Jennys hår&hor

 

Ursäkta min frånvaro. Så är det med den här bloggen. Den är lite opålitlig.

Jag har haft Krisdagar och inte haft nån lust att blogga.

 

Ikväll har jag vart på AA-möte. Nej ni  behöver inte oroa er, jag super högst två gånger om året. Men en vän hade fått i skoluppgift att besöka ett öppet möte och ville ha support. Så jag hängde på. Det var faktiskt en helt otrolig upplevelse. Vilka modiga själar jag har suttit och lyssnat på ikväll.

 

Skämdes gjorde jag också. Vad är det håller på och töntkrisar mig om? Och varför får jag då och då för mig att jag inte kan saker? Sluta snusa, börja träna, sluta med socker osv? Vad är det för en tönt jag har blivit. Jag kan ju allting.

Ja så ska jag försöka börja tänka.

 

Jag har några jävligt stora problem med mig själv. Här kommer nu problemen:

1. Jag blir lätt uttråkad, rastlös, orolig i själen

2. Jag slutför sällan saker (om de inte är väldigt roliga)

3. Jag skjuter upp saker till absurdum och inte oviktiga saker heller, utan viktiga saker

4. Jag förstör gärna för mig själv, bränner mina broar, målar in mig i hörn osv, ofta genom att just skjuta upp saker (exempel på eventuella effekter: betalningspåminnelser, dålig hälsa, kaosartat liv)

 

Ja. Nu har jag visat er mina fulaste delar. Förtäljt er om det jag annars absolut inte pratar om om du inte känner mig jäääääävligt väl. Men jag är så jävla TRÖTT på att varje gång jag hamnar i en låg period gå runt och tro att det BARA ÄR JAG på hela JORDEN som har problem. För det räcker ju med att man sneglar på de allra flesta människor för att förstå att de flesta har mer eller mindre issues. Psykiska besvär. Konstiga egenheter. Skador av olika slag.

 

En del är till exempel pinsamt rädda för att framstå i dålig dager, rädda för att bjuda på sig själva, oförmögna att skratta åt sig själva. En del är besatta av att framstå som perfekta. En del har jävligt konstiga relationer till sina barn. En del har stora problem med att hantera känslor som ensamhet, ilska osv. En del är nästan sjukligt egoistiska. En del sjukligt blyga. Ja. Ge mig valfri person på jorden så kan jag ganska snabbt berätta vad den personen "skulle behöva jobba på " så att säga.

 

Och jag är även väl medveten om vad jag själv "behöver jobba på". Jag skulle till exempel behöva bestämma mig för vad jag vill med mitt liv utöver det jag redan gjort.

Det finns faktiskt väldigt många jobb jag skulle kunna tänka mig att ha och de flesta är inte ens särskilt coola eller särskilda.

Men nu är det ju 2012 och för att få ett jobb behöver du en utbildning och för att få en utbildning behöver du BESTÄMMA DIG för vad du tycker är roligt och vill syssla med, uthärda x antal år i skolan där du närstuderar detta roliga och sedan söka och hoppas på att få ett jobb. Vilket är av olika procents chans. Att du får alltså.

Du skulle ju kunna tänka lite praktiskt och utbilda dig till något som alltid behövs. Typ sjuksyrra. Men ärligt. Jag vet att det finns såna människor, men JAG kan INTE sysselsätta mig med saker som jag inte BRINNER för. Det går max ett halvår. Sen känner jag att min själ skrumpnar ihop och dör, sakta med säkert.

 

Och ja...jag vet inte ens om det spelar nån roll om det är roligt...Det finns ju många roliga saker liksom. Tänk om du är mitt uppe i en rolig utbildning när det plötsligt visar sig att du hellre vill göra någon av de ANDRA roliga sakerna?? Och ännu värre! Tänk om du då utbildar dig till något JÄTTEROLIGT. Lägger 3 år av ditt liv på intensiva studier. Och sen får du inget jobb inom det jätteroliga, utan får nöja dig med ett halvroligt, eller rent ut sagt tråkigt jobb i jättemånga ÅR innan du eventuellt förhoppningsvis får ett roligt jobb???

Ni måste tänka på att jag bor på GOTLAND här nu. På GOTLAND kryllar det inte av möjligheter förstår ni. Här kan väntan bli lång.

 

Och hur som helst så undrar jag varför om det inte är meningen att livet ska va lite roligt? Besvär och sorger kommer ju alltid liksom, men kan det då inte vara en ganska skön grundläggande grej om man i alla fall har ett roligt jobb? Går det att stå ut med ett tråkigt jobb?

 

Extra sur och bitter blir jag då jag tänker på hur det ser ut på många arbetsplatser idag. Alla gamlingar som klagar över dagens ungdom. Som själva fick sina jobb nån gång på 50-70talet när utbildning knappast var något man prioriterade och när det fanns jobb precis överallt. Man liksom bara halkade runt. Tyckte man om sin radio kunde man lätt söka jobb på radiostationen och få det, utan att kunna ett skit. Osv osv.

Nu ska man snart ha högskoleutbildning för att sitta i kassan på Ica. Och så jävla mycket arbetskraft går åt spillo. I alla fall min.

 

Jag är stark, ung, verbal, smart, trevlig, social och öppen. Jag kan vara vårdande och öm och jag kan vara hård och bossig. Jag är grym på att skriva, grym på folk i allmänhet och stark nog för fysiska jobb. Hur jävla svårt ska det va liksom?

 

Jag önskar att man kunde få Praoa med lön. Vuxenpryo. Åka runt på olika arbetsplatser och känna efter. Gå bredvid nån och göra så mycket man kunde. Läras upp av folk på plats. Slutligen stanna där man trivdes.

Eller att utbildningarna var kortare. Att det fanns "prova på- utbildningar".

 

Jag hatar det vuxna, ansvarsfulla livet när man ska va så jävla KLAR över saker och ting. Fattar folk inte ATT JAG INTE ÄR KLAR ÖVER DEN SAKEN??! JAG ÄR INGEN MASKIN- JAG ÄR KVINNA!!"

 

Jag har i alla fall tagit mitt ansvar för min fysiska hälsa nu. Ringt vårdcentralen. Nämnde jag att jag har diabetes typ 2? Sedan ett år tillbaka har jag vetat det, men inte brytt mig om det och frossat som aldrig förr.

Från och med den 19 juni blir det ändring på den saken iaf. Fatta vilken kris jag står inför med fullkorn, proteiner och daglig motion. Jag kommer fan att dö inombords.

Men det kan ju va schyst att leva tills man blir gammal. Och att slippa bli blind osv.

Imorrn ska jag boka tandläkartid och gyntid oxå. Jag missade nämligen gynprovet med flit i höstas. För SÅN ÄR JU JAG!

 

2 dagars totalt mörker är i alla fall över nu. Och innan sommaren är slut SKA jag vara klar över hur jag ska gå vidare med mitt liv. Fortsätta plugga? Eller klippa mig och lyckas tjata mig till ett jobb någonstans. Om jag så ska sälja min kropp på gatan. Undrar vad de skulle säga om man registrerade ett företag i hor. Ett hor-företag. Man kanske kunde slå sig ihop med en frisör och kalla företaget för Jennys hår&hor. Starta ett creperie och kalla det: Pannkakor&Prostitution. Ja ni hör. Ideérna vet inget slut!

 

Amen

 

 

 


barn&blogg

Imorse vaknade barne l 5. Det händer inte ofta. Meda de såg på morgonbompa satt jag i soffan och skrev ett låååångt och ganska smart inlägg om den här "barndebatten", inspirerad av Nina som skrev om det igår.

 

Jag skrev bland annat om att min mamma skrev utelämnande krönikor och böcker om oss och vårt familjeliv när vi var små. Om hur glad jag är åt de texterna. Hur de bevarar min barndom. Hur lite jag bryr mig om att andra människor också fick ta del av det. För i jämförelse med den SKATTEN, som jag tycker att hennes texter är, så spelar det offentliga noll roll. Mycket av det hon skrev kan jag tänka "hoppas att ALLA läste det här", av ren stolthet.

 

Jag skrev om hur jag ser mitt och andra bloggande kvinnors skrivande som ett stycke kvinnohistoria. Om 70 år kommer ingen skolelev att behöva fråga sin lärare "men vad gjorde kvinnorna egentligen, under den ekonomiska krisen i början av 2000-talet"? Det frågade jag min historialärare en gång, fast då var ämnet Andra världskriget. Han svarade att det fanns så lite dokumenterat av kvinnorna. Det var männen som dokumenterade, sina historier. Och så har det väl alltid varit.

Men inte nu.

Med kvinnors historia kommer även barnens. Och även det är bra. Ju mer barn och deras situation uppmärksammas, ju mer höjs deras status.

 

Nina skriver om hur hon läst tillbaka i sin blogg och nästan skämts lite för sådant hon skrivit tidigare i livet. Det gör jag också. Men jag vill aldrig sudda ut det. Jag vill bevara allt. För det är min historia och jag är en människa och människor begår misstag och är pinsamma och gör fel.

 

 

Jag skrev om att det självklart finns gränser. Carolas blogg om sin nyadopterade dotter var något jag reagerade på. När föräldrar skriver att de vill sälja sina barn på facebook reagerar jag (även fast jag säkert gjort det själv någon gång..). Det måste finnas kärlek bakom det jobbiga som man formulerar som förälder. Och det gör det i de allra flesta fall. När man har det jobbigt som förälder är det sällan barnet det beror på, utan omständigheter runt omkring. Man får aldrig vara ensam. Man har fysiskt ont efter förlossning. Man får aldrig sova. Men det är ju inte barnet det beror på, utan hur man lägger upp det. Och det fattar alla föräldrar. Få föräldrar hatar sina barn och vill lämna ut dem i skogen. Föräldrar älskar sina barn.

Och jag tror att så länge mina barn vet det, så kommer de inte att gråta och tvivla på min kärlek i framtiden när de får läsa mina texter från att de var små.

 

Jag skrev om att jag inte kommer att skriva om när de får mens, hår under armarna, om de blir mobbade eller överhuvudtaget inte om deras känslor. Men att resonera kring föräldraskap, samt dokumentera vårt vardagsliv kommer jag aldrig att sluta med. Jag ser det som en skatt. En gåva. Och ett stycke kvinnohistoria.

Och jag tänker: är det inte vad vi alla vill? Göra oss hörda. Låta andra ta del av vår syn på saken. Skapa lite kvinnohistoria.

 

Jag gav även ett tips på en blogg som gör det här med att dokumentera ett kvinno/familjeliv på ett väldigt bra och okränkande vis för sina barn och det är Mien.

Nina själv är förresten ytterligare ett exempel på något som jag tycker sildrar sitt familjeliv och sina barn på ett sätt som känns fint och bra och inte FÖR nära.

 

För det är klart att man måste hålla en gräns. Men att dokumentera barnens barndom och resonera kring min föräldraroll är iallafall något som jag kommer att fortsätta med.

 

Exempel på något jag inte kommer att sluta med:

Treåringen: - Du är mamma och jag är barn och han den där lille killen är pappa..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


så jävla pk

Jävligt ofta, särskilt via krönikorna, blir jag anklagad för att vara PK. Politiskt korrekt.

Till att börja med är hela den grejen JÄVLIGT SJUK och hör väl VÄLDIGT MYCKET UNGDOMEN TILL. För jag känner få människor i min ålder som sitter och tycker saker bara för att vara politiskt korrekta. Det KAN ju vara så att man TYCKER saker för att man helt enkelt TYCKER så??? Eller?

 

Hur som helst. Jag är jävligt politiskt korrekt på många sätt, ja. Jag är för fri invandring (men jag kan hålla med om att det finns mycket kring dages invandringspolitik som behöver diskuteras och förändras/förbättras. Dock inte för oss som redan bor här, utan för de som kommer hit..)

Jag har varit vegetarian i över 10 år främst för att jag tycker att kött är ÄCKLIGT och även dels för att det finns SJUKT MYCKET som INTE är okej med köttindustrin (typ allt). När jag jobbade på LEVA började jag, av någon konstig anledning (kanske den allvarliga järnbristen jag hade då?) bli sugen på kött och började smaka. Och idag äter jag lite kött. Jag är oerhört restiktiv och kräsen. Så det säkraste är att bjuda mig på veg om man nu har en inneboende dröm att bjuda mig på middag.

Jag är feminist och genusförespråkare.

Jag röstar rött. Helt enkelt för att jag tycker att det är smartas och bäst.

 

 

MEN

 

 

På andra sätt är jag otroligt IPK. Icke politiskt korrekt.

Jag sopsorterar VÄLDIGT MOTVILLIGT. Jag HATAR faktiskt sopsorteringen. Miljöfrågor är inget som engagerar mig, även om jag såklart inser det viktiga i att vara försiktig med miljön. Men alltså. Jag är uppvuxen på en bondgård. På landet. På landet hatar man höga bensinpriser. Och när jag var liten besprutade man med typ gift (dock inte längre). Man lade skrot i en hög och hoppades på det bästa. Osv. Jag har det helt enkelt inte med mig.

 

Jag älskar konsumtion. Idag har jag shoppat. And it was good. Vi shoppar väldigt sällan eftersom vi aldrig just har några möjligheter till shopping. Men när jag väl får göra det, då svävar jag på moln. När jag är ledsen och nedstämd har det hänt att min man gett mig en peng, kört mig till växthuset eller dyl och sagt åt mig att köpa vad jag vill. Det behöver inte va en stor slant nej. Jag blir dödsglad om jag får 50 spänn till den där vackra krukan jag länge suktat efter eller 100 :- till några nya trosor.

När man har barn hus och familj så prioriterar man ju sig själv sist. Innan en ny mascara eller ett par leggings kommer på tal så ska man köpa kattmat, blöjor, diskmaskintabletter, tvål, falukorv, bits till skruvdragaren eller en ny pool till sommarens heta dagar.. Därför är det så LYXIGT och HÄRLIGT att få/ta en liten summa och liksom BESTÄMMA att det här, det är till MIG.

Idag köpte min man NAGELLACK till mig, tex. Senaste gången jag köpte ett var till Fannys bröllop, sommaren 2009. Det var rosa. Idag blev det ett svart.

 

Porr. Jag har inget emot porr. Inget emot någonting som rör Sexualitet överhuvudtaget, så länge det inte handlar om övergrepp. Jag skulle aldrig komma på tanken att fördöma eller ens uttala mig ens om min partner outade att hen tände på ballonger. Alla har rätt till sin sexualitet och jag har inget med det att göra (så länge det inte kränker mig och då menar jag riktigt handgripligen kränker mig och inte flickvänner som grinar över att deras pojkvänner gillar att kolla på porr)

 

Så nej. Jag är inte alltid PK. Men vad gäller det grundläggande och mänskliga och rättvisemässiga, DÅ är jag JÄVLIGT PK och även väldigt STOLT över det. För det är fan inte normalt att inte vara PK i vissa frågor..

 

Amen

 

 

 

Av Nina Hemmingsson (som inte verkar ha nån hemsida)

 

 

 

 

 


satan

JÄVLA JÄVLA SKITSTEGE! JÄVLA JÄVLA SKITSTEGE! JÄVLA JÄVLA SKITSTEGE!!! skrek hon idag om och om igen, efter att hon slagit huvudet i stegen upp i kojan.
Särskilt när man slår huvudet så blir man ju ofta arg, av någon anledning och hon svor så det ekade över hela området.
Jag NÄSTAN uppmuntrar det. Jag säger iallafall inget om det.
Jag tycker det är BRA att svära. Jag ser inte svordomar som fula ord, utan som uttrycksord. Förstärkningsord. Och det är väl ett jävla bra sätt att bli av med sin ilska- att stå och skriksvära lite.
Barnen svär inte i dagligt tal dock, som jag själv gör titt som tätt, utan bara när de är SKIIIIITARGA! Och det är helt okej. Det är bra.
Nu ska jag kolla på Trädgårdsdrömmar och måla naglarna kolsvarta.

Monday morning feels like i´m going down

Nyhetsmorgon. En "modetjej" pratar om problemet med alltför tighta träningskläder som "skaver bort" ens "schysta solbränna". Hon visar upp träningskläder som INTE gör det. Skaver bort "schyst bränna". Jag sitter med gapande mun. Stirrar facinerat och lite föraktfullt på tvn.
Och för kanske första gången i mitt liv (och detta är mycket oroande) kommer jag på mig själv med att tänka:
" är det sånt här de håller på med i Stockholm??"
Nu är det VERLIGEN dags för mig att KOMMA AV ÖN!
Den här reklamen alltså. Hur underbara är den inte?? Som en käftsmäll.

Paradiset

Jag är uppvuxen på en bondgård långt ner på Södra Gotland i en väldigt ödslig liten socken (by, men här säger vi socken). Gården ligger långt ut på en udde och är det sista i en liten rad av gårdar. På ena "sidan" har vi alltså en granngård och på andra sidan ingenting. Bakom gården ligger världens vackraste hage innan man når havet.

 

Min pappa drev och ägde gården tills han dog år 2000. Då ärvde jag och min bror den. Vi har arrenderat ut den sedan dess, till min mammas sambo, men till hösten flyttar en ny familj dit som sedan ska driva gården och arrendera den av oss. De har småbarn och så känner vi dem privat, vilket känns väldigt skönt.

Ändå står vi inför en förändring. Någon ska BO där nu (mammas sambo har bara bott där under vintern då korna kalvat) och vi kommer inte att kunna stövla in som vi vill längre.

 

Varje vår när syrenen blommar får jag barndomsminnen. Hela gården är nämligen omringad, ja fullproppad med syren i massor. Min barndom ÄR syrendoft.

