att leva efter den bästa normen

Jag är lite förvånad att inte fler kommenterade mitt inlägg om hur det är att leva som heterosexuell feminist...
Kanske var jag lite för positv? Det beror såklart på att jag inte ville hänga ut min man. Men alla de där exemplena jag gav, var ju alla problem som VI faktiskt har haft och HAR, även om jag inte skrev det rakt ut. 
 
Underbara Oxhen har skrivit lite mer personligt om det där med att Leva Med En Man. Det är en av orsakerna till att jag älskar hennes blogg, det personliga och ärliga. 
 
Oxhen skriver om hur hennes man ofta säger "men jag klagar ju aldrig på dig ju" när hon tex tillsamt frågar "varför kan du inte plocka ur och hänga upp tvätten när du väl har tagit initiativet att lägga in en"? Hennes mans försvar blir då att han aldrig klagar på henne när hon gör liknande tabbar och att hon också alltså borde släppa det. Vara lite mer avslappnad. Oxhen menar att väldigt mycket av hennes energi går åt till att stå ut med att ha hem och hus på den nivå som han klarar av och som gör att de kan leva jämställt, vilket hon anser är en lägre nivå än vad hon hade klarat av om hon levde själv. Alltså, för att de ska kunna leva jämställt, måste hon strunta i saker hon ser behöver göras för att inte behöva göra mer än honom. 
 
Så jävla klockrent beskrivet, men en sak reagerade jag på. Att leva utefter HANS, lägre standard är inte att leva jämställt. Det är att leva med HONOM som norm. Jag och min man har pratat om det sååååå många gånger, vilken norm vi bör leva efter och tusentals gånger har jag frågat honom varför i helvete vi ska leva efter hans norm när den så uppenbart är SÄMRE? Sedan har han helt enkelt fått acceptera att MIN NORM, när det kommer till hushållsarbete och hur man driver runt en småbarnsfamilj, är BÄTTRE. Jag KAN mer på den punkten eftersom jag UPPFOSTRATS till det och därför är det MIN NORM vi följer. 
Resultatet av det är tex att vi städar huset varje torsdag. Att vi TAR HAND OM TVÄTTEN som vi tvättar. Att vi HANDLAR på särskilda dagar. Osv osv osv i en oändlighet. JAG har bestämt hur VI ska göra. För MIN NORM är bättre än hans. 
Vad gäller andra saker är HANS NORM bättre. Då följer vi den. 
 
Det här har ju lett till att jag ÄNDÅ har fått lägga ner MER TID på projektet småbarnsfamilj i för litet hus, eftersom jag har behövt LÄRA UPP honom. Det är såklart djupt ojämställt och är ännu, eftersom män verkar behöva väldigt lång tid för att lära. Men det är värt det ändå. 
Så precis som jag skrev- som heterosexell kvinna i förhållande med en man handlar det väldigt mycket om att UPPFOSTRA och LÄRA. Och det är jobbigt och djupt ojämlikt. Men jag tänker ändå att en dag blir det VÄRT det. Hellre att jag lägger lite jobb på att LÄRA min man med förhoppningen att vi en dag kommer att vardagslivet kommer att nå jämställdhet, än att, som jag tror att många gör, bita ihop och själv jobba upp det som behöver göras efter att det som hans norm uppnår är gjort. Inte heller går jag med på att strunta i saker bara för att hans norm inte fixar mer för det finns faktiskt ingen logik i det.
Och på precis samma sätt blir det tvärtom. Han har, tex, fått lägga väldigt mycket tid på att LÄRA MIG om ekonomi och konsumtion och jobbiga papper och kontakt med myndigheter. Där tragglar han med mig. Lär mig och tjatar på mig och jag tar det, eftersom jag är medveten om att HANS NORM/tankar kring det där är mycket bättre/sundare/mer hållbara än mina. 
 
En annan sak jag tänkte på angående det där med "men jag klagar ju aldrig på dig". 
Detta är nämligen precis vad hela vårt hösts stora äktenskapliga diskussion har handlat om. 
Hur jag, i våra gräl, kritiserar min man så otroligt mycket mer än vad han kritiserar mig. Hur mycket hårdare jag är mot honom än han mot mig. 
Det har skavt hos mig nämligen. Men så en kväll kom jag på varför det är så. 
Det finns nämligen ingen anledning för min man att kritisera mig särskilt ofta- eftersom jag har något som kallas för självinsikt. 
Skulle JAG tvätta en maskin tvätt och sedan lämna tvätten att mögla där i flera dagar så skulle jag PÅTALA detta för min man. 
 - Gud vad jag är kass alltså, nu har jag skjutit upp och skjutit upp tvättjäveln i flera dagar alltså. Nu luktar den MÖGEL! Fan vad jag är dålig på det där. 
Skulle jag ha sagt. 
Eller:
 - Jag ORKAR bara inte ta hand om diskbänken efter maten. Kan inte DU göra det ikväll?
Eller:
 - Jag vet att jag är VÄRDELÖS som inte klipper gräset oftare än vad jag gör och jag SKÄMS över att du får göra det mer än mig. 
 
