Min son ska aldrig utföra ett tvivelaktigt samlag

I våldtäktstider som dessa blir det ju att man går runt och funderar. 
Oj oj oj vad det ojas kring det stackars offret just nu. Stackars tjej. Och ja, så är det ju. Fy fan vad det är hemskt det som hon har blivit utsatt för. Verkligen. 
 
Men jag har en son i min mage. En pojke. Jag har även två döttrar. Och visst har tanken slagit mig "tänk om det skulle hända någon av dem". Tänk om någon av mina döttrar skulle våldtas av 6 killar i ett låst rum på en fest. Men ändå. 
 
Jag tänker att det är tidig söndagmorgon. Klockan är typ 08 när det knackar på dörren. Utanför står två poliser som barskt meddelar att de har häktningsorder på min tonåriga son som ligger och sover på sitt rum, totalt utmattad efter nattens fest. 
Polisen tar honom och vi får veta att han står anklagad för att ha varit en av sex inblandade i en gruppvåldtäkt. 
 
I förhören framkommer, precis som i det aktuella målet, att flickans ord stämmer. Sex killar har turats om att våldta henne. De har sagt kränkande saker till henne, tagit hennes telefon, haft dörren låst. Alla pojkarna, inklusive min son, medger att flickan har varit passiv hela tiden och inte på något sätt visat att hon VILL vara med om det som händer. Ändå har min alldeles egen son penetrerat den apatiska tjejen som på inga sätt visade att hon ville att han skulle göra det. Min alldeles egen son har köat mellan en 15årig flickas lår fast han såg på henne att hon inte ville att han skulle göra det.
 
Min son fälls och döms. Ett tag senare blir han "friad". Men vad spelar det egentligen för roll? Ingenting har ju ändrats förutom att hovrätten tyckte de var smarta och hittade en annan lagtext att använda sig av. Och det ändrar ju ingenting. Det är fortfarande sex pojkar som har haft sex med en 15åriga flicka som inte ville det. Som våldtagit henne. Och min son är en av dem. 
 
För resten av mitt liv kommer jag att få leva med vetskapen om att det fanns en ung flicka som kände sig våldtagen av min son. Jag kommer att få leva med detaljer om hur min fine lille son köade, höll fast, låste dörren, stal mobilen och penetrerade en ensam tjej som var helt passiv och utstrålade att hon inte ville. 
 
Hur lever man med det liksom?
 
Jag tänker att det naturligtvis är hemskt att vara förälder åt ett våldtäktsoffer också. Men ändå. För offret kan det bara bli bättre. Du kan hjälpa till med målet att hen ska må bra igen. Och det kommer hen att göra också. Man ska inte förringa vad en våldtäkt kan göra med en människa. Men man ska heller inte "overdue it" så att säga. Inte sprida myter om hur ett våldtäktsoffer ska bete sig eller må efteråt. Inte heller sprida myten om att en våldtäkt förstör en människa för resten av livet. 
Man kan och kommer att ta sig igenom sviterna av en våldtäkt. Självklart kan man må väldigt dåligt också. Men det är väldigt stor sannolikhet att man kommer att må bra tillslut. 
 
Hur jobbar man som förälder till en våldtäktsman? Hur hjälper man honom? Hur förlåter man? Hur slutar man att anklaga sig själv? 
 
Det här som fäder till döttrar så ofta pratar och skojar om: att man ska stå redo med hagelbössan när beundrarna börjar flockas utanför dörren, vad är det för trams egentligen? 
Det här med föräldrar som uppmanar sina döttrar att klä sig ordentligt, ta taxi hem, inte dricka för mycket osv, vad är det för trams? 
 
Om det är något vi borde göra så är det ju att ladda bössan och sätta den i famen på döttrarna själva. Ge dem verktyg att försvara sig. 
Och det är inte våra döttrar vi ska uppmana. Det är sönerna. 
Vi ska aldrig sluta tjata på våra söner om att inte dricka för mycket. Vi ska ge dem taxipengar och vi ska hämta dem på fester överallt. Vi ska prata och prata och prata om sex med våra söner och om respekt och om könens lika värde. Vi ska prata om hur man finner modet att säga ifrån, modet att gå sin egen väg och komma undan pressen att vara lika "cool" som de andra. Vi ska köpa böcker i ämnet och aldrig någonsin vara rädda för att prata om sex och gränser och njutning och ansvar med våra söner. 
 
