Om varför vi klär vår son som en liten fjollbög

Läste det här  blogginlägget för några dagar sedan och det har liksom hängt sig kvar lite. 
Det är ett bra inlägg som förklarar de viktiga grejerna på ett enkelt sätt. 
Dock fastnade jag för rubriken: "det handlar inte om rosa kläder". 
Sedan finner jag meningen: "Det handlar inte om att män och kvinnor ska vara exakt lika. Det är vi inte."
och den ska jag återkomma till senare. 
 
Men nu ska jag förklara för er varför vi klär min son i rosa nästan varje dag och varför våra döttrar alltid haft kläder både från pojk och flickavdelningen i sina garderober. 
 
Vår grundtanke är naturligtvis feministisk, men de senaste åren, när jag blivit äldre och ännu smartare, har jag insett att det inte bara handlar om feminism och genus. Det handlar om Frihet (vilket ju alla insatta vet är det som både feminism och genus STÅR för, men eftersom inte alla fattar det så tänkte jag att jag förklarar det för sig så att även de som INTE kallar sig för feminister eller genustänkande kan förstå att det där med FRIHET ju faktiskt är någon som rör oss ALLA).
 
Många som inte tänker genus, säger ofta att vi som tänker genus "prackar på" våra barn någonting. Men när jag ser pojke efter pojke endast iklädda gröna, blåa, svarta och gråa kläder så undrar jag sannerligen vem det är som prackar på. Min pojke har alla färger i sin garderob därför att JAG INTE vill pracka på honom någonting. 
 
Barn är nämligen inte dumma i huvudet.
Barn förstår nämligen mycket väl att med de två färgerna blå och rosa kommer så otroligt mycket mer än bara två färger. 
 
Kaptialismen tex, när sig livligt på de två färgerna. Har du en dotter först och får en son sen så måste du ju till exempel KÖPA nya grejer till den där sonen, eftersom han ju inte är som hon. Han är OLIK henne. Och därför kräver han  ANDRA/MER grejer. 
Genom att se på filmer och barnprogram och bara genom att lyssna på mamma och pappa faktiskt, så lär sig barnen att figurerna klädda i blått, grått, svart och grönt är på ett visst sätt, tycker om särskilda saker och KAN GÖRA särskilda saker. Och figurerna klädda i mer färgglada kläder är på ett visst sätt, tycker om vissa saker och KAN GÖRA särskilda saker. 
INGEN människa på jorden är fri ifrån det här. Det spelar ingen roll om just DU tycker att DU minsann inte har BESTÄMT vad dina barn ska tycka om (det måste vara något med generna), öppna ögonen och se dig omkring så ser du snart väldigt tydligt alla de grejer som håller både barnen och oss vuxna på plats i de könsroller som är förutbestämda åt oss från den dag omvärlden får reda på vilket kön vi har. 
 
På så sätt hör alltså KLÄDER i allra högsta grad ihop med Frihet. Jag vill inte redan NU bestämma åt mina barn vilka roller de ska iträda. Jag vill att de ska få välja själva. Om jag klär min son i uteslutande blå, grå och gröna kläder så bestämmer jag att den blågröngråa rollen är den som är till för honom sen. Och tänk om den rollen inte alls är något för honom? 
 
På samma sätt jobbar vi med sexualiteten i vår familj. Trots vår egen eviga heterosexualitet har vi jobbat/jobbar vi väldigt hårt för att våra barn ska ha klart för sig att hbtq inte är någon KONSTIGT eller AVVIKANDE. Jag tar inte för givet att mina barn är hetero, därför jag tror att OM jag gör det, så kan det bli väldigt jobbigt för dem den dagen de evetuellt kommer till insikten att de inte är hetero. Om de nu är hetero så har vi iaf gjort dem till frisinnade och öppna människor med mindre fördomar och det kanske allra bästa av allt är att de förhoppningsvis inte ens kommer att känna behovet av att kategorisera sig som varken homo eller hetero utan istället vara fria i sina sexualiteter för alla möjligheter. 
 
Samma sak med religion. Vi döper inte våra barn därför att vi inte riktigt tror att små bebisar är redo att bekänna tro vid 6 månaders ålder. Istället får de själva välja vilken religion de vill tillhöra när de blir äldre, om de nu vill tillhöra någon religion alls. 
 
Målet med vår uppfostran är alltså att barnen ska bli så Fria som möjligt. Vi vill inte pracka på dem någonting alls (förutom värderingar om allas lika värde osv) utan ge dem möjlighet att välja själva så mycket de kan. 
 
