra. Hon är sötningsmedlet i min lightläsk.

Barnen hoppade direkt in i en vildsintglädje-lek, så lyckliga över att återses efter de långa helgerna.

Jag å Sandra placerade oss vid bordet och började ett tvåtimmarlångt samtal som även det kom att handla om äktenskap och karlar.

Det är ju inte för inte som man varje år i januari kan läsa i tidningarna om hur köerna till familjerådgivning ökar lavinartat just i januari… =D

 

När de gick kom maken hem och jag hittade mat i kyl och frys och det blev bra mat ikväll, tack vare mamma som då och då langar in lite godheter i vår frys.

Nu ska jag plugga en stund. Inför mötet med studiegruppen ikväll.

 

Fan vilken tur att man har kompisar alltså. Hur fan skulle man klara sig annars?

 

En jävligt vidrig sak i gårdagens ”nyhets”flöde

 

http://isabeladrian.chic.se/las-vegas-brollop/#disqus_thread

 

Det här berör mig lite eftersom min unges bästekompis råkar ha en snopp medan min unge har snippa. Jag och Liams mamma pratar ofta om det- att inte sätta etikett och framför allt kärleksetikett, på deras vänskap. Bara låta den vara och inte trycka in våra egna vuxenhetsfasoner i det hela.

Ringo och Monday- Lily lär inte vara kompisar länge till. För om några år kommer vuxenvärldens envisa strävan efter att definiera deras vänskap som kärlek att bli pinsam för barnen. Kanske blir det spänd stämning mellan de båda. Och vänskapen som en gång var så enkel och barnsligt fin, blir problematisk och svår och tar slut.

Nej tvi. Lägg era snuskiga vuxenantydningar nån annanstans va!

 

Amen


Lillungen och hennes bästekompis liam-båda...

dsc06501 (MMS)

Lillungen och hennes bästekompis liam-båda iklädda spindelmammatröjor dagen till ära!


Vi gjorde kladdkaka åt dagens födelsedagsb...

dsc06500 (MMS)

Vi gjorde kladdkaka åt dagens födelsedagsbarn. Hon fick även köpa med sig fryspizza till födelsedagslunch! Grattis nina!


föraktet mot allt som anses kvinnligt

"Jag kan inte påstå att jag hellre skulle ha en dotter med svåra ätstörningar, dålig självskänsla och ångest pga. alla krav. En dotter som inte vågar stå upp för sig själv, som ständigt jämför sig och som tappat tron på sig själv.

.. Än vad jag skulle vilja ha en son som är deprimerad pga. att han aldrig får visa känslor och prata ut och som känner att han måste ta till med knytnäven för att få ut sin inre frustration. En son som lever i en miljö där man hela tiden måste hävda sig och vara tuff-tuff-tuff.

Men vad vet jag? Jag kanske har fel? Lite utseendefixering, ätstörningar, dålig självkänsla, svårt att stå upp för sig själv kanske inte är hela världen ändå? Flickrollen är ju fan riktigt jävla grymt bra (!!) ... Eller?"

Kommentar från LD´s blogg. Jag blir deprimerad. Det finns ett sådant otroligt förakt mot kvinnor och kvinnlighet... Spelar ju ingen roll om kvinnor verkligen ÄR på ett visst sätt eller inte, när det är så här kvinnor definieras av många.

Det är ytterligare en konstig sak med genus. Genus går ut på att vara fri från ramar för hur människor får vara. Man menar att det inte finns något manligt och kvinnligt. Alla kan göra/vara/tycka om allt osv. Men för att komma till genusinsikten måste man ju först själv definiera VAD som anses som manligt och kvinnligt. Vilket gör att man ju indirekt sätter mallar och ramar för de olika könen... Typ "flickor har dålig motorik och vågar inte klättra i träd, därför ska jag nu öva mitt bans motorik samt lära henne att älska att klättra i träd".
På så sätt förstärker man ju bara könsrollerna ännu mer på många sätt. Kanske inte i självaste UTFÖRANDET, men i samtal med sin omgivning.En annan sak angående det där med föraktet mot allt som anses kvinnligt. På mina barns dagis har de börjat med en synnerligt dum sak. Varje eftermiddag får barnen välja själva om de vill vara ute eller inne. Vilket har resulterat i att de äldre pojkarna är ute och spelar bandy, medan tjejerna samt de yngre/lugnare killarna är inne och pysslar. Detta är ju helt motstridigt med tanke på läroplanen för förskolan som säger att förskolan ska motverka alla traditionella könsmönster och jag ska ta upp det med förskolan vad det lider. MEN. Vad man, som feminist och genusintresserad och även kanske framför allt som genusokunnig, såklart gör i det här fallet är att tänka "tjejerna måste uppmuntras att oxå komma ut och spela bandy". Eller "typiskt att tjejerna väljer att stanna inne och leka passiva, lugna lekar, medan pojkarna går ut och lever rövare". Man ser ett mönster och man ser DIREKT vilket av dessa på alternativ som är BÄST. Klart det BÄSTA är att vara ute om eftermiddagarna och leka aktiva lekar. Såklart. Dagispersonalen lär bli rejält förvånad den dag jag kommer och föreslår att pojkarna OXÅ ska få vara inne och pyssla, om man säger så.