 

I fredags åkte jag och min bror ut. Bara på den korta stunden vi var där hann vi se både rabbis (vildkanin) och hök samt höra göken. Djurlivet där ute på den ödsliga udden är verkligen otroligt.

 

Att gå runt där ute, i rummen där vi bodde, i hagarna där vi lekte, i lagårn där vi såg kalvar födas, alla de där hemliga barnställena som man har som barn... Det är så otroligt. Det gör ont på ett ljuvt sätt, kan man säga. Och överallt finns pappa.

 

Jag kan inte se med vanliga ögon när jag är där ute. Jag vet inte om det EGENTLIGEN är vackert eller fult. För för mig finns inget vackrare ställe. Jag kan inte se något fult. Jag kan bara se vackert. Det är så vackert där, att jag föreställer mig att om det finns någon himmel så ser det ut som ute på Näs.

 

Så nu bjuder jag in er till min himmel, eller mitt paradis. Bilderna har förståss urusel kvalité. Men i mina ögon spelar det förstås ingen roll. Det är det vackraste oavsett kameralins.

 

 

På Näs finns Europas största vindkraftpark. Alla som har mark på Näs tjänar pengar på vindkraften. Och på så sätt har man även lärt sig att tycka att den till och med är vacker:

 


I princip vart man än vänder sig så ser man dem. Längst ute på udden står till och med verk ute i havet.
En del av boningshuset. Taket håller på att läggas om från tegel till något slags rymdtak. Jag har vart emot det från början men blev nedröstad.
Gräsmattan utanför köksdörren.
Ett hörn i trädgården
Utsikt från vägen ner till gården (här nånstans börjar jag alltid nynna på "jag trivs bäst i öppna landskap)
En av hagarna
Trädgården är superenorm och har många olika delar. Här är den närmast "storvägen".
På "lillvägen" ner mot gården
Boningshusets gavel
Framsidan
Framsidan
En av hagarna bakom huset
Trädgården framför huset
Syren utan ände
Lagårn/ligghallen. Vi har köttproduktion. Köttet är både kravmärkt och ekologiskt
Lagårns gavel. Lilla vägen leder rakt ut på vackraste åkern.
Vägen ner i hagen som leder till havet
Jävla fult rymdtak
GAMLA BILDER från sommaren 2009 då jag maken och barnen bodde på gården:
Nere vid havet. Platsen kallas "Stangbod"
Gamla lammhuset i hagen, samt en ko
Nere vid Stangbod. På andra sidan syns Burgsvik.
"Lillvägen" upp till "Storvägen"
Ytterligare en hagsväg
Vackra hörnet
"Storvägen" som leder rakt ut på udden
Uppe på vägen som slingrar sig genom Näs socken
Ja ni ser ju. Paradiset.
Och det är mitt.

sånt jag går igång på

5åringen planterade jordgubbar helt själv idag i en av de pallkragar som har blivit "hennes" i år. I den andra har hon valt att plantera ängsblommor och morötter. Smultron och persilja (som hon älskar) fanns sedan tidigare. Jag gör allt jag kan för att mitt intresse ska smitta av sig med andra ord. Senare ikväll berättade hon att hon ska ha en blomsteraffär när hon blir stor! (jag har jobbat i trädgårn jättemycket idag, men "glömt bort" att göra det viktigaste: klippa gräset... Jag hatar sånt tråk! )
Fick några tomatplantor av min fina grannfru som, efter att ha legat ensamma och orörda igår när jag var på äventyr hela dan, idag planterades. Jag odlar helst blommor, men nu ser jag ändå fram emot att kunna gå och småplocka tomanter och äta i solskenet (oj nu lät jag PRECIS som UnderbaraClara!!!)
Ja jag planterade och planterade idag. Tillslut tog lämpliga planteringsplatser slut så då fick jag ta en gammal plastback där jag satte rädisor och lök. Fint är det inte, men det är ju som tur är inte utsidan som räknas! (OBS: såhär skulle ALDRIG UnderbaraClara göra!!)
Imorrn är det Mors dag (även kallad: Årets viktigaste dag!) och jag fick en summa av min man att handla vad jag ville för på Växthuset. Det blev 4 nya perenner och två nejlikor. Nu får det räcka. Har ännu en dahlia, en iris och några brudslöjor som jag väntar på att de ska poppa upp oxå. Blir nog ganska trångt i min rabatt, då samtliga växter ju kommer att växa och breda ut sig för varje år.
Hur som helst så innehåller den nu:
*ängsblommor och backnejlika närmast kameran
* tagetes på rad
* Nejlikor
* Två pioner
* luktärt på uppväxt bakom pionerna
* ros av märket "heidi klum" längst bort i hörnet
* sådda lupiner framför den
* akleija samt 3 andra perenner jag inte minns namnet på, som jag köpte idag
* iris
* dahlia
* brudslöja
*solros
Ja voine voine!
I övriga trädgården har vi bla
* blomsterkrasse i två tunnor
* penseér och (odlade) violer i massor (i krukor)
* lavendel
* två rosenbuskar
* odlingarna i pallkragarna
* två treåriga lupiner (de blommar året efter att man satt dem)
* kärleskört i massor
* förgätmigej
* gullvivor
* vitsippor, blåsippor, krokus, pärlhyacinter, tulpaner, påskliljor och andra vårblommor som nu har blommat ut
* 3 olika perenner som jag faktiskt inte vet namnet på, samtliga stora buskage
* solrosor lite överallt i krukor
Jag går igång så jävla mycket på sånt här. Känner sådan fullständig harmoni när jag pysslar med mina växter. Om jag fick göra det jämt och ständigt och ha det som levebröd skulle jag vara fullständigt Lycklig.
Kanske nått att satsa på med andra ord...?
Med tanke på Dagens krönika.

Hon kan själv!

Det här lärde hon sig idag!

Är På asfaltstur med barnen. 5åringen saml...

dsc07060 (MMS)

Är På asfaltstur med barnen. 5åringen samlar nämligen på asfalt.


min lilla hobby

Jag har en liten hobby.
Snart har jag nog lyssnat igenom hela jäkla arkivet av Sommar i P1. Sommarpratare alltså.
Nu ska ni få länkar till några av de bättre sommarpraten jag har hört.
Nu senast har jag, tex, lyssnat på Monika, en småbarnsmamma vars man gick bort i cancer. Hon valdes som "lyssnarnas eget val" och pratar om döden. Man grinar nästan oavbrutet.
Petra Mede berättar om sin kamp med den kroniska värken i ryggen och ger alla långtidssjukskrivna en röst på ett smart och roligt sätt.
Morgan Alling berättar om sin svåra barndom som han även har skrivit en bok om.

Laila Bagge förvånar en lite när hon berättar om sitt liv i allmänhet. Hon krossar ens fördomar om henne lite.
David Batra pratar om när han fick barn på ett roligt och lite gripande sätt.
Marit Bergman låter lite nervös i början. Men jag älskar henne och har älskat henne sedan urminnes tider och allt hon säger är smart och viktigt. Här bland annat om Avundsjuka.
Och detta var alltså bara början.

finaste Marit

den här låten ska jag hjärntvätta mina döttrar med:

det är inte lätt att va ödmjuk

Min lilla blogg har växt en del. Tack vare snälla länkningar från LD och Nina.

Det är snällt att länka!

 

Försöker städa upp lite bland kategorierna och göra den här lilla bruna bloggen lite trevligare.

 

Annars är Trevlig och Ödmjuk två grejer som jag inte ger mycket för. Två jävligt överskattade saker.

Jag minns min första diskussion med min vän Mats. Den handlade just om Ödmjukhet (han tyckte att jag saknade det!) Jag skulle vilja säga att jag vann den diskussionen då jag frågade om han tyckte att det var bra att vara:

 

öd|mjuk [²ọ̈:dmju:k]

 

 

 

 

 

som värderar andra mer än sig själv, anspråkslös

 

 Nej ödmjuk blir jag aldrig. Men man kan ju vara snäll ändå, även om man inte värderar andra mer än sig själv.

 

Barnen värderar man ju såklart högre än sig själv. Och sådana man älskar i allmänhet. Men man kan ju inte hålla på och gå runt och värdera random folk högre än sig själv. Hur ska det gå för en då?

 

 

 

trevlig [²trẹ:vlig]

 

 

 

 

 

som gör att man trivs, tilltalande; sympatisk

 

 

 

 

 

Ja visst kan man göra sig till och vara lite trevlig ibland. Och det är ju trevligt med andra trevliga människor. Men endel tar verkligen det där med trevlighet för långt. TILLTALANDE liksom.  - Åh mitt högsta mål i livet är att vara TILLTALANDE!

Nej. Det är det inte.

 

Ett mål jag har är däremot att Bli Läst. Och även om jag inte värderar er som läser högre än mig själv så ska ni veta att jag värderar det högt och är väldigt glad att ni vill läsa.

Puss på er

 

den här brukar jag och morsan sjunga när andan faller på:

 


dagisprat

Har stått och målat en rutschkana/klätterställning/koja på förskolan ikväll på den Årliga Grillkvällen.

Med min vän Sandra, hennes man, min man och en annan dagispappa och några andra dagismorsor hjälptes åt.

Först får man jobba en stund med att snygga till på förskolegården. Sen grillar alla och sen gör man klart det sista.

Tyvärr verkade vi ha tagit på oss det "värsta" uppdraget. Tog en jäkla tid. Men mysigt var det.

 

Efter snart 4 hela år som förskoleförälder känner jag mig helt bekväm där. Småpratar lätt med alla i personalen. Vet vilka jag pratar bäst med om olika saker.

Mina hämtningar tar ofta lång tid helt enkelt, då jag ofta hamnar i samtal med personalen. Kanske tycker de att det är lite jobbigt, men jag tycker det är skönt och jag behöver det. Jag är en person som tänker mycket och jag stöter och blöter numera lätt mina tankar med förskolepersonalen (alltså om sånt som rör förskolan). Jag VILL KÄNNA de människorna som tar hand om mina barn då jag själv inte kan göra det. Och det gör jag nu. Det är sjukt skönt.

Jag har ett enormt förtroende för personalen där och en extrem respekt för arbetet de gör.

Och jag är liksom TACKSAM. För att de får mina barn att känna sig trygga. För att de får mina barn att längta dit. För att mina barn har så många vuxna som de känner förtroende för och tycker om. Det är jag så jävla glad för.

 

 

Vi har under alla åren hittills även haft en jättebra chef över förskolan. Hon har vart en sån där som man kunnat ringa direkt och fått respons direkt. Samtala med på ett jäkligt fint sätt, helt enkelt och fått en att känna att man har inflytande och det är viktigt för en "jobbig dagismorsa" som jag. Hon är en sån där som äter lunch på förskolan (hon har bossat över 3,4 förskolor) med barnen en dag i veckan. Kan alla barnen och alla föräldrarnas namn. Kan alltid berätta något som ens barn har sagt eller gjort när man träffar på henne.

Nu ska hon gå i pension till hösten och jag tycker det är lite jobbigt. Tryggheten rubbas lite, liksom. Hoppas nästa boss blir lika bra. Hur som helst kommer jag att sakna henne.

 

Imorrn är det Förskolans dag och ungarna ska va utklädda. Till Madicken och Pippi. En gammal arbetskamrat till mig kom hit igår med en komplett Madickenoutfit som hon hade sytt en gång i tiden och ikväll kom min en kompis hit och lånade en av våra Pippioutfits. Liv i luckan när det vankas maskerad!

På kvällen ska jag gå med en vän på ett öppet AA-möte.

Nejnej, oroa er inte. Jag super ju bara max 2 gånger om året. Men har fått som uppgift i skolan (hon pluggar nått med psykologi) att gå på ett möte och ville av naturliga skäl inte gå ensam. Så jag följer med som moraliskt stöd.

 

På fredag blir det först Näs och skriva på vindkraftavtal, sedan doktorn och sen ÄNTLIGEN, en shoppingtur. Jag ska köpa shorts, linnen och så sommarkläder till barnen. Och bark till mina sniglar.

Jag ska gå ENSAM på stan, käka kvällsmat med en tidning ensam på något cafe och komma hem ungefär lagom till läggningen har jag tänkt. Detta vet dock inte min man om ännu. Men han kan gott behöva lite ensamtid med barnen!

 

Amen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


om shortsen

”Först vill jag säga att jag uppskattar din blogg som jag hittade till via Islam-debatten på helagotland.
Angående barnkläder, så hade jag samma inställning som du till en början. Sedan kom verkligheten...
Jag och min fru var djupt upprörda över framförallt HM, och deras syn på vad små barn ska sätta på sig. Nu är äldsta dottern 8, och den yngsta 5. De har på eget bevåg skaffat sig var sin klädstil. Den äldstas klädsmak kan sammanfattas i de rosa shortsen med rosetten, ofta snyggt och smakfullt komponerade outfits, men VÄÄÄLDIGT tjejiga. Den yngre har en mer bohemisk, ofta flera lager med olika färger, men ändå mycket tjejig stil. De unisex-liknande plagg vi har försökt med ratas helt och hållet. Det är bara att inse att det är omgivningen och inte vi föräldrar som påverkar barnen mest. 
Det viktigaste för mig som förälder hjälpa mina barn att bli trygga i sig själva, och att våga göra sina egna livsval oberoende av vad omgivningen tycker. För att ta klädexemplet: Vill min dotter klä sig i supertjejiga, tighta kläder och korta kjolar så ska ingen komma och säga att det inte är korrekt klädsel. Likaså om hon vill klä sig i baggy cammo-shorts, luvtröja och raka av sig håret. Det är hennes val. Nu vet jag också att det är mer komplicerat än så. Kläder handlar mycket om bekräftelse o.s.v. Men när 8-åringen efter 4:e klädbytet för dagen stolt kommer och visar upp sig är det väldigt svårt att inte ge henne den positiva respons hon vill ha.
Om det är någon vi "lyckats" med sett med genusglasögon så är det sonen som har rosa som favoritfärg på kläder. Men som sagt, jag är inte övertygad om att just klädval är den viktigaste frågan.” // Johan Malmros

Johan- jag håller med dig helt. Idag skickade jag mina barn till dagis i två knallrosa, blommiga klänningar med matchande rosa leggings samt även rosa strumpor. När min stora var bebis vägrade jag att klä henne i rosa, men fick snällt lägga mig när hon blev ca 3 år och deklarerade att hon älskar rosa. Nu är rosa hela familjens favoritfärg, även pappas. Rosa är bäst och finast och glitter också. Eftersom rosa och allt annat som är TJEJIGT även är så väldigt bespottat har vi beslutat oss för att tuta i våra barn motsatsen. De ska aldrig skämmas eller tillåta nedvärdering av sådant de tycker om att ha på sig eller göra, som många tjejtjeiga tjejer och kvinnor gör/blir. De ska leva i tron att allt som är tjejigt är BÄST. De ska inte känna att de behöver förändra sig (gå på självförtroendekurser eller lära sig köra lastbil bara för att..) osv.De flesta kläderna är rosa. MEN. Jag har några gränser. Kortkorta kjolar och andra opraktiska kläder får mina barn inte ha. Det får vara hur rosa och glittrigt som helst, men det ska va praktiskt och lekvänligt. Nu är mina barn 3 och 5 år och allting bestämmer de inte själva. Med all sannolikhet lär det bli många gräl i framtiden och vid en viss ålder ja, då går det ju inte att bestämma längre. Men vi ska fortsätta prata. Det gör vi redan nu. Och precis som du skriver så handlar det ju om bekräftelse i 9 av 10 fall. De vill ha fina klänningar, fina kläder och de vill ha komplimanger eller bara KÄNNA SIG fina ("jag rakar hela kroppen 3 gånger i veckan för MIN EGEN SKULL, brukar det ju heta). Det är så jävla hemskt. Och så jävla svårt. Att veta hur man ska bemöta.Vad gäller kläderna så är jag övertygad om att om media och leksaksbutiker samt klädbutiker hittade på att små tjejer bör klä sig i burka och gröna simfötter så skulle våra barn vilja ha burka och gröna simfötter. Precis som vi vuxna bar stentvättade jeans på 90talet och nu bär vi..ja..andra jeans (?? Eller..??jag använder inte jeans själv..). Sedan visst, vuxna människor kan mixa fram sina egna stilar. Men det är svårt att ha, tex, stentvättade jeans som stil numera, då det inte finns att tillgå i affärerna. Jag skulle alltså vilja hävda att när det gäller kläder och STILAR så ligger det inte särskilt mycket "egen vilja och egna val" bakom varken det som vi eller barnen väljer.

Ändå har vi vuxna större valmöjligheter.Barn har inte lika stora möjligheter att mixa fram sina egna stilar. Det är antingen Pojkkläder eller Flickkläder som gäller för dem. Rosa eller blått. Och eftersom det könsnischas så otroligt hårt i både butiker och media blir det ju väldigt mycket samma. Särskilt för de barnen vars föräldrar bara har budget för de större kedjorna.

Så nej. Jag håller inte med om att din dotters klädstil komponerats ihop på eget bevåg. Det där sköter samhället om.

 

Jag håller fullständigt med om att när ens barn uttrycker att något är fint eller vackert eller roligt, då ska man hålla med. Aldrig ifrågasätta. Allt barnet själv beslutar MÅSTE VARA det bästa i hela världen, oavsett vad man själv tycker (om det inte är rent dåliga beslut som att måla en vägg med tandkräm eller dyl förstås. Jag menar förstås mer personliga val..).

