förskolepersonal som hatar förskolan

Läste den här artikeln imorse och kände att den var ju bra. Mycket av mina tankar om förskolan finns med där. Som tex det här med föräldrars övertro på förskolan. Att många på allvar verkar tro att barnet (främst de under 3) faktiskt mår bättre av att vara på förskolan framför att vara hemma. Att föräldrar som vill ha sina barn hemma blir kritiserade av andra föräldrar som menar på att barnen hamnar efter i utvecklingen osv. 
 
Det här med kvalitetstid också. Hur föräldrar tycks vilja kompensera upp det faktum att barnen har fått ha "tråkigt" på dagis genom aktiviteter på aktiviteter och aldrig får barnen vila. Aldrig lära sig att ha tråkigt. Aldrig lära sig att njuta av vardagen. 
 
Hon ifrågasätter, precis som jag, barn som inte tycks ha någon integritet. Som är nöjda med vem som helst. Som inte reagerar på nya ansikten, utan springer med öppna armar mot vilken främling som helst och godtar denne som omhändertagare. Bara dumma människor tänker att det är en lyckad uppfostran bakom sådana barn. Dumma människor som aldrig läst om anknytning och som inte tänker på att vuxna människor som funkar likadant oftast är utvecklingsstörda eller dylikt. Kvinnan i artikeln menar att dagis kan vara en orsak bakom detta. Att barnen skolas in på dagis, snabbt och mot hela personalgrupper. Att barnet tvingas godta vem som helst som omhändertagare. "Nästan inga barn idag är blyga för vuxna", säger hon och ifrågasätter det. Det gör jag också. 
 
Men samtidigt. Det är ju för jävligt att läsa en sån här artikel. Från en människa som verkligen vet vad hon snackar om (hon har jobbat som förskolelärare sedan 74) och som inte verkar tycka att förskola är en bra grej för barn. Kul om man hade haft sina barn på hennes förskola! 
 
Överhuvudtaget borde personal på förskolor tänka sig lite för vad det är de säger i såna här lägen. Inte alla föräldrar lämnar sina barn på förskolan utan eftertanke och en smula ångest. Det finns vi som har lite mer ångest än vad som är brukligt också. Som ifrågasätter och våndas. Och att tala om för oss hur jävla dåligt förskola är för våra barn är...inte så smart helt enkelt. 
Sedan tänker jag på skulden. 
 
Förskolan uppfanns för att kvinnor skulle kunna börja jobba. Än idag ses mamman som den främsta vårdaren av barnet och jag tror att de flesta kvinnor lever med vetskapen att om inte förskolan fanns så skulle inte vi kunna jobba. För då skulle vi få vara hemma med barnen. Än idag. Såna här artiklar skapar ångest bland mammor. Lägger skuld på oss. Får oss att jobba halvtid. Papporna skakar av sig och går vidare. De ska jobba, hur som helst. 
 
Och så är jag så jäääääävla trött på att man alltid alltid alltid ska gå runt och tycka synd om förskolepersonal. Att man alltid alltid alltid påminns om eller förväntas ha i bakhuvet hur kämpigt de har det. Med de stora barngrupperna. Med minskade personalstyrkor. Med ljudnivåerna. Med BARNEN. 
Alltså, jag tänker: BYT JOBB då för i helvite. Om man hatar förskolan, hatar föräldrarna, hatar barnen och/eller tycker synd om dem för att de tvingas utsättas för en själv så tänker jag spontant att man inte ska ha det yrket. Om man bara ska gå runt och tycka synd om sig själv och om barnen och förakta de stressade föräldrarna så borde man liksom inte jobba på förskola. 
 
Amen

Kommentarer
Postat av: Så kan det gå - min analys, min sanning

Men är det verkligen så att de (förskolepersonalen) går runt och tycker synd om sig själva? Kan det inte vara så att de ser att situationen, som den är idag, drabbar barnen och vill synliggöra detta för att på så sätt kanske kunna bidra till förändring.

Jag hade blivit besviken om de INTE sa något om hur en tidig förskolestart påverkar barnen.