Samma sak på gymnasiet. Där vi tjejer som var nybörjare på gitarr (jag gick musiklinjen) fick ha lektioner i grupp, med en (kvinnlig) gitarrlärare, på aukustisk gitarr. Medan de killar som var nybörjare på gitarr fick ha lektioner ensamma med en utbildad lärare, på elgitarr.
När jag tog upp detta med ledningen på skolan ändrades det givetvis och vi tjejer fick sedan även ha gitarrlektioner var för sig, med  (manlig) lärare på elgitarr.
För det var ju helt otänkbart att en KILLE skulle spela aukustisk gitarr och helt OTÄNKBART att killarna skulle tvingas ha lektioner i GRUPP. Jag fick IG i gitarr senare, för att jag hatade utsattheten och nervositeten inför varje lektion i enrum med manlig lärare och elgitarr. Grupplektionerna på aukustisk gitarr var definitivt mycket roligare och mer lärande. Men eftersom det var "tjejalternativet" klassdes det direkt som "det sämre", helt utan analys och togs bort.

Ja. Sånt tänker jag på idag. Nu ska vi visst baka tårta.
amen


brunheten presentation

Det va hut de va hemskt me folk som har hittat hit de senaste dagarna!
Jag blir inte klokt på vart ifrån den första länken har kommit, men sedan har jag förstått att många av er kommer från Lady Dahmer. Det känns lite jobbigt. LD´s anhängare är inte att leka med och otroligt lojala sin frälsare. Men ni kanske kan gilla mig oxå?! Jag älskar oxå Treo. Jag älskar även snus och snabba kolhydrater, är såkallad Grov i munnen och jag svär som en borstbindare.
Ja jag tänkte att jag skulle presentera mig lite närmare för er som är nya och funderar på att hänga kvar.
Såhär ser jag ut.
väldigt sällan. Ungefär 3 gånger om året ungefär, när jag festar.
Oftare finner man mig i det här tillståndet:
Jag heter Jenny Persson och jag fyller 27 om ungefär 17 dagar, men vem räknar?
Till den stora dagen har jag kallat mina närmaste vänner till Krismöte.
Nina Ruthström www.ninaruthstrom.se hör till dem och henne känner säkert endel av er igen oxå.
Jag bor i Visby och Nina nån mil härifrån i Lummelunda. Ibland tror jag och Nina att vi är Gotlands enda feminister... Men säkert finns det ett par, tre stycken till.
Jag har två barn, två döttrar, på snart 5 och snart 3 år. Jag var med andra ord en ganska ung mamma när jag fick den första vid 22.
Jag har även en man. Det kan bli lite komplicerat ibland eftersom jag har ganska stora problem med män och manligheten som fenomen. Men man får säga att jag ändå lyckades få tag på ett av de bättre exemplaren. Han är även pappa till båda våra barn.
Vi bor i ett Brunt Slott.
och har två katter.
Jag pluggar just nu, till Folkhälsovetare. Jag har en plan att specialisera mig på sexualhälsa med inriktning på män. Män och sexualhälsa, helt enkelt. Detta på grund utav att jag anser att det är ett område som det behövs jobbas med.
Jag har kallat mig feminist sedan jag var 14, 15 ungefär. I 20årsåldern läste jag ett år på Kvinnofolkhögskolan och då kursen Feministiska studier.
Min personliga feminism har verkligen svängt hit och dit. När jag ännu gick i skolan och hade karlar i grupp omkring mig dagligen, handlade den väldigt mycket om att göra sig hörd och kämpa mot direkta orättvisor. Jag och min bästa feministkompis sprang uppe hos rektorn titt som tätt och klagade och klargjorde/visade olika orättvisor för honom och det mesta fick vi igenom.
Mycket handlade det oxå om sex&sprit. Killarna kunde knulla som de ville, vi blev kallade för horor. Detta ägnade vi mycket tid åt att bekämpa. =D
Senare, runt Kvinnofolkstiden, kom det där vanliga nybörjarfelet. Det som handlar om att förakta allt som är kvinnligt. Det som går ut på att försöka förvandla sig lite mer till en man. Vi (jag och klassen) klippte av oss håren, dumpade våra pojkvänner, de flesta blev lesbiska, vi hasade runt i baggyjeans, dansade breakdance och pratade skit om andra tjejer som inte vågade vara lika coola och manliga som vi....
Sen gick det över. Idag, som gift och morsa handlar min feminism väldigt lite om kvinnor och väldigt mycket om män. I min roll som morsa, i min roll som fru, i min roll som kvinna, människa och student, inser jag mer och mer för varje dag som går att det inte är hos oss felet ligger. Vi har kämpat nog och nu är det dags för männen att ta och skärpa sig.
Jag kommer därför aldrig att ta på mig rollen som FÖREBILDEN som så många anser att unga kvinnor behöver. Inte heller kommer jag att ägna någon tid åt ledarskapskurser (där kvinnor får lära sig att anamma lite mer av den BERÖMDA, MANLIGA, ledarskapsstilen) eller tjejjoursarbete.
Däremot kan det hända att jag startar en mansjour. Forskar kring män och sexualitet. Startar projekt där unga män får kurser i respekt, känslosamhet, ödmjukhet och lyhördhet osv. Manligheten har många fel och brister. Men man får inte ge upp om de små liven!
Jag skriver sedan snart 4 år tillbaka krönikor i en av Gotlands hela två lokaltidningar. Jag är en av 4 krönikörer där och den enda kvinnan i gruppen. Jag är känd som den kaxiga feministen, givetvis.
http://helagotland.se/kronika/jenny_thomasson.aspx?articleid=7378860
Ja det var jag det. Nu tänker jag lägga upp på inlägg som jag skrivit som reaktion på LD´s senaste.
Jag anser mig inte ha tid att sitta framför datorn dagarna i ända så därför är LD´s blogg en av väldigt få jag läser. Jag har helt enkelt gjort ett urval av Sveriges bästa bloggar och håller mig till dem, vilket resulterar i att de jag läser får alla mina reaktioner och i vissa fall ifrågasättande.
LD´s inlägg:
http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/2012/january/utkast-jan-2-2012.html#comment
Mina kommentarer:
"Någonting säger mig att Ninja aldrig kommer bli ett pipigt våp." och "På 16 and pregnant är det flera tjejer som talar i viskningar, och låter killarna bara köra över dem. Och en mamma i teen mom är helt besatt i hur söt hennes dotter är, och vad hon har på sig, och berättar för sig ettåriga dotter att "du är så söt så du borde vara modell!", och ger sällan om aldrig andra komplimanger."