Och jag har själv haft jävligt stora problem med att båda MINA (mina!!) barn har blivit två rosa prinsessor. Jag har SLITIT för att inte låta mina funderingar eller mitt ifrågasättande lysa igenom. Och nu är det som det är. Vi älskar rosa kollektivt i familjen och färgar medvetet pappas strumpor rosa i tvätten så att även han ska få ta del av denna underbara färg (barnen har själva lagt märke till att det inte kryllar av rosa plagg på herrsidorna i affärerna).

 

När det kommer till shortsen i fråga handlar det dock om praktiskhet. Mina barn kommer få de rosa, lite längre shortsen från H&M´s pojkavdelning. De kommer att bli skitglada. De går sällan med när vi handlar åt dem och de får inga alternativ.

Sen hur det blir när de är 8 kan man ju bara fundera kring  :)

 

Och jag tycker att klädfrågan är viktig. Även om man inte är medveten om det själv så dömer nog de allra flesta människor till stor eller liten del andra människor utefter hur de är klädda. Ett barn i svarta kläder och punkiga jeans bemöts som en liten rocker och ett barn i rosa prinsesskläder bemöts som en prinsessa. Det finns ju forskning på det.

 

Det var hemskt vad jag gick igång på det här.  =) Jag får nog sätta punkt där.

Tack för din kommentar och kul att du gillar vad jag skriver!de förtryckta männen

Idag har Fanny en debattartikel i Aftonbladet.

 

Jag håller med om det allra mesta i artikeln, förutom den allra sista meningen.

" Mansrättsaktivister måste sluta klaga på oss feminister för att vi inte tar upp deras problem åt dem."Jag håller inte med helt enkelt för att jag är likadan, fast åt andra hållet. Jag klagar konstant på Män I Min Närhet (vet dock inte om man kan kalla den mansrättsaktivister..) för att de inte tar upp kvinnors problem oftare. För att de inte hjälper till.

- Gör det för dina döttrar, din fru eller din morsa, brukar jag tjata på tex min vän Mats som skriver krönikor i samma tidning som mig.

- Du får ju för fan säga ifrån när de håller på så! gastar jag till min man när han berättar om någon sexistisk kommentar som någon i "gänget" fällt.Och jag skriver:

"om bara fler män kunde hjälpas åt att rösta in kvinnor i styrelserna". "Om bara fler män ställde sig på barrikaden och skrek DET HÄR ÄR FEL (angående våldtäkt osv)". "Om bara fler fäder kunde sluta att föra över sitt eget skadliga machobeteende på sina söner".Jag skriver "vi kvinnor har kämpat i hundra år, nu är det männens tur att göra sin del för jämställdheten".Och på ett sätt kan jag även därför förstå de där "mansrättsaktivisterna". För jag ser också det där förtrycket mot männen. Jag ser också de där strukturerna som trycker in dem i fyrkantiga små boxar. För länge länge sen insåg jag att oavsett om/hur det är synd om oss kvinnor så är det faktiskt ännu mer synd om männen. Männen med sina små boxar. Som inte tillåter dem att gråta. Som ständigt gör dem till de lite sämre föräldrarna. Bara en sån simpel sak som renovering. Ingen riktig man säger "nej jag vill inte stå ute och bygga på altanen hela kvällen, för jag vill leka med barnen en stund nu". Män får inte vara svaga och kanske är det den värsta av allt.Män har mer pengar än kvinnor. Och mer makt. Mem vem har sagt att pengar och makt gör en lycklig? Finns det på allvar någon som tror det?

För när jag tänker lycka så tänker jag kärlek, familj, välmående osv. Och med just dessa saker tycks män ha väldiga problem på många sätt. Många män har väldigt svårt att uttrycka känslor, tex, vilket liksom bäddar för problem och ensamhet. I familjen är mannen ofta bihanget, roliga gubben, alltid den som bryr sig lite mindre, alltid den som har lite mindre koll. Och män har sämre hälsa än kvinnor. Och kortare livslängd. Det går inte bra för dem, helt enkelt.Många av "mansrättsaktivisterna" kallar sig just det, inte på grund av att de har ett brinnande intresse för att rädda sin medmän ur förtrycket, utan snarare för att jävlas med feministerna, ifrågasätta och dumförklara.

Men de män som ser samma saker som jag: självklart ska vi feminister hjälpa dem! I alla fall stötta och uppmuntra.

 

Kort kan man säga att jag ser på saker och ting som följer: män har i årtusenden varit överordnade kvinnan. Samhällen är uppbyggda på den strukturen, med mannen överst och kvinnan i botten. Den manliga normen har i årtusenden format både kvinnor och män. Att många kvinnor är sjukligt besatta av sitt eget utseende och går igenom svält och plågsamma operationer för att bli vackra grundar sig, enligt mig, på tusentals år med mannen som norm (man vill bli bekräftad, älskad, man vill behaga den som är på toppen). Och så vidare. Det är inte kvinnorna själva som har gjort fria val och format vår könsroll till vad den är idag. Det är den manliga könsmaktsordningen som har skapat även den kvinnliga könsrollen.

 

Därför är jag av den åsikten att ändras mannens könsroll, så kommer även den kvinnliga könsrollen att förändras.

Sedan kvinnor började kämpa för sina friheter och rättigheter har både den manliga och den kvinnliga könsrollen ändrats. Dock mest den kvinnliga. Den manliga har långa vägar kvar att vandra. Och jag tror att när den gör det, så kommer det som vi kvinnor inte haft möjlighet att förändra under de senaste 100 årens arbete (tex skönhetshetsen) att lossna.

Vi kvinnor har alltså allt att vinna på att männen jobbar med sig själva och sin, ja, vi kan kalla det frihetskamp.

 

Vi ska heller inte förringa hur män hjälpt oss under vår kamp. Den första kvinnan i riksdagen tex, måste ju rimligtvis ha valts in av män. Lagförslaget om att hon skulle få möjlighet att väljas in borde rimligtvis ha gjorts av män osv.

Sedan har väldigt många män även motarbetat kvinnokampen och gör det än idag, bla många av de här sk "mansrättsaktivisterna"..

Men vid seriös kamp för att BEFRIA MÄNNEN :) ser jag det som en självklarhet att vi kvinnor ska hjälpa till, underlätta och stötta.

 

Mycket av "förtrycket" mot män är vi kvinnor med och upprätthåller. Som det att vi inte vill dela med oss av föräldraledigheten (män har ofta i grunden ett sämre föräldrasjälvförtroende än vad kvinnor har. När sedan en kvinna säger att hon vill ta hela föräldraledigheten, ja, men det är väl klart att mannen inte protesterar då när både han och kvinnan "vet" att hon gör det mycket bättre) eller som det att vi stressar på våra män ekonomiskt (de tjänar ju mer och vi kvinnor blir ofta beroende av det) och som det att många hus och renoveringar ofta faller endast på männens axlar osv. Småsaker enligt vissa, delar av en struktur enligt mig.

 

Det jag hatar allra mest med både kvinnorkamp och manskamp är offerrollen som alltid faller på kvinnornas axlar. Det är ALLTID synd om oss. Vi behöver även ALLTID förändra oss för att funka. Vi duger aldrig som vi är.

Männen är det aldrig synd om. Det är inte manligt att vara ett offer, inte manligt att det är synd om en. Och DET anser jag är männens och manlighetens största problem. DET måste ändras.

(Och där är,tex, vi kvinnor också ofta väldigt snabba med att kontra "ni har i alla fall inte lidit under tusentals år av förtryck" eller "ni tjänar i alla fall mer och hej, vem är det som våldtar vem", säger vi. Jag också. Ofta. )

 

Männens kamp kan aldrig bli lik vår. Kvinnors kamp grundade sig i så oerhört mycket förtryck och orättvisor och kampen kom att bli en kamp byggd på ilska.

Mycket av kvinnans kamp har handlat om att förändra samhällets syn på saker och ting. Den har handlat om att BEVISA saker och ting. Och den har också handlat om att förändra kvinnorna själva.

 

Männen kamp för att komma undan mansrollen och dess skadliga machoideal måste gå ut på samma saker. MEN. Den han aldrig grundas på ilska. Kanske är det därför den dröjer så?

 

 

 hor-looken, lika trendig som vanligt

Vart på stan med morsan idag. Kollade på lite barnkläder inför den Stora Sommarshoppingen som ska ske i helgen.
Och alltså. När jag ser de här shortsen som finns på flickavdelningarna...
...så kan jag bara tänka på en sak och det är:
På pojkavdelningen ser alla shorts ut såhär:


Och det får mig att undra lite...

Det man VILL med barnens kläder på sommaren är väl

1. luftiga och sköna för vilda sommarlekar

2. täckande men inte för varma- solskyddsfunktion

helt enkelt.

Dessutom, alla minns väl hur det var att ramla omkull som barn? Ständiga skrapsår på knäna osv.

 

H&M och gänget verkar helt enkelt tycka att små flickor ska ha uppskrapade, brända ben om sommaren och dessutom ska byxorna vara så tighta och inskärande som möjligt.

Medan pojkarna ska skyddas mot solen, skrapsår samt mot röda tryckmärken på huden (vilket man får av tighta kläder).

DET ÄR INTE RÄTTVIST!

 

H&M hade dock tillverkat ett par pojkshorts i rosa i år. Det var ju bra. De shortsen ska nämligen jag köpa.

Köp dem allihopa. Till både flickor och pojkar. På så sätt slår vi 2 flugor i en smäll och visar dels att vi uppskattar rosa pojkläder samt att vi räddar flickorna från prostitute-looken en säsong till.

 


sommarjävel

Imorgon. Ja. Det vilar något Magiskt över morgondagen.

Förskolepersonalen friskförklarade mitt barn idag när vi hämtade 3åringen och sa att hon var välkommen imorrn.

Imorrn avslutas alltså 24 dagars sjukdom i vårt hus.

24 dagar.

Imorgonbitti ska jag gå upp, klä på barnen, ge dem frukost, spänna fast dem i bilen och se dem lyckligt glida iväg till förskolan. Jag ska hämta min tidning. Kanske baka några scones. Sätta mig vid frukostbordet och ha en jävligt lång frukoststund helt. för. mig. själv.

Sen är det naturligtvis tusen andra saker jag ska göra också. Men det är den där stunden jag längtar efter. Morgonfriden. Morgonlugnet.

 

Som TUR ÄR ska det dessutom vara lite svalare imorrn. I två dagar har alltså luften stått stilla i Visby. Och så 25 graders värme på det. Tryckande. Kvävande. Usch. Jag hatar det. Jag kan gärna ha sommar och sol men i LAGOM doser.

Jag gillar höst och vår. Innan jag fick barn var jag en höstperson ut i fingerspetsarna. Kände att min kropp och min själ kom i Harmoni i höstmörkret. Sen jag fick barn är jag definitivt mer av en sommarperson, men bara på ytan. Bara för att barnen är så lyckliga då.

Men ärligt. Myggor, svett, skavsår, sand, bikini, getingar, kirskål och annat skit. Nja.

 


Idag har jag funderat över något så simpelt som Hanna Widerstedt. Ja jag är lite besatt av hennes blogg. Och hennes pojkväns blogg (han är så fruktansvärt vidrig). Jag har läst en massa konspirationsteorier om att Hanna "fejkar". Att hon är nått slags konstprojekt. Har avfärdat dem tidigare, tills jag hittade hennes tidigare blogg... Det får en att undra lite faktiskt..

 

Ja. Annars har jag mest pustat och svurit. Jag blir ARG på värmen. Jag var inte BEREDD på den här värmen och det är INTE OKEJ att den kommer så här och i den här formen (kvav och tryckande), särskilt inte när det ännu är för kallt att bada i havet (jag älskar att bada i havet).Far åt helvete sommarjävel.

 


Blir galen av värmen. Jag hatar sommar. I ...

dsc07034 (MMS)

Blir galen av värmen. Jag hatar sommar. I alla fall tryckande,kvav värme. Kylklampen är min bäste vän.


...

Suttit i diskussioner med diverse människor som av olika orsaker vill minska eller helt strypa invandringen. Det är faktiskt ganska lärorikt. Tex har jag lärt mig att inte klumpa ihop dem. Någon vill strypa invandringen helt. Någon är helt klar över att i princip all brottslighet i Sveige begås av invandrare. Andra diskuterar brottslingar i det stora hela och vill se skärpta straff för alla, osv. Och några älskar förmodligen Adolf Hitler.
För det andra har jag förstått att det är väldigt svårt för en person med främlingsfientliga åsikter att förstå hur jag kan tveka inför att skriva negativa texter om islam och invandring i rädsla av att misstas för " en av dem". Och det kan jag förstå. Jag fattar ju heller inte varför de verkar vara nästan rädda för vänsterfolk heller.
De är så himla arga, de här människorna. Känner sig otroligt förtryckta vissa av dem.
Vissa är så arga att de helt enkelt inte klarar av att diskutera utan att vara elaka. Andra försöker "braina" ut mig.
Någon hävdar att jag som gotlänning (väldigt lågt invandrarantal) har något att säga till om. Men jag har väl bott i storstäder. Levt tillsammans med en iransk man. Och det var inte så farligt faktiskt.
Och ja..det är ju konstigt att så väldigt många människor kan sitta och dra slutsatser om hur det ÄR (i muslimska länder, i muslimska familjer, i muslimska kyrkor osv) utan att någonsin satt sin fot i ett muslimskt land, eller innanför en muslimsk familj dörr eller i en moské..
Eva Bofride skickade denna till mig. Och den är till dig, Mats Hansson. Kanske förlarar den lite bättre vad jag menar.
LadyDahmer har förklarar också på ett bra sätt.

att göra minnen

Finaste söndagen. Det är såna här dagar man kommer att minnas på dödsbädden.

här har ni

HÄR här ni, alla ni som inte fattade.
Hade min krönika i lördags istället varit en krönika KRITISK mot islam, hade jag troligen istället fått 130 positiva, glada och jakande kommentarer på den här skitsidan. Och då hade jag lika gärna kunnat skjuta mig själv i huvudet. Att det ska vara så svårt att fatta det?

25 grader varmt på gotland idag. Hur har n...

dsc06982 (MMS)

25 grader varmt på gotland idag. Hur har ni det på fastlandet?


Förstörda för alltid

Några låtar jag av olika anledningar Aldrig Mer kan lyssna på. Som är Förstörda för mig. För Alltid.
1. Ja den här dumma låten... Jag gillar den. GILLADE. Kan man säga. Det är ju inget jag direkt SKRYTER OM, att jag har gillat den  (har gillat orginalet mer, men inte heller det är något jag kan skryta om och dessutom spelar det ingen roll för jag kan inte lyssna på den låten heller längre) men det har jag iallafall gjort. Tills jag träffade min man. Eller kanske snarare hans ex. Ja det var väldigt dumt av min man att berätta för mig att det här var "deras" låt (det berättade han innan vi blev tillsammans dock). Kanske hade jag kunnat acceptera detta och kunnat tycka om låten även i fortsättningen, om det inte vore för att det är ett "problem-ex" vi pratar om. Tyvärr spelas den ännu då och då på radion och då måste jag snabbt byta. Min man får gärna tänka på sina ex. Men inte på HENNE!
2. Jag lyssnade mycket på Cat Stevens under sista året i gymnasiet. Sista terminen åkte vi, men klassen/skolan på en bussresa genom Polen, Tyskland, Österrike och nått land till som jag har glömt. Jag var 19 år men vi fick inte dricka alkohol på resan efter det var "skoltid" och dessutom 17åringar med på resan (vi reste tillsammans med klassen under oss). Under de nästan 3 veckor vi åkte runt tvingades vi hormonstinna, partydjur till ungdomar att dag efter dag frestas av öl för 7 spänn (i Polen) osv och det var mycket gräl på resan angående det här med alkohol. Drack vi skulle vi bli hemskickade, sas det.
På båtresan hem, från Polen till Karlskrona väntade vi elever uppe tills lärarna gick och la sig. Sen var det high life kan man säga.  Ingen kunde ju skicka hem oss när vi redan var påväg hem!!
Jag har faktiskt aldrig varit så full i mitt liv sedan dess. Det är enda gången i livet som jag vart så full att jag faktiskt inte kunde gå. Jag fick krypa till hytten. Krypa upp i överslafen och som tur var låg det en plastpåse där som jag kunde spy.
Dagen efter fortsatta det. Vi skulle köra från Karlskrona till Oskarshamn. I Kalmar skulle vi ha pause. Jag satt och spydde hela jävla bussresan. I en plastpåse. Inför alla mina lärare. Det var SKAM av allra högsta grad kan man säga. Till saken hör att jag hade hörlurar på mig under bussresan, med musik. Cat Stevens. Och min favoritlåt blev aldrig mer vad den en gång hade varit.