Min son ska aldrig någonsin genomgå ett tvivelaktigt samlag.
Min son ska aldrig vakna en morgon och fundera på om tjejen/killen från igår inte egentligen var lite för full. 
Min son ska aldrig köa mellan någons knän. Min son ska aldrig ta någons mobil och aldrig låsa någon dörr om sig själv, fem killar och en ensam tjej. 
Min son ska aldrig ligga med någon som precis har spytt av fylla. 
Min son ska aldrig tjata sig till sex. 
Min son ska kunna prata om sex med sin eventuella partner. 
Min son ska alltid skydda sig själv och aldrig ta för givet att sexpartnern tar ansvar för den delen även åt honom.
Min son ska aldrig tvinga någon. 
MIn son ska aldrig ge sig på någon i utsatt situation.
 
 Låt oss inte fokusera så innerligt på offret. Låt oss lägga fokus där fokus bör vara, nämligen hos förövarna. På pojkarna, sönerna. Tro inte att vi förebygger våldtäkter genom att prata med våra döttrar om ansvar och nykterhet och duktighet för det gör vi inte. 
Våldtäkter förebygger vi genom att prata med och jobba med våra söner om just de sakerna. Även om vi aldrig någonsin skulle kunna tänka oss att vår lilla gullegosse skulle kunna göra något sådant, så ska vi göra det. För om vi gör det så kanske vår lilla gullegosse en dag kommer att ha modet att låsa upp dörren, skrika i protest, ringa polisen och hjälpa den där tjejen vars lår hans kompisar köar emellan. 
Om vi gör det kanske vår lilla gullegosse stoppar om den där tjejen som just har kräkts i hans säng och somnar bredvid henne istället för att fullborda samlaget. 
 
Allting ska jag göra för att min son ska bli en sådan gullegosse. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Sandra på Stökboet

Sjukt bra skrivet Jenny! Önskar att alla läste det här, framförallt vi som uppfostrar morgondagens män. Så himla viktigt och tänkvärt. Tack :)

2013-10-01 @ 07:12:26
URL: http://stokboet.wordpress.com/
Postat av: Jenny - Höga Kustenliv

Tack för ett väldigt bra inlägg, vad jag önskar att detta kommer att läsas av alla! Vad jag önskar att detta var på varenda ledarsida i alla medier!

2013-10-01 @ 08:37:42
URL: http://hogakustenliv.se
Postat av: Charlotte

Så himla bra! Det är hos våra söner attitydförändringen måste ske!

2013-10-01 @ 08:55:51
URL: http://charlottehitochdit.wordpress.com
Postat av: Åsa

Så jäkla bra!

2013-10-01 @ 09:00:33
Postat av: M

Detta är så himla viktigt! Det är precis här vi ska lägga krutet tycker jag. (har inga söner själv men har funderat mycket på hur jag skulle agera om jag hade det). /själv överfallsvåldtäktsoffer som gått vidare och mår bra idag

2013-10-01 @ 10:15:21
Postat av: Nikke Lindqvist

Väldigt bra! Jag funderar också på hur man kan undvika att mina söner (har två) inte ska bli sådana gubbslem som domarna i HD. Troligen så är det samma metod som gäller. Att samtala om allt.

2013-10-01 @ 11:27:44
URL: http://www.lindqvist.com/
Postat av: Boel

Amen

2013-10-01 @ 11:39:32
Postat av: Emelie

Som alltid efter jag läst en av dina texter: Amen!

2013-10-01 @ 12:37:29
URL: http://emeliestefansson.blogspot.com
Postat av: Joy

Jag tycker detta var en av dina sämre texter där ditt (förmodade) budskap i varje fall inte nådde mig så som jag tror du tänkt. Absolut ska fokus ligga på att förhindra våldtäktstänk hos pojkar och män som till störst del är förövare.

Men! Vad är det här du skriver om att offret "oftast" bara kan få det bättre sen och "kommer att" må bättre som om det var en sanning? Som om det vore värre för föräldrarna till en förövare? Det är rent hittepå!

Tjejerna/kvinnorna/offren är de som skam och skuldbeläggs från polis, vänner och familj! De som ses som förstörda/smutsiga av andra! Du skriver som om det fanns en förståelse kring offrets situation och process efter en våldtäkt. Som om det fanns ett samhälleligt stöd för individen som gör att de kan resa sig upp och jobba sig förbi det som hände.

