Såhär kan hon sitta i timmar. Leka roll-le...

dsc06661 (MMS)

Såhär kan hon sitta i timmar. Leka roll-lekar med sina pippifigurer. Lilla ungen.


Bengan äter kvällsmat

dsc06658 (MMS)

Bengan äter kvällsmat


problem med könsidentiteten

Har ingen inspiration.

 

Läser gamla sociologigubbar samt om ojämlikhet i hälsa. Vilket kanske skulle kunna ge något. Men det suger för mycket energi för att orkas utvecklas.

 

Varit på många möten angående gården som jag och min bror ärvde av pappa för 11 år sedan. Det suger också energi.

 

Två afrikanska jättesnäckor/sniglar har även flyttat in. Bengt&Rosa heter de. Båda två har problem med sina könsidentiteter (då de är tvåkönade) vilket ju leder till en hel del djupare.. Om livet, döden och könsfrågor i största allmänhet. Förhoppningsvis kan de hitta tröst i varandra, där de nu bor tillsammans i en box. Visserligen är de syskon, men vad jag har förstått så är det är med inavel ingenting som sniglar/snäckor i regel oroar sig för. De kan i alla fall glädjas över att ha fått komma till en så här genusmedveten familj som de faktiskt hamnat i. Vi pratar mycket om könsroller.

 

Just nu ligger de nedgrävda i barken, ganska nära varandra. De har varken rört salladen eller kalktillskottet som ligger i boxen ännu, då vårt förra samtal var lite uppslitande för dem. Det handlade om det här med barn. Det blir så många när afrikanska jättesniglar ska till och föröka sig... Deras mamm…papp….mapa lade 1300 ägg... Så idag pratade vi lite försiktigt om det här med att vänta med debuten tills dess att man känner sig verkligt redo.

Jag ska även forska kring det här med p-piller för sniglar.

 

Hur som helst. Återkommer när inspirationen kommer. Ni kan ju passa på att kommentera lite så länge. Det vore trevligt.

 

Amen

 

Inte våra, men så här ser sniglar ut. Våra är ännu bebisar, men kan bli upp emot 30 cm långa. Ja. We love snails.

 

 


Har hälsat på de mina.

dsc06656 (MMS)

Har hälsat på de mina.


christer sjögren den gamle manshoran

Den här veckan har varit magisk på flera sätt.

 

Trots att det snöar ikväll så kändes det verkligen som att våren kom. Barnen har varit lyriska. Jag har varit lyrisk.

Vi har hittat snödroppar, sett snön töa, städat sandlådan, gått vårpromenader- helt ljuvligt.

 

Barnen har bara vart på dagis två dagar och resten av tiden hemma hos mig. Mest på grund av bakterier men även för att jag velat och delvis kunnat. Att jag nu ska sitta uppe halva lördagsnatten och halva söndagsnatten imorrn får gå. Det har varit värt det. Det är värt allt i världen att få ha dem så nära. Att bara strosa igenom dagarna. Göra flätor. Bygga lego. Glädjas över våren. Laga falukorv. Måla målarbok. Lyssna på prinsessmusik. Är vad vi har gjort. Inget märkvärdigt eller storslaget. Snarare rena vardagen. Men så jävla skönt.

 

Nu på lördagskvällen uttryckte lilltjejen en önskan om att vi skulle dela på oss och att hon och jag skulle leka uppe och pappan och stortjejen nere. Så det gjorde vi. Efter en dryg timme tyckte lilltjejen att det räckte - nu orkar jag inte mer, nu går vi ner ti pappa och vivia.

Vilken fin känsla att kunna ge sina barn så mycket tid och uppmärksamhet att de blir mättade.

 

Vi försöker göra det iallafall en gång i veckan (men oftast mer). Dela på oss. Ge barnen ensamtid med en av oss. Vi gör egentligen inget särskilt. Leker, spelar nintendo, bakar, går en promenad. Men det är så jävla mycket värt för oss alla 4.

 

Att våren har kommit har även vart bra för äktenskapet. Men vilket äktenskap blir lite varmt och mjukt när himlen färgas rosa om kvällarna? Åh de där vårkvällshimlarna alltså! Man blir nästan sjuk i kroppen! Hela ens liv rinner igenom en när man står framför dem.

För mig är de rosa vårkvällshimlarna Sjutton. År.

Och så den där våren när storungen föddes. Och vi satt på vår balkong och var så jävla unga och pirriga och konstiga i kroppen och hade en sovande liten bebis inne i lägenheten. Magiskt.

Årets vår blir vår sjätte vår tillsammans!

 

En prinsessa föddes i veckan. Och här i Visby rasade en 10x7 meter stor del av Ringmuren! Helt knasigt.

 

Den här lördagen har nästan summerat hela veckan. Varit grande finale på alla sätt och vis.

Jag och barnen gick upp först. Maken var ju på after work igår. Visserligen kom han hem vid 22, men inte riktigt vid sina sinnes fulla bruk. Dessutom har han sovmorgon på lördagarna.

Så vi gick upp och läste tidningen och åt frukost och sen kom maken och var pigg och alert tack vare den tidiga insomningen igår (22.05). Han åt frukost och sen klädde vi på oss och gick hela vägen till Öster centrum. Det är bara 3 km visserligen, men...vi har inte direkt för vana att promenera så långa sträckor...

Barnen fick åka vagn båda två och det första vi gjorde var att kolla in muren.

 

Pappan i familjen hade lovat sina ungar varsin ny klänning dagen till ära. Det enda lilltjejen just nu vill ha på sig är klänning och de flesta av hennes börjar bli för små. Så vi letade i några affärer innan de fastnade för varsin på Lindex. Stortjejen valde en blå med Bambi på. Och lilltjejen en rosa men en jättestor, grönt Bamselandskap på. Jag hittade dessutom en klänning jag med! Har så länge velat ha en svärt klänning med vita prickar och det kryllar ju av sådana, men har hittills inte lyckats hitta en modell jag gillar. Men det gjorde jag idag! Upprymda över våra klänningsköp fikade vi, handlade lite bokmärken och pennor och sen hem.

Målade målarbok, käkade falukorv (igen..), delade på oss och lekte med varsitt barn och sedan såg vi Mello.

 

Jag tyckte det var HEMSKT att se Christer Sjögren och Lotta Engberg stå och fjanta sig och sjunga värsta lovesången om gammal kärlek som aldrig dör, när alla vet deras historia.

Hur Lotta och Christer för 20 år sedan hade en affär med varandra. Hur Lotta skilde sig för Christers skull och lovade att vänta på honom. Men hur han ändå valde att stanna hos sin fru. Frun, som ikväll fick se Christer stå på scenen och flirta med sin gamla jävla älskarinna. Hela deras jävla framträdande var ett sånt jävla HÅN mot den där frun! Det var VIDRIGT VIDRIGT VIDRIGT att se tyckte jag. Och de fick NOLL av mig och maken i vår egen privata omrösning här hemma. SÅ GÅR DET. När man är en MANSHORA Christer Sjögren!!! Lotta Engberg är inte mycket bättre hon heller faktiskt. Men Christer är ändå värst.

 

Hrm. Förutom Christer Sjögrens lilla horeri så har iallafall den här dagen varit den bästa dagen.

 

 

Imorrn flyttar troligen vår lilla snigel in. Jag har bytt namn. Hen ska få heta Bengt istället. Kanske Benght med h. Har inte bestämt mig riktigt.

 

Nu måste jag skriva några kommentarer om Max Weber. Jag älskar inte honom direkt nej. Jag älskar ingen av de gamla klassiska sociologigubbarna har jag märkt.

 

Over and out

 

 

Manwhore Mawhore you can call me manwhore...

- I love manshoreri (kunde han likagärna ha sjungit den gamle bocken)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wihoho.

dsc06651 (MMS)

Wihoho.


Det här med att välja kläder själv på helg...

dsc06650 (MMS)

Det här med att välja kläder själv på helgerna börjar gå lite överstyr. Nu Ska vi gå på stan...


om prinsessdagen och min nya kompis arne

Idag har vi haft en prinsessdag.

 

Jag är egentligen väldigt anti sånt där könsuppdelande inom familjer. Typ pappa&son går på hockey och mamma&dotter har "tjejkväll".

 

 

Men idag lämnade fadern huset vid 12 för jobb, release kick off och sedan after work. Och med så många ensamma timmar väntade kände vi att vi behövde lite uppmuntran. Eftersom den nya prinsessan fick sitt nya namn idag kände vi att det var läge för en Prinsessdag. Så vi klädde oss i våra bästa klänningar. Jag i min svart/vitrandiga från Indiska. Storan i sin glänsande rosa helgklänning och lillan i sin grönrandiga med barbafamiljen på.

Sen bakade vi kladdkaka med en prinsesskrona på. Och sen fick vi besök! Sandra och barnen kom och då förvandlades barnen från väna pysselprinsessor till våldsamma mördarprinsessor! Tillsammans med sina kompisar blev de som tokiga och har i eftermiddag sprungit runt runt med våra svärd med rosa fluff på och varit "jättemodiga prinsessor". De har skrikit av skratt och var helt totalt supersvettiga när vi skildes åt.

Jag å Sandra gjorde som vanligt. Satte oss vid köksbordet och stängde in oss i vår bubbla av prat som vi brukar. Det är no limits när vi ses. All byk tvättar vi inför varandra. All skit. Allt jobbigt. Men även allt fint. Det är så jävla skönt.

 

När de gick bakade jag pizza åt ungarna som satt och domnade i soffan. Vi åt tv-dinner som vi inte gjort sedan vi köpte vår nya jättedyra soffa. Sen såg vi Häxansurtant och Wild Kids och sen. Sen förvandlades jag till Riddare Ragnar Rosenrasande från Häxansurtant. På ett extremt opedagogiskt vis skällde jag ut min lilla för hennes förbannade 3årsutvecklingsperiods-attacker som hon haft under dagen.

 

Som när jag var stressad och behövde börja med kvällsmaten men var tvungen att ta hand om disken först. DÅ skulle hon ha på sig strumpbyxor. Hon vägrade godta- "jag hjälper dig sen" utan skulle ha hjälp NU. Hon ställde sig bakom min rygg och grät, skrek och gnällde tills det blev black out i mitt huvud.

 

Och ikväll. När stortjejen fick en rosa mugg med vatten och den lilla en blå.  - JAG SKA HA EN ROSA MUGG skrek, grät och gnällde hon tills det återigen blev black out för mig.

Vi blev kompisar igen innan de somnade men jag får lida ångest ikväll. Det är rätt åt mig. Jag vill ju att hon ska vara envis, argsint och kaxig. Jag vill ju det. Vill låta henne hållas, eller iallafall kunna möta hennes utbrott och små egenheter (bestämmandebehov) på ett pedagogiskt sätt. Men jaja. Man kan ju inte vara perfekt jämt...

 

 

Nu sover de. Och jag har just fått en afrikansk jättesnigel på halsen. Inte bokstavligt inte, eller...nästan. Min bror, som också har sina små egenheter, har köpt 25 afrikanska jättesniglar på Blocket ikväll och ville låna våra terrarium mot en liten krabat. De blir 30 cm stora de! Men nu är det bara en liten snigelbebis. Arne. Ska hen heta. Imorrn flyttar Arne in. Måste fixa bark och vitaminer till Arnes skal. Hen får bo i en glassback eller nått, tills jag har hämtat mitt terrarium som jag hade min landsköldpadda i förut. Den har rymt nu. Från mamma, där den bodde. Han rymde två gånger tidigare. Första gången hittades han 2 km från mammas hus, nästan nere vid strandbrynet. Andra gången hittades han i ett dike några hundra meter från mamma hus. Tredje gången hittades han aldrig. Han var en högst olycklig sköldpadda. Ville bara ut ut ut. Jag som hatar att ha djur instängda lät honom gå fritt i lägenheten, vilket han oxå fick göra när han flyttade till mamma. På sommaren hade han en stor utehage. SOm han då slutligen lyckades rymma från slutgiltigt. Lilla paddis.

 

Nu hoppas jag på att det ska gå bättre med Arne här. Hen lär väl iallafall inte stå och slå sitt skal mot burens kanter av tristess som sköldpaddan gjorde. Sniglar gör väl inte så pass snärtiga rörelser? Hen kommer nog mer att skava skalet mot väggen. Och det får gå. Om inte får vi väl släppa ut henom. Låta henom snigla runt här i huset bland folk och fä. Undrar om katter äter afrikanska jättesniglar?? ÅÅÅh vad mysigt det ska bli med snigelspår i huset! I somras hade vi en padda i terrariet några veckor oxå. Vi hittade även ett fågelägg som vi ruvade på värmedynan nästan hela sommarn innan vi gav upp. Vi gillar djur. Arne kommer få det bra här.

 

Amen

 Det är åtta grader varmt i visby idag. Jag...

dsc06646 (MMS)

Det är åtta grader varmt i visby idag. Jag och ungarna har prinsessdag och klänningar och leker i våren.


filten

Och så var den över mig. Som en klibbig, varm, tjock, illaluktande filt över hela mitt väsen. Le pms.
Den får mig att hata allt. Den får mig att inte se någon som helst mening med livet och heller ingen glädje i livet. Allt är skit. Det enda jag vill är att ligga under min stinkande filt och äta. Semlor, choklad, pommes, kakor, fryspizza you name it. Helt still. Och helt ensam. Kommer någon i närheten slutar det med att någon gråter. Bokstavligen. Jag själv gråter först om några dagar. Efter att ha dräpt alla som finns i min närhet. Då blir jag liten och ledsen och min man måste killa mig på ryggen och säga att han gillar mig ändå. Sen blir det bra igen.
Ja. Man får ju ändå glädjas åt att livet kan vara lite förutsägbart ibland.
Nu jävlar ska jag äta. Som om där inte fanns någon morgondag.

Idag kom våren! Snön smälter,solen skiner,...

dsc06641 (MMS)

Idag kom våren! Snön smälter,solen skiner,fåglarna kvittrar,gotlandsvindarna viner och ebba tog fram sin trädgårdsstol!


på prinsessdagen!!

Här har ni det bästa tipset såhär på Prinsessdagen! Våra superprinsessor har suttit  klistrade framför stereon i flera dagar nu. De kan inte dansa, inte sjunga, bara lyssna. När prinsessan sjunger om sitt svärd, om spöken, drakar och annat coolt. Låtarna går dessutom mycket bra att lyssna på även för vuxna. Lite indiestämning på låtarna kan jag tycka. Eller iaf pop.
Prinsessan kan vara den bästa "uppfinningen" som gjorts i modern tid.

om viljan och oviljan till att bli smal

LD, från vilken jag får vilken jag hämtar mycket inspiration ifrån, skriver idag om att hon ska börja träna. TRÄNA LIKSOM!!! HERREGUD!!!! STACKARS HENNE!!!!

 

Ja. För så reagerar jag instinktivt när människor väljer att Blossom Taintons väg vandra. Eller Anna Skipper. Jag tycker SYND om dem.

 

För mig har träning och motion aldrig kommit naturligt. Det hade kanske gjort det om jag någon gång i livet hade blivit det minsta uppmuntrad till just träning och motion. Men det har jag inte blivit. Istället fick jag genomlida otaliga brännbollsmatcher i skolan då killarna sprang fram och ställde sig 1 dm ifrån en, varje gång en tjej skulle slå till bollen (naturligtvis med tjej-slagträet, det bredaste). Jag fick genomlida tusentals fotbollsmatcher, vandrande fram och tillbaka längst ner i något hörn av planen, där vi tjejer placerades medan de riktiga spelet, killarna emellan, ägde rum långt därifrån. Om bollen någon gång kom rullande, ja då missade man ju och fick skit för det. De verkade tycka att vi skulle ägna vår tid i hörnen på planen åt att passa på att öva lite, nämligen…

 

Med en mor och far som hade noll och inget alls intresse för idrott och motion blev det som det blev. Jag och min bror blev Hopplösa Latmaskar. Tjocka blev vi dessutom, uppfödda på grädde och färskt kött som vi ju är.