Återigen. Mellan raderna i detta kommentarsfält och i princip vartenda kommentarsfält som finns till alla genuspratande bloggar finns det där enorma föraktet. Ninja ska minsann aldrig bli något våp! Och tjejerna i Teen mom är helt förkastliga.De LÅTER killarna köra över dem. Det är alltså tjejernas EGET FEL eftersom de LÅTER killarna köra över dem!! Vad är det för människosyn??!! Ingenstans finns någon form av analys till varför tjejerna är som de är. Och istället för att ta upp hur man skulle kunna jobba med killarnas bemötande av tjejerna- vilket i sin tur leder till tjejernas förtryckta beteende, är det tjejerna och deras beteende som problematiseras. Hela tiden. Hela genusgrejen gör så vackert anspråk på att vilja inkludera båda könen, men i grund och botten får man hela tiden klart för sig vad det handlar om- nämligen tjejerna.

Vad skulle hända om vi körde den här genusgrejen bara på pojkarna tror ni? För om det kan vara så, som jag tror, att pojkars beteende och attityd har väldigt mycket att göra med tjejernas (tjejer beter sig förtryckt helt enkelt på grund utav att de ÄR förtryckta..), så kanske det blir så att när killarna lär sig hålla käften, blir lite mjukare och mer feminina, så kanske det automatiskt ger större spelrum för tjejerna?

Eller? Vad tror ni genusfolk?
och:
"Flickrollen:
- Utseendefixering från unga (!) år.
- Dålig självkänsla. (Ofta kopplat till utseende)
- "Fröken duktig-syndromet". (Prestationsångest, sätter sig själv i andra rum osv.)
- Så småningom utbrändhet, kopplat till föregående punkter."

