utmanad

 

 

I april blev jag utmanad av Fanny att svara på dessa frågor. Nu besvarar jag dem. Jag orkar dock inte skicka dem vidare eftersom jag helt enkelt inte läser så många bloggar och de bloggar jag läser är så stora att de säkerligen inte har tid att sitta med sånt här. Men här är iaf mina svar:

 

 

 

Kallar du dig feminist och, beroende på svar, varför/varför inte?

Ja. Har gjort det sedan jag var 15 år. Men jag minns att jag redan som liten unge reagerade över och tänkte på skillnader och orättvisor mellan mig och pojkar i min omgivning.  Jag gör det eftersom jag anser: " att vara kvinna och inte kalla sig för feminist är som att pissa sig själv i ansiktet". Det är en självklarhet.

(höll i muffverkstad på Almedalsbibblan på 8 mars för ett par år sedan. OBS: jag är alltså gravid på denna bild..)

 

Var har du din politiska hemvist i övrigt?

Jag har gått från väldigt vänster och så in emot mitten. Jag är liberal i vissa frågor, men ligger allt som oftast till vänster. Röstade på FI nationellt i förra valet dock. Och lokalt på sossarna där jag kryssade min favoritpolitiker Hanna Westeren. Jag kryssar bara och uteslutande kvinnor varje gång jag röstar, vare sig det gäller EU, kommunal, riksdags eller Grammisval jag gör.

(Hanna)

Utövar du på några sätt dina politiska övertygelser?

Jag skulle gärna gå med i valfritt vänstervridet parti. Men eftersom jag skriver krönikor i Gotlands största lokaltidning har jag blivit ombedd att hålla mig politiskt neutral även privat. Ändå har nog ingen missat åt vilket håll jag lutar, särskilt då många av mina krönikor har en ganska klar feministisk touch.

Feminismen är ju politik, men även väldigt privat. Jag utövar feminism varje dag på alla de olika vis. Bokar möten med förskolepersonalen och tjatar genus. Diskuterar med min man och mina vänner. Gör val och tar beslut, alltid med en feministisk baktanke. Uppfostrar mina barn med feminismen i ryggen. Allt jag gör har feminismen i sig. Förutom möjligen tarmtömningen..

Jag har även gått Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Den 1åriga kursen "feministiska studier"

Är du religiös?

Nja...Min relation till hela kristendomsfaderuttan har dock blivit rejält mycket mer kärvänlig sedan jag gick ur Svenska kyrkan för 7 år sedan. Mitt äldsta barn har även sedan hon var typ 2 år, haft ett...visst intresse för Jesus Kristus. Så det har blivit ganska mycket snack om henom här hemma.

 

(Jesus K)

Sysslar du på något sätt med ”anlighet” (väldigt svepande begrepp, men hoppas det går fram)?

Det kan hända att jag snackar lite med farsan, som gick bort när jag var 15. Och visst kan det hända att jag "känner av" att det tex bott ett par i vårt hus i 50 år innan oss (mannen avled dessutom i huset). Så ja. Någon form av andlighet har jag väl för mig då och då...

 

Är vad du arbetar med viktigt för dig och på vilket sätt?

Jag pluggar ju nu. Och har dessutom en rejält pluggkris för tillfället. Men jag skriver krönikor också. Varje lördag sedan 4 år tillbaka. Och det är viktigt för mig på så sätt att jag får göra mig hörd. Att 33 000 pers läser mig varje lördag är en trevlig tanke för en som gillar att predika. Jag hoppas kunna göra skillnad. Få folk att tänka till. Gillar att vända och vrida på saker. Sedan är det självklart smickrandet att "bli igenkänd". Och den fina uppmärksamheten och den fula. Jag gillar det.

 

(min bylinebild)

Vad har du för inställning till konsumtion?

Jag älskar konsumtion. Tyvärr kan jag aldrig ägna mig åt det helhjärtat eftersom vår ekonomi väldigt sällan tillåter det. Så genom att ständigt ha det snålt med pengar drar jag mitt strå till det kollektiva samvetet.

Hur vill du bilda familj/leva tillsammans med andra människor (tänker kärnfamilj, kollektiv, särbo osv osv)?

Ååååh jag hade jättegärna velat vara en sån där jättemysig och cool lite hippieaktig tjej som ba KOOOOM ALLIHOOOOOPA så BOR vi TILLSAMMANS, ÄTER TILLSAMMANS, LEVER TILLSAMMANS OCH LIGGER MED VARANN ALLIHOOOOOOPA!!! Men det är jag tyvärr inte. Jag älskar att vara gift. Med en man. Älskar att ha hus och bo i Bostadsområde och grilla kollektivt bakom sitt eget staket och klippa gräset på söndagarna tillsammans med resten av grannskapet bakom varsitt staket och gnälla över sopräkningen och den senaste tidens höga elkostnader med grannen över staketet. Jag älskar heterosex, älskar barn och jag älskar att ha MITT EGET.

Jag skulle däremot gärna vilja ha alla mina bästa kompisar på samma gata. Det är nog så nära kollektiv jag kan tänka mig. I övrigt älskar jag den heterosexuella kärnfamiljen. DOCK har jag inga problem med att andra väljer att bilda familj och leva tillsammans med andra människor och jag är gärna med och kämpar för att alla olika former ska bli lika accepterade som min jävla heterokärnfamiljsbubbla.

(bröllopsdagen. det åskade och ösregnade HELA dagen. men det blev ett jävligt fint äktenskap av det ändå. Fina Anna Bauer vigde oss. Borgerligt såklart.)

 

Har du några hobbys du ägnar dig åt helt utan prestationskrav?

Mitt skrivande finns det sällan några prestationskrav bakom. Jag har lärt mig att prestera på beställning nu och vet att jag klarar det. Ska även börja sjunga i kör sen. Det kan dock aldrig bli utan prestation eftersom jag alltid måste vara bäst vad gäller sången. Vilket jag även är. Tiden tills alla inser att jag verkligen är det är dock alltid lika jobbig för mig. Men efter det (när alla har insett det alltså) brukar prestationskraven släppa! :D

Rakar du dig på kroppen

Under armarna lite då och då men inte särsilt regelbundet.

Har du hopp för mänskligheten?

Till och från. Upp och ner. Ibland och ibland inte. Eftersom jag ser på mänskligheten med feministiska ögon har jag oftast ganska dåligt med hopp. Men ibland skiner solen igenom.

 

(brudbuketten. mitt äktenskap ger mig faktiskt ganska ofta hopp om mänskligheten...Eller iallafall Manligheten och det är ju den som, enligt mig, är den mest hopplösa.. )

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0