 

Brorsans tjockhet rann av när han började jobba på båt. Numera är han smal som en jävla pinne, 1.90 lång och stark som en oxe. Det retar mig något oerhört. Men samtidigt är jag glad för hans skull. För säga vad man vill om idealen, men det är mer okej om en tjej har ”lite att ta i” än om en kille har det. Det är köns-skräcken som styr där också. Fett= kvinnligt=östrogen. Muskler= manligt= testosteron.

 

När jag var liten var jag retad/mobbad till och från på grund av min rundhet. På högstadiet led jag väl som allra mest av det, men efter 16årsåldern började det sakta klinga av. Numera, tyngre än någonsin och med mer ”defekt” kropp efter två graviditeter och tärande småbarns liv, är jag helt på grön kvist med min kropp och har varit det länge.

 

Jag minns att jag, redan som liten, hade medvetandet om att idealet var skevt, att alla inte kan se likadana ut och att smal inte är det enda vackra. Den tanken har sedan helt enkelt bara växt i mig. Jag har aldrig haft dödsångest över mitt utseende, alltid tyckt innerst inne att jag vart ”helt okej” men sedan i perioder dippat, som de flesta tonåringar gör.

 

Mycket har att göra med min mamma. För det var inte bara ointresse för sport och motion hon hade. Hon hade även ett uttalat ointresse för sitt eget utseende. Hon har aldrig brytt sig som om kläder. Som högst satt på lite blå mascara innan jobbet. Hon köper fleecetröjor från Rusta och hon älskar korta, fladdriga kjolar som svänger runt benen när hon dansar. Hor-kjolar kan man säga. Älskar hon. I så många färger som möjligt. Samtidigt. ”Jag är ju snygg från knäna och neråt så varför ska jag inte visa upp det?” brukade hon skratta när folk tittade snett på hennes korta kjolar på bygdegårdsdanserna.

Hon har alltid, så länge vi funnits, haft snaggat hår. Max 3 cm kort, silkeslent hår. Rökare som hon är gjorde att rynkorna kom tidigt och numera ser hon ut som en gammal indian. Med snagg. Hon har aldrig använt rynkkräm. Hon har däremot smörjt in sig med ACO´s parfymerade bodylotion sedan urminnes tider. När det är fest har hon glitterspray i sitt snaggade hår.

Jag har aldrig hört henne säga något negativt om sitt eget utseende. Att hon var snygg från knäna och ner var ett lättsamt skämt, men lika ofta kunde hon säga ”jag är så snygg” när det var fest.

Jag tror att det där att hennes utseende aldrig spelade någon roll helt enkelt hade att göra med att det var ointressant i sammanhanget. Hon visste helt enkelt själv att hon var så mycket mycket mer än sitt utseende, vilket gjorde att jag tror att mammas utseende sällan har varit till diskussion någonstans faktiskt. Det var en sådan skitsak.

Samtidigt tror jag även att hon helt enkelt var nöjd. Kort, rund, mjuk, rynkig, snaggad och jävligt tillfreds. ”Jag är så snygg!”.

 

Jag har 3 mostrar, för vilka det är lite likadant. I vår släkt är det kvinnorna som syns och hörs och storväxta, gapiga och vackra är de alla 4. De har så starka och utmärkande personligheter att deras utseenden helt enkelt hamnar otroligt långt ner på viktighetsskalan. Deras utseenden blir, oavsett hur de ser ut, tillsammans med de strålande personligheterna, vackra.

 

Och där någonstans är jag också. Jag tycker verkligen att mitt utseende är en jävligt oviktig sak. En petitess. Totalt jävla intetsägande faktiskt. Jag är så himla mycket mer än hur jag ser ut. Sen har jag, precis som mamma, en förkärlek för festkläder. Klänningar. Blommiga helst. I perioder målar jag naglarna ofta. Men mer än så är det inte. Jag är nöjd som det är och orkar inte lägga tid och energi på att ha ångest över något som är så oviktigt.

 

En sak som är störd, är att kvinnor ofta uppmuntras till skönhetsvård när de känner sig ledsna och nedstämda. Amanda Schulman skriver ofta om sina små ”ritualer” med diverse skönhetsprodukter som hon gör ”för att må bra”. När en kvinna mår dåligt, märker folk ofta det på att hon tex slutat borsta håret. Slutat piffa till sig. Det är så jävla sjukt. Och fan vad psykad folk måste tro att jag är, då jag duschar sällan, borstar håret sällan, sällan har parfym, sällan sminkar mig, sällan klär upp mig. Undrar vilken diagnos det ger mig.

 

Det säger i alla fall himla mycket om hur utseende och kvinnlighet går hand i hand. Och det finns få saker som är så skrämmande och provocerande som en kvinna som inte bryr sig om sitt eget utseende. Eftersom just det där med utseendet är något som ofta används emot oss. Jag vet inte hur många gånger i mitt liv som jag blivit avsnoppad eller dräpt genom att den manliga diskussionsmotparten helt enkelt fält en elak kommentar om mitt utseende. Och det funkar ju.

Kvinnor vill och har alltid velat vara vackra och attraktiva för män. Våra utseenden är i många fall våra triumfkort på samma sätt som det i lika många fall blir våra fall.

 

En annan sak som betytt mycket för min inställning till min kropp, är, SÅKLART, min man. Jag har nämligen haft turen att träffa en man som har ungefär samma inställning till kroppen som jag. Nämligen den om att kroppen i sig är sekundär. Det är inte existensen av benhår eller inte som han går igång på när vi ska ligga. Inte heller är det magstorlek eller vinkel på tuttarna. Han går igång på mig. Och fäster sig inte vid detaljer. Skulle han till och fästa sig vid detaljer så har jag, lyckligtvis, hittat en man som gillar mjukt. Och det var ju tur. Men jag tror att han skulle gå igång även om jag vore smal, hade perfekt fasthet på lökarna och glänsande lår.

 

Hur som helst. Hans lugn lugnar mig.

 

Tyvärr är vi båda lite väl lugna för tillfället. Och börjar känna av en viss ohälsa efter de här åren i soffan med chipsskål och ben&jerry icecream.

 

Och därav min början till inlägget. LD får alltid skit, då hon någon gång yttrar ett litet knyst om att hon eventuellt har haft en liten tanke om att börja träna. Det får hon, eftersom hon tidigare, liksom jag, skrivit inlägg om skönhetshets och smalhet som något negativt.

Det är lustigt hur hälsa och SKÖNHET alltid kopplas ihop faktiskt, särskilt när det gäller kvinnor.

Om vi jämför deltagarna på Biggest Looser. När det gäller männen där, handlar det alltid om just hälsan. De vill leva längre, få muskler, bli starkare, kunna springa ett maraton. Medan kvinnorna vill komma i kläder i mindre storlekar. Eller åka karusell med sina barn. Eller bara TRÄFFA EN MAN.

 

För kvinnor handlar hälsa dessutom i princip alltid, enligt media, om att bli smal. Smalheten är målet, belöningen. Smalheten, som liksom av en ren händelse, dessutom råkar vara idealet för hur en kvinna bör se ut.

 

Det är så jävla skjukt.

Klart som fan att man kan trivas med sin kropp även om den är överviktig. Klart som fan att man till och med kan ha en god hälsa trots att man är överviktig. Klart som fan att man kan vara glad och nöjd och tillfreds även om man har en kropp som inte klassas som idealet.

Och klart som fan att kvinnor också kan vilja träna för att leva längre, springa ett maraton eller fixa lite muskler. Precis som att det finns många män som nog bra gärna skulle vilja bli lite smalare.


om klänning

Har tänkt på en sak.

 

När man pratar könsneutrala kläder, är det oftast byxor och tröja man pratar om. Klänning och tunikor anses som "könshänvisande plagg". Är det inte lustigt? Eftersom klänning historiskt sätt (iaf sedan 1500talet) , är ett plagg oftast bärt av kvinnor (men även av män under vissa tider).

 

 

Enligt wikipedia har byxor, historiskt och ända in vår tid, oftast setts som ett manligt plagg.

 

Och när man ska vara könsneutral väljer man byxorna för att uppnå neutralitet. Det gör man ju på grund utav att männen är normen. Kvinnorna är "någonting annat" och deras kläder och attiraljer blir därför de "könande" plaggen.

 

 

För några år sedan hamnade jag i en hätsk debatt, feminister emellan, på grund av det där med klänning. Och leggings. Jag glömmer aldrig den debatten för jag var så jävla arg. Här satt feministerna och hävdade att JEANS (även det ett så kallat manligt plagg) minsann var det optimala plagget för alla barn, tåligt som det ju är. Leggings, tunikor och klänningar var hemskt- olekvänligt, för tunnt, begränsande och dessutom då- könande.

 

 

Mina barn har väldigt sällan jeans och jag själv har det aldirg. Helt enkelt för att det är för obevämt. Iallafall vanliga jeans. Jeansleggings och baggyjeans däremot, har jag. Barnen också (baggy, inte jeansleggings). När det är höst eller tidig vår. Men sommarhalvåret har de leggings och shorts. Och vinterhalvåret har de leggings/långkalsonger under overallen. Leggning är världens bästa plagg enligt mig- rörligt, mjukt, utan fot. Vad gäller klänningar så har båda mina barn det. Om de får välja själva har de klänning. Vilket jag själv också i princip alltid har, eftersom det är det plagg jag finner mest bekvämt.

Klänning är ett sjukt skönt plagg och de klänningar barnen har är knappast några hel-långa fotknölsklänningar. Inte heller är det klänningar i strikta, otöjbara tyger, nej, vi snackar bomull. Det är graja det. Skönt, luftigt, töjbart, lekvänligt.

 

Folk borde verkligen sätta klänning och tunikor på sina pojkar mer, för att neutralisera.


mer tarmtömning, knull och dåliga förhållandestrukturer åt alla

Blir inte klok på de där besökstopparna som kommer med jämna mellanrum! Vem länkar mig? Vart hittar ni mig??

 

 

Jobbig dag det här. Men fin också.

Fick en sån där huvudvärksattack imorse…. Det är så obehagligt! Jag vaknar och känner mig mosig. Känner antydan till huvudvärk. Vaknar aldrig riktigt till. Sen blir det värre och värre och tillslut kan jag bara ligga helt still, slappna av i hela kroppen samt göra det helt mörkt. Idag fick jag lägga mig på soffan med en av barnens tröjor över ögonen. Någon som kan något om migrän/huvudvärk? Är det migrän jag har? Eller är det en hjärntumör? Är det dags för mig att lämna jordelivet, osv??

 

 

Tyvärr hade jag barnen hemma idag också… Kände mig verkligen som världens sämsta mamma, men bara en stund. Sen tog smärtan över och jag kunde inte tänka längre. Jag låg på soffan och de satte sig vid köksbordet och pysslade så länge. Ibland kom de in och klappade på mig. Jag ringde min man direkt när det började och han kom ganska fort, den älsklingen. Han är väl ännu traumatiserad efter den gången då jag råkade ta för mycket insulin (har graviditetsdiabetes när jag är gravid) och höll på att hamna i koma. Den gången kom han hem på fem minuter. Fem minuter!

 

Han kom i alla fall och tog barnen, gav dem lunch, ringde sin mamma som är sjuksyrra och frågade om råd, gav mig cola zero, gav mig rinexcin. Och efter att jag somnat till en stund var det borta. Jag var som en ny människa. Alldeles lätt i huvudet.

 

Maken jobbade hemifrån resten av dagen ändå, den gullisen. Men jag hade barnen och vi gick ut i snön och sen in igen och jag gjorde broccolipaj.

Jag gör väldigt sällan mat från grunden. Det är lite av en Fantastisk händelse när det sker. Barnen och maken var alldeles andäktiga. Och den blev god! Detta är kanske den 4 matpajen jag gör i mitt vuxna liv och alla har hittills varit misslyckade! Men inte denna!

 

Sen skulle jag skriva tre kommentarer till tre olika frågeställningar, vilka vi i klassen jobbat fram förra veckan. Min frågeställning hade blivit utvald och hade dessutom fått flest kommentarer. Så mitt sargade ego fick sig lite kärlek.

Sen kom jag igång och började sitta och argumentera för följande 3 ämnen

  • Det var inte bättre förr. Män tar ännu ut minimalt med föräldraledighet och kvinnor jobbar ännu deltid i mycket större utsträckning än män, vilket kommer att leda till sämre ekonomisk ställning för kvinnor även när vår generation går i pension.
  • Kan skolbarns psykiska ohälsa ha något att göra med det faktum att de sätts på förskolan så väldigt tidigt?
  • Vad unga föräldrars ofta socioekonomiskt dåliga status beror på. Här ballade även diskussionen ur då jag blev upprörd över allas snack om att unga ”borde läras” att inte skaffa barn så tidigt och har nu vänt diskussionen till att handla om nackdelarna och farorna med att skaffa barn sent i livet (för hur jävla ansvarsfullt är det egentligen) samt till det sjuka i att myndigheter och stat har bestämt vad det är passande att medborgarna ägnar sig åt, utefter vilken ålder de är i. Amen för fan

 

 

Jag är så jävla bra på det här med debatt och diskussioner skriftligt över intranätet. Men det är även då det blir klart för mig att det här med vetenskapliga bevis och annat skit inte intresserar mig särskilt mycket. Det VÄRSTA med att plugga på universitet är att man måste ha KÄLLOR till precis allting. Man får sällan tänka själv tycker jag. Jag vill helst bara bräka på. Tänka själv. Dra egna slutsatser. Under såna här kommentarsdebatter får vi lov att använda egna erfarenheter och jag älskar det. Det är då jag är som bäst.

 

Jag la barnen nu. De är så jävla fina. De har så vackra ord. ”Jag älskar dig så många snöflingor det finns mamma” och ”jag älskar dig för du har långt hår, mamma”. En liten svettig hand på min kind och de somnade.

Jag är en bra mamma. Och de är världens bästa barn.

 

 

Har ätit linfrön nu konstant i 3 dagar. Min mage har vart så totalt jävla uppfuckad den senaste veckan och tarmtömningen i lördags blev slutet. Linfrön alltså. Okej att man mer eller mindre flyger fram av gasighet, men jävlar va de gör susen för tarmtömning. Jag älskar linfrön.

Tips för hårda magar:

  1. Linfrön
  2. Cilaxoral (tag 10-20 droppar, beroende på ditt tillstånd och invänta himmelriket)

 

Jag ska aldrig glömma mitt livs värsta förstoppningar.

Låt oss minnas dem tillsammans.

 

  1. Jag bodde i Hökarängen med mina bästa kompisar. Jag hade fått för mig att jag blivit tjock och åt pulversoppa dagarna igenom. Man fick även äta kokta ägg så det gjorde jag. Många ägg blev det. Vilket resulterade i en förstoppning utan dess like. Jag provade allt. Kaffe (jag dricker inte kaffe), dubbla snus, treo, egenkomponerat lavemang i form av vattenflaska med smal kork och vatten, lavemang köpta på apoteket. Inget funkade. Tillslut kunde jag inte gå längre. Trycket var helt enkelt för stort. Då ringde jag en doktor. Han skrev ut cilaxoral till mig. En av vännerna sprang till apoteket och hämtade ut det. Jag tog min dos och nästa morgon rann en veckas plåga ur mig.
  2. Jag hade fött mitt första barn. INGEN INGEN INGEN hade berättat för mig att det kan vara svårt att bajsa efter förlossningen. När allt var över och mitt underliv och ändtarmsöppning var så mördbultat som något kan bli, slogs jag av insikten ”hur i helvete ska jag kunna bajsa”?? Det gick några dagar. Snart hade 8 dagar gått. Inget bajs. Jag vågade inte. Det gjorde ju ont bara jag satte mig på toaletten. Tillslut tog jag 20 droppar cilaxoral. Vaknade på natten och sprang på toa. Lättnad.