Eftersom jag SÄGER så och därmed 1. ERKÄNNER mina brister och/eller 2. BER OM HJÄLP (och även 3: BER OM URSÄKT) så BEHÖVER min man väldigt sällan gnälla eller klaga på mig eftersom han redan vet att jag själv är MEDVETEN om de fel jag gör.
Min man däremot, erkänner sällan eller aldrig de fel han gör. Han påtalar dem inte. Och han ber i princip ALDRIG om hjälp (eller ursäktar sig).  DÄRFÖR blir han såklart kritiserad hårdare, eftersom jag INTE vet att/om han är medveten om sina brister eller inte. 
Och jag undrar om inte det här är en väldigt typisk manlig/kvinnlig grej? Vad tror ni?
Det manliga, aldrig sviktande, självförtroendet och den kvinnliga, ljuvliga, självinsikten. 
 
Just nu är vårt äktenskap dock på sin topp. Det är det alltid när vi Har Det Lite Jobbigt. 
Sedan slutet av sommaren sköter min man i princip hela hushållet. Jag lagar mat ibland och så bakade jag ju bullar och planterade en amaryllis och lite sånt där mysigt. Jag gör även rent toaletten. Men han gör allt det andra för jag orkar helt enkelt inte. Han gör det utan gnäll och utan ifrågasättande. Biter ihop på ett manligt sätt. 
Han bär mig, kan man säga. Och vårt hus. Och våra barn. Och alltihop. 
Så fort jag har fött och läkt ihop kommer det att bli ändring på torpet när jag återigen kan börja Medverka i det dagliga livet. Jag längtar så himla mycket tills dess och det vet han. Jag längtar liksom efter att få dammsuga. Det hade jag väl aldrig trott. 
Jag vet också att det kommer att gå mycket bra för oss i trebarnsbubblan. Så fort vi utsätts för prövning så är vi nämligen alltid världens bästa lag. Vårt äktenskap glimrar alltid extra mycket under de hårdaste stunderna. Svårigheterna kommer med större sannolikhet när livet börjar bli skönt och avslappnat. Så funkar vi. Och det är skönt tycker jag. För fy fan vad jobbigt om vi inte kunde hålla ihop när stormen ven. Fy fan vad jobbigt att inte HA varann när man som bäst behöver den andre. 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Sara D

huvudet på spiken! sådär har vi det också. han kommer inte på själv vad som behöver göras och jag har dåligt samvete för att jag klagar.

2013-11-21 @ 13:49:09
Postat av: Oxhen

Sjukt intressant ämne det här Jenny. Jag blev tvungen att skriva ett helt inlägg till i frågan :) Dels för att förtydliga, men också det här med kritik och hur den tas emot, du beskriver det exakt som jag känner det. Det vill säga som brist på självinsikt, ödmjukhet(?)och som jag tror feministiska, jämställda mäns vetskap om att de faktiskt är SÅ mycket bättre än många andra män både historiskt sett (om de jämför med sina fäder) och nu. Kanske, på ett omedvetet plan, något slags uttryck för att vi som har sådana män borde vara vara tysta och tacksamma.

2013-11-21 @ 14:26:45
URL: http://oxhen.wordpress.com
Postat av: BLIXA - det blir jävligt tyst i skogen om bara de vackraste fåglarna sjunger!

Jag är också förvånad över att du fått så få kommentarer för det är ett grymt inlägg!

Sedan började jag fundera på varför inte jag kommenterade och det är främst för mitt ex skull och hans integtitet. Jag sitter i den sitsen att mitt förhållande faktiskt kraschat och mycket kan härledas till att jag som feministisk heterokvinna inte pallar leva med en MAN som är/tänker/beteer sig så som MÄN är mest.

Ärligt talat är det ju lite pinsamt att som feministisk kvinna leva med ojämställd man som inte har någon lust att förändra sig. Och sen tror jag också att många där ute inte orkar/vågar syna sina egna förhållanden i sömmarna för att de då i princip skulle bli tvugna att bryta upp.

För första gången någonsin har jag ingen lust att träffa någon ny man - jag vill vara singel och det känns skönt. Men någonstans tänker jag ju ändå att min plötsliga singeltörst inte är något annat än en försvarsmekanism från mitt undermedvetna för jag vet ju att det kommer bli sjukt svårt att hitta en man som lever upp till mina krav... 4-ever alone liksom :(

2013-11-21 @ 21:56:48
URL: http://www.blixabloggar.se
Postat av: Emelie Stefansson

Fan vad jag älskar din blogg Jenny! Som ett stor jävla andningshål i ett i övrigt stort vakuum [läs: internet]. Du sätter alltid ord på mina invärtes skoskav. Kram!

2013-11-21 @ 22:07:41
URL: http://emeliestefansson.blogspot.com
Postat av: Hanna

Jenny, jag blir bara mer och mer kär i dig och din blogg. Huvudet på spiken, som vanligt.

2013-11-22 @ 19:03:22
Postat av: tessa i höghuset

Det är svårt att svara utan att lämna ut. Det är lättare när det handlar om barnen för då är det främst ens egen roll som uppfostrare som är i fokus.

Men inte är det lätt alltid att leva i en heterosexuell relation som till sin natur är ackompanjerad av kampen om rättvisa.

2013-11-22 @ 22:50:10
URL: http://femitio.blogspot.se/
Postat av: Ida

"Det finns nämligen ingen anledning för min man att kritisera mig särskilt ofta" och "jag har något som kallas för självinsikt" efter varandra skapar stor humor.

2013-11-22 @ 22:56:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0