Och vart kommer allt detta ifrån?
"Utseendefixering"- grundar sig i att män har fått kvinnor att tro att vårt utseende är otroligt viktigt. Och upprätthållandet av utseendefixeringen upprätthålls ständigt, av båda könen. Men det var KNAPPAST kvinnor själva som FRÅN BÖRJAN valde att "nu ska vi göra allt vi kan för att vara så vackra som möjligt bara för att det är kul". Nej. Utseendefixeringen grundar sig på härskartekniken som MÄN har uppfunnit, vilken går ut på att förminska kvinnor till endast kroppar. Att sedan männen är normen, vilket gör att det viktigaste i världen för många (de flesta) kvinnor är att hitta en MAN, gör inte direkt saken bättre.

"Dålig självkänsla"- varför tror ni? Är det kvinnorna själva som väljer att ha dålig självkänsla? Nej. Vi har dålig självkänsla därför att vi alltid är "det andra" könet. Aldrig normen. Aldrig viktigast. Aldrig bäst. Och det är inte på grund av oss själva utan på grund av MÄNNEN. De som förtrycker oss.

"fröken duktig-syndromet"- för att kunna mäta oss med männen måste vi vara minst dubbelt så duktiga som dom. Männen har dessutom fått oss att tro att vi är bäst lämpade för både barn och hushållsskötsel, vilket leder till att kvinnor ofta dubbelarbetar.

Fattar ni vart jag vill komma? Jag anser inte att det mindre bra som inryms i det kvinnliga beteendet, är kvinnornas eget påfund. Att säga så är som att säga att det är vårt eget fel att vi varit förtryckta i tusentals år, att vi tjänar mindre och ja...har det så jävligt som kvinnor som grupp har det världen över.

DET ÄR INTE VÅRT FEL!!! Och det är INTE VI som behöver ändra på oss!

Om männen slutade bedöma oss utefter våra kroppar, om de slutade att ständigt förminska oss och se oss som det "andra" könet och om de kunde lära sig att dammsuga och sköta om ungar. Så skulle de flesta av kvinnlighetens "dåliga" sidor försvinna. Fattar ni inte att vi är förtryckta? Och att allt det här tjatet om genus och könsneutralt och försöken att sudda ut könsrollerna är ett försök av genväg från vår sida- att komma runt problemet? Vi försöker förändra oss själva, när det egentligen är några helt andra som skulle behöva en rejäl förändring, nämligen de som har förtryckt oss i hundratusentals år! //jenny
och
LD: ja. allt det där håller jag med om. Jag är inte FÖR att flickor och pojkar stramt ska uppfostras in i särskilt utvalda roller. Ännu mindre för det är jag då den ena rollen så uppenbart förlorar på upplägget. MEN. Jag tänker lite...utanför det. Och jag tror faktiskt, att det inte är rollerna det hela grundar sig i. Jag tror att det inte spelar någon roll. Jag tror att även om pojkar klär sig i rosa och utbildar sig till sjuksköterskor senare i livet. Och även om flickor klär sig i grönt och utbildar sig till läkare senare i livet- så kommer männen ändå vara de som drar fördelarna.
Ta läraryrket som exempel. Som tidigare var ett "mansyrke" och väldigt respekterat och välavlönad. Numera är det främst kvinnor som är lärare (iaf för mindre barn, men även där var männen i dominans förr) och lärare är ett av de sämsta jobben man kan ha idag med sjukt mycket "dubbelarbete".
Skulle vi i framtiden få mjukare män som blev sjuksköterskor och förskolepedagoger så skulle de yrkena bli högstatus och egenskapen MJUKHET den mest eftersträvansvärda.
Och som med färgen rosa. Tidigare var det en "överklassfärg" och en fin färg att bära, då överklassens herrar ofta bar den. Sedan blev den en "kvinnofärg" och den mest bespottade färgen i världshistorien.
Så tror jag.

Sedan vad gäller rent barnmässigt, även om jag har väldigt svårt att förstå det här med att BARNEN plötsligt har blivit det främsta "vapnet" och allt som feminism och jämställdhet kretsar kring, så är jag övertygad om att genusmedvetenhet i uppfostran kring ett barn enbart är av godo. Förutsatt att man inte drar det "för långt" och ger sitt barn skuld och dålighetskänslor över något, vilket jag är övertygad om att du inte gör. // jenny p
På mig bara!

angående kvinnligt beteende


"Jag vill inte att min son blir en brölig machopojke som bråkar och dundrar in och över sin omgivning, fan jag avskyr ju just sådana pojkar, och jag vill inte att min dotter blir ett ursäktande pipigt våp som inte vågar ta för sig av livet och som konstant trampas på. Jag vill inte det just för att jag älskar dem och vill dem väl, inte för att jag har en bild av hur mina barn måste vara för att jag ska bli nöjd för jag kommer alltid vara nöjd med dem oavsett." http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/

Förlåt LD, för att det alltid är dig jag ifrågasätter. Det beror helt enkelt på att du är den största (och bästa) feministiska bloggen man kan läsa idag.