Jag fortsatte ta cilaxoral, men det ville inte komma ut nått mer. Efter ytterligare 8 dagar kunde jag inte pinka längre. Då sa svärmor sjuksköterska att jag måste åka ner till akuten. Det var inte kul att förklara mitt ärende för tanten i luckan. Men hon var mycket förstående. Jag fick komma in direkt och ligga på en bår och vänta. Jag grät. Ylade ”TÄNK OM EN KILLE SKA TITTA PÅ MIN RUMPA!!!!”. Sen blev jag arg. Så otroligt arg. Jag gick in på närmaste toalett (i vanliga fall tömmer jag aldrig och jag menar ALDRIG tarmen på offentlig toalett. Ej heller hos vänner, bekanta eller andra. Bara hemma.) Och ja…det var, bokstavligt talat, som att skita ut en hörnsoffa. Det gjorde så jävulskt ont. Men jag var lättad. Vi kunde säga tack och hej och ingen snygg manlig AT-läkare på 26 skulle behöva pilla på min rumpa. Vi åkte hem och tarmtömningsorgien fortsatte. Jag satt på toa i över en timme och gjorde mig av med de senaste 16 dagarnas plågor. Jag har aldrig varit så lycklig som efter det.

 

 

Jo, möjligen när jag, efter mitt kejsarsnitt med andra barnet, kunde skita direkt, dagen efter, utan minsta lilla smärta. Bara DET får mig att för all framtid förespråka kejsarsnitt för alla kvinnor på hela jorden. Mer kejsarsnitt åt folket!!

 

Sen dess spelar det ingen roll hur hård jag är i magen. Jag håller mig aldrig. Allt ska ut, hur mycket blod som än ska spillas. Akutenbesöket förändrade mig, med andra ord, for life. Men jag bajsar ännu inte på offentliga toaletter eller hemma hos andra. Förutom två gånger. En gång när jag blev magsjuk på Göteborgs centralstation. Och en gång då Radiohead spelade på Hultsfred. (jag har vart på 5 Hultsfredsfestivaler. Men bara bajsat där en enda gång… Ni förstår själva vad jag vill säga med det..)

 

Jag tänkte nämligen idag på, att om bara fler människor pratade och skrev mer om sina bajs och magproblem, så att tabun knäcktes, så kanske alla vi som vägrar offentliga toaletter en dag vågar!

 

Jag tänkte även på att det är jäkligt konstigt att det inte skrivs och pratas mer om

  1. Sex. Alla har det. Alla gör det. Ändå är det så sjukt tabu att prata om i många lägen.
  2. Förhållanden och dess problem. Alla har dem. Inget förhållande är problemfritt. Ändå är det mycket som ”ska hållas inom äktenskapet”. Jag tror att det finns många strukturella problem vad gäller äktenskap och förhållanden, som man borde kunna lyfta och på så sätt hjälpa många. Samma sak att prata om det med vänner och bekanta. Men många gör inte ens det. Så rädda att någon på något sätt ska tro att dennes liv inte är perfekt.

 

Men perfekt är ju så jävla tråkigt. Ja. Jag önskar verkligen mer tarmtömningsberätteler, mer knulla och mer strukturella förhållandeproblem i media, på bloggar och i mina vänskapsrelationer. Tur att jag ska träffa Nina imorrn. Bajs, knulla och äktenskap är typ det enda vi pratar om. Just de, ganska mycket feminism också. Med andra ord, livets viktigheter.

 

Amen

The Soundtrack of our poop:


om jag hade söner..


3 personer jag skulle ägna extra uppmärksamhet om jag hade en son (vilka jag även ägnar uppmärksamhet som mamma till döttrar):
Jonas Leksell. Har programmet "räkna med skägg" på Bolibompa just nu. Så mjuk och fin och lite egensinnig.
Han som har Myror i Brallan nu. Han har rosa stövlar. Och verkar också vara en fin och mjuk man. Klistra er med era söner!
Har inte läst den här boken själv, men fått den så varmt rekommenderad åt mig av vänner med söner. Läs om och om igen.
Pax. Världens roligaste och coolaste rymdhjälte just nu. Går varje onsdag på barnkanalen klockan 18.30. Vi bänkar oss hela familjen framför det och skrattar tillsammans åt Arga Tanten och Snälla Gubbens tokigheter tillsammans med Pax.
Amen

kräk, äggstockar och mellokopior

VÅREN är VERKLIGEN HÄR på Gotland!

Det liksom pirrar i kroppen och huvudet är fullt av somriga sånger. Ikväll introducerade jag Per Gessle för mina barn.

- JAG GÅR Å FISKAR....

skränade jag med min allra vårigaste stämma. Efter två genomsjungningar hade de lärt sig den. Säga vad man vill om den där gubben, men melodier som fastnar är verkligen hans grej.

 

Idag har vi vart på Utflykt. Eller. Vi packade varm choklad och frukt och åkte ner till stranden. Eftersom vi bor på en ö händer det ju allt som oftast att utflykterna går just till en Strand och oftast till den strand som finns närmast, vilket i vårt fall är Norderstrand nere längs innerstan. Och barnen älskar det lika mycket varje gång. Det är nått med Barn och Strand alltså. Vatten, sten och sand. Och barn. Går rysligt bra ihop. Att de är ö-bor gör säkert sitt. Det är ju svårt att komma undan den. Stranden.

 

Vi satt alla 4 i rad och drack varm choklad och tittade på svanar. Det var så jävla fint. Och det första stinget efter fler barn kom. Vill inte att det ska ta slut. Den här tiden. Med ungar som kastar sten, makar som leker med barbies och katter överallt. Allt det här kaosartade, stökiga, jobbiga, ljuvliga helt jävla fantastiska livet som småbarnsåren innebär. Vill dra ut på det. Så äggstockarna får nog se upp...

 

Det är ju för lustigt. När man är mitt i spädbarnstiden och även små-småbarnsåren, då är man nästan forcerad. Ser livet som i en tunnel. Lever endast på grund av mantrat "snart är det över, snart är dom stora, snart är det över, snart är dom stora" (obs: detta alltså när man har två små. Ett är en barnlek :p ).

Och så helt plötsligt blir allt lugnt. Man hinner med. Orkar med. Hinner/orkar till och med njuta av kaoset. Och vips har man glömt allt som var jobbigt och blir sugen igen.

Satt och läste mina gamla bloggar häromkvällen. Om hur jag låg i fosterställning på golvet och grät så ont jag hade i mina fogar. Om huden på min mage som blivit alldeles hård. Broskigt, av alla diabetesstick (har graviditetsdiabetes när jag är gravid). Om blodvärdet på 85. 85!!!! Nu när jag läst väldigt mycket om leukemi på senaste har jag verkligen insett hur jävligt lågt ett blodvärde på 85 är!!! Det är ju FARLIGT!! Men så har jag det när jag är gravid.

Men JAJA skit i det väl äggstockar! Tigg om mer väl, gör det! Men skyll er själva när vi ligger där i fosterställning sen. Satan.

 

 

Hela den här helgen har vart sällsam faktiskt. Igår var ju storungen ute hos farmor och farfar. Jag, maken och lillungen spenderade flera timmar i soffan bara. Hade tänkt städa, men lekte monster och såg på Ronja Rövardotter istället. Jag var ett ovanligt läskigt monster igår. Hon var riktigt rädd för mig och pappan beskyddade henne. Hon skrek av skräckblandad förtjusning när monstret fångade pappan och åt av hans kropp. Men sen blev monstret snällt och då satt hon bredvid mig och klappade mig och pratade med mig som om jag vore 1 år. Så jävla fin unge.

 

Sen hämtade vi stortjejen och åkte runt lite med bilen. Gjorde små Stopp i Naturen, kan man kalla det, då vädret var dåligt och det inte var så kul att vara ute länge. Så vi gjorde småstopp. Sprang ur bilen och kollade på häftiga grejer. Tog en lekstund på dagis lekplats som avslutning. På kvällen såg vi Mellon. Jag tyckte Björn Ranelid var bäst. Ja alltså jag skämtar inte. Jag tyckte det var uppfriskande och roligt. DÄREMOT var jag och maken fasligt upprörda över Andreas Johnsons uppenbara stöld. Av den här låten:

 

 

 

Han fick en etta (1) i vår privata omröstning här hemma på grund av det!!

 

Just nu har jag vetskapen om att 7 andra barn på vårt dagis är kräksjuka. Och det bara genom de kanske 8 föräldrar från dagis som jag är kompis med på facebook. Så det riktiga antalet lär ju vara bra mycket större. Allt detta på grund av att någon förälder varit ett jävla pucko och lämnat in barn på dagis då kräkbakterier funnits i familjen alternativt, för tidigt efter kräk. Man blir så jävla trött. Hatet frodas och gror oss facebookföräldrar emellan just nu.

 

Jag tänker ha barnen hemma imorrn. Det här med bakterier är ett av mina Dåliga samveten. Dagis är en väldigt erkänd bakteriehärd. Forskning visar att barn som går på förskolan är sjukare än de barn som inte går på förskolan. Under båda våra barns första år på förskolan var de så jävla sjuka. Jämt. Tänk att man utsätter sina barn för det! Små barn har ju väldigt känsliga immunförsvar. Som med all säkerhet skulle må bäst av att mogna och utvecklas i sakta mak. Men istället sätter vi föräldrar våra glin på dagis innan de knappt lärt sig gå och de får spendera hela första året med att vara mer eller mindre konstant sjuka. Det är så jävla egoistiskt.

 

I vår familj har vi som tur var haft möjligheten att kunna ha våra barn hemma ordentligt när de är sjuka. Förra veckan var vårt barn hemma hela veckan pga förkylning… När vi hämtat stortjejen på dagarna har jag se andra barn som vart MER sjuka än barnet jag själv vabbar för.

Alla har sina olika gränser. Människor med ”viktiga” jobb eller annan ovilja att ha sina barn hemma har definitivt längre gränser än andra. Vi har sjukt höga gränser. Kanske för att vi KAN ha det, men jag tror ändå inte det. För det finns himla många andra föräldrar som slänger in sina barn i vilket tillstånd som helst på dagis. De som inte har råd att vabba. De som inte har lust att vabba. Eller de som inte har tid att vabba. Alltid finns det någon bortförklaring.

 

Jaja over and out. Imorrn blir det pärlplattor och tillverkning av sista snöpersonen om slasket tillåter ligger kvar. Jag ska även göra en broccolipaj. Det kommer att bli skitäckligt redan nu. Det vet jag ju. Men man måste ju öva!

 

Amen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Livia kan äntligen leta efter vackra stena...

dsc06638 (MMS)

Livia kan äntligen leta efter vackra stenar igen.


Ebba möter våren

dsc06629 (MMS)

Ebba möter våren


tips för en genusrosa tillvaro

Jag tror faktiskt att alla de flesta människor jag känner uppger sig vara mer eller mindre genusmedvetna. Eller....de tycker det är hemskt att kvinnor tjänar mindre än män. Eller deras män dammsuger minsann. Eller de klär inte sina döttrar i rosa.

Jag tycker, egentligen, att allt sånt här är av godo (förutom det där med inget rosa) för minsta lilla intresse eller tanke KAN ju alltid utvecklas. Ett frö växer alltid osv. Och eventuellt blir man sugen på mer, då det är fröet är sått. För precis som Lilla My skriver så handlar det om kunskap.

 

Däremot är ju inte genus något reserverat för "de som kan". Ultrafeministerna med hår under armhålorna och barn i regnbågskläder som läst 30 poäng genusvetenskap på universitetet och kan rabbla härskartekniker i sömnen. Tvärtom är det ju av godo att de som kan och vill anamma det faktiskt gör det.

Men hur kan man egentligen "leva" genus?

 

Ja. Nu ska jag berätta för eder hur VI gör i vår familj. Små tips och trix som gör livet lite mer genusrosa, helt enkelt. Små små saker som vi har märkt gör skillnad och som gör gott.

 

Låt oss börja med det omdiskuterade ämnet Kläder. I vår familj är allting fritt, fram till sexigt och våldsamt. De två sämsta delarna på de två könsskalor som vi som handlar på Kedjorna har att roa oss med. Har man råd kan man givetvis köpa vackra, färgglada kläder från mindre butiker, inriktade på neutralitet och färggladhet. Men det gör inte vi. Kanske hade vi haft råd, men så mycket vikt fäster vi inte vid kläder.

Istället blandar vi hej vilt från pojk och flickavdelningar. När barnen är små är det lättare att styra och bestämma. Men sen blir de större och får favoritplagg.

 

Storungens favoritplagg är en rosa, glansig klänning i ett totalt värdelöst material. Den har hon fredag till söndag för det är de dagar då vi kommit överrens om att hon får välja själv. Övriga dagar har hon mjuka byxor och mjuka tröjor. I alla färger, men eftersom vi vet att hon föredrar rosa och lila väljer vi oftast dessa åt henne. Efter 5 tror jag att hon kommer att få välja kläder själv, med vissa gränser för prinsessklänningar och våldsbudskap på tröjor.

Lillungen har ett favoritplagg- en brunrandig klänning med uggla på. "Ugglekännin" som hon säger. Den får hon ha när den är ren. Annars samma som den stora. Mjukhet är a och o. De har sällan jeans, tex. Och alla färger är välkomna.

Ytterkläderna är oxå i alla färger

 

* Tips 1- När vi målar målarbok ihop med ungarna är vi noga med att alla hudfärger ska finnas representerade i skapandet. Bor man på ett ställe med jävligt låg invandrarfrekvens är det upp till en själv att normalisera normalisera normalisera allt det som, ur barnens ögon, skulle kunnas ses som avvikande, helt enkelt för att det inte förekommer så mycket i deras direkta omgivning. Vårt stora barn målar svart, brun, rosa, gul eller röd hudfärg. Vår lilla målar ännu gärna gröna och lila ansikten, men tex idag blev Askungen vackert brun. Om du vill kan du även nynna lite hurtfriskt på följade visa när du sitter och målar hudfärger i alla olika kulörer  - "både vit och röd och svart, gör det samma har hen sagt, Jesus älskar alla barnen på vår jooooord!"

 

 

Lady Dahmer skriver ofta och bra om att vara fin. LD säger inte så till sina barn, att de är fina. Inte heller säger hon att de är duktiga. Istället uppmärksammar hon deras prestationer på andra sätt. Detta är så jävla bra och smart tycker jag och min man. Och detta jobbar vi mycket med. I perioder. För man är inte mer än människa, uppfostrad av andra människor. Och är det inte jävligt mänskligt, att strö tomma komplimanger omkring sig? Av artighet. Av välvilja. Och sina barn älskar man ju. Vart enda streck de drar med pennan är så otroligt fantastiskt. Varenda liten kullerbytta de gör! Och för att inte tala om första gången de övervinner något de tidigare inte vågat! Det är så fantastisk! Och man vill jubla. Skrika så att änglarna hör att DU ÄR SÅ FANTASTISKT OTROLIGT SUPERDUPERDUKTIG MITT BARN!!

Men efter ett tag med de fasonerna så hamnar man där. Då ungen kommer och frågar - är jag fin nu? Eller - ser du vad fint jag gör, mamma? Och snart svälter de sig till döds och de sista orden de yttrar på dödsbädden innan de dör av uttorkning och svält blir - är jag fin nu?? GUUUUD det är så sorgligt!