3. Min pappa gick bort i cancer när jag var 15 år. Det var i september och det enda jag minns av resten av den hösten var hur jag satt i soffan uppe på hallen som var mitt rum. Jag hade just börjat snusa och gjorde det i smyg. Satt där uppe på rummet med tända ljus och snusade och lyssnade på en "absolute love"-skiva som min kusin hade lånat mig. Den här låten var med på den skivan. Och än idag kan jag inte lyssna på den utan att gråta.


fisk

Det här har jag pysslat med ikväll. Den lilla gullefisken fick jag upp och ett gäng andra.
Det var första gången jag metade och det var så jävla kul så jag tror det ska bli min nya hobby. Metning.
Haft finaste lördagsem och kvällen med bästa svärisarna. Åt fisk. Fångade fisk (som visserligen släpptes tillbaka). My vegetarian day are really over.

om dagens krönika

http://www.helagotland.se/kronika/jenny_thomasson.aspx?articleid=7692393#fank7692458
Dagens krönika.
Tyvärr kan jag själv inte kommentera kommentarerna efteråt. Men en sak skulle jag vilja få sagt och det är att jag kan inte skriva negativt om islam, för om jag skulle göra det, skulle vardagsrasisterna (läs:många på forumet på helagotland.se) sitta och hålla med mig. Vrida och vända på mina argument och ord och tillslut skulle min text handla om det de vill att den ska handla om- nämligen att vi borde kasta ut varenda liten invandrare ur landet.
Och det tycker inte jag.
Hade min krönika handlat om problemen inom den muslimska världen i Sverige hade folke (hata hata) och hans kompisar skrivit "ovanligt bra krönika" idag Jenny och JAG KAN INTE GE HONOM DET!!  Kan inte riskera att klumpas ihop med dem. Och det är DET min krönika handlar om. Den är inte skriven för att diskutera islam. Det kan hända att jag vågar det en vacker dag. Men idag handlar det om det faktum att jag inte vågar det.
Så nej. Det är inte alls jag själv som sätter munkavel. Jag är jävligt klar över mina åsikter om islam och invandring. Men min krönika har ett slut. Och efter att krönikan är slut är det upp till var och en och tolka den och diskutera den. Vilket i princip alltid görs efter mina krönikor. Och OM en av mina krönikor, i vilken jag varit kritisk till islam som religion, skulle utmynna i en debatt med främlingsfientliga grunder, där min krönika används som grund och källa, så skulle jag skämmas.
Och jag har ALDRIG stängt nån debatt på forumet helagotland.se. Jag har EN GÅNG anmält ett inlägg. EN GÅNG. Och då pratar vi om TUSENTALS elaka inlägg om min person, mitt moderskap och mitt utseende under årens lopp.
ps. någon får gärna länka detta blogginlägg i ett inlägg på forumet d.s

våren

Har tömt mobilen.
Tofta strand. Existerar även när det inte är sommar.
Gamtacku
Kollar lammungar
Picnic i trädgården. Nästan en månad sedan nu.
Hon är så cool. Cyklade hela vägen till förskolan och sen hem igen! Starka ben!
Jag skulle på banken och detta var vad jag spontant tog på mig inför mötet. OBSOBS: jag bytte om när jag insåg det komiska i situationen.
Tynne i blom
Vattenkoppsmys
Maskrosmys
Vattenkoppskonsert!!
Vi var alla inbjudna att njuta av den ljuva musiken!
Det är fredagskväll. Jag måste hångla!

fredagsslapp

Har skrivit en krönika om islam. Har vart tvungen att pyssla med den nu på förmiddan och då blir bloggandet tyvärr lidande.
Vår 3åring ska sova SJÄLV hos fammo och faffa ikväll. När 3åringen hade vattenkoppar fick 5åringen sova SJÄLV hos mommo och Kent så nu är det 3åringens tur att åka på egna äventyr. Tror aldrig hon har sovit borta själv.
Men igår var hon inne på SPÖKVINDEN i Pippihuset flera gånger och dessutom åkte hon LARVEN 3 gånger och gjorde massa andra modiga saker på Kneippbyn med pappan, så det ska nog gå bra att sova SJÄLV hos fammo och faffa också. Vårt stora barn!
Jag och min man laddar för att städa. Han laddar genom ryggläge i soffan och jag laddar genom datorläge i fåtöljen. Utsikterna ser alltså inte alltför ljusa ut för städning... Vi är så jävla slöa!
Samtidigt som vi "laddar" diskuterar vi detta väldigt ivrigt. Min man tycker att en hyreshöjning för att få bort giftet i bostäderna är helt logisk och naturlig och jag tycker det är helt befängt. Ja. Sådant är vårt äktenskap. Slappt på vissa sätt, men livligt på andra.
Amen

Gullviva mandelblom kattfot men ingen blå ...

dsc06968 (MMS)

Gullviva mandelblom kattfot men ingen blå viol. I rone.


50 spänn på kupan. Undrar om det är så här...

dsc06945 (MMS)

50 spänn på kupan. Undrar om det är så här det känns att vara underbaraclara?


I Perssons garderob

Anitha Schulman längtar tills det blir sommar då hon kan plocka fram en massa "urgulliga" kläder som väntar på dottern i garderoben. Det gör jag också! SOM jag längtar! Sommaren är ju till för att klä sina barn så gulligt det bara går!
Här är några "urgulliga" plagg som jag längtar efter att få plocka fram!
Ni kan ju lista era favoriter i kommentarsfältet så att jag vet vilka plagg jag ska prioritera vid finare tillfällen. Det är ju varken min eller barnens egen vilja eller smak som styr hur de ska se ut- utan självklart NI, samhället och övriga världen!
1. Badbyxorna. Älskar de chica döskallarna och accossearerna!
2. Repris på badbrallorna. Nu även kompletterade med en mössa som någon av våra morsor eventuellt hade när de var små. Baddräkten var dotterns första vilken hon fick efter mycket tjat som 4.5åring. Hon matchar den här smakfullt med en, för årstiden, mycket passande tomteluva. Älskar mixandet och matchandet av mönster!
3. Närmast: nattlinne som jag bar som barn. Fantastiskt 80talsmönster på det. Den lilla bär ett batikfärgat linne samt en keps för 59:- från H&M. Älskar hur H&M vågar leka med färgsättning och figurer!
4. Dansande barn. SÅÅÅÅ GUUUUUULLIIIIIGAAAAAA!!! Här iklädda en storblommig klänning från typ Kupan för runt 20:- samt en vit klänning med rosa mönster- sytt av barnens farmor för ca 30 år sedan. Dyr design och material för överkomligt pris kan man säga!
Far åt helvete Schulman!

frågor

Jag blir så jävla deprimerad av det här med bloggande. Jag fattar inte hur andra orkar hålla på!

 

Eftersom vissa större bloggare läser den här lilla fittbloggen (fitt=något positivt i min värld eftersom jag inte är kvinnohatare. Fitt-blogg betyder alltså: jävligt fin liten blogg) händer det med jämna mellanrum att jag blir länkad. VIPS så har tusen pers vart inne och läst. Jag får eld i baken och bloggar hektiskt i några dagar om just egentligen ingenting och dör sakta inombords då läsarantalet går neråt och neråt tills bara min "standardgrupp" återstår. Det är dock inte bara. Och det, att ni i standardgruppen inte är bara, ska jag ta hårdare fasta på från och med nu.

 

 

Jag skulle dock bli väldigt glad om ni i "standardgruppen" (alltså ni som är här regelbundet) kunde upplysa mig om vad ni vill läsa om. Så var vänlig besvara följande frågor:

* Vad vill du ha av mig? Vilka ämnen?

* Varför läser du mig?

 

Svara nu på de frågorna så att mitt bloggande kan få kännas lite skönt och avslappnat igen. Jag kommer ju inte att ANPASSA mig och tex bara skriva om feminism om det nu är det ni vill ha, tex. Nej nej, ni får stå ut med lite dödsdagar, Broder Daniel och småbarnsliv också. Men ja...jag vill ha en push, en morot. Av er. Tack.

 

Puss på er gullisar

 

(bekräftelsebehov)kanske blir pride för mig trots allt

Mitt barn har gjort sina egna versioner på Carolas låtar. Såhär sitter hon och sjunger på köksgolvet:
- Jag tycker inte om Tommy...och han vet att det är sant...ha ha hant.
och
- Åh Mickey Mickey hej..Mickey jag gillar inte dej hej mickey...hej mickey...
YES! Det kanske blir Prideparad för mig ändå! Under stolta föräldrar!
Jag försökte föra in henne lite på banan nyss genom att sjunga:
- Åh Mickey Mickey hej Mickey jag är kär i en tjej- hej Mickey! Hej Mickey!
Men hon var mer inne på ilskaspåret och fortsatte sina argsånger till Tommy&Mickey...
Vi får se. Hur det går.

Ungen är piggare och jag är trött. Skiter ...

dsc06959 (MMS)

Ungen är piggare och jag är trött. Skiter i grusgångar och skåp som behöver städas. Bygger klossvärldar iställe.


NEJ

Uppdrag granskning sänder ikväll ett program om islam och moskeér i Sverige. Resultatet av deras lilla undersökning är nedslående. Och jag känner bara att NEJ. Varför var de tvugna att göra det?
I hududledaren argumenterar DN för lite både för och emot. Och jaja. Visst är det självklart att det bör granskas. Verkligen.
Men jag känner ändå att NEJ.
Ett ex till mig är från iran. Han är inte troende muslim, ingen i hans familj är det. Men ändå har de varit utsatta för rasism och islamofobi. För de SER JU UT som muslimer. Det är så många, så många som kommer att drabbas av det här. Inte bara muslimerna kring de berörda moskeérna. Varenda liten invandrare med mörka ögon och kraftiga ögonbryn kommer att drabbas. För folk är inte riktigt klokt i huvet.
Vi minns väl att dokumentären "könskriget" med citatet "män är djur" som största "scoop"??? En dokumentär som ja....vad gjorde den för världen? Den spädde på fördomar och föreställningar om feminismen och kvinnorörelsen. Vilket bidrig till att öka feminist/kvinnohatet som Maria Sveland formulerade på ett bra sätt i DN för ett tag sedan.
Jag känner att den här dokumentären/uppdrag granskningen kommer att göra lite samma. Och även fast jag rent logiskt vet och till och med håller med om att ALLT måste kunna granskas så NEJ. Jag blir totalt ologisk.
Jag känner bara NEJ.

Rapunzel

5åringen har vattkoppor så in i helvite. Det jag gör idag är att sitta med en gråtande unge, som inte står ut med allt kliande, i knät. Vi ser på Rapunzel.
Precis som Dirty Dancing för mig, fungerar Rapunzel väldigt bra för henne när hon är ledsen.
Jag gillar fan Rapunzel. Okej att hon är söt och har jättelångt hår. Men hon är rolig också. Och modig. Stark.
Och hennes Prins är en spellevink. Oseriös, klantig ock erkänner att han har dåligt självförtroende och vill förändra sig. De är inte helt olika Baby och Johnny fatiskt!!
Och på slutet skär han av hennes hår så det blir kort och brunt.
Jajaja man får inte vara kräsen när det gäller såna här filmer. Man får ha lite överseende.
Rapunzel får iallafall MVG av mig. Idag. För idag är Rapunzel guld för oss.
Jag älskar den här låten och spelar den rätt ofta. Jag kan göra det eftersom mina barn tror att de sjunger:
"i miss Rapunzel...Rapunzel...Rapunzel.. Rapunzel..oooh :)

EM

Det här har engagerat mig ett tag.

Fotbollsspelaren, dömd för kvinnomisshandel, stängdes av från landslagsspel (hans Holländska klubb hade dock överseende och pratade om alla "problem" som fotbollsspelaren haft med sin exfru..) en kort tid innan domen föll. Och nu kort innan EM- uttagningen hävdes avstängningen och han blev "öppen" för spel i sommarens EM.

Igår hölls EM-uttagningen och aldrig tidigare har en fjantig EM-uttagning engagerat mig så.

Men han blev inte uttagen. Och det känns väldigt skönt.

 

Domen är överklagad och kommer tas om hand av hovrätten i höst.

 

Jag bryr mig i normala fall inte mycket om sport. Men eftersom den här personen är gotlänning fick jag nys om det. Skrev en krönika om det, vilken gav ganska massiv respons. Fick mycket mail från killens anhöriga som tyckte det var fult av mig att "ta parti" så öppet i media. Vilket var lustigt eftersom han redan var dömd då.

Jag anser att har man en dom på sig, så gäller den domen tills eventuell ny dom faller på en.

 

En annan lustig sak är att jag ungefär är den enda som skrivit  om det här. Lokaltidningen undviker det i den mån de kan. Och ingen, förutom jag, har skrivit lite mer reflekterande/personligt, kring det. Expressen har skrivit många artiklar kring det, men tror inte att jag har läst någon sportresporters personliga syn på saken.

Alla är så jävla fega.

För alla tar FOTBOLL så jävla allvarligt.

MANLIG fotboll, vill säga.

 

Jävla fjantar.

Det är klart att det är ett jävligt diskutabelt ämne det här med sportstjärnors privata moral.

Vilka jävla signaler skickar det ut liksom?

Nu verkar de flesta vara överrens om att det inte är okej att ha en dömd kvinnomisshandlare i EMtruppen i sommar. Och det var väl skönt. Inger ett visst hopp. Om manligheten.

 


så går en dag uti mitt liv

 

Ännu en ganska meningslös dag har passerat.

5åringen har legat i sängen i princip hela dagen med varierande graders feber. 3åringen har vart rastlös.

Jag städade övervåningen lite snabbt men sen hann jag inget mer.

Ångrar att jag hade 3åringen hemma. Pigg som en mört har hon vart, om än lite snorig. Hade behövt ha mer tid till min 5åring idag. Längesen hon var såhär sjuk. Hade velat ligga bredvid henne i sängen, stryka henne över håret och lyssna på cd-berättelser hela dan. Istället fick hon ligga där ensam. Då är det bra att ha ett litet hus! Man är aldrig långt ifrån varann!

(jag är så jävla positiv!!!)

 

Var sur och tvär när maken kom hem. Gick direkt i duschen och lät honom ta över allt.

Det HAR vart en mysig dag men jag är arg på mig själv för att jag höll 3åringen hemma när hon skulle ha haft det roligare på förskolan idag och så har jag så dåligt samvete mot 5åringen för att jag inte kunde ge henne 100% när hon behövde det. Och så lät jag det gå ut över maken...Men vi blev kompisar igen sen.

 

IMORGON ska bli en MYCKET BÄTTRE dag!! Då ska 3åringen till förskolan och om 5åringen ännu har feber ska vi ligga och lyssna på alfons och pippi- berättelser och så ska vi se film och jag ska passa på att städa ur ett par skåp. Om hon inte har feber ska vi gå ut i trädgårn och jag ska rensa den där jävla grusgången.

 

God afton

 

 

 

 

 

 

 

 

 snöar

Det händer att jag "snöar". Nej alltså jag sitter inte och knarkar eller så. Men jag snöar in mig på saker. Nördar. Nördar och nördar tills jag vet och kan allt inom ämnet.
Saker jag snöat på:
* cancer i olika former.
* Titanic (båten, inte filmen)
* Självmord (upplyftande!)
* Reptiler
* USA
* olika historiska händelser
och nu allra senast:
Freddie M.
Jag satt och googlade så jävla hårt en kväll att jag sedan drömde om honom natten igenom.
Vilken fantastisk röst han har. Och vilken spännande liten människa han verkade vara.
Bara som det att han konsekvent vägrade offentligöra sin sjukdom (aids) förrens 24 timmar innan han dog.
Att han dessutom verkade ha svårigheter med att komma överrens med sin homosexualitet. Ja. Sånt där går jag igång på.
Nu är jag lite inne på Kurt Cobain. Som använde sig av en textrad ur Neil Youngs Hey hey my my i sitt självmordsbrev. Ja ni ser. Både Man Som Det Var Synd Om OCH självmord i samma grej! Kan inte bli bättre!

boka av kursen i självkänsla! läs här istället!

Jag har ett knep... Som jag faktiskt inte fattar varför inte fler tar och använder sig av.

 

Nu ska jag ge er det Bästa Tipset ni troligen har fått i era liv. Särskilt bra är detta tips för kvinnor och jag önskar innerligt att jag inte kände till det här knepet när jag var yngre och typ hela livet gick ut på att killarna skulle tycka att man var bra/smart/snygg/cool/rolig.

 

Tipset:

Tänk bara att: alla andra är dumma i huvet.

 

När du blir hånad, förlöjligad eller förminskad- tänk bara att de är dumma i huvet!

 

När du ser en reklamaffisch på gatan med en modell som är så JÄVLA SNYGG och du ser hur killarna vänder sig om för att kolla på den perfekta modellen i bikini eller om du börjar tänka hopplösa tankar som "det ÄR ju det här som är det optimala. Det är sunt, snyggt och alla vill ha en när man ser ut såhär hoppet är ute" och så vidare: tänk bara att alla andra är helt jävla dumma i huvet.

 

När du känner sådär att alla och allt är emot dig och det finns inget HOPP liksom- tänk bara att alla andra är dumma i huvet.

 

 

OBS OBS OBS: konstruktiv kritik, du vet sånt där som stingar lite för att du vet att det är något du faktiskt borde ta åt dig av, ska du naturligtvis ta åt dig av. TILL VISS GRÄNS!! Det ÄR OKEJ att inte vara helt perfekt och ibland är det helt okej att tänka "ja, jag är en avundsjuk/missunnsam/lat/surig/stöddig jävel och DET FÅR GÅ". FÖRLÅT DIG SJÄLV för i helvite!

 

Hur som helst så är dummaihuvet-knepet otroligt bra. Prova det en dag ska ni få se!

OBS: man får inte låta det gå en åt huvet utan hushålla med det på ett förnuftigt sätt.

 

Så boka nu av den där jävla kursen i självkänsla som du hade bokat. Kursen i retorik och ledarskap också för den delen. Det enda du behöver är dumihuvet-knepet.

 

ALLA. ANDRA. ÄR. DUMMA. I. HUVET.

 

//coachen

 utmanad

 

 

I april blev jag utmanad av Fanny att svara på dessa frågor. Nu besvarar jag dem. Jag orkar dock inte skicka dem vidare eftersom jag helt enkelt inte läser så många bloggar och de bloggar jag läser är så stora att de säkerligen inte har tid att sitta med sånt här. Men här är iaf mina svar:

 

 

 

Kallar du dig feminist och, beroende på svar, varför/varför inte?