Av alla egna erfarenheter, av vänners erfarenheter, av terapeuter som jobbar främst med utsatta flickor SÅ STÄMMER DETTA INTE! Så varför skriver du så?

Ja, vi måste jobba med attityder kring sex och medgivande och tills det gör en skillnad och våldtäkter fortfarande sker, så måste vi jobba med förståelse och stöd för offren!

Svar: Läs gärna det här inlägget som förklarar hur jag menade: http://moralfjant.blogg.se/2013/september/du-behover-inte-ma-daligt-over-en-valdtakt.html
jenny persson

2013-10-01 @ 13:52:27
Postat av: Sara

Fy fan vad bra.

2013-10-01 @ 15:02:23
URL: http://helgur.blogg.se
Postat av: Joy

Jag läste inlägget som du hänvisade till och både förstår och håller med skribenten. Dock är det inte det du uttrycker i den här texten med dina ord. Snarare blir det en förminskning av våldtäktsoffers potentiella lidande i jämförelse med föräldrarna till förövarna.

2013-10-01 @ 20:43:31
Postat av: Lova

Huvudet på spiken! Gud förbjude att min dotter blir våldtagen, men hur överlever man att ens son skulle vara en förövare?

2013-10-01 @ 21:41:36
Postat av: Hanna - Ordochord

Välskrivet, så jävla välskrivet och vältänkt och bra. Tack.

2013-10-01 @ 22:12:48
URL: http://ordochord.wordpress.com
Postat av: michaela- mamma till tre 💗

åh. där grät jag en skvätt. allt det där ska jag göra för att mina söner ska bli sånna gullegossar! och därmed basta!

2013-10-02 @ 08:03:04
URL: http://minahjartanochjag.webblogg.se/
Postat av: Julia

Om en bara ska läsa ett inlägg i den här debatten så ska man läsa ditt! jag har själv skrivit men aldrig kommit så nära kärnan som du. jag uppfattar inte alls att du förminskar offren utan att du tycker att det förebyggande åtgärderna bör fokuseras på sönerna, männen, pojkarna. Vi kommer aldrig att minska våldtäkter genom att ändra på kvinnor, flickor utan genom att tjata, samtala och upprepa vårt budskap till våra söner, tills de har fattat.

2013-10-02 @ 20:58:36
URL: http://aliaslillamy.blogg.se
Postat av: Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa

Ja, låt oss lära alla ungdomar oavsett kön vad okej sex innebär :)

2013-10-06 @ 19:23:20
URL: http://moralfjant.blogg.se
Postat av: L

Jag är ledsen , men jag tycker inte heller om texten. Gillar inte att du skriver om hur mycket bättre det blir för offret och målar nästan upp förövaren som offer.....

Håller absolut med dig om att man ska prata med sina söner och genom det bara hoppas att det går in vad man försökt lära de men annars tycker jag inte texten träffar mig rätt.
Förstår faktiskt inte hur den kan bli så hyllad .....

2014-01-12 @ 12:43:01
Postat av: Cissi

Nej jag mådde ganska dåligt av denna text. Har själv tre söner som jag uppfostrar till att vara "bra pojkar", men skulle aldrig dra det så långt som att tycka mer synd om mig själv om någon av mina söner blev "en skurk". Varför? jag blev våldtagen i gymnasieåldern och det går ALDRIG över. Två vänner råkade ut för liknande som jag själv och de tog livet av sig.. en tredje höll på. Träffar kvinnor på jämnbasis som råkat ut för detta så nej...det går inte att jämföra. Flickor som blir våldtagba unga löper stor risk att bli infertila. Inte konstigt eftet att köbsorganet blivit sönderslitet.

Uppfostra pojkarna, men ta inte och skuldbelägg offren och deras familjer redan mer än vad som redan görs. Det räknas nämligen som ytterligare våld. Gå en kurs hos kvinnojouren om du vill lära dig mer om detta ämne.

2016-06-17 @ 15:23:39
Postat av: Charlotte

Fruktansvärd text faktiskt!
Jag förutsätter att du själv är ett våldtäktsoffer och att det är dina upplevelser du beskriver men att generalisera utifrån egna upplevelser är ju helt fel - och att använda uttryck som "over due it" känns horribelt!

FYI finns det statistik som visar att tex självmord är vanligare bland våldtäktsoffer än unga kvinnor i allmänhet - hur förklarar du det med din teori om "att det bara kan bli bättre?"

2016-06-21 @ 21:16:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0