Nu har vi döttrar och eftersom kvinnor i regel lider av mer bekräftelsebehov än män (vilket troligen beror på att man inte är lika tokig i att ständigt bekräfta små pojkar..) och får jobba lite hårdare med detta som flickförälder än med pojkar. Med pojkar kan och bör man istället jobba lite med andramänniskorperspektivet. Men inte genom att skapa bekräftelsebehov, utan snarare ”hur tror du det känns för Olle när du sparkar på honom?” Och ”när du säger hej då till en kompis, vill du inte då att den kompisen ska säga hej då tillbaka?”.

 

* Tips 2. När vi läser böcker (böcker med uttalad genusmening är ofta dyrare och vi äger faktiskt ingen sådan ännu. Men vi lånar!) byter vi kön och föräldraroller hit och dit. Eftersom vi läser varannan kväll och inte har pratat ihop oss om varje liten bok, har nog de allra flesta karaktärer i de flesta böckerna, varit både det ena och det andra. Min man byter ofta "mamma" mot "pappa" när han läser, eftersom han upptäckt ett akut pappaunderskott i de flesta böcker. Jag byter kön. Eller undviker kön. I boken Pite och Palt (om två könslösa kaniner) får tex fotbollsbäver, som är en stor, arg, riktigt jäkla manlig karaktär- bli en tjej. I boken om de två igelkottarna som blir kära är båda tjejer. I boken om Tutu och Tant Kotla är Tutu en flicka. Osv osv. Nu när HEN är så på tapeten är det givetvis en ny utväg att ta till.

I en bok vi nyligen lånade fanns en prins, vilken genast fick världens pipigaste och ljusaste röst genom mig, osv. Vi leker med roller, så att säga.

Ibland gör jag om texterna helt. Tex i boken Alfons och Milla. När Alfons på slutet, efter att återigen ha VÅGAT börja leka med tjejer efter att ha blivit retad av de stora killarna säger- "jag leker inte alls med tjejer. Jag leker med MILLA" säger jag

-          Ja! Jag leker med tjejer! Och idag leker jag med MILLA.

Den boken alltså...jag hatar den... Hur den RADAR UPP alla fördomar man kan ha om tjejer och sedan presenterar MILLA som då INTE är sådär som ALLA ANDRA tjejer. Jag antar att boken är tänkt för att visa på att tjejer inte alls BARA är sådär som killarna tror. Men budskapet går inte riktigt fram tycker jag. Så i perioder gömmer jag den... :D

 

När vi leker med barnen, är det samma sak som med målarböcker. Där finns homosexuella, transpersoner, människor med andra språk osv. Och familjekonstellationerna varieras till oändlighet, om det nu är familjelekar på tapeten. Vilket det inte är särskilt ofta än. Annars är det modiga flickor och blyga pojkar. Arga flickor och snälla pojkar. Bråkiga flickor och pyssliga pojkar. Osv osv. Lets vänd på alltihop.

 

När vi leker mer fysiska lekar, rättare sagt Monsterlekar, vilka är barnens favoritlekar, är oftast jag monster. Jag är ful, läskig, elak och vill äta upp dem. Pappa räddar dem. De räddar pappa när monstret fångar pappa osv.

Och när vi dansar så dansar alla. Även pappa (vilket egentligen inte alls ligger i den här pappans NATUR, men han fogar sig snällt för jämlikhetens sak).

 

Barnen förstår snabbt i hemmet vilka saker samt respektive sysslor som är Mammas och Pappas. Vi är noga med att SÄGA att vertyga, skruvar och muttrar osv är Mammas och Pappas, men de är inte dumma. Bilen är också pappas och det får väl va så då, så länge jag inte har körkort. Men dammsugaren är oxå pappas. Och skottningsredskapen är mammas.

 

Som person är jag ingen direkt tjejtjej, men däremot till intressen. Samma sak med min man.Till personen är han ingen karlakarl, men till sina intressen är han det. Länge  hade jag ångest över detta, att jag inte kunde vara en bättre förebild eftersom jag helt enkelt inte har intresse nog. Men inte nu längre. Jag bakar, pysslar, leker och plockar blommor med barnen. Pappan skruvar, hamrar, badar, spelar fotboll, cyklar och gör allt det där som jag hatar- med barnen. Vi delar på allt hushållsarbete och andra rutinarbeten runt huset. Men han bygger och fixar med tekniken. Jag bakar och älskar blommor. Vi hatar båda att laga mat. Och vi älskar båda våra datorer. Vi älskar att vara utomhus (i alla fall när det inte är snö). Jag tror att så länge barnen får möjlighet och uppmuntran till att prova på och vara med på bådas ”grejer” är det lugnt. Hade någon på något sätt uppmuntrat mig till att köra traktor eller sösle för korna när jag var liten, hade det vart annorlunda för mig idag. Och det hade inte spelat någon roll vem som gjorde det, bara jag fick uppmuntran och tro på mig. Jag tror att barn på många sätt lär sig, följer och tar efter den förälder som har samma kön som barnet själv, men inte i allt.

 

Tips 3 - Jag sminkar mig inte inför barnen de få gånger jag faktiskt sminkar mig. Jag kan inte rättfärdiga det inför dem så därför får de helt enkelt leva i tron att ibland blir mammas ögonfransar kolsvarta, som genom ett trollslag!

 

Och så språket. Igår provade jag HEN för första gången i Offentlighetens ljus. Lillungen hamnade i en liten dispyt med en unge nere på bibblan. Som hade svart jacka och gröna täckbyxor, men ändå, jag kunde ju inte se könsorganet och därmed alltså inte veta könet. Så jag ropade - FRÅGA HEN BARA, om du kan få tillbaka klistermärket. Min man började skratta. Av skam. Ja. Han är en bra människa och öppensinnad för det mesta, men det där var riktigt jobbigt för honom. Jag får försöka ha överseende.

Hur som helst. HEN ska bli vardag i vår familj.

Men det är annat oxå. Vi säger tex SNÖPERSON, BRANDPERSON OCH STJÄRNPERSON, BVCPERSON, SJUKVÅRDARE osv osv. Sjunger "en sockerbagare hon bor i staden". Vi pratar om coola, modiga, häftiga och snälla barn. Inte om söta prinsessor och modiga prinsar.

 

*Tips 4 I de flesta av våra böcker är tjejer huvudrollen, annars gör vi om. Vi kollar på filmer med tjejer i huvudrollen. Ronja, Pippi, Madicken, Lotta på Bråkmakargatan. Vi ser videos med Robyn på youtube. Numera även videos på Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft och diverse kvinnliga ryttare. Som pojkförälder skulle jag göra ungefär samma sak, men även inkludera män, som beter sig på ett annorlunda vis än normen. De är bra mycket svårare att hitta då den kvinnliga könsrollen är den som oftast anses behöva ändras, men letar man så hittar man. Bolibompakillarna är fina. Alfons bra i vissa lägen. Ska återkomma med fler tips.

 

Och just det. Jag har lärt mina barn att det är okej att fysiskt försvara sig om det behövs. Men det är inte direkt genus, utan mer mänskligt vett. Alla barn måste lära sig att försvara sig. Stå upp för sig själva.

Det här lär vi våra barn.

Steg 1- Säga NEJ SLUTA med hög röst.

Steg 2(om personen inte slutar) - Ropa på/hämta fröken

Steg 3 (om man inte kan hämta fröken eller om det inte hinns med) Knuffa bort personen i fråga.

 

Precis som du själv skulle göra om du hamnade i en våldsam situation. Däremot får inte barnen BÖRJA med att knuffas. Och de får inte slåss. Det vet dom.

 

* Tips 5 Var en förebild.Tänk på hur du pratar. Betygsätt inte andra människor inför barnen. Spara omdömen om folk till ensamtid. Men var för den sakens skull inte mesig. Jag är hårdare och modigare än någonsin numera, eftersom jag känner att jag måste vara en förebild för barnen. Jag tar helt enkelt ingen skit. Och jag drar mig heller inte för att uppfostra andras barn. Det kan sannerligen behövas ibland.

 

När vår dotter uppmärksammade det faktum att mamma oftare säger "jag tycker om dig/jag älskar dig" till pappa än tvärtom (den dagen blev skilsmässa ett ganska intensivt diskussionsämne här hemma får man säga!!) startade, naturligtvis utan barnens vetskap om att det var med mening, kampanjen PappaVisarKärlek här hemma. Ibland får jag påminna honom och viskar då- säg det nu och så säger han med hög röst- JAG ÄLSKAR DIG JENNY!!!

 

För när man lever i familj måste man ju vara medveten om att det är vi som mor och far som "lär" barnen hur ett förhållande är. Hur ett förhållande ser ut och vad det innebär. Slår pappa mamma är risken stor att eventuella söner senare slår sina fruar och att eventuella döttrar senare låter sig slås. Har mamma alltid maten på bordet när pappa kommer hem blir det barnes norm sen.

 

Mitt svåraste komplex i livet är ju, tex, att jag INTE har maten på bordet när min man kommer hem eftersom jag aldrig lagar mat, för jag hatar det. Det har jag komplex för, eftersom min mamma ALLTID ALLTID ALLTID lagade mat och detta DESSUTOM alltid från grunden.

Jag städar även mer än min man, eftersom jag är uppvuxen med att se min mamma städa, medan han är uppvuxen med att se sin pappa bygga och mecka. Jag fixar julen i huset, eftersom min mamma alltid fixade de mest fantastiska jular för oss när vi var små. Och så håller det på.

Därför- var en förebild. Säg till din man (ja jag utgår ifrån att du, läsare, är en kvinna)

-          Vill du verkligen att vår son ska bli en lat jävel som aldrig städar hemma, vilket kanske kommer att leda till att hans fru (om han nu är lagd åt DET hållet) lämnar honom, vilket enligt statistiken kommer att leda till att han DÖR i förtid???

-           - …eh…nej…

-           Men det fattar du väl att så länge han ser sin mamma ständigt plockande på pappas saker och så länge han ser sin pappa ständigt sittande i soffan med en öl i näven så kommer han ju ha ta efter det beteendet! ÄR DET VERKLIGEN DET DU VILL???!!!

 

Gud så präktigt detta blev nu då. Jag låter som en slags guru.

Långt blev det också. Men nu har ni lite att jobba med!

Nu måste jag sova.

Amen

 

 

 

 


Nu har jag berikat världen med ännu en snö...

dsc06624 (MMS)

Nu har jag berikat världen med ännu en snötant. Denna gång på dagis gård.


-titta mamma den levar! Den kan prata oxå!...

dsc06623 (MMS)

-titta mamma den levar! Den kan prata oxå! Ebba på promenad på tofta skjutfält.


inte alls som Tingeling


Gud. Satt upp till fyra (04!!) inatt och fick klart moment 2. Min studiegrupp, som består av en person som bor i Australien för tillfället, kom upp vid midnatt och vi satt tillsammans och slet på ett google docs. Framåt 3tiden kom diskussionen att handla om vilka Bibelfigurer vi främst kände att vi kunde identifiera oss om.

Arbetet, om hälsans bestämningsfaktorer, blev bra. Och det är en sådan LÄTTNAD när ett sånt där riktigt rejält pluggpass är KLART och man kan slappna av.'

Sandra i Australien var en darling och tog 2 av 3 uppgifter medan jag tog 1, helt enkelt för att jag har vabbat hela veckan. Nästa vecka ska hon över till Nya Zeeland och då ska jag ta huvudarbetet med nästa moment.

Min text handlade om hurvida en människas civiltillstånd påverkar ens hälsa. Vilket det självklart gör. För män är tex äktenskap en livsförlängande faktor. Medan äktenskapet för kvinnor inte bjuder på några mätbara fördelar, förutom ekonomiskt. Män tjänar också ekonomiskt på att vara gifta, men eftersom män tjänar mer än kvinnor är det ändå kvinnor som tjänar mest ekonomiskt på att vara gifta. Däremot förlorar kvinnan på det på massa andra sätt.

Känns ju upplyftande.

 

Idag har vart bästa dagen. Efter 4 timmars sömn hoppade jag ur sängen. Ja. Av någon anledning är jag alltid som piggast då jag sovit minst. Om jag däremot sover lite inatt lär jag inte vara lika pigg imorrn. Men en natts sömnbrist tror jag rent av är hälsosamt för mig.

 

På förmiddan jobbade jag lite med krönikan och barnen fick bullar och vindruvor till frukost. Det är ju fredag!!

Sen gick vi ut. Byggde skitstor mommosnögubbe och skottade och lekte i snön och maken kom hem.

 

Sen in och äta kokt korv och sen kom farmorn och hämtade stortjejen, som ska sova hos farmor och farfar ensam för första gången på typ två år. Hon var lyrisk. Att få var ENSAM med farmor och farfar i två dagar. I centrum. Total uppmärksamhet. Ingen jobbig lillasyster i hasorna. Så det kändes bra för oss alla.

 

Imorse, innan  vi gick ut, hade hon och jag ett jättebra samtal. Hon har en pysselbok med Tingeling och hennes kompisar. Små, nätta älvor med minimala midjor, uberstora ögon och ja, ni fattar grejen. Hon började prata om hur de såg ut och vi kunde prata om att inte alla ser ut så, men att man är fin oavsett hur man ser ut. Vi kollade på min mage och såg att den inte alls var lik älvornas och inte låren och tuttarna heller för den delen. Dessutom hade alla långt hår och det var konstigt tyckte hon. Mommo har ju tex snagg. Otroligt skönt att kunna prata med henne om sånt här nu när hon nästan är 5. Lära henne att bortse från idealet. Kunna diskutera det. Skönt.

 

 

 

 

Nu i eftermiddag har jag, maken och lilltjejen vart på återvinningen, en sväng på bibblan och sen pantat för över 100:- på ica. Nu spelar de Bolibompawebben, världens bästa datorspel. Till å med jag tycker det är kul.

 

Och snart ska vi göra taccos och sen se Ronja Rövardotter och sen ska lillan sova och vi ska se film och jag ska somna i min makes famn. Gud vad ljuvt då. Nästan äckligt gulligt. Men perfekt såhär på fredan!

 

 


we weo weeee

Birk. Bark. Bork.
Birk Borkason.
Inte för att vara elak.
Men jag hatar faktiskt Birk.

om att vara ogift


Något jävligt intressant som jag lärde mig igår:

 

Angående äldres inkomst efter pension:

 

Som gift man får du i snitt ut 138 000:- (per år antar jag. som sagt, boken är på engelska =D ) efter pensionen. Är du gift med en YNGRE kvinna, får du ut MER än om du är gift med en äldre eller jämnårig kvinna.

 

Som gift kvinna får du i snitt ut 130 000 (om du är gift med en yngre man blir det mer)

 

Som änkeman får du i snitt ut 116 000 och som änka 96 0000.

 

Som skild man får du ut i snitt 115 000 och som skild kvinna 93 400.

 

I alla fall tjänar alltså mannen mer.

Men lyssna nu:

 

En man som aldrig varit gift får ut i snitt 98 500:-

Medan en kvinna som aldrig varit gift får ut i snitt 103 000:-!!!

 

GUD vad det är intressant tycker jag!

Forskarna som gjort undersökningen tror att det beror på att de kvinnor som aldrig gifter sig är de med de högsta utbildningarna som satsar på karriär framför familj. Medan männen som aldrig gifter sig är de med lägst utbildning och "sociala problem".

 

Ja. Sånt här kul får jag hålla på och läsa om om dagarna. Jävlar vad rätt det känns.

 

 

 

Ogifta Pistvaktare och deras mamma. Ogift Samantha.


Säga vad man vill om hello kitty men hon ä...

dsc06616 (MMS)

Säga vad man vill om hello kitty men hon är bra mycket mer mångsidig än många andra figurer!


Snön ligger vit på taken. Endast en jättet...

dsc06613 (MMS)

Snön ligger vit på taken. Endast en jättetjock gaykatt som heter Russin är vaken.


snöskottning-min bästa motionsform näst pingis

Ännu en vabb- dag.