Ja. Har gjort det sedan jag var 15 år. Men jag minns att jag redan som liten unge reagerade över och tänkte på skillnader och orättvisor mellan mig och pojkar i min omgivning.  Jag gör det eftersom jag anser: " att vara kvinna och inte kalla sig för feminist är som att pissa sig själv i ansiktet". Det är en självklarhet.

(höll i muffverkstad på Almedalsbibblan på 8 mars för ett par år sedan. OBS: jag är alltså gravid på denna bild..)

 

Var har du din politiska hemvist i övrigt?

Jag har gått från väldigt vänster och så in emot mitten. Jag är liberal i vissa frågor, men ligger allt som oftast till vänster. Röstade på FI nationellt i förra valet dock. Och lokalt på sossarna där jag kryssade min favoritpolitiker Hanna Westeren. Jag kryssar bara och uteslutande kvinnor varje gång jag röstar, vare sig det gäller EU, kommunal, riksdags eller Grammisval jag gör.

(Hanna)

Utövar du på några sätt dina politiska övertygelser?

Jag skulle gärna gå med i valfritt vänstervridet parti. Men eftersom jag skriver krönikor i Gotlands största lokaltidning har jag blivit ombedd att hålla mig politiskt neutral även privat. Ändå har nog ingen missat åt vilket håll jag lutar, särskilt då många av mina krönikor har en ganska klar feministisk touch.

Feminismen är ju politik, men även väldigt privat. Jag utövar feminism varje dag på alla de olika vis. Bokar möten med förskolepersonalen och tjatar genus. Diskuterar med min man och mina vänner. Gör val och tar beslut, alltid med en feministisk baktanke. Uppfostrar mina barn med feminismen i ryggen. Allt jag gör har feminismen i sig. Förutom möjligen tarmtömningen..

Jag har även gått Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Den 1åriga kursen "feministiska studier"

Är du religiös?

Nja...Min relation till hela kristendomsfaderuttan har dock blivit rejält mycket mer kärvänlig sedan jag gick ur Svenska kyrkan för 7 år sedan. Mitt äldsta barn har även sedan hon var typ 2 år, haft ett...visst intresse för Jesus Kristus. Så det har blivit ganska mycket snack om henom här hemma.

 

(Jesus K)

Sysslar du på något sätt med ”anlighet” (väldigt svepande begrepp, men hoppas det går fram)?

Det kan hända att jag snackar lite med farsan, som gick bort när jag var 15. Och visst kan det hända att jag "känner av" att det tex bott ett par i vårt hus i 50 år innan oss (mannen avled dessutom i huset). Så ja. Någon form av andlighet har jag väl för mig då och då...

 

Är vad du arbetar med viktigt för dig och på vilket sätt?

Jag pluggar ju nu. Och har dessutom en rejält pluggkris för tillfället. Men jag skriver krönikor också. Varje lördag sedan 4 år tillbaka. Och det är viktigt för mig på så sätt att jag får göra mig hörd. Att 33 000 pers läser mig varje lördag är en trevlig tanke för en som gillar att predika. Jag hoppas kunna göra skillnad. Få folk att tänka till. Gillar att vända och vrida på saker. Sedan är det självklart smickrandet att "bli igenkänd". Och den fina uppmärksamheten och den fula. Jag gillar det.

 

(min bylinebild)

Vad har du för inställning till konsumtion?

Jag älskar konsumtion. Tyvärr kan jag aldrig ägna mig åt det helhjärtat eftersom vår ekonomi väldigt sällan tillåter det. Så genom att ständigt ha det snålt med pengar drar jag mitt strå till det kollektiva samvetet.

Hur vill du bilda familj/leva tillsammans med andra människor (tänker kärnfamilj, kollektiv, särbo osv osv)?

Ååååh jag hade jättegärna velat vara en sån där jättemysig och cool lite hippieaktig tjej som ba KOOOOM ALLIHOOOOOPA så BOR vi TILLSAMMANS, ÄTER TILLSAMMANS, LEVER TILLSAMMANS OCH LIGGER MED VARANN ALLIHOOOOOOPA!!! Men det är jag tyvärr inte. Jag älskar att vara gift. Med en man. Älskar att ha hus och bo i Bostadsområde och grilla kollektivt bakom sitt eget staket och klippa gräset på söndagarna tillsammans med resten av grannskapet bakom varsitt staket och gnälla över sopräkningen och den senaste tidens höga elkostnader med grannen över staketet. Jag älskar heterosex, älskar barn och jag älskar att ha MITT EGET.

Jag skulle däremot gärna vilja ha alla mina bästa kompisar på samma gata. Det är nog så nära kollektiv jag kan tänka mig. I övrigt älskar jag den heterosexuella kärnfamiljen. DOCK har jag inga problem med att andra väljer att bilda familj och leva tillsammans med andra människor och jag är gärna med och kämpar för att alla olika former ska bli lika accepterade som min jävla heterokärnfamiljsbubbla.

(bröllopsdagen. det åskade och ösregnade HELA dagen. men det blev ett jävligt fint äktenskap av det ändå. Fina Anna Bauer vigde oss. Borgerligt såklart.)

 

Har du några hobbys du ägnar dig åt helt utan prestationskrav?

Mitt skrivande finns det sällan några prestationskrav bakom. Jag har lärt mig att prestera på beställning nu och vet att jag klarar det. Ska även börja sjunga i kör sen. Det kan dock aldrig bli utan prestation eftersom jag alltid måste vara bäst vad gäller sången. Vilket jag även är. Tiden tills alla inser att jag verkligen är det är dock alltid lika jobbig för mig. Men efter det (när alla har insett det alltså) brukar prestationskraven släppa! :D

Rakar du dig på kroppen

Under armarna lite då och då men inte särsilt regelbundet.

Har du hopp för mänskligheten?

Till och från. Upp och ner. Ibland och ibland inte. Eftersom jag ser på mänskligheten med feministiska ögon har jag oftast ganska dåligt med hopp. Men ibland skiner solen igenom.

 

(brudbuketten. mitt äktenskap ger mig faktiskt ganska ofta hopp om mänskligheten...Eller iallafall Manligheten och det är ju den som, enligt mig, är den mest hopplösa.. )

 

 

 

 


Linneadagen

Dagen började med att jag vaknade och kände mig glad. För jag visste att min vän Sandra var påväg med sina ungar.

Så jag gick upp. Matade mina barn. Drog igång stereon. Bruce Springsteen. Har jag nämnt att jag har en förkärlek för rockgubbar? (Grymlings!!)

 

Maken kom upp. Barnen var glada. Vi pratade om USAresan vi ska göra om ganska exakt 15 år. Vi ska lyssna på Bruce i bilen, när vi kör genom USA. Och Belinda Carlisle.

 

Jag började baka en enkel chokladsockerkaka (som blev för torr) och Sandra och hennes barn kom. Barnen försvann omgående. Jag vet inga ungar som leker så bra ihop. Det är ren magi.

Jag å Sandra pratade och pratade och sen fikade vi med alla ungarna och mannen och så hann vi sitta och sola näsorna i solen en stund innan de skulle vidare.

 

Sen blev allting tråkigt. 5åringen bäddade ner sig i sängen och somnade. Maken fick en släng av "harintelustmednånting"- syndromet (drabbar mig ofta, men är väldigt sällsynt hos honom) och 3åringen lekte intenstivt i barnens träkoja.

 

Sen upptäckte vi att 5åringen hade 38 graders feber, vilket snabbt steg till 39. Hon och jag slängde oss i soffan medan pappan och 3åringen begav sig ut på en cykeltur.

Sen slappade vi runt tills det blev läggdags.

 

Imorrn kommer 5åringen att vara helt prickig, för hon har ju såklart fått vattkoppor nu. 3åringen tappade dessutom rösten ikväll och klagade på halsont så det blir till att ha båda hemma imorrn. En pigg 3åring med heshet och en sjuk 5åring med klåda över hela kroppen. Cant wait.

 

 

Det bästa med den här dagen var helt klart Sandra och hennes barn. Den lilla dansstunden jag och barnen hade var också guld. Michael Jackson och Robert Broberg lyssnade vi på.

 

Resten av den här dagen kan faktiskt dra åt helvete.

Särskilt sugig är det dessutom att det är LINNEADAGEN idag. Både jag, mamma, mormor och båda mina ungar heter LINNEA i mellannamn. Ända sedan jag föddes har jag mamma och mormor firat dagen med prinsesstårta. Något år firade vi även sedan barnen kom, men sedan har traditionen dött ut. Det är så sorgligt. För det är en fin dag att fira. Särskilt när man har födelsedag i januari. Så kan det vara trevligt att även ha en vårdag att fira. Och det är ju nått SPECIELLT med Linnea. Jag har iallafall alltid trott det.

Tills jag träffade en man som KNAPPT firar sin egen födelsedag. Ingenting är heligt i hans värld. Ingenting är Något Särskilt. Knappt ens bröllopsdagen (och då pratar jag alltså om den dagen man GIFTER SIG. De årliga bröllopsdagarna ska vi inte ens prata om..). Hade inte jag funnits hade vi inte haft mycket kul i den här familjen.

Jojo han köper presenter och fixar och donar och så, men det är liksom KÄNSLAN som är lite...svag... Han har liksom inga särskilt NOSTALGISKA känslor inför varken födelsedagar eller årsdagar eller vilka jävla dagar som helst.

Och jag är helt tvärtom. Jag är min mammas dotter. Min mamma firar saker ordentligt. Har alltid haft förmågan att göra saker och ting speciella. Den där särskilda känslan som bara hon kan få till.

 

Prinsesstårta i solen under varje 13 maj.

Luncher på finare resturanger varje mors dag.

Presenter i överdåd. Grattisannonser i tidningarna och grattishälsning i Radions firarprogram vid varje födelsedag. Ballonger serpentiner och "vad är det för en dag, är det en vanlig dag?!".

2 månaders förberedelser inför varje jul.

Ja min mamma är Stämningarnas Drottning kan man säga. Traditionernas mästarinna.

 

Bara som en sån sak som när man var liten och inte kunde sova på kvällarna. När man tassade ner i köket. Varje gång fick man varm choklad och en macka. Allting var sådär lite mysigt nedsläckt och hon var just klar med kvällsstöket och satt och drack kaffe.

Eller de där ljusen i december. Som man ska bränna ner lite för varje dag. Det gjorde hon. Varje dag. Bränna litegrann.

Eller midsommarafton. Radion på. Sommarmusik. Mamma vid spisen, färsk lök, färsk perar och rädisor, gräddfil och ägg, släktingar som springer lite in och ut i huset. Mamma trallandes vi spisen.

Små små saker som var så VIKTIGA och som gjorde saker viktiga och betydelsefulla och magiska.

 

Jag är lite så jag också. Men får sällan till samma stämning. Kanske för att min man är så totalt stämningslös.

Nej nu är jag orättvis. Han köpte en nejlika åt mig idag. Som jag ju hade önskat. Och han anstränger sig mycket. Engagerar sig. Antar att det helt enkelt är mamma jag saknar. Och hennes stämning.

 

 

När vi var små plockade vi alltid liljekonvaljer till mamma på mors dag. Det var det enda hon önskade sig. Vi hade särskilda ställen som vi åkte till med pappa, kvällen innan. Det var alltid lika mycket mygg. Vissa år hittade vi bara några få. Andra år stora fång.

Efter att de skilt sig åkte jag och brorsan själva och plockade. Det var inne med häng på brallorna då och brorsan fick ett enormt stort myggbett rakt på röven.

Jag plockar ännu liljekonvaljer till henne varje år. Min man går bredvid och plockar till mig.

Ja han är bra fin ändå min man. Och faktiskt är bröllopsdagen den dagen har prioriterar högst, näst efter barnens födelsedagar förståss.

 

Jaja. Denna dagen- inte ett liv. Imorrn blir det bättre. Då ska jag rensa en grusgång medan barnen fridfullt leker på en filt bredvid. (ja men visst!)

 

Amen

 

ja. den här sången brukar min mamma sjunga på Linneadagen. Hon älskar dessutom Hootenanny singers..


åh mickey mickey hey mickey du e helt okej hey mickey

Jaha. Nu har barnen fått en ny favoritlåt också. Det är visserligen mitt eget fel. Men ändå....
Ändå. Jag ÄLSKADE Carola när jag var liten. Jag och min bästa kompis kunde dansa, dansa, dansa till hennes fångad av en storvind- skiva. När jag somnade ifrån Eurovision 91 då hon vann och missade hela stora vinsten så grät jag. Ni förstår. Det var liksom Carola och Grymlings på den tiden. För mig. ( Grymlings!!!!)
Så jag får ganska mycket minnen av den här låten. Och när jag hör den nu "när som helst och var som helst jag vet att du är man" så kan jag tycka lite...synd om Carola... Här har vi värsta kristna lilla bruden som står och sjunger oskyldiga, men ändå ibland rent sexuella texter... Kan inte ha vart så kul/lätt för henne..
Och ja... Barnen gillar Tommy tycker om mig också... Väldigt heteronormativ kan man väl kalla Carolas musik, om inte annat. Får dra på Gloria lite också och hävda att den handlar om lesbisk kärlek..
Ni får hålla med om att den är väldigt dansvänlig!

till alla feministmorsor som gråter

Det här är ett inlägg till alla de feministmorsor som liksom jag aldrig riktigt upphör att chokas över vad Dagens Småflickor uppskattar....
...ett inlägg till alla er som känner att ni ibland vill kräkas lite i munnen när ni äntrar era döttrars rum...
....gråta över hur jävla ÄGDA barnen är av den kvinnliga könsrollen...
....till alla er som varje gång ni äntrar era barns rum känner ett sting av skam...
...och undrar vad ni har gjort för fel!
Gråt inte! Det finns hopp!
Gör bara det bästa ni kan....
av situationen. Dutta på med lite sånt som ni känner att det behövs, lär er att tycka om det, men framför allt...
...omfamna det!
....
// jasåhärserdetuthemmahosfeministPersson
(ovanstående saker är saker utvalda av drottningarna själva! Förutom dino. Hen har pappan köpt)

min stora starka kropp

Idag har jag faktiskt varit lite av en Perfekt Person.

Ägnat mig åt saker jag i normala fall inte gör. Varit Duktig.

 

Storaungen var vaken inatt och var trött och ville vara hemma idag. Så det fick hon. Lilla ungen, som ju varit hemma i många dagar pga vattenkoppor, ville däremot bestämt iväg till förskolan och iväg for hon.

Jag och stora ungen såg morgonbompa och jag fixade klart krönikan till morgondagens GT.

Sen dammsög jag. Bara en sån sak. Spontandammsugning hör verkligen inte vill vanligheterna.

 

Sen satte vi oss på golvet i barnens rum och lekte. Med Hello Kitty-husen och småsakerna såklart. Hon älskar när jag leker med henne så. Det är det finaste jag kan göra för henne- leka med henne. Så det var klart att jag skulle göra det.

Sen fikade vi och hon pratade och pratade och pratade och jag lyssnade och lyssnade och njöt av hennes 5åriga funderingar.

 

Till 12 skulle vi hämta 3åringen på förskolan. Tyvärr hade pappan råkat få med sig vagnen i bilen till jobbet. Så då tog jag 3åringens cykel och BAR DEN HELA JÄVLA VÄGEN till förskolan. Det är en liten 12tummare, men vi har LÅNGT till förskolan. 5åringen cyklade bredvid och såg till att jag inte trampade på någon av alla de miljontals sniglar som krupit upp under den regniga natten.

 

Vi hämtade lillstrumpa och så cyklade vi runt i området kring förskolan och alla dess lekplatser. Sen hem igen.

Maken kom hem. Vi vilade en stund.

 

SEN. Sen tog det hus i helvite. Barnen lämnades att roa sig själva medan maken fortsatte jobba med allt trä som ligger på framsidan efter att vi fällde ett enormt träd samt klappade ett annat förra helgen.

 

Jag gick till baksidan och det ruttna staketet. "Plockade" (läs:släpade) stora jävla pallar som låg bakom staketet och ställde dem snyggt under ett tak vi har på baksidan. Slängde bråte på en hög.

Och sen. Sen kom maken med tigersågen. Staketet gick nämligen inte att böja av som jag hade tänkt (...) utan krävde sin kvinna så att säga. Så jag sågade. Sågade och sågade. Med den ljuvliga tigersågen. Gjorde först ganska stora delar av staketet som jag inte riktigt kunde flytta på själv, i tanken att min man kunde flytta dem sen. Men så blev jag irriterad och kände att jag ville kunna själv och inte göra mig beroende av honom. Så jag sågade upp staketet i lite mindre delar som jag själv kunde bära. Bände upp stolparna, tunga som as.

Fick flytta järnstegar, tegelsten och armeringsjärn för att komma åt. Men jävlar vad grym jag var.

Barnen stod med öppna munnar bredvid och jag kände sån jävla KVINNOKRAFT.

 

Sen blev jag så till mig över alla möjligheter som tigersågssågare att jag började såga ner mindre träd och sly och grejer.

Ja. Jag var verkligen ett med sågen.

 

Det var FÖRSTA GÅNGEN i mitt liv som jag höll i en motordriven såg. FÖRSTA GÅNGEN. TÄNK vad mycket jag har MISSAT! Tänk alla träd jag hade kunnat beskära! Tänk hur vår trädgård KUNDE ha sett ut! Om jag bara hade lärt mig hantera sågen!

NU kan jag det iallafall. Och fi satan vad jag ska såga.