Som jag skrev tidigare så visar kläder, leksaker och populärkultur verkligen våra barn att det finns TVÅ alternativ. Du
kan antingen vara FLICKA och du gillar du det HÄR, ser ut SÅHÄR och kan göra DET HÄR. Eller så är du POJKE och då gillar du det HÄR, ser ut SÅHÄR och kan göra DET HÄR. 
När jag pratar om att jag hoppas att min son bli bög kan folk bli upprörda och anklaga mig för att önska min son ett livslångt lidande. Folk ÖNSKAR SIG NORMALA barn, som följer strömmen och aldrig viker av, i rädsla att barnet ska bli retat, mobbat och utanför. Och det kan förstå. Men det är så otroligt korttänkt. 
 
Ola Salo sjunger:
AND YOU'RE TOTALLY FOGGED IN YOUR HEAD
IF YOU WERE SERIOUS RIGHT NOW
WHEN YOU SAID
THAT IS BECAUSE THEY WILL BE BULLIED IN SCHOOL
'CAUSE THAT MEANS YOU LET THE BULLIES SET THE RULES

De två rollerna, rosa och blått, fungerar på samma sätt. Man TALAR OM för barnen HUR de ska se ut, VAD de ska tycka om och VAD de kan göra utefter vilket kön du har och NÄR man gör det så säger man också att om du INTE tycker om de här grejerna, eller ser ut på det här sättet, eller gör såhär, så är du AVVIKANDE, ONORMAL (och det vill ju ingen vara). Och det stinker så jävla mycket skit och det finns inte en chans i helvete att jag utsätter mina barn för den skiten. 
 
Jag vill inte ha barn som följer strömmen. Jag vill ha barn som går sin egen väg, som vågar ifrågasätta och som inte är rädda för att vara avvikande. 
 
Jag ser ingenting gott med könsrollerna. Inte bara det att de talar om för oss hur vi ska se ut, vad vi får tycka om och vad vi kan göra, de cementerar orättvisor som har sin grund i att vi ÄR olika. 
I årtusenden har män kunnat förtrycka kvinnor genom att hänvisa till att vi ÄR olika. 
Kvinnor har inte varit lämpade till yrkesarbeta pga mindre muskelmassa. Kvinnor har inte varit lämpade till maktpositioner pga svagare psyke. Män har inte varit lämpade för hemarbete och ansvar för barnen mer än det ekoniomiska pga en hel massa skit. Patriarkatets starkaste kort emot oss kvinnor har alltid varit att vi ÄR olika. Vi kvinnor har dessutom alltid fått lära oss att vi är DET ANDRA könet. Alltså, att männen är NORMEN och vi är DET ANDRA. Vilket ju också bygger på att vi INTE ÄR SAMMA. På så sätt har männen i årtusender kunnat behålla sin maktpositioner helt enkelt genom att hänvisa till att vi kvinnor, på grund av vår OLIKHET, helt enkelt inte är lämpade till att ha makt. 
 
Tidigare har man pratat mycket om hur kvinnor har förlorat pga sin könsroll, men nu på senare år har vinden vänt. Kanske beror det på att det går så dåligt för pojkar i skolan. Kanske på att man på senaste tid börjat fundera lite kring våldtäktsmännens skuld i det hela istället för att fokusera på våldtäktsoffren. Man ser att män har kortare livslängd och att de får ÄNNU kortare livlängd om de inte har en kvinna vid sin sida. Man ser att män än idag inte tar ut föräldraledighet i någon särskilt utsträckning alls. Men ser att män äter för mycket kött vilket är en av de största miljötjuvarna av alla (köttindustrin) och ja, man börjar alltså ifrågasätta mansrollen mer och mer. 
Mansrollen som den ser ut idag är inte någonting som någon sund förälder borde önska sina barn. 
 
Ändå tycks det för mig att föräldrar i dag på många sätt jobbar hårdare än någonsin för att BEVARA POJKARNA BLÅ. Alltså. Bevara manligheten just så som den är. Konservera den. Klä pojkarna i blå kläder, sätt dem på hockeyskola, säga "upp igen" när pojken ramlar och slår sig och uppmuntra honom rakt in i hetrosexualitet "har du SETT vilken SÖT TJEJ min lille 1årige son". Det är ju farligt med bögerier vet ni.
 
För hur jag än vänder och vrider på det känns det alltid som att grunden till föräldrars rädsla att utmana sina söners cementerade förutsättningar alltid handlar om bögerier. 
 
Man är RÄDD för att ens POJKE ska se ut som, bete sig som och göra saker som FLICKOR i normala fall gör/ser ut/beter sig som. Och det är man för att man föraktar bögar. Man hatar bögar. 
Män hatar andra män som beter sig feminint (för det tror man nämligen att alla bögar gör) därför att det VÄRSTA du kan vara som MAN (mannen är ju även NORMEN) är ju att vara FEMININ. 
Det kvinnliga och feminina är ju något underställt det manliga. Och då blir det jättekonstigt när en i GÄNGET liksom går ner sig.
 