Om jag ska vara ärlig så älskar jag faktiskt att vabba. Jag blir lycklig av att vabba. För då får jag ju sällskap om dagarna!

Spelar ingen roll att sällskapet är en kortväxt varelse med snor över hela överkroppen (hon hade intorkat stor på MAGEN imorse när hon vaknade!!) som hostar en till vansinne och endast vill äta kalla pannkakor.

 

Idag sov vi till 10! Ja. 10 var klockan när hon kom tultande upp för trappan och väckte sin mor. Far och storasyster hade omärkligt smugit sig iväg till skola och dagis.

 

Så vi gick upp. Hon ville ha vindruvor men åt bara några. Vi såg på Bompa och läste morgontidningen. Mats, den gamle tankeläsaren, hade skrivit om EXAKT det jag och maken satt och pratade om på en resturang nere på Östercentrum i fredags. Nämligen om hur jävla fult och tragiskt Visbys centrum är.

 

Sen var klockan redan 11.30 så jag åt lunch och lilltjejen pysslade lite. Hon ville inte ha mat. Sen klädde vi på oss och gick ut. Det hade kommit massa snö under natten. Svintung jävla blötsnö. Och vår snösläde är trasig så det enda jag hade var en skyffel! Fatta att LYFTA den här jävla snön som låg så jävla massivt över hela gården. Jag höll på att dö. När jag skyfflat mig ner till gatan med lilltjejen hack i häl (hon fick en istapp att suga på. Jag minns nämligen mycket väl hur OTROLIGT GOTT snö och istappar är) möttes jag av en rolig syn. Ty längs med nästan hela gatan stod folk och skottade efter snöplogen som just gått förbi. Det bor mycket gamla här och nu stod de alla, krökta och svor över sina vallar.

Jag kunde inte ens rubba vår vall. Och att skotta hela den långa stigen genom trädgården åt våra hyresgäster var otänkbart med bara skyffeln. Men som tur var var nya granntjejen ute och skottade hon också och jag fick låna hennes släde. Vi stod och pratade en stund medan lilltjejen busade med sin att i snön. Jävla trevligt folk som flyttat in!

 

Sen skottade jag. Och sen drog jag lilltjejen på snowracern på en liten promenad runt kvarteret. Fy fan vad det är vackert här som vi bor. Vi bor alltså i Södra Visby i ett område som ligger bakom en skog och alltså lite utanför de södra stadsdelarna kan man säga. Så det är avskilt och skogigt och så jävla fint.

 

Sen gick vi in och la oss på soffan och läste många böcker. Försökte truga i henne lite glass med hon ville inte ha. Hon har inte haft nån feber idag, men vill inte äta och har jävligt mycke snor.

 

Vid halv 3 gick vi till dagis och hämtade stortjejen. Barnen fick leka lite i en snöhög med några kompisar medan jag stod och pratade med deras mamma som är min kompis. Såna små stunder lever man länge på sen, som distansstuderande och ständigt ensam. Och sen gick vi hem och sjöng Vargsången under hela promenaden och när vi kom hem hade vallen på infarten frusit lite och jag skottade upp hela skiten samt hela jävla uppfarten med skyffeln medan barnen åt snö.

 

Senare kom maken hem med thaimat och vi såg Pax och sen fick jag lägga mig och läsa lite folkhälsa. Om ojämlikhet mellan manliga och kvinnliga pensionärer läste jag ikväll. På engelska. Jag måste läsa högt när jag läser engelska skolböcker, för jag läser så jävla fort på svenska och när jag sen ska läsa böcker på engelska fortsätter jag att läsa lika fort, vilket resulterar i att jag inte fattar att skit. Så därför läser jag högt för att det ska gå saktare och jag ska fatta. La ungarna och såg uppdrag granskning med min man.

 

Har svarat på lite mail ikväll angående krönikan om hockey ikväll.... Jag skrev den för några veckor sen och har fått ganska massiv respons får man säga. Den handlade om det faktum att Region Gotland delar ut väldigt mycket mer bidragspengar till sporter och idrott som huvudsakligen utförs av män och pojkar och mycket mindre till idrotter och sporter som huvudsakligen utförs av kvinnor och flickor. Och det suger ju balle. Men det fattar inte alla.

Det är i såna här stunder jag älskar min man till månen och tillbaka. Han är så jävla grym! När det blir så här, massiv respons och många emot mig, då jävlar sluter han upp som en fet jävla mur runt mig. Klurar och funderar ut argument och stöttar och upprörs han också som om det gällde honom själv. Häromkvällen låg vi flera timmar och diskuterade hockey samt hur kvinnlig och manlig idrott värderas i samhället. Hans ögon liksom glöder och han är aldrig vackrare än då.

 

 

Nu är han ute och lagar vår snösläde. Jag älskar vår snösläde. Jag älskar också att skotta snö. Jag kom på det idag när jag skottade så svetten rann. Att det är en väldigt rolig form av motion. Snöskottning. Synd att den är så jävla säsongsbaserad. Undrar om man kan söka bidrag hos Region Gotland kanske, för att få lite konstgjord lössnö att gå loss på lite när som helst, när man får sug. Även om det är mitt i varmaste högsommaren. Få skotta loss lite. Men det är väl i såna fall säkrast att maken söker pengarna då eftersom vi med fitta som vill idrotta ligger så uppenbart dåligt till hos regionen....

 

 

Man känner sig så jäkla duktig efter att ha skottat upp trädgården. Uppfarten, vallen, fram till postlådan, stigen åt hyresgästerna samt runt deras trappa, till förrådet, till gungorna och till veden. Ja det är en sann fröjd. Kanske mest av allt för att man får känna sig stark. Mina 178 cm, breda axlar, breda höfter och rejäla stockar till ben kommer så jävla väl till pass när jag skottar snö. Det blir plötsligt en rejäl fördel att vara stor som ett hus och bastant som en gammal skolmatstant.

 

Imorrn ska jag vabba till 15 och sen tar maken över. Och for the record: maken vabbade förra gången 4 dagar i rad. Så det är helt enkelt min tur.

 

Jämlika pussar

 

 

 

 

 


"Tjejernas år" på Grammisgalan????!!!


 

I kvällens Grammisgala:vann kvinnor i 8 av 20 kategorier (klassisk icke medräknad)
fanns kvinnor inte alls representerade i 5 av 20 kategorier
fanns män inte alls representerade i 1 av 20 kategorier
Av samtliga nomineringar gick 36 till kvinnor och
68 till män.

Och någon sa att det här skulle vara "tjejernas år"??

lillifee


Det var hemskt de. Vad vi har firat den här dagen i år.

 

Förra året firade vi knappt alls. Köpte varsin ros till varann och nått litet till barnen. Idag stövlade morsan in och satte tonen på dagen när hon kom med blommor, semlor och presenter och bjöd dessutom på lunch.

 

Jag har haft Lillungen hemma idag. Hon har vart snorig och hängig och hade feber under en kort stund idag. Skitkonstigt. Den kom och den försvann.

Vi såg Ronja och lekte med barbie idag.

 

Vi har inga killbarbiesar (inte ett medvetet drag, kanske skaffar vi det sen) vilket leder till idel lesbiska relationer i våra lekar. Och det värmer mig så när jag hör barnen, utan vidare, leka mamma mamma barn med sina dockor. Det är inget de ens diskuterar. Det bara är så.

 

 

Jag lekte med barbies till jag var nästan 14 år. Ja det är sant. Och jag minns aldrig att mina barbiesar någonsin var det minsta homosexuella. Men mina ungar är ju barn av sin tid. En bättre tid helt enkelt.

 

Jag har förresten börjat med Hen nu! Mest när jag läser böcker, säger jag hen istället för han eller hon. Har hittills mest läst för den lilla som inte reagerat. Men det kan bli svårare med den stora, som väldigt mycket vet vad som är "rätt och fel". För mig själv känns faktiskt inte hen konstigt alls. Det känns naturligt.

Men jag funderar på när man ska "översätta" hans eller hennes". Blir det HENS så eller?

Och för henne och honom- är det henom som gäller då eller?

 

Hur som helst.

Efter kärlekschocken från mamma hämtade jag å lillungen stortjejen. Sen gick vi hem och maken kom ganska fort (med blommor till mig!!) och vi fixade pannkakor och rosa grädde och dukade fint och gjorde placeringskort och barnen fick paket och ordnade semlor och sen kom farmorn och farfarn och vi åt och satt och pratade till läggdags nästan.

Ja det var sannerligen en Valentin utöver det vanliga. Hela huset är fullt av blommor nu. Har 4 tulpanbuketter stående!

 

Ska ha lillan hemma imorrn oxå, eftersom hon haft feber idag. Må det gå över till torsdag åtminstone. Måste få klart uppgiften till moment 2 i folkhälsan. Min gruppkompis har redan nu tagit på sig extrajobb för att jag vabbar. Får göra samma sak för henne nästa vecka.

 

 

I helgen ska jag göra en grej...som jag ALDRIG trodde att jag skulle göra.

Jag ska gå och se den här filmen med min äldsta:

 

 

 

Hon har även sett "trassel" på bio men ingen såhär "renrasig" tjejfilm. Alvin och gänget har vi sett och idel andra filmer med pojkfigurer i huvudrollen har vi sett. Därför tyckte jag det är dags med en riktig jävla girlsmovie.

Varför? För att hon älskar sånt här. Och för att hon sett affischen och uttryckt en önskan om att se den. Och för att det inte känns särskilt genus av mig att släpa med henne på Alvin&gänget, Alfons, Spöket Laban, Nalle Puh men vägra de kvinnliga figurerna. Så fuck it, att det  är rosa och pluttenuttigt. I filmer med pojkar i huvudrollen, som Alvin och gänget, men även Trassel (där en tjej formellt HAR huvudrollen men ändå blir räddad av en kille) är pojkarna hjältar och tjejerna bifigurer. I den här filmen ska visst Lillifee rädda någon stackars liten varelse och vad det är. Med gullighet kanske, men fuck it. Det blir en knallrosa lördag!!

 

Glad alla hjärtans dag på eder alla!


Jag vabbar såhär på kärleksdagen. Och leke...

dsc06600 (MMS)

Jag vabbar såhär på kärleksdagen. Och leker med greta och inga och deras son birk.


hit me baby one more time

Det här med att plugga på distans alltså... Det dräper en inombords ibland.

 

Under de varmare halvåren är det okej, till och med nästan som paradiset. När man suttit ett antal timmar i sin ensamhet och sedan får springa iväg till dagis, men vet att minst en eller två mammor finns där med sina barn och man vet att några timmar av ljuvlig samvaro och vänskap väntar och senare på kvällen, kanske någon liten utflykt till någon liten Gotlandsstrand eller bara lite trädgårdspyssel- då är det LJUVT att plugga på distans.

 

MEN. När det är VINTER och kallt och massa snö. Och inga mammor har bil (antingen har de liksom jag inget körkort, eller så har papporna bilarna till sina jobb) och ingen någonsin väntar vid någon grön, ljuvlig lekplats utan allt bara är kallt kallt kallt. När man inte orkar bjuda hem folk för att huset är så jävla litet och barnen just nu sover i det som förut var lekrum. När man inte har tillgång till varken studsmatta eller sandlåda och när snön ligger i höjd med sitsen på ungarnas gungor. DÅ är det JÄVLIGT SEGT att plugga på distans.

 

Vissa dagar är jag helt HES när jag går till dagis. Beroende på att jag helt enkelt inte har pratat på hela dan. Så hämtar man barnen. Står kvar och pratar lite desperat med nån dagisfröken helt enkelt för att få KONVERSERA och sedan släpar hem ungarna. Visst, nu är vi i backen nästan varje dag, men det är KALLT i backen och man skyndar sig hem efter en stund när tårna har frusit ihjäl.

 

Man kommer hem. Lagar mat. Maken kommer. Han är trött. För han har ju vart på jobbet hela dan och är helt trött i huvet av all SOCIAL AKTIVITET han har fått ägna sig åt där och du liksom ser hur hans ögonlock faller ihop när du ivrigt vill diskutera något du läst eller sett på Facebook (ja för det är det enda du har att prata om eftersom du aldrig träffar folk). Och på helgen vill du ner på stan. Till bibblan. Till backen. Till fucking var som helst bara det finns FOLK nånstans så du slipper känna dig som den enda levande människan på jorden. Men maken har ju knappt vart hemma på hela veckan och vill helst skrota runt i mysbrallor och äta smågodis hela helgen, något som du redan ägnat dig åt i 5 dagar.

 

Så du får åka själv. Men du har ju inget körkort. Och att släpa ungarna till bussen... Bara den grejen. Det tar minst 20 minuter att åka med stadsbussen ner på stan under vinterhalvåret. Det är ganska lång tid för två små glin påklädda till max eftersom det även tar en kvart att GÅ till busshållplatsen härifrån. Så du måste välja- antingen att de får frysa under promenaden eller svettas i bussen. Men grejen är att stadsbussarna i Visby nästan ALDRIG går på utsatt tid. Ja. Alltså de verkar ha OTROLIGT mycket att GÖRA såhär i en av Sveriges minsta städer, de där bussbolagen. Hur som helst är det inget alternativ. Alltså klär du på dem och släpar iväg. Och när bussen kommer (efter en halvtimme) får ni sedan sitta och svettas bland pensionärer, arbetslösa och ungdomar där på bussen. Och när ni äntligen kommer av, ja då sa ni ju gå i affärer, vilket innebär ett ständigt av och påklädande av barn. Eventuellt går ni på bibblan och hoppar lite i deras lästrappa där. Oj så skoj.

 

Sen ska hela proceduren göras igen när ni ska hem. Men det gör det inte. För jag utsätter mig inte för stadsbusstrafiken vintertid om jag inte absolut måste. För några veckor sedan var jag tvungen, vi skulle till doktorn jag och båda barnen. Tillslut stod jag och grät när vi i 10 minusgrader väntade på en 20 minuter försenad buss. Vi hade dessutom vart tidiga till busshållplatsen...

 

Så nej. Det är ingen dans på rosor att plugga på distans. Dessutom är det ofta jävligt svårt med koncentrationen när man hela tiden har Huset som ropar på en. DAMMSUG MIG! DAMMA MIG! SORTERA BARNENS KLÄDER NU! Jag har ingen studieplats nämligen. Jag hade en i det inredda rummet i förrådet. Men nu är det för kallt där och för dyrt att värma upp. Så jag sitter inne. I soffan, i fåtöljen, vid köksbordet, i sängen. Det är inte kul. Och tvingar mig att städa precis varje dag. För jag kan inte komma till ro förrens det är städat. Sån är jag. Kvinna som jag ju är.

 

 

Under den kallaste tiden för några veckor sedan, la min man i eld på morgonen som det sedan var meningen att jag skulle hålla liv i under dagen. Så var 14 minut var jag då tvungen att avbryta mig i det jag gjorde, för att gå och peta in en pinne i brasan. Tillslut fick jag säga ifrån. DET FUNKAR INTE, fick jag säga. För när man har 5 tjocka böcker på engelska att läsa, då är det JÄVLIGT SVÅRT att KOMMA IN i det. Och ÄNNU svårare när man avbryts hela tiden. Och så är det katterna. Katterna som ska ha mat. Katterna som ska tvångsgosas. Katterna som ska in. Katterna som ska ut. Jag vill dräpa dem och servera dem till middag var och varannan dag. Men jag håller mig.

 

Nej fy fan. Ingen kan längta till våren mer än jag. Mitt supersociala väsen blir snart galen av det här. Eller, som den store filosofen Britney Spears uttryckte det: my loneliness is killing me.

 

AmenHär skapas kort fulla av kärlek.

dsc06599 (MMS)

Här skapas kort fulla av kärlek.


argsinta divor

Alla tjejer som någon gång haft ett intresse för sång samt eventuellt lite talang, vet att den här låten ja...man får ångest av den... Skit i att det är en fjantig Disneysång och de har långklänningar och tittar varandra varmt i ögonen, hör hur de sjunger!! Det är helt otroligt faktiskt.