 

Efter att jag sågat ner staket och träd samt flyttat alla tunga delar och träd till en prydlig hög gick jag in. Min kropp befinner sig ännu i chock efter denna vildsinta eftermiddag.

Inte nog med att jag sågade idag, jag Fruktade Inte. Sjåpade mig inte. Jag ogillar tex starkt att gå in i högt gräs (läs kirskål) eftersom man inte vet vad som döljer sig där. Jag är lite insektsrädd. Men idag har jag klapmat runt, bränt mig på brännässlor, viftat bort fästingar som krupit på mina armar och lugnt tittat på stora, äckliga spindlar som krupit omkring mig. Så jävla cool.

Men det häftigaste är nog ändå hur jag använt min kropp.

 

Jag har en stor kropp. 178 cm lång, breda höfter, breda axlar, bastant och rejäl. Ändå ser jag på mig själv som ganska svag, bräcklig och framför allt otränad. Otränad är jag ju, men svag? Naj naj naj. Jag ÄR stark! Jag kan lyfta skittunga staket, såga grova träd och släpa och styra fram och tillbaka med tunga saker. Jag är inte svag. Jag är stark! Min stora, breda, rejäla kropp borde sannerligen sättas i arbete oftare för den gillar det!

Däremot har min kropp sedan mycket länge undanbett sig all form av Träning. Gym, löpning, spinning och annan skit- nej tack, säger kroppen. Den tycker det känns meningslöst. Tråkigt. Däremot att rusta och dona i sin egen trädgård, eller bära en cykel ett par kilometer, det har den inga problem med. När det finns en MENING och ett MÅL med motionen och rörelsen.

 

Sen var jag och min man väldigt trötta. Vi funderade en stund på att köra helfabrikatsmiddag, men sen fick vi ytteligare ett ryck. Vi gick in båda två och han gjorde kyckling och jag ställde mig och råstekte potatis och sedan åt vi alla av våra hjärtans lust.

Sen däckade vi i soffan alla 4. 3åringen somnade i soffan straxt efter Barda.

Jag har läst en bok för vår 5åring och sedan slocknade hon också på 5 sekunder.

Jag och maken kommer också somna sött snart tror jag.

 

Ja idag har jag sannerligen varit Duktig. Men det blir nog ingen vana.

DÄREMOT ska jag nog fortsätta att utsätta min kropp för prövningar liknande dagens.

Eller, jag MÅSTE. Har en milslång To Do-lista som måste betas av innan det blir sommar.

Imorrn ska jag tex lägga tegelstenar i en skottkärra, köra kärran 15 meter och sedan stapla tegelstenarna på en hög. Om och om igen. Jag ska även gräva ett hål och sedan fylla hålet med grus, som jag först måste rissla. Vet ni hur det går till när man risslar grus med en hederlig gammal rissla typ från Kristina&KarlOskars tid? Det vet jag. Och kan därför somna med vetskapen att min kropp sannerligen kommer att få jobba imorrn med.

 

Det här är för övrigt första året som BÅDE jag och min man kan jobba i trädgården SAMTIDIGT. Alla tidigare år har vi tvingats turas om eller så har en fått haft "jour" och ständigt tvingats avbryta sig för att fixa med barnen. Men nu behövs inte det längre. Barnen de bara leker och leker. Går bredvid en ibland och pratar lite och försvinner sedan igen. 5 och 3 år gamla.

Första våren på 5 år. Som vi kan jobba samtidigt. Det är en helt otrolig känsla.

 

 

Jag och min stora starka kropp:

 


ps. älskar ni inte också skorna??! d.s
ps. filmtips: Flickorna i Dagenham Finfin feministfilm om ett gäng sömmerskor på Ford som strejkade så in i helvite på 60talet då kvinnor faktiskt uttalat och öppet tjänade mindre helt enkelt pga att de var kvinnor och därmed ansågs mindre kompetenta. d.s

hello bella


Vårbarn

dsc06940 (MMS)

Vårbarn


f.ö.r.s.k.o.l.a.n

OBS: GAMMALT INLÄGG återpublicerad med tanke på dagisdebatten som än en gång blossat upp:

 

Saker jag har tänkt på mycket:

Dagis- Med tanke på debatten i alla bloggarna på senare tid. Pratade med min vän Nina om det idag.

För nått år sen, ungefär i samband med lillungens inskolning, skrev Nina om dagis på sin blogg. Nina tycker inte att  barn innan 3 år behöver dagis och anser om dagisbarnet är under 3 år så kan man inte säga att barnet går på dagis för SIN skull. Nej. Då är dagis till för FÖRÄLDRARNA. Barn under 3 år BEHÖVER INTE dagis. Menar Nina.

Och då, för 1.5 år sedan när jag just skolat in lillungen, var detta oerhört provocerande såklart.

Jag var skitarg. Vi hamnade i klassdiskussioner jag å Nina. Nina och hennes man hade nämligen den ekonomiska MÖJLIGHETEN att ha sitt barn hemma, tänkte hon inte på de ENSAMSTÅENDE och de FATTIGA samt på att barn från PROBLEMFAMILJER som dagis faktiskr RÄDDAR???!!!!

 

Att jag blev provocerad då förstår jag ju nu berodde på mitt dåliga samvete. Jag har alltid haft dåligt samvete för att mina barn har fått gå på dagis. Alltid. Och jag tror att ALLA föräldrar innerst inne har det. Oavsett hur BRA det lilla lilla barnet (enligt föräldrarna och dagispersonalen som ju inte får säga annat) har det på dagis, så tror jag att ALLA FÖRÄLDRAR- INNERST INNE oxå förstår det helt störda i att faktiskt SKAFFA ett BARN och sedan, vid oftast väldigt tidig ålder, ha det på dagis under de flesta av dygnets vakna timmar.

 

Tänk er en liten pilt. Tänk er min lilla unge.

Såhär såg hon ut när hon började på dagis:

 

 

Bara ett litet litet barn. Hon hade precis lärt sig gå (hon var sen) och kunde inte säga ett endaste ord då, förutom typ mamma, babba. Henne lämnade vi bort i flera timmar om dagen då. Till andra människor. Människor vi litar fullständigt på visserligen. Men vi lämnade även bort henne till stora barngrupper, små lokaler, bakteriehärdar och ja...till samhället, skulle man väl kunna säga.

 

Det SKÄR i mitt hjärta när jag tänker på det. Det spelar ingen roll hur roligt hon hade där. Hon lite hon grät när vi lämnade. Hur mycket hon än utvecklades där. Hon. Hade. Mått. Bättre. Hemma. Hos. Oss. Det spelar ingen roll hur bra dagis är, hemma är alltid bättre för så små barn. Anser jag. (vilket ju kan bero på att jag är en sjuhelsickes bra förälder och faktiskt förstår det själv… )

 

FÖRUTOM. Förutom om man, tex, är ensamstående. Man är trött och känner att man behöver andas. Dessutom behöver man pengar till mat på bordet åt sig och barnet. Helt ok. Dagis är inte DÅLIGT för något barn.

Sedan finns det såklart massa andra orsaker där man inte har något annat val.

 

MEN. Är man en fullt fungerande familj utan problem, särskilt i familjerna där båda föräldrarna har arbete. Med två föräldrar i familjen. Så kan man ALLTID hitta lösningar för att kunna vara med sitt barn. Det. Handlar. Om. Prioriteringar.

 

Och jag FATTAR INTE hur folk kan bli så FRUKTANSVÄRT provocerade av detta!!! Det är ett SJUKT samhälle, när människor PÅ ALLVAR säger att de låtit sina barn börja på dagis vid 1, 1,5 FÖR ATT DE KÄNDE ATT BARNEN BEHÖVDE DET och VAR REDO!!! Det är så jävla sjukt.

 

NU när vår lilltjej snart fyller 3, upplever vi exakt samma sak som vi gjorde med den stora. Och det är att runt 3årsdagen händer nått med barnen. Dagis blir plötsligt BETYDELSEFULLT för dem. De LÄNGTAR dit, vill vara där, verkar finna MENING med dagis, istället för som de första åren, bara driva runt och vänta på mammapappa.

Vid 3 års ålder skulle jag vilja säga att det finns en mening för barnen att gå till förskolan. Från 3årsåldern flyttas dagis mening från föräldrarna till barnen. Och det är skönt.

 

 

Just de ja. Det faktum att dagis, för många barn med problem hemma i sina familjer, är räddningen och tryggheten är det ju inget snack om. MEN man kan ju inte ha DET som ett argument för att ALLA BARN ska gå på dagis från 1 års ålder.... Dessutom kan det bli så...tokigt... Om man helt plötsligt skulle "få" dagistid utefter hur pass jobbigt man har det i familjen.,, "Vi har det så himla jobbigt här vi vår familj nu, kan vårt barn få börja på dagis fast vi (tex) är arbetslösa och hemma hela dagarna?"..... Det är konstigt... Det borde finnas ANNAN HJÄLP för de familjerna med svårigheter kan man tycka. Dagis ska inte vara barnpassning tycker jag, utan vara ISTÄLLET FÖR föräldrarna. Om föräldrarna JOBBAR, alternativt har fått ett till barn- detta ska dagis finnas till för. Men inte som barnpassare för att ett par föräldrar misslyckats katastrofalt. Inte som ett "bättre alternativ" där föräldrarna då är det sämre...

 

 

SAMTIDIGT vet jag själv hur drygt det låter. För här sitter jag nu. Efter 5 år. Med två ganska stora barn. Jag har glömt hur det var nu. Hur trött man var. Hur suddig tillvaron var med två småbarn. Kraftlösheten. Längtan efter frid och ensamhet. Längtan efter att få ligga ner. Vila. Den har jag glömt. Nu är jag en sån där mamma som gråter när barnen åker iväg å ska bo borta en natt. Ja alltså. Jag gråter. Känner mig deppig och tom. Undrar vad jag skulle ha för liv om de inte fanns i det, osv. Sån är jag. Nu. Men inte då.

 

 

P.s Jag vet att det heter förskola. Men jag håller ännu på och övar mig på att få det ordet att bli naturligt och i det här fallet kändes det inte naturligt. Men jag övar. Ds.

ps 2. många av mina tankar och funderingar grundar sig i långa och många diskussioner med Nina Ruthström d.s


while the cherry trees are still in blossom

Oh Julie
meet me by the vending machine

Oh Julie, I'm gonna buy you a wedding ring


Eating french fries by the dock of the bay
lots of ketchup and mayonnaise
You said this town's too big for our hearts
you can't tell where it ends or starts

Oh Julie, the future could be so bright
Oh Julie, the ticket inspector's out of sight

What will you do when you graduate
if you stay here you'll suffocate
And all your friends are moving to London
while the cherry trees are still in blossom

Oh Julie
Oh hold me, hold me trough the sweet hereafter

Being with you can be very fatal
somehow we forget to pray for the angels
then the angels make sure that our hearts are devoured
make us jump from the Eiffel Tower

Oh Julie, you know that I ain't for hire
but you can have me, you can trade me for your cigarette lighter

Take a step from the humdrum
tearing down the Colluseum
They said we'd hit the bottom
but the cherry trees are still in blossom

Julie, you know that I ain't for hire
but you can have me, you can trade me for your cigarette lighter
Oh Julie

 

// Jens Lekman "Julie"

 

 


kvinnorummet

Har ni läst Kvinnorummet??

 

Det är en av mina favoritböcker av Marilyn French. En skönlitterär bok som på ett ganska basic och aggro-vis går igenom och förklarar och diskuterar kring de mest grundläggande stenarna i feminismen.

 

I början av boken bor huvudrollen, Mira, i ett mellanklassigt bostadsområde i USA. Hon är hemmafru, liksom de allra flesta kvinnor på gatan (det är typ 60tal). Kvinnorna blir alla goda vänner, hänger med varann på dagarna och samtliga kvinnors äktenskap skildras.

Senare knäcks vartenda äktenskap och alla börjar om på nytt och flyttar vidare, men ändå.

 

Min favoritdel i boken är den i bostadsområdet. När kvinnornas liv kretsar kring barnen och vänskapen. De sköter även hushållen och sköter om dina mansgrisar till män. Men livet kretsar kring barnen och vänskapen.

Precis som mitt liv gör nu (förutom det där med att ta hand om mansgris förstås!).

 

När jag och han, som numera är min man, flyttade tillbaka till ön och fick barn så fanns inte en enda av mina gamla vänner kvar här. Några nära och fina släktingar hade jag kvar, men vännerna hade utvandrat. Jag och min man var väldigt ensamma under vårt äldsta barns första år och det tärde hårt på mig. Att vara barnledig och inte ha nån att umgås med är inte kul liksom.

Jag hittade ett gäng andra unga mammor och så startade jag en Unga Föräldrar- grupp på Öppna förskolan och ansträngde mig verkligen. Men saknade ändå någon att umgås med på ett naturligt och spontant sätt.

 

När jag så väntade vårt andra barn visade det sig att en hel drös av dotterns dagiskompisar också skulle få syskon. Vi var nog 6-7 stycken som gick vi väntans tider samtidigt. Perfekt tänkte jag. Och började bjuda hem folk på fika, vilket idag har lett till en väldigt trevlig stämning i föräldragruppen på dagis.

 

Men den första jag började prata med var M. Hela vintern hälsade vi på varandra på förskolan. Började prata försiktigt med varandra med tjockmagarna i luften. Jämförde och beklagade oss lite.

Så fick hon sin son. Nån vecka senare fick jag vår dotter.

 

Vi möttes sen med barnvagnarna. Hon fick världens mjölkstockning och kom i tjockaste vinterjackan till förskolan när vi skulle hämta de stora. Jag gick på knäna psykiskt då jordens alla tyngder verkade vila på mina axlar just då.

För att få tiden att gå tills våra män skulle komma hem från jobbet började vi gå till olika lekplatser med våra barn efter dagis. Barnen lekte så bra med varandra. Blev bästekompisar direkt. Bebisarna låg i vagnarna och var lika godmodiga bebisar båda två. Jag och Marika satt på parkbänkar. Vände ut och in på oss själva. Öppnade våra själar och drog fram våra innersta tankar för varandra i vårsolen.

 

Hon, en då 36årig 3barnsmamma. Jag, en då 24årig 2barnsmamma.

 

Kort därefter kom S in i bilden. Med hjärtat utanpå kroppen hon också. Och ännu efter 3 år ses vi ofta flera gånger i veckan. Efter hämtningen av barnen. På vintern parkerar vi vid valfri snödriva och låter barnen riva loss. Övriga året är vi på lekplatser, i skogen, eller i varandras trädgårdar. Barnen leker som det stora härliga bästekompisgäng de har blivit. Och vi pratar. Avbryts ideligen av barnen. Snyter näsor, knyter skor, förmanar om tröjor och mössor och strumpor, gungar, lyfter, puffar på. Men samtalet dör aldrig ut.

 

Allting stöter vi och blöter. En sekunden handlar det om ett bra recept på lax, andra sekunden om sorg och tvivel. Det finns ingenting vi inte kan berätta, inga tabun och inget skuldbeläggande.

Det är Kvinnlig Vänskap när den är som allra finast. Djupast.

 

Jag vore tom och platt utan dem. Eller kanske snarare sprängfull och överfull. Om jag inte hade dem att ventilera med. Dela allt.

 

Och när vi sitter där på vår bänk med 6 busiga och underbara ungar (idag råkade M´s unge kalla mig för mamma!) omkring oss och kexsmulor och snortappar och barnskratt som klingar och vi flamsar lite för att i nästa sekund börja prata om döden, det är då jag är som allra jävla gladast över att jag är kvinna. Jag känner ingen man som har såna här relationer. Och jag skulle dö om jag inte fick ha det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


en riktig våldtäkt

 

Åsa skrev till mig idag och tipsade om Dokument inifrån som ikväll kl 21 sänder en dokumentär med namnet "inte en riktig våldtäkt". Se det.

 

På samma ämne ska jag passa på och tipsa om den här radiodokumentären som p3 gjort angående fallet Billy Butt och våldtäkterna på 90talet. Lyssnade på den medan jag rensade grusgång igår.

Den belyser verkligen ämnet vad som är en Våldtäkt och vad som inte är det.

Billy Butt går där igenom alla de våldtäkter han blivit dömd för, berättar om dem och hävdar sedan att han är oskyldig. I alla fallen har han ljugit och lurat flickan i fråga. Han säger att han "kör ett ragg" och att han tjatar och tjatar och tjatar på tjejen tills hon ger med sig. Enligt honom är det inte våldtäkt att göra det. Vad tycker ni?

 

Jag vet faktiskt inte vad jag tycker, MEN, det jag säkert vet att det ska en sjuk jävel till för att, efter att ha tjatat och tjatat, hotat, bönat, bett och ljugit, ha samlag med personen i fråga. Hur kan man VILJA ligga med någon som man "tvingats" lura och tjata sönder för att få komma till? HUR KAN MAN VILJA DET??

Billy Butt verkar vara en särdeles störd man, MEN, det finns ändå intressanta vinklar i historien. Så lyssna på den.

 

Vad gäller mig och våldtäkt...När jag var yngre funderade jag mycket kring, läste mycket samt pratade och engagerade mig mycket i ämnet våldtäkt. Men det är så jobbigt. Det tär så på en. Att jag faktiskt numera oftast inte tänker så mycket kring det. Inte heller läser jag särskilt mycket om det. Jag orkar helt enkelt inte.

Katarina Wennstams böcker har jag läst, allihopa. De är fantastiska, men inte psykiskt lätta att läsa. Man blir trött. Utmattad. Arg. Men alla bör läsa dem, då de är väldigt viktiga.