Men såhär tänker jag.
1. Att någon BLIR ett ursäktande, pipigt våp, som inte vågar ta för sig och konstant trampas på... Är det så att kvinnor själva BLIVIT vad de är? Eller har de kanske blivit så PÅ GRUND AV något annat?
För om kvinnorna BLIVIT som de är och framför allt att de TILLÅTIT sig själva att vara just pipiga och nedtrampade....Är det inte liksom lite deras eget fel då?


Jag har själv varit jävligt arg på mig själv för hur jag ÄR. För att jag har noll intresse av att bygga och snickra. För att jag är blödig och känslosam. För att jag SER allting i hemmet och därför städar och fixar mer inomhus än min man- som inte SER skiten, gör. Ja det är sant. Jag har många gånger lagt den skulden på mig själv. Liksom många andra kvinnor. Det är VÅRT EGET FEL att vi dubbelarbetar, eftersom vi ju faktiskt BRYR OSS OM skiten. Osv.
Jag har även lagt skulden på mig själv för de GÅNGER DÅ JAG BLIVIT TRAMPAD PÅ. Istället för att lägga skulden där den hör hemma- nämligen på dem som faktiskt TRAMPAR/har trampat PÅ oss.

Fortsätter ikväll. Måste måla prinsessor och drakar nu.
Ute i skogen och leker. Det är en sällsamt...

dsc06497 (MMS)

Ute i skogen och leker. Det är en sällsamt grå dag!


till genusentusiasterna

Gud alltså. När jag läser era kommentarer låter ni alla som papegojor. "genus handlar om att ge alla barn tusen möjligheter istället för två"
Har ni ens läst mina inlägg?
Vad vill vi uppnå med genus? Vad är det som är fel nu?
Var kommer genusgrejen ifrån, vart bottnar den?
Bottnar den möjligen i feminismen? I önskan om en jämlik värld? I önskan om att få slut på förtrycket av kvinnor?
Är genus verkligen rätt väg att gå då? Varför? Vad vinner vi på det? Vad förlorar vi på de
Ni får ju tänka lite, inte bara köpa allting rakt av!
Och vad gäller LD- jag älskar henne! Men hon uppfann inte genus och bara för att jag kritiserar genus kritiserar jag inte LD i sig.

2011- mellanåret

ÅR 2011
Januari
Jag fyllde 27 år. Snön låg i drivor. Stora jävla drivor alltså. Vi ägnade tid åt insidan av vårt hus och min och Ninas (www.ninaruthstrom.se ) vänskap började gro till sig.
Februari
Vi firade Alla hjärtans dag.  Fördrev vinterdagarna på stadens bibliotek. Vi hälsade på korna ute på min gård och jag blev arbetslös.
Mars
Maken fyllde år och fick den här snikna kladdkakan av mig. Man får vad man förtjänar. Storungen fyllde 4 år och
vi ställde till med kalas.
April
Våren kom äntligen. Segt var det och kallt länge. Men tillslut kom de första vårblommorna. Lilltjejen fyllde 2 år. Vi firade påsken riktigt ordentligt och så åkte jag och maken till Kalmar och bodde på hotell i två nätter.

Maj
Vi lekte en massa med Vincent och Villemo, tex här på kullen. Var mycket ute. Jag sökte sommarjobb och gick hos jobbcoach och redde ut hela livet.
Juni
Det var smällvarmt vissa dagar. Verkligen verkligen smällvarmt. Så vi badade. En dag sprang fyra nakna barn
omkring i vår trädgård och badade i vattenspridaren. Vi hade barnvakt på självaste midsommarafton och gick på min mosters 40årsdag där jag upplevde en av årets tre fyllor. Jag tog hel-ledigt över sommaren och vi bodde ute i mammas hus på landet i några dagar.
Juli
Vi köpte ett 19 kvm stort tält och begav oss ut på camping! Yes! Vi gick en hel del på Almedalsveckan. Men mest
var det bara bad, strand och tält.

Augusti
Vi tältade vidare. Denna gång på Fårö. Hade tältet nästan vid vattenbrynet. Barnen fick tältkompisar. Livet var underbart. Vi var på Kneippbyn en sista sommardag.
Sen började jag plugga på universitetet, maken började jobba igen och barnen började på dagis. Bläää.
September
Jag åkte till Sundsvall och skolan i några dagar. Sen åkte vi till Astrid Lindgrens värld en varm septemberdag. Sen fick jag en Fruhippa i Sthlm med bästa tjejerna där jag, bla, fick se The Arks allra sista konsert någonsin. September var en hektisk månad. Men kul.