 

Minns ni pratet runt den här? Om hur mycket de HATADE varandra? Hur de grälade?

Låt mig genast lägga en liten feministisk touch på det, för är det inte typiskt?

Var det nån som snackade så när Bryan Adams och gänget gjorde All for love? Elton Johns alla duetter? Vilken jävla duett som helst mellan män. Inte målar media upp värsta cat fightsen killarna emellan?

 

Men så fort en kvinnlig artist blir tillräckligt stor blir hon en "diva" enligt medierna och kan då heller inte samarbeta med någon annan. Hon hatar konkurrens helt enkelt. Vill vara ensam på toppen.

Madonna har väl lyckats komma undan det lite, men istället framställs hon lite som en fascist. Som styr allt med järnhand. Robbie Williams fulländade bilden av henne genom låten "madonna" som sägs handla om Madonnas någon långvarig (Guy Riche? kanske är de ännu tillsammans?)  pojkvän som egentligen var tillsammans med en annan tjej. Men så ringde Madonna och Robbie sjunger "i love you baby, but face it she´s madonna". Typ- när Madonna ringer, då kommer man. Oavsett vad.

 

Ja. Kvinnor och även svarta artister vinklas ofta hårt in i olika mallar. Svarta kvinnor är alltid divor, argsinta och bestämda. Svarta män är alltid antingen väldigt macho eller lite roliga och busiga. Bland vita kvinnor finns lite större spelrum, men inte jättemycket. Se bara på Robyn som i svenska medier redan stämplas lite som Madonna.  De stora vita männen klarar sig. Kommer undan med det mesta pga medias hjältestämplar. Förmänskligas ofta till viss del, men bara till viss del så att glorian ändå sitter säkert. De allra största männen beskrivs ofta som nästan lite folkliga, med stora hjärtan och mjuka sinnen. Eller som stencoola. Och när de blir gamla är de coola gamla ”rockrävar”.

Tänk på det, när ni läser om dem i tidningar så får ni se. Att jag som vanligt har rätt.

 

Själv är jag ju då Gotlands argaste kvinna. Arg och lite divig faktiskt.

 


whitney

Ja lite sorgligt är det faktiskt...

kvinnoliv

Jag har läst otroligt mycket på senaste tiden. Bland annat de här två böckerna. Det är två böcker om två olika äktenskap som går åt helvete, skulle man kunna säga.

Jag har snöat lite på Thorvall det senaste året och det här är den senaste jag läst.

 

Den andra boken ”jag älskar dig inte” har jag legat uppe om nätterna och läst. Man kan inte slita sig. Att dåliga äktenskap kan va så spännande alltså!

 

Men den främsta orsaken till att jag läst dem är förståss, som alltid då jag läser, kvinnoperspektivet. Jag läser inte böcker skrivna av män längre, med väldigt få undantag (Peter Pohl samt han som skrev En Dag och Ivar- Lo förstås) eftersom jag har så rysligt svårt att identifiera mig i de böckerna. Böcker skrivna av kvinnor griper tag i mig på helt andra sätt, vilket såklart är naturligt.

 

Även om böckerna jag läser inte alltid är skrivna ut ett feministiskt perspektiv är de intressanta helt enkelt för att det är kvinnor som skildras, eller för att det är en berättelse skriven ur en kvinnas synvinkel. Så i min bokhylla trängs både Simone de Beauvoir, Carolina Gynning, Madonna, Linda Skugge och Moa Martinsson.

 

Kerstin Thorvall verkar sannerligen vara en jävligt jobbig människa, ändå är det mycket igenkänning i boken.

 

Jag älskar dig inte…är en väldigt plågsam bok att läsa. Men den blir lättare och lättare och bättre och bättre och mer spännande för varje sida.

 

Enjoy

http://www.svd.se/kultur/litteratur/viktig-paminnelse-om-fortrycksmekanismer_5560127.svd
http://snowflakesinrain.wordpress.com/2010/04/13/oskuldens-dod-kerstin-thorvall/

....

Nu är jag lite gladare igen.
Vi har städat hela huset idag.
Jag har grinat.
På det viset är jag lite som Amanda Schulman som gråter varje lördag för att släppa ut.
Så gör jag med. Men det var länge sen.
Så jag dammsög och grinade.
Sen släckte jag alla lampor och la mig under täcket och grinade.
Sen kom min man och la sig bakom mig och allting blev lite mer mjukt och fluffigt i livet.
Det blir ofta det när hen är där.
Sen som barnen och vi lagade mat och såg Mello. Jag tyckte otippat att di Leva var bäst. Storungen tyckte Timotej och Sonja Alden. Lillungen undrade varför Sonja Alden var nakenfis. Maken tycte han David var bäst.
Vi åt popcorn. Gjorde i ordning mjuka ungar.
Maken la dem.
Nu blir de film, glass och så lite Marx innan det är sovning.
Imorrn är det pulka. Jag har nya täckbyxor (maken har exakt likadana) och nya allvädersstövlar (maken har exakt likadana) så jag kan ta mig fan rulla nerför backen om jag vill.
Jiiihuuu...nej...där är jag inte riktigt än..

alla kan dra åt helvete

Idag är ta mig fan den sämsta jävla dagen jag någonsin vart med om. Den här dagen är som en kulmen på de senaste veckornas satans jävla helvete.  Jag går runt här hemma och skriker. Bankar på soffkuddar och hoppar i golvet. Jag har så jävla mycket ILSKA i min kropp som bara MÅSTE FÅ komma ut. Jag har grinat och skrkit men det HJÄLPER JU FÖR I HELVETE INTE!!!
Så nu ska jag skriva istället.
Jag är så jävla förbannad för att varje år i januari krashar det här äktenskapet mer eller mindre. Varje år i januari, efter julen som uppenbarligen KROSSAR OSS varje år, är det gräl och bråk och fantasier om en etta och ungkvinnsliv. Eftersom jag vet att januari är den statistiskt sätt, stora skilsmässomånaden så kan jag skriva om det eftersom vi uppenbarligen inte är ensamma. Dessutom brukar det alltid gå över. Om man bara får lite hjälp. Därför bestämde vi att barnen skulle åka till mormor i två nätter den här helgen. De brukar oftast bara bo borta över 1 natt, men den här gången kände vi att det kommer inte att räcka. Här behövs ett antal timmar för att reda upp 4 veckors intenstivt gräl/tystnad (dock så diskret som möjligt och skenet uppe för barnen såklart).
Men så började allt strula. Släkt skulle komma till Gotland. Barnen måste gå på sin aktivitet som de har varje vecka. Barnvakten kan inte köra på vissa tidpunkter osv osv osv osv och jag bara känner att VARFÖR FÅR INTE JAG BESTÄMMA FÖR???? För INGENTING FUNGERAR JU OM DET INTE ÄR JAG SOM GÖR DET!!! INGENTING BLIR BRA NÅGONSIN om INTE JAG FÅR BESTÄMMA!!!
Så snart kommer barnen. Och visst kan äktenskapet ha mjukats upp lite i kanterna efter diverse samlag och längre samtal men det är ju långt ifrån KLART!!! HUR FAN SKA MAN KUNNA REDA UPP ETT GRÄL NÄR MAN ALDRIG FÅR MÖJLIGHET OCH TID ATT GÖRA DET???!!! Är det MENINGEN att man som småbarnsförälder ska gå runt och hålla inne på grälen? För det är ju det man gör. Man grälar, men så vaknar en unge, eller det blir morgon, eller en måste jobba, en måste laga mat, en måste skotta snö, en måste laga en unges legoslott eller trösta en annan unge och det enda man gör är att SKJUTA UPP. Och däremellan, i väntan på att hitta tid att LÖSA det första grälet, hinner man gräla ytterligaren tusen gånger vilket gör att hatet läggs på hög, kan man väl säga. HUR FAN ÄR DET MENINGEN ATT DET SKA GÅ TILL DÅ???? Är det meningen att alla äktenskap ska sluta i skilsmässa straxt efter småbarnsåren eller? HUR FAN ÄR DET TÄNKT??!!
Sen en annan sak som får mig att bli så jävla galen och vilja sluta att blogga och någonsin skriva ytterligare ett ord. Jag har ganska stora bloggare som följer mig. Jag är inte på något vis uppe i dessa större bloggares läsarkretsstorlek. Vilket är väldigt jobbigt. För det känns så jävla värdelöst och rent själsdödande att dela med sig att sina tankar och funderingar när dessa sedan bara snos rakt av, skrivs om lite och publiceras i större bloggar. Det dödar min själ. Och jag orkar inte blogga när det är så. Vilket oxå dödar min själ för min själ mår bra av bloggande.
En annan sak oxå. Vänner som kommer och går lite som de vill. Som i perioder struntar totalt i en, för att sedan, när det passar, återigen börja tjata om att ses och hänga- NI SUGER! FATTAR NI DET???!!
Samma sak med de fastlandsvänner som skickar krävande sms om att man "måste" ses när de kommer ner nån gång då och då om året. De som verkar tro att det enda vi gör här nere är att gå och vänta på att de ska komma hem. Fattar inte de att vi har liv här oxå? Planerade sådana. Om ni vill vara kompis med mig- FLYTTA HIT DÅ FÖR I HELVETE!! Jag har två barn, heltidsstudier, umgängesliv, äktenskap, katter och snö som ska skottas. Jag KAN INTE sitta på flera hundratals mil och försöka vara en bra kompis. Jag har jävligt fullt upp med att försöka hålla mina närvarande kompisrelationer vid liv.
(obs: de bästa samt syskon och släkt ska naturligtvis inte ta åt sig ty för er står vi alltid i givakt)
Satan jävla helvete. Nu får vi fan i mig hoppas att Ulrik Munther är bra ikväll iallafall. När jag ska sitta i min soffa med två uberpigga barn, en sur man och två håriga katter och försöka se på Melodifestivalen. Det enda roliga i mitt liv. Satan.

om han som jag är är i

Å Gud vad jag är kär i han!
Nej inte han den där tjocka med hästsvans nej. Utan han den där andre.
Det här är precis min musiksmak känner jag. Låt oss kalla den gladgubbrock. Det är jag det. Och gubbarna.
Den här får bli soundtrack till den här dagen. Den passar så fint till Karl Marx svårmod.
Håkan, Plura och Marx. Och så jag.
Jag kan aldrig bli någon manshatare så länge Håkan finns.

om varför en del pojkar slåss


Tänkte på det här med Barn som slåss.

 

Jag diskuterar detta i en tråd på min facebook just nu. Älskar diskussionerna som kan blossa upp där! Som en krydda på vardagen kan man säga!

 

Hur som helst diskuterar vi det faktum att Pojkar som Grupp, bråkar och slåss mer än Flickor som grupp. Det är så tokigt att man ens diskuterar det, hur vida det är så eller inte alltså. Jag tänker inte göra det något mer. För det är så. Det är klart att det finns massa, fantastiska små pojkar som har mjuka sätt och som ALDRIG slåss och det är klart det finns flickor som är hårda och våldsamma (?? har dock aldrig träffat nån). De här pojkarna som slåss är till och med undantag, för de flesta pojkar slåss INTE. (precis som att de flesta MÄN inte våldtar och/eller misshandlar). MEN. Av de barn som faktiskt SLÅSS, är majoriteten pojkar. Amen.

 

 

Det som är intressant är VARFÖR det är så.

Jag har naturligtvis tankar om det.

 

Några tankar om vilka anledningar jag tror kan ligga bakom det faktum att majoriteten av de barn som har ett aggressivt och våldsamt beteende samt slåss (obs: de med funktionshinder typ adhd icke inräknade, även fast det är är lusigt hur aggressivitet och våldsamthet är ett av symptomen för POJKAR med adhd, medan symptomen för FLICKOR med adhd beskrivs på andra sätt...):

 

Jag tror att det finns två stora och helt olika faktorer till att vissa pojkar slåss.

Det ena är problem vid gränsdragande. Många föräldrar verkar ha inställningen "boys will be boys". De tänker att "pojkar är så" och godkänner därför en hel rad olika beteenden som de anser är "manliga".

Stökighet: Klättra, springa, knuffas, dra, osv.

Uppkäftighet: Vägra svara. Vägra prata. Strunta i att svara på tilltal. Gasta emot. Bete sig buffligt.

Fysiska gränser:  Man sitter lugnt och tittar på när lille Kalle klättrar högst upp på Hoburgsgubben. Man låter lilla Kalle balansera, klättra högt, hoppa högt osv i tanken att lille Kalle klarar det, eller att han får lära genom att göra. Lära sig genom att slå sig, osv. Pojkar kan ta det. Lite smärta bara. Inget att tala om. Med flickorna daltas det istället, vilket inte heller är bra. Men den där fysiska gränslösheten alltså... Jag tror att den leder till det riskbeteende som sedan får pojkarna att köra fort, supa tills de spyr, skjuta varandra med Soft airguns och andra sjuka saker som ungdomliga och vuxna män ägnar sig åt. Och detta riskbeteende är något man har med bland anledningarna till varför män har kortare medellivslängd än kvinnor.

 

Alltså. Vissa pojkar tycks mig i många fall ha väldigt få gränser. Jag har alltså stått bredvid en liten pojke som tog tag i min lilla unge och knuffade henne, med huvudet före, rakt ner för en stor snöhög. Helt medvetet gjorde han det. Och hans mamma sa ingenting. BOYS WILL BE BOYS, vet ni!!

 

En annan, helt motsatt, stor anledning som jag tror finns i föräldrars uppfostran av sina pojkar till barn, är strängheten. För där vissa föräldrar är helt gränslösa, tycks andra föräldrar inte annat än skrika och gapa på sina pojkar. Det är hårda tag. Man "vet" hur pojkar är och man "vet" att pojkar behöver hårdare tag. Strängare tilltal. Tillsägningar för minsta lilla. Aldrig konstruktiva, för man "vet" ju att pojkar helt enkelt ÄR såhär och det är ju svårt att vara konstruktiv när man utgår ifrån att beteendet är biologiskt. Svårt att komma med förslag och alternativ när man redan har bestämt på förhand att hoppet är ute.

Vilket resulterar i att det enda man ständigt påpekar för den lille är de fel han gör.

Den här typen av föräldrar kramar sällan. Och de pratar heller inte. De "vet" ju att pojkar inte är så mycket för varken prata eller kramar.

 

 

Sen har vi de som gullar bortom sans. Som tjuter upphetsat när den lilla pojken, efter att ha klätts i kläder med bilar och traktorer sedan den dag han föddes,efter att ha fått följa med pappa på traktorpulling och Gotland grand national sedan han var nyfödd, efter att man stannat och tittat och jublat åt varenda liten traktor, lastbil eller övrigt vägarbete sedan den lille lärde sig åla- plöstligt själv uttrycker att han älskar bilar...

Mammor som jublar åt sina små "charmörer" som pussar 1åriga flickor på dagis och pappor som myser i skägget när lilla pojken trampar runt på sin tramptraktor.

Familjer som älskar och älskar sitt barn, som älskar hans "manlighet" och omfamnar den utan gräns. Här ligger nog de allra flesta föräldrar faktiskt och här finns ofta de pojkar som inte slåss. Händer det får pojken givetvis tillsägning, MEN, det ligger ändå där. Den där snoppen, som liksom ursäktar det hela.

 

 

Som sagt så tror jag att få föräldrar VILL att deras barn ska slåss. Men med tanke på det faktum som vi ju redan konstaterat så finns det alltså någonting hos alla de föräldrar till pojkar, som leder till att pojkar och män som grupp har ett mer våldsamt och aggressivt beteende. Det kan man inte sticka under stol med.

