kan någon berätta för mig om transsexualitet?

En sak jag ofta tänker på:
 
* Om alla människor tänkte genus, alltså, om samhället var mer öppet för vad kvinnor och män får och kan- skulle det finnas transexuella då?
 
Min okunskap om transexualitet är så otroligt stor att jag låter som en Sverigedemokrat när jag pratar om det. Fördomsfull och obildad. Men jag ÄR ju obildad. 
Och eftersom jag är intresserad av genus så intresserar jag mig självklart även för transexualitet. 
 
Som genusanhängare, vilket jag ju är, även om jag anser att LIKA RÄTTIGHETER är att eftersträva hur OLIKA vi än är (om vi nu är det) så tror ju jag att det allra mesta i hur vi identifierar oss i vårt kön, har med könsroller att göra. Jag tror inte att man ÄR på något särskilt sätt för att man (..) är kvinna och jag tror inte att saker som vi tycker om och sätt vi beter oss på är genetiska och medfödda. Jag tror de läggs dit, i syfte att bibehålla tusenåriga strukturer som bygger på att männen ska kunna fortsätta sitta på sin makt. 
 
Men om det nu ÄR så, hur kan det då finnas transexuella? Med mitt tänk så existerar ju knappast inte kön. I mitt tänk menar jag att vi kan va/se ut/bete oss som fan vi vill, våra könsdelar talar på inget sätt om för oss hur vi är/ser ut osv. Men hur kan det då finnas människor som så till den milda grad känner att de hamnat i fel kön att de vill byta ut sina fysiska könsdelar?
 Hur KÄNNS DET liksom när man är transexuell? Och särskilt om man är transexuell OCH feminist/genusmedveten? När man liksom är medveten/har tron om att könsroller inte är just mer än det: ROLLER som vi SPELAR, som vi tilldelas/prackas på. Som vi ju faktiskt KAN avsäga oss om vi bara vågar/vill.
 
Jag kan tänka att transexualitet är det YTTERSTA beviset på att vi genusmänniskor HAR FEL. Det yttersta beviset på att KÖN FINNS. I några filmer jag sett, samt erfarenheter jag har från att ha träffat transpersoner så verkar ju de yttre attributen, de som vi genusmänniskor kämpar EMOT, ofta vara väldigt viktiga. Har du bytt kön och nyligen blivit en kvinna så vill du klä dig som en kvinna, tala som en kvinna, bete dig som en kvinna. Enligt oss genusmänniskor är ju det du håller på med då, något som vi anser att vi behöver BEKÄMPA, en MYT som hur vi kvinnor är, något som egentligen inte finns osv. Fattar ni hur jag tänker?
Nu känner jag ju inte alla transpersoner på jorden så visst finns det säkert såna som byter kön men ändå blir kvar i sin gamla könsroll. OM NU KÖNSROLLER FINNS???!!!
 
AAAAAHHHH jag blir galen när jag hamnar i de här tankarna. Min okunskap gör mig galen. Kan inte någon bara FÖRKLARA för mig??!!! 

Kommentarer
Postat av: moa

Jaaaa!! Tack för det här. Tänker exakt likadant. Har försökt läsa på lite och fatta hur "könsodentitet" och "könsroller" kan vara två skilda sake som inte hänger ihop men jag fattar inte hur?! Lady dahmer skrev lite om det här och jag läste igenom alla kommentarer etc för att hitta svar men går inte ihop det i mitt huvud. Och vågade typ inte fråga och förklara hur jag tänker... Men vad ÄR könsidentitet och hur kan det vara oberoende av könsroller/normer? Hoppas vi får några bra svar här.

2014-02-04 @ 01:11:00
Postat av: Sprulliutt

Det är viktigt att skilja på könsROLL och könsIDENTITET.
Sen är det ju svårt att teoretiskt spekulera kring hur många som skulle ha behovet att "leva ut" könsrollen som tillhör det kön man identifierar sig som, om samhället hade en mindre binär syn på kön, både när det gäller transpersoner och alla idag normativa cispersoner.
Idag har transpersoner dessutom ett krav på sig att "leva ut" könsrollen för att få tillgång till könskorrigerande behandling och korrigering av juridiskt kön.
Här finns massor av bra info:
http://www.transformering.se/vad_är_trans

2014-02-04 @ 07:15:39
Postat av: Boel

Jag förstår inte riktigt. Könsrollens vara och icke-vara har väl väldigt lite med din faktiska fysisk kropp att göra. Det FINNS olika könsdelar, ungefär hälften av oss har det ena och hälften det andra och en liten andel något mittemellan. Transsexuella upplever att deras fysiska kropp inte stämmer. Transsexuellitet har inget med sex, sexuell läggning eller könsroller att göra (utan om det fysiska könet). En transexuell person som vill/planerar/har korrigerar sitt fysiska kön behöver inte bete sig enligt könsrollen, det är ju upp till tycke och smak precis som för alla andra.
Så ja, även i ett helt jämställt samhälle skulle det finnas transsexuella.
Man kan ju fråga sig om det skulle finnas transvestiter i det utopiska samhället där inga skillnader görs, men å andra sidan skulle vissa typiska klädesplagg och attiraljer ändå skilja (ngn slags bysthållare, mensskydd, etc).

2014-02-04 @ 09:05:02
URL: http://doktorns.blogspot.com/
Postat av: When Darkness Falls

Transpersoner BYTER inte kön, de korrigerar det och de flesta blir jäkligt irriterade på att folk inte kan ta reda på skillnaden. Har du provat att googla? Letat aktivt efter bloggar av transpersoner? Jag får 477 000 resultat på "transperson".