 

Så. Det var dagens feministiska tips.

 En slackermorsas bästa middagstips: pulver...

dsc06936 (MMS)

En slackermorsas bästa middagstips: pulvermos,fetaost,broccoli,lingonsylt,soyakorv. Yes.


om männen och håret

http://www.expressen.se/halsa/manga-svenska-man-rakar-sitt-konsorgan/

 

Här har vi då en artikel om att allt fler män rakar sina könsorgan.

Under rubriken HÄLSA finner vi den. Bara den grejen. Sen när blev det en HÄLSOgrej att raka kuken?

 

När man söker efter liknande artiklar fast om kvinnor på Aftonbladet, får man upp rubriker som "idealet är att se ut som barn" och liknande. Skönhetsidealet disuteras. Skönhetshetsen. Stackars flickor som känner att de måste raka sina kön! Stackars flickor som är sådana slavar under skönhetsidealen!

 

I artikeln ovan läser vi: "Kroppsbehåring eller avsaknaden av det har blivit en del av det personliga uttrycket. Här kan man tydligt utläsa olika tendenser i olika åldrar. Ett exempel är att 75 procent av männen under 35 år tar bort hår från de intima kroppsdelarna. Det är inte längre en trend, det är en folkrörelse"och får alltså veta att män på inga sätt är några OFFER under några skönhetsideal. De är inte ens offer under olika trender. Det är ju en FOLKRÖRELSE det handlar om! Något som ALLA gör! Finns inget att diskutera, inget att prata om. Det bara är så. Och framför allt så är män inga offer under någonting.

 

Men lägg märke till en sak. I en artikel, riktad till män, står i början: "Om kvinnan får välja ska manskroppen vara len och fri från hår i näsan."

Så här kunde det ofta stå i tjejtidningar i mitten av 90talet. Texter som handlade om hur killar vill ha tjejer. Det är nästan helt borta nu (istället pratar man om hälsa och "göra det för sin egen skull"). Men männen. De får stå ut. De kommer heller aldrig att protestera. För gud vad pinsamt om en man skulle kliva fram och säga "jag känner mig pressad och förtryckt av sånt här". Då skulle ju han framstå som värsta offret! Och det GÅR ju inte! Det GÅR inte!

 

Självklart är dock att de gör det. Det vet vi kvinnor som levt under den pressen i typ hundratusen år. Vi vet. Att det är synd om dem.brunt jag älskar

Ingen inspiration. Måste skriva krönika idag och måste ägna den lilla inspirationen jag har till det.
Istället: Sånt som jag älskar:
Min tulpantunna. Idag blommar de dock:

En liten solros på gro:
Min Kristina från Duvemåla-väg
Innan jag tog den här bilden fick jag palla upp hela staketet med en bräda. Det hade nämligen ramlat omkull inatt igen..
Grusgången jag ägnat min lediga tid åt på senaste:
Allt ogräs är inte fult. Så en del lämnar jag:
Gud. Vad jag älskar brunt.

Vad väljer man liksom?

dsc06934 (MMS)

Vad väljer man liksom?


Min jättesnäcka Bengt äter ur min hand. He...

dsc06931 (MMS)

Min jättesnäcka Bengt äter ur min hand. Hen lystrar i princip till min röst oxå. Finns det snigelutställningar? Snigel agillity?


om idealen igen

Fint och välbehövligt med en länk från Lady D idag, eftersom jag har en Dödsdag. Dessa dagar har jag till och från och de går ut på att jag kort och gott känner att jag vill dö. Ska skriva mer om det senare.

Men jag måste tillägga en sak, angående idealinlägget. Eftersom det är en del av en konversation med Nina känns det även väldigt riktat mot Nina. LD och några andra nämns oxå.

MEN. Det jag MENAR med inlägget är ju att ALLA, även jag själv, bygger upp ideal som säkert kan vara ångestframkallande för andra.

Precis som LD skriver idag vill jag visserligen oxå fungera som en MOTPOL till de bloggar som målar upp en perfekt yta och vardag (inte helt olikt vilken damtidning som helst) och bloggar då istället gärna om mina tillkortakommanden, mitt stökiga, bruna hus, min psm, bråk i äktenskapet, misslyckade middagar osv. Men jag är väl medveten om att det då istället kan bli så att min personlighet (och även mitt vardagliga liv) sätts som ideal och norm. Eftersom jag även gärna dissar en annan typ av personlighet/livsstil sätts ju min i kontrast och i fördel mot dessa.

MEN jag är medveten om att mitt sätt inte behöver vara RÄTT eller BÄST för alla för det.

 

Men min tanke är som sagt att vara en motpol, finnas till för de som känner att de behöver en sådan.

 

Nu ska jag gå ut och rensa ogräs och vänta på att vårdcentralen ska ringa. Jag är så jävla trött på Broder Daniel nämligen, som fungerar som soundtrack på min dödsdagar. Man kan ju för fan inte hålla på och lyssna på Broder Daniel hela tiden.

Fast de är bra fina.

Här kommer min favorit dödslåt. Sätt på den här och ni börjar hulka och tänka på döden på en sekund:

 Min vattenkopp cyklar för första gången ti...

dsc06926 (MMS)

Min vattenkopp cyklar för första gången till dagis där vi Ska hämta systern!


rimliga mål

Förresten slutade jag med att försöka bli smal för flera veckor sedan. Jag hann knappt börja faktiskt, innan jag slutade.

Istället har jag bestämt mig för att försöka sluta bita på naglarna.

Jag tror det är sunt att sätta upp rimliga mål. =D

 

Orsak? Det gör ont under och kring mina maximalt nedbitna naglar när jag pysslar i min trädgård. Det stör mig.

Orsak? Om jag måste välja mellan att vara tjock och glad eller smal och sur så väljer jag definitivt det första. Och sur blir jag när jag inte får äta samt hela tiden tänker på att jag inte får äta (vad jag vill).

 sånt jag brukade tro

Kom häromdan att sitta och tänka på saker som jag tidigare i livet varit Helt Övertygad Om. Tror det var efter att ha läst Fannys blogg, kanske det om mödomshinnan .

 

Det var nog det ändå, för jag kom iallafall att tänka på att jag, innan jag blev av med oskulden, var helt säker på att jag Aldrig Skulle Kunna Knulla. Inte på grud av mödomshinnerädsla, för jag hade minsann läst att mödomshinnan faktiskt inte fanns. Men grejen var att jag inte fick in nånting. Ingen ens en minitampong. Jag var helt övertygad om att jag hade Världens Minsta Vaginaöppning.

Jag kunde I PANIK sitta och fundera kring hur jag skulle göra, vem som skulle vilja gifta sig med mig när jag inte kunde knulla osv.

 

Detta trodde jag alltså ända fram tills jag verkligen blev av med oskulden. Vid 16 års ålder. Jag var helt övertygad om att det inte skulle gå, för jag hade ju provat innan. Men den kom helt enkelt inte in.

Men sen blev jag Kär På Riktigt. Och jävligt nervöst och skitfint (lite som i Dirty Dancing faktiskt) gick det vägen. DEN FICK PLATS JIHUUUUUUU tänkte jag efteråt.

 

En annan sak jag kunde grubbla till döds på när jag var yngre var kring hur jag NÅGONSIN skulle hitta en kille som jag faktiskt kunde prutta inför. Och bajsa! Alltså, hur skulle jag någonsin kunna bo ihop med en kille och liksom säga "nu måste jag gå och bajsa". Sa man ens det? Eller bajsade man bara lite snabbt och låssades sedan inte om något? Jag som inte kan bajsa när någon kan höra! Han skulle ju fatta direkt när jag sätter på kranen som jag ALLTID (ännu) måste ha rinnande när jag bajsar (det har en avslappnande effekt för mig)! HUR skulle han kunna älska mig om han hörde mina pruttar? HUR skulle han kunna vilja ha samlag (om det nu någonsin skulle funka..) med mig efter att ha känt lukten efter mig på toa. HUR HUR HUR GODE JESUS!!! brukade jag tänka.

 

Jag var 20 när jag flyttade ihop med en kille första gången. Vi kunde PRATA om allt, bajs och pruttar osv, men vi vågade aldrig prutta inför varann under det året vi delade lägenhet. Vi kunde ligga bredvid varann i sängen och räkna till 3 och på 3 skulle vi prutta, men vi avbröt oss alltid. Gick till varsitt rum och gjorde vad vi skulle. När jag bajsade drog jag igång stereon, satte tvvolymen på max eller liknande för att han inte skulle höra. Han visste alltså vad jag gjorde, för vi hade ju pratat om det. Jag var ju tvungen att förklara min förkärlek för Extremt Höga Ljud vid vissa tillfällen under dygnet. Och han ville ligga ändå faktiskt. Men jag kan ännu fundera på hur det skulle ha gått om vi hade börjat prutta inför varandra också..

 

SEN träffade jag min nuvarande man.

De första veckorna tillsammans var väldigt...tillknäppta... Vår situation var ju lite annorlunda (vi hade blivit gravida genom ett engångsligg, bott isär under 8 av de 9 månadernas väntan men flyttade ihop 4 veckor innan förlossningen, då som Kompisar Som Väntade Barn Ihop) och stämningen lite stel.

Vi pratade nog inte ens om varken prutt eller bajs utan skötte vårt så diskret vi kunde (jobbigt). MEN SEN! SEN födde jag barn och han var med och jag fick lavemang och sen bajsade jag på mig lite under förlossningen och sen blev jag förstoppad i 16 dagar vilket slutade med ett besök på akuten och det var laxermedel, ångest och slutligen, ljuvligt bajs all over i några veckor. Efter det var det No Limits. Vi pratade och skrattade om bajs och pruttar. Vi började prutta inför varandra och han kan faktiskt gå på toa med öppen dörr numera. Det kan inte jag. Jag vill ännu helst låsa och har alltid vattenkranen på. Men vi kan dela alltså. Alla våra ändtarmsbesvär stöts och blöts som en äktenskaplig angelägenhet här. Vi pruttar utan hämningar också. And I Love it.

 

Igår var det dock på gränsen. I duschen upptäckte jag nämligen att jag fått en fästing. På rumpan. NÄSTAN I rumpan. Men inte helt. Ingenting behövde säras på eller så. Jag kunde hur som helst inte få bort den själv. Så efter mycket ångest och även lite gråt, fick jag lägga upp mig på soffan och låta maken plocka bort den.

Han var mycket pedagogisk och talade med lugn och mild röst under ingreppet. Ändå var det ett Gränsfall. Gränsfall!

Hur som helst. Det är lustigt hur tokig man kunde vara som ung. Tur att man blir äldre. Klokare. Och det är tur att jag inte kommer föda fler barn (kommer bli snittad vid eventuella syskon till barnen) för tänk om ens underliv skulle töjas ut extremt och förvandlas till Världens Största Vaginaöppning!!!

 tv-programs-idé

Hon var så glad för alla presenter efter alla åkt efter 2 timmar och då gick munnen i ett! Svårare var det dock att f henne att somna ikväll… Helt super speedad och över aktiverad av allt som hon upplevt under dagen. Tog mig 2 timmar att få henne att lägga ned huvudet och blunda. Jag sa att jag skulle gå ut ur rummet och började gå mot dörren, då förstod hon att jag menade allvar .. Tårarna kom och vi kramades ännu en gång godnatt och jag gick och satte mig i läsfåtöljen i sovrummet. Hon hade lagom avstånd till mig och hon somnade på två röda!

Jag klarar inte av att läsa Carolas blogg längre. Jag började nästan grina när jag läste det här.

Jag tror allvarligt att jag har läst mer om adoption än vad Carola har gjort. Med all säkerhet har jag läst mer om anknytning också.

Människan hotar alltså ett nyadopterat barn med att lämna henne ensam. Det är så jävla sjukt.

 

Med alla tusentals Jesusfjantar som avgudar Carola vågar man dock inte skriva vad man innerst inne tycker. Så jag håller tyst om det. Det enda jag vill säga är att jag tror att Carola skulle passa jävligt bra i ett tvprogram som hette Sveriges Sämsta Mammor.

 

 

 julie

Snart blommar våra körsbärs/bigaråträd.
Då tänker jag alltid på Göteborg. Och den här underbara låten:
Fan vad jag längtar tillbaka dit ofta (bodde där 2005-2006). Mina drömmars stad.

Trädfällandet fortsätter. Riktiga män gör ...

dsc06923 (MMS)

Trädfällandet fortsätter. Riktiga män gör saker tillsammans.


trädfällardagen


Idag var Stora Trädfällardagen här hemma i Brunheten.

Maken åkte och hämtade en skylift och på eftermiddan fällde grannens farsa både grannens stora björk och ett av våra stora träd vid infarten.

De höll på hela eftermiddan, maken hjälpte dem med det och jag och 3åringen har pysslat själva. Sovit eftermiddag, pärlat, degat med lera, vart ute, cyklat osv. Storasystern har vart hos sin mormorn och lillasystern har längtat efter henne. Jag med.

Men vi har haft det fint ändå.

Imorrn ska vi på kalas hos hennes bästekompis Liam. Han ska få ett rosa prinsess-svärd med rosa fluff av henne.

bästekompisar

3åringen kommer troligen vara hemma hela nästa vecka också. Jag och maken kommer hjälpas åt med vabbandet men eftersom jag ändå är hemma hela dagarna oavsett får jag lite panik. Särskilt vid tanken på att stora ungen lär få sina någon gång mot slutet av nästa vecka, vilket alltså innebär ytterligare 2 veckor med sjukt barn hemma. På många sätt är det ju guld värt. Man får kvalitetstid med att barn i taget. Man blir så nära så nära. Idag känns det som att min 3åring bott under min hud, så nära har hon vart. På ett fint sätt.

 

Men jag får ingenting gjort. Ingen skola, inget skrivande, inget hushållsarbete. Hade storungen vart hemma också hade det vart en helt annan sak. Då underhåller de sig fint själva och jag brukar tom kunna skriva krönikor med dem omkring mig. Men med bara en unge är det svårare. Hon blir ju så lonly. Jag tycker synd om henne även när hon inte tjatar och det slutar ändå med att jag sitter där och gör pärlshalsband istället för att städa övervåningen fast hon inte har varken bett om det eller haft sin magiska gnällröst som alltid gör att man gör precis som hon vill.

Hur som helst. Jag får aldrig vara ensam. Mina ensamdagar med plugg, p3 och långa ensamfrukostar är förbi. För när de blir friska är det ju i princip sommar. Och då ska vi vara hemma allihopa.

 

Men JAJA. Det är ju härligt också. Att ha dem under sitt skin.

 

Imorrn ska jag köpa en blommig klänning för att muntra upp mig. Konsumtion förnöjer helt enkelt.

 


Vårhälsning från det bruna slottet

dsc06913 (MMS)

Vårhälsning från det bruna slottet


om carolabråket

Det värsta med hela den där Carola-grejen är ändå hur många verkligen anser att det Carola har gjort (adopterat ett barn) är något så otroligt FINT och BRA!

Hela den grejen stinker skit tycker jag och vittnar om ja...ett djupt rasistiskt tänkande. Ett tänkande med Sverige som Grund. Sverige är det Bästa för Alla. Och det vittnar om en förväntad tacksamhetsskuld.

 

De allra lustigaste kommentarerna i kommentarsfältet efter det här inlägget är de som upprörs över att Lady Dahmer användit sig av ordet välgörenhetsprojekt och försvarar det genom att skriva "det Carola har gjort är något så otroligt fiiiiint" och därmed alltså själva menar att det Carola gjort i och med adoptionen är välgörenhet.

 

En annan otroligt fjantig grej- kritiken mot LD då hon inte "tar emot kritik" på ett sätt som vissa önskar. De vill ha upprättelse, förståelse, ursäkter eller iallafall veta att LD TAR ÅT SIG av kritiken och FÖRSÖKER ÄNDRA SIG.

LD undrar då varför hon ska behöva förändra något för att ANDRA tycker det och det är så jävla klockrent.

Tänk om jag hade ändrat mig så fort jag fått folk emot mig som tyckt annorlunda genom årens lopp. Det är ju helt befängt. Man jobbar ju med det man själv anser sig behöva jobba med. Om det nu skulle finnas något, vilket inte är någon självklarhet. Alla människor strävar inte efter att bli älskade av massan, alla mår inte dåligt och alla människor har inte ständiga komplex. Vi är dock väldigt få eftersom så väldigt många ofta provoceras av detta och gör allt för att uppmärksamma oss på "saker vi borde jobba med".

 

Jag tycker inte att LD har ett skit att be om ursäkt för angående Carolainlägget. Jag tycker inte att hon borde ge sig in i diskussioner ens, utan anamma Linda Skugges gamla stil lite mer. Linda Skugge sa aldrig ett ljud. Bad aldrig om ursäkt, uttalade sig väldigt sällan om texter hon skrivit och skrev aldrig om samma ämne två gånger.

Om jag vore LD skulle jag leverera, men skita i det som kommer efter.

För att göra det måste man vara dryg och hårt och måste kunna skita i kritik.

Provocerande va, att SKITA I KRITIK??!

 

FlatfeministenFanny undrar på vilket sätt elakhet är en bra egenskap och tycker att LD åtminstone borde jobba för att få bort elakheten i sig. Vilket trams. Särskilt då få av FlatfeministenFannys kommentarer här hos mig varit "snälla". Elakhet bär vi alla på. Elakhet har räddat mig många gånger och elakhet kan med stor fördel portioneras ut där den har förtjänats.

Inlägget om Carola var inte ens elakt. Det var en kommentar. Uppmanade till debatt. Huvudet på spiken enligt mig. Elakt enligt andra.