 

 


Snöstorm ute. Vattenlek,köttbullar och tän...

dsc06598 (MMS)

Snöstorm ute. Vattenlek,köttbullar och tända ljus inne. Fan vad fint det kan va ibland alltså.


mig blir du snart kär i

Nu verkar ni vara en ganska samlad trupp som läser den här bloggen. Antalet håller sig ganska stadigt.

Ett lagom antal.

Det är skönt med en samlad trupp. Känns som att jag skriver För några. Jag skriver. Ni läser. Jag ger. Ni tar. Ni FÅR ju hemskt gärna ge tillbaka i form av kommentarer. Jag går igång som fan på kommentarer alltså. Men jag hinner inte alltid besvara dem och i såna fall får ni inte bli ledsna.

 

 

Jag misstänker att de flesta av er känner mig på något sätt. Släkt, vänner, bekanta osv. Det är ju...kul :D Men några borde rimligtvis vara såna jag inte känner till.

 

För er ska jag nu berätta hur det är.

Ty detta är det som ständigt händer mig i livet:

 

Du hittar mina texter. Krönikorna kanske, eller bara bloggen. (Krönikorna har ni härhttp://helagotland.se/kronika/jenny_thomasson.aspx?articleid=7463287 )

Du tänker WOW vilken människa!!! Vilken häftig tjej! Henne älskar jag! Henne vill jag vara bästa kompis med! Henne vill jag ligga med! Henne vill jag gifta mig med!

Ja men visst låter det drygt, men herregud, jag är väl inte dum och blind! Jag har levat som den här personen jag är i 27 år nu och liksom kunnat märka vissa mönster.

 

Är du lagd åt det besatta hållet kanske du blir lite besatt. Du kollar bloggen ganska ofta. Du loggar in på helagotland.se det första du gör om lördagarna. Du älskar mig.

 

 

Tiden går. Du läser och mår bra. Men så....är det något som liksom börjar GRO i dig.... Är det ändå inte LITE konstigt att den där Persson liksom ALDRIG...ger sig??? Är det inte lite....irriterande? Att hon är så jävla dryg och kaxig och tar sån PLATS med sina ord och DESSUTOM har MAGE att vara DRYG i tonen ibland... Neeej...jag vet inte....

 

Ytan grusas liksom lite för dig. Du blir besviken på något jag skriver. Något du inte alls höll med om. Det där med dagis, tex. Eller abort. Eller alkohol. Eller va fan som helst. Du blev besviken. Och jag ger mig ju aldrig. Och dessutom är det ju MIN blogg och MINA krönikor och du hörs inte riktigt. Inte riktigt lika mycket som JAG iallafall. Och den där kärleken och BEUNDRAN du tidigare känt, byts nu ut mot blint hat. Du börjar ifrågasätta precis ALLT som jag skriver. Du gör vad du kan för att förminska eller överbevisa mig. Jag gör mitt bästa tillbaka. Och eftersom det är min blogg, mina krönikor eller min facebook-sida så vinner jag alltid. Dessutom har jag ju massa nykära som är i en tidigare fas än du, eller de gamla trogna som kommit över alla faser och gillar mig just så som jag är, som står upp bakom mig. Så du kan aldrig vinna.

 

Och det får dig att hata mig ännu mer.

 

Tillslut bestämmer du dig för att ta en pause. Du meddelar mig om det men får inte alls den effekten du önskat.

Men du tar din pause. Lever vidare i ditt liv.

 

Och så en lördageftermiddag (för du har slutat läsa krönikorna direkt på morgonen nu utan tar det lite mer när det passar) hittar du en sån där krönika som du gillar igen. Kanske handlar den om barnen. Om vardagslivet. Och kanske känner du igen dig lite. Och du fortsätter läsa mina ord och mjuknar lite. Och ibland håller du inte med men du blir inte provocerad och arg och tar allt så personligt längre. Vår ensidiga relation blir mer normal. Och rätt vad det är så försvarar du mig när nästa person vaknat upp ur sin besatthet och blivit arg.

 

Och så går det runt i ett ständigt ekorsshjul i vilket jag står i mitten och bara trivs.

 

Det finns förresten andra skeenden och förlopp som kan ske.

Du kanske också bara blir trött. Trött på att jag bara klagar. Eller trött när jag varit "mesig". Eller besviken när du trott att jag varit något som jag sedan inte alls visar mig vara. Ibland hittar du inte tillbaka igen. Du lämnar mig åt mitt öde och bryr dig inte särskilt mycket alls.

 

Men det allra vanligaste är nog ändå det första.

Du blir provocerad för att jag liksom aldrig visar någon form av ödmjuk sida.

 

Nej jag gör faktiskt sällan det. Ödmjukhet är inte en egenskap som jag heller strävar efter att ha.

Jag går inte runt och tänker "nejmen OH VAD KUL att så många läser min blogg! Gud jag blir så röhöhöhöööööörrrrd av att de tycker att jag är brahahahahöööhuhuhuh". Nej. Jag tänker att det var väl ta mig fan på tiden. Jag gläds med er alla för att ni ÄNTLIGEN har hittat en sån jävla bra blogg att följa! Och jag känner ett behov av att delge er om allt jag tänkt som ni kanske inte själva tänkt på. Ivirig att formulera saker som jag vet att ni oxå tänkt på så att ni känner att jag formulerar era tankar. Eller bara lite mer mening till vardagen när det finns någon att berätta om den för (er alltså).

 

Här i bloggen och ja...i hela livet faktist, har jag aldrig varit särskild intresserad av nån jäkla kommunikation faktiskt. Någon skrev att bloggen vore DÖD utan sitt kommentarsfält. Men det tycker inte jag. Bloggen dör om bloggaren dör. Jag är nog mer intresserad av att predika. Lite som Ola Salo. Olas konserter är sång och ändlösa predikningar. Ljuvligt är vad det är! Jag tror inte han heller är särskilt intresserad av kommunikation. Och jag tror få bloggare är intresserade av det, Amanda Schulman och Lady Dahmer undantaget.

 

Nej. I min blogg vill jag dela med mig av MIG. Jag gillar förståss kommentarer, särskilt såna som förlägnger eller helt vinklar om min tankar. Men är inte överdrivet intresserad av ändlösa diskussioner.

 

En annan sak oxå. Det där ni nya (kan även hända riktiga kompisar, men brukar oftare gå över eftersom vi faktiskt SES i verkligheten oxå och de då får påminnas om mina fantastiska, verkliga, person) snart kommer att börja irritera er på- den där drygheten. Hur jag beter mig som om jag inte bryr mig riktigt. Saken är den att det gör jag inte heller. Jag bryr mig inte särskilt mycket om vad folk i allmänhet tycker om mig.

 

Det finns såklart många många undantag. Kanske är det för att väga upp det faktum att jag inte bryr mig särskilt mycket om folk i allmänhet, som jag istället bryr mig extra mycket om vad folk i min närhet tycker? Alltså, människor jag själv tycker mycket om och har respekt för, där är det annorlunda.

 

Men inte resten. Det hade ju inte funkat, så mycket spott och spe som jag har fått genom årens lopp i och med krönikorna. Man kan ju inte lägga sig ner och dö varje gång man får kritik eller ett ljuvligt litet påhopp på sin person!

Jag har SVÅRT att ta SKIT. Det beror på att jag, som liten, bestämde mig för att INGEN skulle få sätta sig på mig. Ingen skulle få trampa på mig eller trycka ner mig. Så får jag SKIT går jag igång, rent personligt. Men det är inte med BRUSTEN SJÄL jag gör det, jag går inte igång för att jag är så himla LEDSEN eller för att ge tillbaka, utan bara för att göra klart för personen i fråga att mig trampar man inte på.

Det är ju för min egen skull jag gör det. Markerar, kan man kalla det.

 

Jag har även lärt mig att skaka av mig skit. Man får ju vara logisk. Peta i skiten. Ställa sig frågan är jag ful? Är jag dum? Är jag naiv? Kan jag inte skriva? Är jag en dålig mamma?

Och när man då ser att svaret på alla frågorna är NEJ, ja, då får man inse att kritiken personen just framfört helt saknar grund och därför kan klassas som SKIT. Smutskastning. Och då är det dags att markera. För även om man inte tar åt sig av skiten, måste man markera att det inte är okej. Man får uppfostra lite, helt enkelt.

 

I min internetvärld är jag dryg, rolig, högljudd, kaxig och bryr mig inte särskilt mycket om vad folk tycker om MIG.

I min verkligvärld är jag rolig, högljudd, kaxig, glad, snäll, pratar mycket, lyssnar mycket, grinar mycket, skriker mycket, tänker mycket, bryr mig mycket lite om vad folk tycker om mig där oxå. Förutom de vars åsikt faktiskt betyder något för mig.

Precis som Lady Dahmer är jag en underbar person som alla borde träffa. Jag vet att hon försöker tona ner den sidan hos sig själv nu när hon blivit så stor, vilket passar mig perfekt. För då kan jag ta den!

 

Jag är en underbar person som alla borde träffa. Mig blir du snart kär i och jag bryr mig inte om ett enda jävla skiiiiit!!! IIIIIiiiihhuuuu så jävla UNG och REVOLTERANDE!!! (inte)

Nu ska jag umgås med Karl Marx en stund till.

 

Puss på er

 


too bored to die

Känner att livet går väldans långsamt just nu alltså. Allt är bara vitt vitt vitt och allt är rakt. Ingen bergådalbana. Bara rakt. Och allt är vitt. Just inga andra färger. Bara vitt.

 

Man vaknar. Försover sig varje morgon. Man stressar i ungarna frukost. De åker. Man städar av lite. Man läser Marx. Man läser tidningen. Man går till dagis. Man stannar till i pulkabacken. Pratar med nån annan förälder. Man fryser tårna av sig och går hem. Man lagar mat. Man umgås med sina barn. De somnar. Man ser på tv. Har man tur får man ligga. Man somnar i soffan. Släpar sig sedan upp till sängen. Somnar.

 

Kul. Oj så skoj.

 

På helgen händer det att man gör något utanför ramen. Man kanske hälsar på föräldrar/svärföräldrar. Äter på resturang. Kanske åker och badar. Shoppar lite. Åker till pulkabacke. Man det blir aldrig riktigt nån schvung i det. Det blir inga minnen för livet om man säger så.

 

 

I den "andra" världen, internet, händer heller inget. Ingen rolig debatt att följa och lägga sig i. Kommer heller inte på nått eget sätt att provocera fram roligheter. Skriver trötta texter. Får kritik för att vara mesig. Hur fan ska dom ha det egentligen?

 

Det skulle sitta jävligt fint med ett Äventyr nu. Vad som helst. Bara det hände nånting.

 

Känner att livet går väldans långsamt just nu alltså. Allt är bara vitt vitt vitt och allt är rakt. Ingen bergådalbana. Bara rakt. Och allt är vitt. Just inga andra färger. Bara vitt.

 

Man vaknar. Försover sig varje morgon. Man stressar i ungarna frukost. De åker. Man städar av lite. Man läser Marx. Man läser tidningen. Man går till dagis. Man stannar till i pulkabacken. Pratar med nån annan förälder. Man fryser tårna av sig och går hem. Man lagar mat. Man umgås med sina barn. De somnar. Man ser på tv. Har man tur får man ligga. Man somnar i soffan. Släpar sig sedan upp till sängen. Somnar.

 

Kul. Oj så skoj.

 

På helgen händer det att man gör något utanför ramen. Man kanske hälsar på föräldrar/svärföräldrar. Äter på resturang. Kanske åker och badar. Shoppar lite. Åker till pulkabacke. Man det blir aldrig riktigt nån schvung i det. Det blir inga minnen för livet om man säger så.

 

 

I den "andra" världen, internet, händer heller inget. Ingen rolig debatt att följa och lägga sig i. Kommer heller inte på nått eget sätt att provocera fram roligheter. Skriver trötta texter. Får kritik för att vara mesig. Hur fan ska dom ha det egentligen?

 

Det skulle sitta jävligt fint med ett Äventyr nu. Vad som helst. Bara det hände nånting.

 

 

 

En annan sak som skulle sitta fint är Vår.

Tänk om nån månad. När vi kan plocka blåsippor på hemvägen.

Och på kvällen, efter kvällsmaten, kan man sätta på sig de blommiga trädgårdshandskarna och gå ut i trädgårn. Gräva lite. Plantera lite. Pyssla om lite. Arrangera och planera.

Min man ska gräva en stor rabatt till mig såfort tjälen går ur marken. Sen ska jag plantera. Vårda. Ta hand om.

 

Barnen ska få överta pallkragarna där jag odlat ätbara saker de senaste åren. I år ska jag bara ha blommor och barnen ska få odla lite jordgubbar och morötter i pallkragarna.

Jag ska ha penseér, lavendel, pelargoner, blomsterkrasse i alla krukorna. I rabatten vet jag inte riktigt ännu. Men luktärt, ringblomma, solros, tagetes, lupin, prästkragar och blåklint ska jag iaf pressa in nånstans.

 

Och om vårkvällarna ska vi vara i vår trädgråd. Pyssla och dona. Grilla korv. Och när vi kommer in har vi svarta sorgkanter under naglarna av all jord. Gud. Vad jag längtar efter sånt.

 

Jag längtar även efter mina fastlandsvänner. Efter en viss period ifrån varann börjar det alltid rycka lite i själen. Det rycker och drar och övergår senare bara till ren smärta faktiskt. Längtan är bara skön och mysig ett tag. Sen gör den bara ont.

 

 

Tänk sen när Körsbärsträden blommar! Åh. Jag tror jag ska plocka in en gren redan idag. Sätta den i ljummet vatten och den blommar om vara en dryg vecka. Jag tror det är körsbärsgrenarna som har fått oss av överleva de senaste vintrarna när jag tagit in dem och låtit dem blomma redan i februari- mars.

 

Och här sjunger Jens Lekman så fint om dom:

 


Jävla Thorsten

Alltså tänk er själva.

Du är 22 år.

Du har jobbat hårt ett tag nu. Saker och ting börjar röra sig. Du börjar bli poppis och igenkänd. Du får vara programledare för p3´s musikhjälpen.

Och en dag ringer Christer Björkman.

Han frågar om DU vill vara programledare i Melodifestivalen! Sveriges kanske största tv-show!

Du tackar ja!

Repetitionerna börjar. Du får jobba tillsammans med två andra, mer erfarna programledare. Allt flyter fint.

Generalrepet inför första föreställningen går bra. Du skämtar med Marie Sereholt. Du kramar Thorsten Flinck.

 

Sen blir det direktsändning. Du är så sjukt jävla nervös. Men du biter ihop och det funkar. Det går riktigt bra! Allt flyter fint!

 

Men så. Blir det dags för den där inövade kramen med Thorsten Flinck. Mot slutet av kramen känner du plötsligt hur Thorsten lämnar manus och lägger sin HAND PÅ DIN RÖV!!!

Du rycker undan kroppen, för du vet att du står med ryggen mot kameran och att hela svenska folket just har bevittnat detta övergrepp som Thorsten just har begått på dig och din röv. Du vet att folk har reagerat på det där hemma och du vet att du inte kan låta det gå obemärkt förbi. Du måste göra nått. Och du känner att du hatar Thorsten för att han utsätter dig för detta, för att han gör bort dig i direktsändning inför hela jävla svenska folket. Du vill slå Thorsten. Du vill skrika fula saker åt hans sjuka uppenbarelse. Men det KAN du inte, för du är mitt i en direktsändning vars varje sekund är upp- planerad. Thorsten jävla motherfucking Flinck, har försatt dig i ett dödsläge. Du KAN INTE försvara sig, du KAN INTE förstöra stämningen genom att ryta ifrån, du KAN INTE springa därifrån.

Det enda du kan göra är att skämta, stryka över, rädda både Thorsten och Melodifestivalen och trampa på dig själv.

-          Det får gå för den här gången, Thorstis.