Här har du en: http://trollhare.com/

Här har du ett inlägg av en kvinna som lever med en transperson som ger svar på många av dina frågor:

http://zettermark.blogg.se/2010/may/om-trans.html

2014-02-04 @ 17:59:00
URL: http://wdarknessfalls.wordpress.com/
Postat av: Greta

Tycker det du tar upp är intressant och skulle gärna lära mig mer!

För min egen del så känner jag mig väldigt hemma i att vara en tjej. Jag rakar mig inte och jag sminkar mig inte, och det är för mig väldigt viktigt att det inte är det som avgör mitt kön. Utan det som avgör om jag är en kvinna eller inte är endast min känsla. Inte heller mina inre egenskaper eller personlighet ska få avgöra mitt kön. En tjej är jag oavsett på något vis!(...eller är det bara inbillning eller önsketänkande?)

Jag brukar ibland fråga mig själv om vad det då är som gör att jag känner mig så hemma i min könsidentitet. Kanske uttrycker jag mitt kön på andra sätt?? Eller har jag bara blivit lärd att känna mig som en tjej??

Tror att majoriteten av tjejer alltid kommer att identifiera sig som tjejer och likadant med killar. Därför blir min slutsats att det också alltid kommer finnas transsexualitet.

Vad tror du/ni???

2014-02-04 @ 20:57:05
Postat av: Tessa i höghuset

Jag har också funderat på detta, och det bästa vore kanske att inte kommentera här utan att läsa på och lyssna på de som har erfarenhet själva... bra med länkar från kommentator ovan, har börjat och ska fördjupa mig mer.

Men nu tänkte jag ändå dela med mig av mitt resonemang hittills, jag har ett sätt att se det som för min del har löst grubblerierna.

Jag tror att vi alla (eller många av oss) har ett behov av att identifiera oss som ett kön. Jag har läst om att det också skulle kunna vara genetiskt, själva könsidentifikationen. Min dotter skulle alltså ha en drift av att identifiera sitt kön, och möjligen också en medfödd (ja eller från 4-årsåldern eller så) drift att känna att hon är flicka (eftersom hon inte verkar vara trans just nu). Är man transperson innebär det då att din könsidentifikation skiljer sig från ditt fysiska kön.

Men detta är ju inte samma sak som könsroll. Vad vi fyller könsrollen med är jag övertygad om är mycket socialt. Det genetiska skulle ligga i själva könsidentifikationen. Sen är det kanske inte så konstigt, att om du känner dig som en flicka, men folk berättar att du är en pojke och att du har snopp, då blir du extra intresserad av att förstärka din riktiga könsidentitet, dvs. den du upplever i dig själv, genom att befästa den könsroll som råkar gälla för närvarande.

I det perfekta samhället skulle då könsrollerna vara upplösta alternativt mycket flexibla. "Man" skulle fortfarande identifiera sig som man eller kvinna, eller inter, men det skulle inte vara så noga vilka könsdelar man hade rent fysiskt. Och det skulle inte behöva vara kopplat till förväntningar på beteende.

2014-02-04 @ 22:56:03
URL: http://femitio.blogspot.se/
Postat av: Paula

When Darkness Falls: Jag undrar om du har läst din så kallade "bloggsysters" inlägg om Hanna Söderström Warg?

http://noboytoy.blogspot.se/2013/08/liberaldemokraterna-pedofili-och.html

Citat från texten:

" Jag har sett/hört flera andra "she-males", dvs MÄN som "BLIVIT" kvinnor.."

"Mitt andra problem med antifeminister som Hanna Söderström Warg är att hen, som så många andra med manligt kön, blandar in oss feminister.."

Nu verkar Hanna ha ganska så obehagliga åsikter MEN texten om hen är väl transfobisk om något? Du kanske borde kommentera på noboytoys blogg ist? Brunheten är iaf medveten om hens okunskap.

2014-02-05 @ 13:01:06
Postat av: When Darkness Falls

Paula: Hörredu din lilla bråkstake tillika anti-feministisk pajas. Guilt by association får du pyssla med själv. Jag ansvarar inte för andras uttalanden och jag betackar mig för "råd" om vilka bloggar jag borde "kommentera på ist". Har du problem med NBT får du ta det med henne.

2014-02-06 @ 18:58:54
URL: http://wdarknessfalls.wordpress.com/
Postat av: S

Jag har funderat på detta också och undrar samma sak. Men jag kom fram till att det bästa sättet att förstå vad en könsidentitet är tror jag är om man föreställer sig att man själv vaknar upp i fel kropp en morgon.

Tänk dig att du som kvinna vaknar upp i en manskropp imorgon. Hur kommer det kännas för dig då? Kommer du att tänka "det spelar ingen roll" eller kommer du känna typ "hm... jag tycker inte om att ha något dinglandes mellan benen, jag saknar mina bröst, jag hatar att ha hår i ansiktet, jag tycker inte om att min röst är så här mörk..." etc etc?? Om du gick ut på stan och någon refererade till dig som "han", skulle det då kännas fel?

2014-02-07 @ 10:50:00
Postat av: Erika

Såg att WDF tipsade om Zäta ovan, men jag vill ändå pusha för http://zettermark.blogg.se/, hon har lärt mig sjukt mycket! Trollhare som WDF skrev är också bra! Sedan tycker jag att det är bra att du vågar erkänna att du inte vet, för hur ska en annars kunna lära sig?

2014-02-12 @ 17:32:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0