Sedan har det nog också med sexualiteten att göra mycket också. De blir förvirrade de små liven, eftersom . heteroknullen ju bygger på att vi är OLIKA. Det bygger på att MÄNNEN är de som PENETRERAR. Men det bygger också på att männen tex är de som JAGAR kvinnan. En fin kvinna är en kvinna som är svår att få och i grund och botten är varje kvinna i ett heterosexuellt förhållande, ingenting annat än en heterosexuell mans trofé. Hur blir det då när det liksom är TVÅ killar? Och så det här med penetrationen. Att låta sig penetreras är på många sätt att ÖVERLÅTA sig till någon annan. Man GER av sig själv, låter någon KOMMA IN i ens kropp. Och det är i sig en undergiven handling. När då MÄN utför den undergivna handlingen och låter ANDRA MÄN penetrera- herregud! Så kan MAN ju inte hålla på!
 
Män kan inte vara feminina. Då är de avvikande, går mot strömmen. Och enligt mig är det de modigaste männen. 
Sådan ska min son bli.
 
Och allt det där börjar med hans rosa strumpbyxor. Hans rosa sparkdräkt med Mimmi Pigg och Kajsa anka. De små rosa Hello Kitty strumporna. Tillsammans med de gröna, blåa, oranga, röda, svarta, gula, gråa och lila kläderna. 
Där börjar hans resa dels mot Frihet att välja själv, men även mot modet att avsäga sig det som stinker med den manliga könsrollen och öppenhet för alla människors olikheter. 
 
 
 Mina barn Prinsessan, Prinsen och lillbögen direkt från Brokeback mountain
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: peachbeast

Underbart! Krama dina gullungar från mig och fortsätt det viktiga arbetet med att lära ut frihet!

2014-01-29 @ 12:09:48
URL: http://supermancat.blogspot.com
Postat av: Sara

Jag älskar verkligen ditt sätt att skriva dom här inläggen, det är fantastiskt! Jag vill bli som du när jag blir stor. Eller jag menar, när jag blir mamma. :)

2014-01-29 @ 12:53:25
URL: http://helgur.blogg.se
Postat av: Nina Ruthström - skjuter från spinnsidan

Mitt i prick - du förklarar så jävla bra.

Det sjuka här är att du och jag EXAKT samtidigt, och då menar jag EXAKT dvs 11:42 postar varsitt inlägg om könsroller och barnkläder. Det måste ju betyda nått fantastiskt.

Puss!

Svar: Jag såg det! Och dessutom var inläggen liksom OSS i ett nötskal! Du bildlig och koncis. Jag ordbaserad och utsvävande! Vi behöver ses tror jag!
jenny persson

2014-01-29 @ 15:46:13
URL: http://ninaruthstrom.se
Postat av: Jenny Lindström

Klockrent skrivet!! Jag håller med dig om allt och jag hoppas verkligen att folk kan förstå att det handlar om barnens rätt att välja hur dom vill va utefter individen o inte könet....

2014-01-29 @ 16:14:52
Postat av: Kajsakanel

Åååååååhhhhh va bra!!!

2014-01-29 @ 20:12:59
URL: http://kajsakanel.wordpress.com
Postat av: Hedvig

Hej!
Jag håller helt med dig! Jag ville egentligen ha med ett stycke i mitt blogginlägg om kläder och att ALLA barn borde ha ALLA färger i sin garderob, men eftersom det hela började med att folk som inte riktigt fattar poängen BARA tjatade om varför flickor inte får ha rosa i en tråd om feminism på fb så valde jag att inte ta med det.

Mina framtida barn kommer ha kläder av alla färger, även rosa och oavsett kön kommer hen få både dockor och bilar att leka med. Eller vad de nu vill, bara inte vapen...

2014-01-29 @ 21:25:26
URL: http://trolleboll.com
Postat av: Linnea

...'cause if you fight love you're Always a loser!

SÅ bra skrivet!

2014-01-30 @ 09:51:34
Postat av: Oskar

Verkligen mitt i prick!

2014-01-30 @ 22:11:23
URL: http://www.vakentimmar.com
Postat av: Anna-Carin

Word!

Min son är snart tre och har också regnbågens alla färger. En grej som störde mig sjukt mycket när jag fick bebis var hur svårt det faktiskt var för MIG att ta ig över rosatröskeln för bebisen Jag var så arg på mig själv, jag hade inga problem att köpa "tjej"kläder men de 3-4 första gångerna så sa hela mitt inre nej men det här känns fel. Fast sen vande jag mig. Jag har tänkt att jag iaf de senare åren har blivit mer upplyst och tänker på genus, därför var det så himla jobbigt att jag tyckte det kändes fel. Tänk då de som aldrig tänkt i de här banorna. OMG.

2014-02-01 @ 02:01:26
URL: http://365eko.wordpress.com
Postat av: Emma

Jag tänker att rädslan ligger i, förutom eventuell bög, att en son som inte bär grönt blått grått vänder ryggen till den traditionsenliga mansrollen och framförallt MAKTEN. Pengarna inflytandet och översittandet.

2014-08-15 @ 09:09:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0