 

Du måste ta dig vidare. Du tar en snabb titt på manuslappen du har i handen. Din första replik, efter att Thorsten Flinck har förnedrat dig inför hela svenska folket i direktsändning, är:

-          Jag tycker du är så cool Thorsten.

 

Du pallar inte att improvisera fram nått nytt. Du kör på med skämtet.

Några sekunder senare måste du börja sjunga och dansa inför Svea Rikes befolkning.

 

En halvtimme senare står det klart att folket har tyckt om vad de sett och röstat Thorstis vidare till Andra chansen. Ja. Thorsten får en andra chans. Thorsten är ju som han är. Det är synd om Thorsten. Dessutom, måste vi ju se på det hela med PROPORTIONER- en hand på en rumpa liksom. Och i Afrika svälter barnen- typ.

 

Ja Thorstis fick en Andra chans. Och Ana- Gina fick en ofrivillig hand på sin röv i direktsändning i Sveriges största tv- program.

 

Och vi pratar med våra barn om att alla bestämmer själva över sina pussar och kramar, ja över hela sig själva faktiskt. Tur att barnen sov när Thorsten tog bestämmanderätten över Ana- Ginas rumpa på bästa sändningstid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 dagisångesten


Fan vad det är svårt det där med sjukdomar och dagis!

Det är väldigt vårt att se objektivt på det oxå.

Ena dagen blir man skitsur när man ser någon unge på dagis med snortappa eller hör nån unge hosta lungan ur sig på bästa dagistid.

Andra dagen står man där själv och velar fram och tillbaka.

 

Vi har just nu stortjejens hud som "problem". Hon har prickar. Prickarna varar dock inget. Men de kommer fler, samtidigt som de första fvörsvinner.

Hon har även "exem" på ögonlocket, enligt doktorn. Nu tror vi inte att det är exem längre, men knappast nån ögoninflammation/infektion heller eftersom hon har haft det så länge och det inte har gått över trots ständigt tvättande av det. Hon har helt enkelt konstanta problem med ena ögat samt röda prickar på kinderna.

 

 

Och idag lämnade vi henne. Hon har vart på dagis med prickarna hela förra veckan. Och idag ringde vi dagis och frågade först. De tyckte- lämna in henne, så ringer vi om vi tycker det ser illa ut.

 

Så nu väntar jag.

 

Väntar även på att vårdcentralen ska ringa.

Ska försöka få tid imorrn och även svar på vad prickarna är.

 

Samtidigt- vi vet inte vad det är för prickar. Hon är pigg och glad och har inget påverkat allmäntillstånd. Så riktigt som "vissa andra" tycker jag inte att jag är. Som lämnar sina barn med tjocka, långa snortappar, rosiga kinder och blanka ögon.... Hu, det är så sorgligt att se.

 

Nu måste jag läsa Marx så in i helvete. Karl Marx Karl Marx du är min bäste väään...

 


våldtäkt på bästa sändningstid- på barnkanalen

Ärligt talat:

 

1.Afrodite… Är det inte LITE lustigt…att man tagit de 3 enda svenska "svarta" sångersorna som finns (Neneh Cerry sa troligen nej) och gjort en grupp av dem….Typ - det är ju OMÖJLIGT att ni tävlar var för SIG... och typ - ja vi kan ju ABSOLUT INTE ha med någon VIT i den här gruppen... Lustigt är verkligen ordet..

 

2.Det där jävla programmet på Bompa igår… Om en jätterik soldat som hämtade en sovande prinsessa varje natt, satt och hånglade med henne (medan hon sov) och ”lämnade tillbaka” henne till pappa kungen och mamma drottningen innan morgonen grydde… Han ÄLSKADE HENNE fast han alltså ALDRIG hade PRATAT med henne. Bara sett henne, samt hånglat upp henne, utan att hennes ögon varit öppna ens..

Och sen när hon vaknade så blev hon inte det MINSTA UPPRÖRD över att han våldfört sig på henne medan hon sovit hur många gånger som helst, nejnej, hon blev ju GLAD. Hon insåg dessutom även att hon ÄLSKADE honom och sen så GIFTE DE SIG. URSÄKTA MIG Svt, men vad fan???!!! Våldtäkt på bästa sändningstid. På BARNKANALEN!

 

3. Jägare. Jägare som grupp. De är ”djurvänner”, hävdar jägaren som väckte en björn som sov i sitt bo, blev skadad av björnen, fick sina jägarkompisar att skjuta björnen och nu vårdas på sjukhus och alltså kallar BJÖRNEN för ”skräckbjörn”. URSÄKTA MIG JÄGARJÄVEL, men om du var en björn som låg och sov fridfullt i sitt ide och en ful gammal gubbe helt plötsligt ramlade in och väckte dig, störde din sömn, skulle inte du bli rädd? Förbannad? Skräckjägare hade sannerligen varit ett mer passande uttryck.

 

4. Thorsten Flinck. Jag känner faktiskt att jag hatar honom. Ännu mer hatar jag att svenska folket röstade honom vidare till andra chansen. Men på ett sätt får man väl se det positivt. Det visar ju bara att det finns en utbredd acceptans för människor med psykiska besvär i Sverige.

 

5. Blondinbella. Fan vad snygg hon är. Så vill jag också se ut.

 

 

Note to self:

 

Helgen som gick:

 

Fredag: vaknade med huvudvärken som plågat mig från och till de senaste veckorna. Som tur var kom lilla mamma hit och fixade mat till mig och barnen (som var hemma).

Sen kom maken hem från jobbet och vi drog en sväng på stan. Köpte mössor och vantar och skit.

På kvällen åt vi på RESTURANG med svärmor och svärfar och sen gick vi på konstmuseet i Visby! Makens syster (som också är konstnär http://linapersson.se/ ) Henrik hade vernissage för sin utställning  Delimitation http://www.gotlandsmuseum.se/1552

En annan konstnär hade också vernissage samma kväll och det var en massa folk. Och våra barn alltså. Som GJORDA för att gå på vernissage. Sprang runt där och kollade på konsten, pratade med folk och åt chips som det bjöds på. De vill inte gå hem sen. De ÄLSKAR kultur, våra barn!

 

På lördagen skulle stortjejen på kalas. Vi åkte och handlade täckbyxor och lite på förmiddan, men bokade sedan av kalaset, pga stortjejens öga, som inte såg helt hundra ut. Hon blev ledsen och besviken, men eftersom vi redan hade bestämt att ha ett ”hemmakalas” med lilltjejen, som varit så dödligt avundsjuk på stortjejens kalasinbjudan, så bjöd vi bara in stortjejen också. Så vi köpte ballonger och en tårta, åkte hem och dukade kalasigt, dansade, hade fiskdamm osv.

Sen åkte vi till Tofta och åt middag med makens föräldrar och syster och hennes sambo.

 

Idag, söndag. Barnen var på gympa med farmorn på förmiddan och sen åkte vi till Pulkabacken. Det var kul. Jag gillar snö och pulka numera. När barnen själva kan gå uppför backen. Tyvärr var backarna i Tallunden liten väl branta på sina håll…Jag kom inte upp….Min man fick gå bakom och knuffa mig i rumpan….Den sista biten fick jag KRYPA upp…Oerhört förnedrande då småglin i princip sprang förbi mig. Själv hasade jag mig upp och jublande av glädje när jag äntligen nådde toppen, på knä. Sen susade jag och lilltjejen ner i storpulkan. Ill-skrattande båda två.

Maken hade gjort varm choklad som han hade med i termos och vi fikade och gungade lite och sen åkte vi till ÖB och shoppade för ett antal hundralappar och sen hem. Har typ mest målat i målarbok ikväll. Lekt med barbies. Tyvärr var min barbie lite jobbig ikväll…Hon kallade sig för Drottningen och sjöng oavbrutet sånger om sin egen storhet. Dessutom avbröt hon de andra barbisarna och betedde sig inte ritigt rumsrent. Så det hela slutade med att stortjejen fick ett utbrott utan dess like. Från början verkade hon inte riktigt koppla att det var JAG som var den som ”styrt” den elaka barbien och blev därför arg på alla barbiesar. Alla åkte i väggen. Hon skrek, svor och hotade. Sen blev hon arg på MIG. Vilket var skönt.

 

Häromkvällen sa hon nämligen såhär till mig ”men! Ett BARN kan väl inte blir arg på en VUXEN????” Detta uttalande chockade mig så till den milda grad att jag nu ska provocera henne så mycket jag bara kan så hon får öva sig. Hon blir nämligen aldrig arg på vuxna. Jag kom på det när hon sa så. Att hon ytterst sällan är ARG på varken oss eller andra vuxna. När jag sedan sa att det kan man VISST, så låg hon och frågade ”men vad kommer mommo göra om jag blir arg på henne? Vad gör mia? Ulla? (dagispersonal)”. Lilla ungen. Hon måste lära sig att vara ARG samt att stå upp för sig själv.

 

Det där med barbien var väl kanske inte riktigt MENINGEN…jag LEKTE JU!

 

Ja det var den helgen det.

 

Bästa programledarna på länge i Mello:

 

Lyssnade för övrigt på ett gammalt sommarprat med Helena Bergström bara häromdan (kan ha vart bara från i somras) och hon verkar vara en väldans bra och fin person. Och jag tyckte hon va bäst dessutom, i lördags.

 

Amen

 

 


Vi har spontankalas idag. Storungen missad...

dsc06593 (MMS)

Vi har spontankalas idag. Storungen missade ett kalas pga sjukdom. Så vi ordnade ett eget här hemma! Präktigt men kul!


f.ö.r.s.k.o.l.a.n

OBS: GAMMALT INLÄGG återpublicerad med tanke på dagisdebatten som än en gång blossat upp:

 

Saker jag har tänkt på mycket:

Dagis- Med tanke på debatten i alla bloggarna på senare tid. Pratade med min vän Nina om det idag.

För nått år sen, ungefär i samband med lillungens inskolning, skrev Nina om dagis på sin blogg. Nina tycker inte att  barn innan 3 år behöver dagis och anser om dagisbarnet är under 3 år så kan man inte säga att barnet går på dagis för SIN skull. Nej. Då är dagis till för FÖRÄLDRARNA. Barn under 3 år BEHÖVER INTE dagis. Menar Nina.

Och då, för 1.5 år sedan när jag just skolat in lillungen, var detta oerhört provocerande såklart.

Jag var skitarg. Vi hamnade i klassdiskussioner jag å Nina. Nina och hennes man hade nämligen den ekonomiska MÖJLIGHETEN att ha sitt barn hemma, tänkte hon inte på de ENSAMSTÅENDE och de FATTIGA samt på att barn från PROBLEMFAMILJER som dagis faktiskr RÄDDAR???!!!!

 

Att jag blev provocerad då förstår jag ju nu berodde på mitt dåliga samvete. Jag har alltid haft dåligt samvete för att mina barn har fått gå på dagis. Alltid. Och jag tror att ALLA föräldrar innerst inne har det. Oavsett hur BRA det lilla lilla barnet (enligt föräldrarna och dagispersonalen som ju inte får säga annat) har det på dagis, så tror jag att ALLA FÖRÄLDRAR- INNERST INNE oxå förstår det helt störda i att faktiskt SKAFFA ett BARN och sedan, vid oftast väldigt tidig ålder, ha det på dagis under de flesta av dygnets vakna timmar.

 

Tänk er en liten pilt. Tänk er min lilla unge.

Såhär såg hon ut när hon började på dagis:

 

 

Bara ett litet litet barn. Hon hade precis lärt sig gå (hon var sen) och kunde inte säga ett endaste ord då, förutom typ mamma, babba. Henne lämnade vi bort i flera timmar om dagen då. Till andra människor. Människor vi litar fullständigt på visserligen. Men vi lämnade även bort henne till stora barngrupper, små lokaler, bakteriehärdar och ja...till samhället, skulle man väl kunna säga.

 

Det SKÄR i mitt hjärta när jag tänker på det. Det spelar ingen roll hur roligt hon hade där. Hon lite hon grät när vi lämnade. Hur mycket hon än utvecklades där. Hon. Hade. Mått. Bättre. Hemma. Hos. Oss. Det spelar ingen roll hur bra dagis är, hemma är alltid bättre för så små barn. Anser jag. (vilket ju kan bero på att jag är en sjuhelsickes bra förälder och faktiskt förstår det själv… )

 

FÖRUTOM. Förutom om man, tex, är ensamstående. Man är trött och känner att man behöver andas. Dessutom behöver man pengar till mat på bordet åt sig och barnet. Helt ok. Dagis är inte DÅLIGT för något barn.

Sedan finns det såklart massa andra orsaker där man inte har något annat val.

 

MEN. Är man en fullt fungerande familj utan problem, särskilt i familjerna där båda föräldrarna har arbete. Med två föräldrar i familjen. Så kan man ALLTID hitta lösningar för att kunna vara med sitt barn. Det. Handlar. Om. Prioriteringar.

 

Och jag FATTAR INTE hur folk kan bli så FRUKTANSVÄRT provocerade av detta!!! Det är ett SJUKT samhälle, när människor PÅ ALLVAR säger att de låtit sina barn börja på dagis vid 1, 1,5 FÖR ATT DE KÄNDE ATT BARNEN BEHÖVDE DET och VAR REDO!!! Det är så jävla sjukt.

 

NU när vår lilltjej snart fyller 3, upplever vi exakt samma sak som vi gjorde med den stora. Och det är att runt 3årsdagen händer nått med barnen. Dagis blir plötsligt BETYDELSEFULLT för dem. De LÄNGTAR dit, vill vara där, verkar finna MENING med dagis, istället för som de första åren, bara driva runt och vänta på mammapappa.

Vid 3 års ålder skulle jag vilja säga att det finns en mening för barnen att gå till förskolan. Från 3årsåldern flyttas dagis mening från föräldrarna till barnen. Och det är skönt.

 

 

Just de ja. Det faktum att dagis, för många barn med problem hemma i sina familjer, är räddningen och tryggheten är det ju inget snack om. MEN man kan ju inte ha DET som ett argument för att ALLA BARN ska gå på dagis från 1 års ålder.... Dessutom kan det bli så...tokigt... Om man helt plötsligt skulle "få" dagistid utefter hur pass jobbigt man har det i familjen.,, "Vi har det så himla jobbigt här vi vår familj nu, kan vårt barn få börja på dagis fast vi (tex) är arbetslösa och hemma hela dagarna?"..... Det är konstigt... Det borde finnas ANNAN HJÄLP för de familjerna med svårigheter kan man tycka. Dagis ska inte vara barnpassning tycker jag, utan vara ISTÄLLET FÖR föräldrarna. Om föräldrarna JOBBAR, alternativt har fått ett till barn- detta ska dagis finnas till för. Men inte som barnpassare för att ett par föräldrar misslyckats katastrofalt. Inte som ett "bättre alternativ" där föräldrarna då är det sämre...

 

 

SAMTIDIGT vet jag själv hur drygt det låter. För här sitter jag nu. Efter 5 år. Med två ganska stora barn. Jag har glömt hur det var nu. Hur trött man var. Hur suddig tillvaron var med två småbarn. Kraftlösheten. Längtan efter frid och ensamhet. Längtan efter att få ligga ner. Vila. Den har jag glömt. Nu är jag en sån där mamma som gråter när barnen åker iväg å ska bo borta en natt. Ja alltså. Jag gråter. Känner mig deppig och tom. Undrar vad jag skulle ha för liv om de inte fanns i det, osv. Sån är jag. Nu. Men inte då.

 

 

P.s Jag vet att det heter förskola. Men jag håller ännu på och övar mig på att få det ordet att bli naturligt och i det här fallet kändes det inte naturligt. Men jag övar. Ds.

ps 2. många av mina tankar och funderingar grundar sig i långa och många diskussioner med Nina Ruthström d.s


RSS 2.0