Oktober
Vi fick ytterligare en katt- Pussel som begav sig ut på lite äventyr men uppfanns och räddades av Katthemmet. Pris ske Katthemmet. Vi gjorde utflykt till Ninas hemtrakter i Lummelunda och jag å barnen gick på Hemse torgdag.

November
Vi var barnvakter en hel helg åt Vincent och Villemo. Tog mina första högskolepoäng och började julpynta.

December
Hela jävla december har vart juljuljul. Vi har lekt med kompisar och varit ett med julen. Julen blev fin och framför allt hyffsat frisk. Ingen kräksjuka. Bara tomtar. Jag å maken var i Sthlm och bodde på hotell en helg. Och så köpte vi vår dyraste möbel hittills- en ny soffa. Yes. Rafflande spänning och dramatik.
Årets bästa musik: vi har alla 4 älskat Robyn, Lady Gaga och Veronica Maggio under året som gått
Årets mat: thaithai är vårt nya häng
Årets jobbigaste: en vän blev sjuk. Lillas vredesutbrott. Matlagning. En ständig källa till oro i vårt hem.
Årets bästa: september och allt som hände då. Sommaren.
Årets fylla: de var lika roliga alla 3 i år faktiskt!
Årets glädjeämne: näst barnen alla de vänner vars vänskap jag utvecklat.
2011 var ett riktigt mellanår. Förutom att september var lite rafflande var det i övrigt ett ganska trist år. Hoppas det händer lite grejer under 2012. Bra grejer. Kul grejer.
Jag har inget nyårslöfte. Tycker inte att jag behöver förändra något. Jag tänker inte sluta snusa, inte bli smal och inte jobba på att bli en bättre mamma. Eventuellt är jag fullkomlig.
Amen.

det näst bästa jag någonsin skrivit

 

Du fattar ju inte grejen med genus när de gäller tjejer och kvinnor! Gå in på ladydahmer blogg eller sök på google. Då kommer du få en bättre uppfattning om vad det handlar om. Det handlar inte om att gör tjejer till pojkar genom att klä på dem spiderman kläder.// Victoria

 

Fantastiskt bra skrivet och jag håller med om nästan varenda ord. (jenny?)

För det är ju så, vi är våra erfarenheter och som kvinna har man andra erfarenherer än män. Vi forstras olika, bemöts olika, har olika förväntningar och olika krav på oss osv osv.

Men det är ju DET genus handlar om. Inte fan går "vi genus-entusiaster" omkring och inbillar oss att alla är lika och att manligt och kvinnligt inte existerar, för det gör de ju. Fast som strukturer och konstruktioner. (mestadels iallafall) Inte heller vill vi bara förändra flickorna, tvärtom - med pojkar krävs ännu mer jobb eftersom att det är män som är och har mest problem.
osv.

Och när jag talar om att radera manligt och kvinnligt så är det inte egenskaperna i sig jag syftar på utan på etiketterna.

Jag vill ju att mina barn ska slippa mina erfarenheter, slippa blir bemött som kvinnor och män, pojkar och flickor, och bara få vara.

ja. Du har nog koll på hur jag resonerar. Men jag tror du övertolkar genusmedvetenheten lite. Eller snarare omtolkar.// Lady Dahmer

Oj. oj, oj, oj vad du har missförstått det här med genus. Läs LD;s blogg igen. Ordentligt.// Åsa

Men från början var vi ju lika. När människor levde som jägare och samlare deltog hela gruppen i aktiviteterna.

Det var först när vi blev bofasta som uppdelningen mellan kvinnor och män började. Delvis beroende på att vissa nya verktyg, t.ex. plogar, var för tunga för kvinnor att använda.// Hannah

 

 

För det första: jag har inte dålig koll på genus. Jag har gått ett år på kvinnofolkhögskolan i Göteborg- kursen Feministiska studier. Jag har troligen läst fler böcker om feminism och genus än er alla tillsammans och jag har varit aktiv feminist i över tio år.

Jag har läst Lady Dahmers blogg i många år och ja, hon är fantastisk. Men hennes ord är inte lag och det finns många sätt att tycka, tänka och tolka saker och ting.

Jag vet precis hur du och alla andra tänker om och kring genus, LD, för precis så har jag tänkt/tänker jag.

Jag försöker ge mina barn alla möjligheter oxå. Jag gör faktiskt precis alla de där sakerna som du skriver om att du gör i din blogg, förutom det att jag "tillåter" klänningar. Och rosa. Och dockor osv. Jag tillåter allt. Min unge fick en prinsessklänning i julklapp. Hon fick även barbies. Och hon fick även riktiga verktyg och ett nintendo DS.