Dessutom är det väll inte alltid så lätt att byta jobb? Jag är sjuksköterska och får ofta argumentet att jag ska byta jobb om jag tycker lönen är så dålig. Men det är ju inte det jag vill, jag vill vara sjuksköterska OCH få en bra lön. Många förskolepedagoger vill nog fortsätta vara just pedagoger OCH ha bra arbetsvillkor...

2013-10-12 @ 11:05:58
URL: http://sakandetga.wordpress.com
Postat av: peachbeast

Ibland är det inte så lätt att byta jobb, vilket ytterligare kan skapa hat mot ens arbetsplats.
Håller dock med om skuldbeläggningen av mammor. Vår yngsta är 1 år och några månader och han går på dagis. Pappan var hemma med honom mer än vad jag var, dock har vi inte råd att vara hemma mer så då blir det dagis.

2013-10-12 @ 13:26:21
URL: http://supermancat.blogspot.com
Postat av: Petra

Snälla, snälla använd inte ordet "utvecklingsstörd"!

Svar: Vilket ord ska jag använda då?
jenny persson

2013-10-14 @ 10:38:29
Postat av: Petra

Funktionshindrad, eller ännu hellre människor med funktionshinder/funktionsnedsättning.

2013-10-14 @ 20:38:47
Postat av: Eva

Jag förstår faktiskt inte alls varför förskolepersonal ska vara försiktiga med vad de säger. Ska de hålla tyst om missförhållanden på sina arbetsplats för att det skapar ångest hos föräldrarna? Ditt resonemang om hur "smarta" sådana uttalanden är låter inte helt genomtänkt.
Det är väl ändå inte rimligt att föräldrarnas ömtåliga psyken ska gå före barnens välmående? Att berätta om hur situationen faktiskt ser ut är väl första steget mot förändring?
Att jag uppfattar förskolepersonalen som ärlig mot mig även i svåra frågor är en förutsättning för att jag ska kunna lämna "bort" mitt barn under dagarna.

Det ÄR ett problem med stora barngrupper. Att hålla tyst om det leder ingen vart.
Artikeln du länkar till berör mig starkt, och jag håller med henne på många punkter.
Att sen dra slutsatsen att förskolepersonal ska hålla tyst och sluta gnälla tycker jag är en extremt ytlig analys.

Det som skaver kan behöva förändras, inte täckas över.

2013-10-15 @ 11:58:28
URL: http://frurinblad.pixelworship.be/
Postat av: Elinpotatis

Bra sagt, Eva!
Det är knappast en bra lösning att låta barnen utveckla magsår och bli utbrända bara för att dalta med föräldrarnas (förståeligt) ömtåliga känslor. Det är att dra saker till sin spets, men ändå. Om människor får reda på hur situationen ser ut kan vi börja ställa krav! För barnens välmående och för personalen på förskolorna!

2013-10-15 @ 19:26:18
Postat av: Förortsmamman

Jag skrev precis själv ett inlägg om detta. Sluta skuldbelägga mammorna (och papporna) och klaga till politikerna istället!!!

http://www.godmorgonmyass.se/livet/forskolepedagoger-som-sager-kvalitetstid-ar-mitt-varsta-ord-ar-mina-varsta-forskolepedagoger/

Postat av: förskollärare

jag har haft ett barn som vid 2 års ålder fick diagnosen "utbränd" av en läkare. och jag kan bara dela läkarens åsikt, barnet VAR verkligen utbränd. det här barnet är garanterat inte den sista jag kommer att se som är rejält utbränd och egentligen bara behöver vara hemma med mamma eller pappa utan stress och en jävla massa aktiviteter hit och dit.
förskolan idag är inte bra. det ÄR ett faktum att det inte fungerar längre, just nu är det bara barnomsorg (ist för pedagogisk verksamhet) och det är knappt så den fungerar. pedagogerna gör verkligen ALLT för barnens skull, utan tvekan, men det är inte personalen det ska tyckas synd om, det är barnen. vissa dagar är rent ut sagt fruktansvärda. och istället för att åka hem och vila ska det hälsas på, diverse lekland och sena kvällar.
nu har jag själv inte egna barn, men jag skulle aldrig sätta ett barn på förskola när den dagen kommer. aldrig.

2014-01-06 @ 07:09:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0