Linda Skugge skulle ha skrattat, ryckt på axlarna och gått vidare till nästa ämne.

 IQ

Roar mig med att göra iq-test online på lediga stunder. Jag har liksom ALDRIG gjort iq-test förut då jag tänkt att det inte är nån ide! Jag som annars brukar ha sån bra självbild, hur kunde jag missta mig så! Iq-test är ju verkligen min grej! Jag är helt enkelt bra på iq-test! :D Det ska bli min nya hobby!

ångesten, idealen, hetsen

”Fast jag tänker att i bloggvärlden kan man läsa massor av olika sätt att leva sitt liv på. Vissa gör si och andra gör så. Fler än jag tänker si medan andra tänker så, och så kan man också tänka. 

Ja på ett sätt som en dagstidning. Fast ibland utan kommersiellt syfte och mer personligt. Alla får komma till tals.

Sen är det alltid skillnad på att bli inspirerad till att GÖRA saker til skillnad från att SE UT på ett visst sätt. Att göra saker kan de flesta lära sig, det är en aktiv handling som kan påverkas och sällan pajar det självkänslan på samma starka sätt som utseendet som är en del av en själv.

Jag tycker bloggvärlden bidrar till för mycket gott för att skrivas ner. Och självklart handlar bloggvärlden om "kvinnliga" saker eftersom det är kvinnor som skriver.

Inredningsinlägg kan tyckas rent ytliga men det handlar ju också om att visa hur man kan göra med sitt hem. Jaha sätter du tavlorna på det viset. Eller jaha klär du in dina pärmar i omslagspapper. 
På samma sätt som du har ett intresse av att göra fint i din rabatt.
Dock kommer aldrig ett hus, en rabatt, en cup cake i prickig form kunna göra brott på min person på samma destruktiva vis som utseendefixering och att eftersträva idealkroppen.// Nina”

 

 

Ja..Bloggvärlden har många fantastiska sidor också, såklart. Har skrivit krönikor om det ett par gånger. Det bästa är förstås att den är kvinnlig, enligt mig. Och ja, självklart blir det där utefter kvinnligheten som speglas och skildras.

 

Men inget av det har egentligen med poängen att göra.

Min poäng var att vi alla är skyldiga till att måla upp Ideal.

Visst låter det fjantigt när man rycker saker lösa ur sina sammanhang.

För blommiga gardiner och prickigt porslin är ju bara en liten del av det livsstilsideal som UnderbaraClara målar upp. Feminismen är bara en del i LD´s och omslagna pärmar bara en del i ditt.

Det är klart att det inte är något medvetet som vi gör, men eftersom vi läses av andra människor så blir det ju så. Vi målar upp- läsarna tar till sig.

 

Och jag kan inte hålla med om att utseendet skulle vara värre än några av de andra idealen som pressas över oss kvinnor. Eftersom det aldrig varit så för mig.

Jag skiter fullständigt i hur Blondinbella ser ut. Jag skiter på samma sätt i hur Kenza ser ut eller hur porraktiserna på min senast sedda porrfilm ser ut. Kunde inte bry mig mindre faktiskt. Och det är absolut ingenting som ger mig ångest.

 

Där emot kan jag, som du vet, få riktig ångest när du lägger upp bilder på din trädgård. Eller när LD går loss i någon riktigt pedagogisk utläggning angående barnuppfostran. Eller när Underbara Clara lägger upp en bild på en vackert prunkande pelargon i en fantastisk kruka eller ett i övrigt perfekt inrett rum. DÅ får jag ångest. Känner mig kass. Osäker. Dålig. DÅ påminns jag om mina egna tillkortakommanden.

När du och jag, Nina, pratat om detta, har vi pratat i termer om avundsjuka. Men tänker vad fel det blir, egentligen. För tänk om någon skulle anklaga Blondinbella eller dig eller någon av alla andra som protesterar mot utseendehets och skönhetsideal, för att egentligen vara avundsjuka…Avundsjuka på kvinnorna med Perfekta utseenden.

 

Jag antar att det är där man har sina komplex som ångesten även finns. Jag har inga direkta utseendekomplex, inget akut, inget som jag inte kan leva med. Däremot har jag ibland komplex över mitt hus. Över vår ekonomiska situation. Ständiga funderingar över mitt moderskap. Komplex över min oförmåga att inreda vackert.

Detta är ju absolut inget som jag tidigare i mitt liv har lagt tankeenergi åt. Men så fort jag fick barn och hus samt började läsa bloggar, då tog det vid.

 

De här bloggarna påminner mig ständigt om mina egna tillkortakommanden. Precis som vilken knubbis som helst ständigt påminns om sin fetma varje gång hon slänger ett öga på valfri reklamaffisch. Men den pågående inredningshetsen och livsstilshetsen som pågår i VuxenSverige påminner även hela tiden mig om min oförmåga till allt det där.

 

Och ja. Ibland gör jag tafatta försök, odlar en rabatt. Precis som någon kanske då och då tafatt försöker banta bort ett par kilon.

Det är möjligt att min livsstilsångest inte gör allvarliga brott på min person. Men det påverkar mig, ger mig ångest och får mig att må dåligt.

 

Det handlar ju om att jämföra sig. När du jämför din kropp med Angelina Jolie så känner du kanske eventuellt att du vill dö.

När jag jämför mina pärmar med dina, så känner jag att jag eventuellt vill dö.

Varför bantar du inte bara? Varför opererar du inte bara om nosen och färgar håret lite? Jo därför att du vet att du ändå aldrig kommer att bli lika snygg som Angelina Jolie. Det är bara så. Och då får du ångest. För du vet att det är kört.

Varför klär jag inte bara om mina pärmar? Varför arrangerar jag dem inte sedan bara lite vackert i en hylla? Jo därför att

  1. Mina pärmar skulle aldrig bli lika fina som dina. Det bara är så.
  2. Hyllan jag skulle ställa dem i skulle aldrig vara lika fin som din
  3. Pärmarna skulle se totalt malplacerade ut i mitt övrigt bajsbruna hus med mixad inredningsstil.

Och då får jag ångest. För jag vet att det är kört.

 

Jag hävdar därmed att det är samma grej. Samma upprätthållanden av ideal. Samma hets. Vissa får ångest över pinnsmala ”dagens outfit” bilder och andra får ångest över perfekt slipade trägolv.

Älskar förresten, Nina, att vi är back om track och kan fortsätta våra diskussioner. Och jag älskar din blogg, som skiljer sig från andra och består av Både Och. Både yta och själ. Både glädje och sorg. Både lycka och surhet. Hemorrojder och hemgjord saft. Det ska du ha cred för.

Ångesten

Inlägget


pelargonen
Bild från http://www.underbaraclaras.com/
pärmen
http://ninaruthstrom.se/ se även Ninas fotofirma här

om idealen

När jag läser det här och det här så kommer jag att tänka på mig själv och min cup cake-mix. Mitt "du måste inte vara perfekt och baka cup cakes och klä dina barn i matchande kläder". Hur jag ständigt försöker förcoola allt det som inte är perfekt. Allt det som är jag med andra ord.

Jag tänker också på Lady Dahmer med sina håriga armhålor och bohemiska livsstil.

 

Och jag funderar... Skapar vi inte alla ideal?

Att visa upp en bild utav något, att förespråka något (hemmabakat bröd, egenodlade gurkor, håriga armhålor, fri och förlåtande livsstil osv) offentligt är väl att visa upp en sorts ideal? Alla vi som läser Ladys blogg har väl då och då önskat att vi vore lite mer som henne? Alla vi som läser Ninas blogg har väl önskat att vi vore lite mer som henne?

Det mesta i mediaväg som man tar till sig, tar man väl till sig för att man vill inspireras? Lära sig? Bli lite mer som?

 

Vill jag lära mig baka bröd köper jag en baktidning när någon kvinna står med rutigt förkläde i ett vackert kök och bakar. Eller så läser jag en liknande blogg. Vill jag få inspiration till klädval köper jag valfri tidning där smala modeller posar på ett naturligt vis, eller så besöker jag någon av de större modebloggarna och kollar vad de tipsar om inför rådande säsong.

Vill jag inspireras i mitt moderskap läser jag mammatidningar eller bloggar av kloka mammor jag vill inspireras av. Bli lite mer som.

Osv osv osv.

 

 

Och vi som bloggar visar upp. Delar med oss. Frikostigt. Kolla här vilken fin dag jag hade med min familj idag. Ser ni vad lyckliga vi är? Ser ni vilka snygga kläder mina barn har? Ser ni vilken fin matsäck vi hade med oss? Receptet på kantarellpajen kommer här. Baka den så kanske ni blir lika lyckliga!

OJ nu har jag tänkt en hel MASSA på patriarkatet. Ser ni vad smart jag är? Tycker ni som jag? Håller ni med mig? Önskar ni inte alla att ni hade denna smarta och välformulerade hjärna? Läs följande böcker så kanske ni blir lika smart som jag!

OJ kolla här vad härlig och frisläppt jag är här nu då när jag lägger upp en bild på mig själv sittandes på toaletten. Önskar ni inte alla att ni var så här roliga, härliga, tillfreds och bekväma med era kroppar? Läs den här bloggen så kanske ni lär er ett och annat!

 

Är det inte vad vi alla gör? Säljer ideal?

 

 

En annan sak också...Om inte Blondinbellas kropp ska vara ideal...vilken kropp ska då vara det? Om vi bortser en stund från allt klokt som Nina skriver om sexualisering av kvinnokroppar osv och försöker bortse från det sexistiska och ojämställda i det hela: vilket är idealet?

 

Jag har alltid tänkt att jag själv ska fungera som en slags motpol mot allt det som jag själv mår dåligt av. Sådant som jag mår dåligt av är:

* inredningsreportage/bloggar. Jag får ångest över min egen oförmåga samt ekonomisk ångest.

* bak&matreportage/bloggar. Jag får ångest pga min egen oförmåga.

* uppmålade av perfekt vardagreportage/bloggar. Jag dör en stillsam själslig död.

* mode&skönhetsreportage/bloggar. Jag dör återigen en stillsam själslig död.

Jag dör egentligen stillsamt av alla kategorierna eftersom det bara är yta yta yta och ingen själ. Men vissa delar ger mig även ångest, på grund av oförmåga. Som tur är har jag tagit mig förbi skönhetsgrejen för den utseendemässiga ångestdöden är den värsta av dem alla.

Hur som helst så vill jag gärna försöka fungera som motpol till allt det här.

Jag skriver mer än gärna om halvfabrikatsfiskpanetterna vi åt ikväll. Om cup-cakemixen. Brunheten i/på vårt hus. Jag klankar dock inte ner på mitt eget utseende särskilt ofta. Jag är helt enkelt för snygg för det. Och skriver alltså hellre om det.

Hur som helst. Motpol.

 

Precis så tänker jag att Blondinbella tänker också. Hon vill visa på Ett Annat Sätt. Precis som jag. Precis som LD. Precis som alla bloggare. Få bloggare tänker väl "nu ska jag göra en blogg som alla andra" utan de allra flesta tänker nog " nu jävlar ska jag vara unik".

 

Grejen är väl kanske att det inte är särskilt unikt. Många har vikt ut sig i syfte att "visa på annat" före Blondinbella. De flesta har sedan återvänt till bänkpressarna och löpbanden och liksom många andra börjat tala om HÄLSAN och STYRKAN.

 

 

Jag slås så himla ofta av att bloggvärlden egentligen bara är en enda stor jävla damtidning. Innehållandes alla ovanstående kategorier. Utvik och hyllandet av den "normala" kroppen på ena sidan, hälsomat och träningstips på andra. Bläddrar man vidare hittar man cupcakesen (gärna fettellerkolhydratsfria) och mascaratipsen också.

Här fick vi kvinnor, genom bloggvärlden, VÄRLDENS CHANS att göra något på Våra villkor. Och så kopierar vi rakt av. Fortsätter hetsa varandra med Perfekthet och Ideal på alla de vis.

Och ingen är bättre än den andra. Egentligen. UndebaraClara med sitt jävla husmorsideal. LD med sitt jävla feministideal. Blondinbella med sitt jävla businessideal. Amanda Schulman med sitt jävla hjärtatutanpåkroppenideal. Jag med mitt jävla slackermorsaideal.

Vi är alla lika skyldiga.

 

OJ så härligt FRISLÄPPT och mysig man kan vara!Koppdag

Tack för kommentarerna angående vårt barn och hennes Otroliga Intelligens :D

Det är så himla svårt för som förälder vill man ju gärna tro att ens barn är lite Ovanligt Intelligenta. Det är svårt att vara objektiv så att säga. Men hon är liksom både skolmässigt/inlärningsmässigt smart, väldigt kreativ och dessutom väldigt socialt begåvad. Populäraste ungen, liksom.

Och både jag och min man har den där Känslan.

Vi har dessutom båda börjat fundera på om inte VI är lite Ovanligt Intelligenta vi också. :D

Hur som helst så är vi i alla fall smarta båda två. Vilket bäddar för väldigt smarta ungar.

 

Imorrn ska vi på utvecklingssamtal på förskolan. Jag har nämnt våra tankar tidigare för dem, men både dem och andra i de äldre generationerna verkar väldigt negativa till att låta barn gå i årskurser där de är yngre eller äldre. Uppvuxna när sosseSverige var som allra bäst som de ju är.

Vissa talar om att barn ska få vara barn och visst kan det vara så.

Men barn som är intelligenta är ju också barn. Fast inte på samma sätt som andra barn...

Hm. Jaja. Svårt det där. Får se vad förskolan säger.

 

Ännu en Vattenkoppsdag har gått. Jag har haft huvudvärk till och från.

På förmiddan var jag ensam med ungarna. Vi gjorde inga många knop. Jag slängde ihop cup cakes mixen och efter lunch skulle vi gå ut i trädgårn och fika. Våra relativt nya grannar var ute och båda har haft vattkoppor så jag bjöd över dem. Satt nere i trädgårn och pratade skit och åt cup cakes på mix.

Jag Prisar Jesus över de grannarna. Över att de är ute efter samma sak som oss- spontanumgänge i trädgårdarna. Stillsamma kaffikoppar vid köksborden. Lånande, hjälpande och gemenskap. FAN vad jag är GLAD!

 

När de hade gått snickrade jag och storungen ett tält till hennes nallar medan lillungen övade sig på att spika på en planka. Sen kom pappan. Vi gick till vattensamlingen i skogen och körde barkbåtar. Sen gick jag å 3åringen till lekplatsen en stund medan de andra stannade i skogen.

Sen hem och vila framför Madicken.

Jag lagade mat och vi käkade tidigt.

Lillungen visade 38 i temp och hon å jag bäddade ner oss framför Monsters Inc medan maken och 5åringen gick ut i skogen och röjde lite. Vi ska röja upp en bit i skogsbrynet precis bakom huset åt barnen. På sikt bygga träkoja och fixa lite skogskul där.

Sen gick vi en kvällspromenad allihopa innan maken duschade ungarna.

Jag pudrade hela 3åringen med potatismjöl nu innan läggdags. Hon har det lite jobbigt. Är lite låg, inte så argsint som vanligt, men ändå uppe och tultar runt och pysslar lågmält med sitt.

Jag önskar ändå att jag kunde ta alla hennes miljoner prickar och sätta dem på min kropp.

 

Idag när vi var på lekplatsen hittade vi nyckelpigor. Hon konstaterade glatt att de OCKSÅ hade vattkoppor. Pippis häst har oxå det, by the way. Min unge!

 

 

Min kreativa hjärnhalva är inte på topp just nu. Känner mest att jag Längtar Ut I Samhället.

Jag längtar även tills mina frön ska gro. Och tills att jag ska få börja rensa ogräs.

Hörde att det skulle bli minusgrader inatt. Så nu måste jag ut och lägga täckväv över mina dahlior och irisar och pionerna. Herregud, hur ska det gå. En del av min själ kommer för alltid att vara död om de dör.

 

Amen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Moder Jord

Vår 3åring är så prickig att det inte är klokt. Överallt sitter prickarna.
Hon är lite hängig men ändå uppe och pigg. Vi tar regelbundna Pippipauser i soffan.
Jag ägnade hela dan igår åt att plantera. Från och med nu kommer jag att ha kroniska sorgkanter under naglarna. Jård jård yvar allt.
Maken ska vara och hjälpa sin pappa hela dan denna 1 maj och jag går ytterligare en ensamdag med barnen till mötes. Köpte en cupcake- MIX igår för 33 kronor som vi ska ägna oss åt att baka idag. Gå till nån öde lekplats där inga andra barn att smitta finns. This lonlyness is killing me snart kan man säga.
Är en ganska oengagerad mor. Vill faktiskt ärligt hellre va med mina sådda frön, solrosplantorna, penseérna och i kärleksrabatten. Skulle kunna rulla mig i kärleksrabatten, omfamna den, så mycket älskar jag den. Moder jord.
Igår firade vi valborg på ett annorlunda sätt. Ingen eld i sikte. Däremot ett band som spelade gamla rockklassiker, 200 rislyktor som sickades upp i skyn och en eldshow. Allt det nere i Almedalen. Det var fint. Barnen träffade dessutom två kompisar som inte var rädda för vattkoppor.
Har läst att tåg och flypersonal har rätt att kasta av passagerare med vattenkoppor om de upptäcks..Funderar lite hur det är med samhället i övrigt? Får hon lov att vistas i en affär med smittande koppor? Lekplats? Restaurang?
Ge mig svar!
Nu. Cup cakes på MIX. //Mixande Moder Jord

RSS 2.0