 

 

Hur som helst. Var vänliga och ifrågasätt inte min genus&feminismkunskap

 

LadyDahmer skriver "Jag vill ju att mina barn ska slippa mina erfarenheter, slippa blir bemött som kvinnor och män, pojkar och flickor, och bara få vara." Och varför vill du det?

Har jag kanske rätt att orsaken till att du vill att dina barn ska bemötas könsneutralt är att så länge där inte finns någa kön/könsroller hade det heller inte funnits något evighetslångt förtryck av det ena könet- nämligen kvinnor? Är inte hela genusköret en metod för att försöka få slut på förtryck och ojämlikhet mellan kvinnor och män? En av många metoder för att nå målet- ett jämställt samhälle?

Eller har genus och feminism inget att göra med varandra?

 

Orsakerna till att jag har börjat tänka så här (http://brunheten.blogg.se/2011/december/utkast-dec-28-2011.html#comment ) är flera.

 

Dels den att jag själv är kvinna. Helt igenom. Uppfostrad och formad till kvinna. Och jag är så jävla trött på att skämmas för det. På att alltid känna mig dåligt på grund av att jag är en kvinna. På grund av att jag gillar korta kjolar, att pyssla samt att jag älskar Dirty Dancing. Jag gråter inombords när jag tänker på all den rena diskriminering jag utsattes för, som yngre, främst genom hela skoltiden, på grund av att jag var tjej. Allt jag utsattes för. Jag gråter inombords varje gång jag läser hur kvinnor blir utsatta för olika saker på grund av sina kön. Hur man dömer och bedömer kvinnor.

 

Men alltså NU. NU är jag 27 år. Nu är jag vuxen, självsäker och jävligt förbannad. Och jävligt stolt och nöjd med hur jag är som person. Jag anser mig inte vara i behov av några flera, mer manliga och könsneutrala egenskaper. Jag är väldigt nöjd med hur jag har utvecklats som person- TROTS detta "svagare" kön som jag begåvats med.

Jag tycker INTE att det är jobbigt eller svårt att vara en kvinna. Däremot när jag ser på männen i min närhet ser det allt annat än lätt ut att vara man, men det är en annan sak.

Hur som helst. Det må så vara så att jag formats till kvinna. Men här är jag nu och jag anser att det inte spelar nån jävla roll hur man har formats. Om du så har formats till kvinna eller man eller mittemellan. Om du är mesig, kaxig, blyg, tönig, modig eller förbannad. ALLA SKA VARA LIKA MYCKET VÄRDA.

Och som jag skrev. Jag tror att genus är sprunget ur feminismen. Ur ett jävligt djupt och långt förtryck. Man skulle kunna säga att kvinnan med anhängare nu reser sig som ett länge förtryckt mobbningsoffer, stark nog att ta tag i saker och ting. Och vad väljer kvinnan då att göra? Jo! Hon väljer att plocka bort allt det som varit orsak till mobbningen hela tiden.

Som när det retade barnet byter mössa. Som när den mobbade tjockisen bantar.

 

Och angående det där med övertolkning och omtolkning, är inte det av godo? Är det inte VÄLDIGT MÅNGA som VÄLDIGT OFTA bara hänger på olika saker, som det tycker låter bra? Ta Kissie, tex. Det finns sjukt många människor som avgudar Kissie, utan ett uns av tolkning eller eftertanke. Nazismen likaså. Klart man måste tolka och tänka kring saker och ting.

Vad kan bli resultatet om alla människor i hela landet skulle uppfostra sina barn enligt genusnormens alla sätt och vis? Vad kan man uppnå? Vad kan gå fel? Kan något gå fel?

Är det så att samhället idag bygger på könsrollerna mellan män och kvinnor? Vad händer om vi plockar bort könsroller osv? Yrkesmässigt? Sjukvårdsmässigt? Skolmässigt? Föräldramässigt? Är allt bara av godo? Kan könsrollerna som finns nu vara av godo på något sätt? Av ondo vet vi ju att de är på många sätt...Eller är de? Kan det vara så att det egentligen inte handlar om rollerna i sig, utan om hur kvinnorollen ständigt har förminskats och bespottats i tusentals år? Vilket har lett till att generation efter generation har upprätthållit ett evigt förtryck mot kvinnan, baserat på att hon...helt enkelt är mindre värd..? Skulle det kunna vara så att kvinnan inte alls ÄR mindre värd på RIKTIGT, utan att det bara är en allmän uppfattning? Tänk om det istället skulle vara så att SJUKSKÖTERSKA var det högst betalade yrket? Att KÄNSLOSAMHET sågs som något väldigt bra att ha som egenskap då man var CHEF.

Istället för att ÄNDRA på alla EGENSKAPERNA skulle man ju kanske istället kunna ändra på allas (även i prinxcip varenda feminist, förutom jag då, eftersom jag tycks vara den enda som överhuvudtaget minns vad feminismen går ut på ) sätt att SE på saker och på allas sätt att VÄRDERA saker och ting.

 

En annan orsak till mitt ifrågasättande av genus som metod är den som mina egna barn. MIna barn är flickor. De har uppfostrats så könsneutralt som möjligt. Det funkade bra fram tills 3,3,5 ungefär då dagis och resten av samhället fick allt större genomslag hos de små liven. För nu vill de ha rosa. Vara prinsessor. Leka med barbie osv. Och vad kan jag säga? Jag VÄGRAR gå och tänka katastroftankar och göra dem till några små offer bara för att de gillar att pyssla med pärlplattor framför att klättra i träd och leka dödalekar. De tycker heller inte om att leka med träfärgade klossar eller andra könsneutrala leksaker, nej, de gillar rosa. Absolut gillar de bilar och verktyg och en hel hög med massa "pojk"aktiviteter oxå. Men det går inte att undgå att mina ungar, iaf den äldsta, är en flickflicka.

Och vad ska jag göra då? Fördöma henne? Fördöma mig själv? Ta ifrån henne de saker hon önskat sig och fått? Prata ner alla de saker, böcker och ting hon älskar (vi har dock gränser, åt båda hållen. Inget våld och ingen utseendefixering.( Läs: http://brunheten.blogg.se/2011/december/utkast-dec-12-2011-1.html#comment )

 

Ha ångest varje gång jag läser LD´s blogg om de lyckade och glada genusbarnen som älskar brunt (??) och aldrig tjatar om att få ha på sig prinsessklänningar dygnet runt?

Nej tack. Istället väljer jag att omfamna fenomenet rosa. Min unge kommer, om det inte redan har skett, mycket snart att få reda på vad samhället anser OCH ALLTID HAR ANSETT om henne och hennes rosa kärlek.

Det är liksom inget nytt att rosa och flickigt har ganska låg status i samhället. I hela livet har jag fått veta att så fort jag är KVINNLIG (stannar inne på rasten, är duktig på vissa utvalda ämnen i skolan, föredrar syslöjd framför träslöjd, gråter, daltar med barnen osv osv) så är jag inte bra. Jag får IG. Gång på gång. Varje gång jag visar min feminina sida.

I hela mitt liv har jag levt i skuggan av normen- manligheten. I hela mitt liv har jag tampats med det faktum att jag BORDE vara LITE MER SOM EN MAN.

 

Och det finns inte en jävla chans i helvete att jag nu, när jag fått egna barn, UNDVIKER kvinnligheten bara för att ett gäng idioter (läs: alla män på hela jorden) är taskiga mot en för att man har fitta.

På precis samma sätt som jag ALDRIG skulle köpa en ny mössa till mina barn om de blev retade pga den de redan hade.

 

Hannah- din kommentar är intressant, men vad vill du få sagt med den? Ja, från början var vi lika. Var vi verkligen det förresten? Vem födde barnen? Vem tog hand om dem? Men hur som helst. Även om vi utgår ifrån att vi alla var lika för miljoner år sedan- vad har det att göra med dagens samhälle?

Jag menar inte att kvinnor och män ÄR olika. Jag menar faktiskt ingenting om det. Det är vi säkert. Förutom den där lilla detaljen om muskleran då. Men det kan säkert vara så att vi är det- MEN VAD SPELAR DET FÖR ROLL??

Utgå ifrån att vi ÄR OLIKA för omväxlings skull bara. Män är män och kvinnor är kvinnor. Fine. GER DET MÄNNEN RÄTTEN ATT FÖRTRYCKA OSS?Ger det faktum att vi svenskar är OLIKA de som bor i Afrika-  oss rätten att förtrycka dem?

Varför måste vi va så jävla LIKA för? Varför kan vi inte få vara OLIKA med ändå LIKA MYCKET VÄRDA?

 

Det undrar jag.

 

Och det har jag undrat ta mig fan snart i 20 år.

 

Amen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tecken på ålderdom: du skjutsar upp rislyk...

dsc06494 (MMS)

Tecken på ålderdom: du skjutsar upp rislyktor istället för raketer. Du missar aldrig grevinnan och betjänten. Du är nykter. Gott nytt år /27 om nitton dagar.


RSS 2.0