Lindh och Sahlin- hårt och mjukt

Såg delar av dokumentären om Anna Lindh igår. Den var fin och bra och viktigt och allt. Men en särskild sak bet sig kvar hos mig. 
Det var när Mona Sahlin berättade om att det tog lång tid för Anna Lindh att upptäcka feminismen. Inte förrän på senare år gjorde hon det och då hade hon och Mona grälat i många många år om det förtryck som Anna vägrade se. Anna Lindh vägrade erkänna att hon begränsades utefter sitt kön och kunde därför heller inte se att andra kvinnor gjorde det. Men som sagt, mot slutet av hennes liv insåg även Anna det som Mona ägnat större delen av sin politiska karriär åt. 
 
Mona berättade även att Annas starkaste frågorna främst var de om skatterna och den internationella politiken. Medan Mona jobbade med jämställdhet, hbtqrörelsen och feminismen främst. 
När SSU för första gången skulle rösta fram en kvinnlig ordförande fanns både Mona och Anna som kandidater och Anna vann. Alla vet även att om Anna inte hade blivit mördad så hade hon stått på tur att ta över ordföranderollen över hela sossarna. Mona nöp senare till sig den, men med sviktande stöd och med henne vid rodret förlorade sossarna valet. 
 
Jag och David pratade mycket om det igår. Hur Sverige hade kunnat se ut om inte Anna Lindh hade blivit mördad. Om Anna, liksom förväntat av henne, tagit över efter Persson och Sverige fått sin första kvinnliga statsminister som var en person som faktiskt slutligen insett att det finns orättvisor mellan könen. Kanske hade hon lyft upp Mona högt och de två hade jobbat tätt tillsammans. Fan vad bra det kunde ha blivit. 
 
Men mest tänkte jag på en sak. Det framgick vädligt klart av dokumentären att Anna stod för de "hårda värdena" och Mona för "de mjuka". Om man nu propmt ska jämföra dem, vilket gjordes en hel del i dokumentären (såklart, för så ska det ju va när det gäller kvinnor. Jämföras hit och dit). Anna var en kvinna med typiskt manliga politiska intressen och med ett typiskt manligt sätt att föra sig, det framgick tydligt. Männen låg även platta vid hennes fötter av beundran, det framgick också. 
Mona däremot stod/står för de mjuka värdena. Brinner för människorna och för jämlikheten för alla, oavsett kön, sexuell läggning eller hudfärg. Och Mona har aldrig haft samma stöd som Anna. Jag kan tänka mig att man har ansett att Mona har vart "jobbig". "Krånglig och gnällig" kan jag tänka mig är andra ord som yttrats om henne som det brukar om kvinnor som talar om sexism, ojämlikhet och sånt där jobbigt. 
 
(en annan sak. I dokumentären pratades om Annas "tunga kulturintresse". Hur hon lyssnade på "komplicerade operor" och ägnade sig åt annan sofistikerad kultur. Mona Sahlin har ingen utbildning efter gymnasiet och lyssnar på Bruce Spingsteen, vilket också nämndes i dokumentären. Klass ska inte heller glömmas bort i sammanhanget)
 
Jag är helt övertygad om att det beror på att när man tänker sig en ledare så är det en person som har manliga drag. Bryr sig om de "hårda värdena". För sig som en man. Är bestämd, auktoritär och lite barsk. De manliga värdena är eftersträvansvärda och inte bara när det gäller ledare, utan överhuvudtaget.
 
Ta bara barnen. Jag har två. En klär sig i rosa, leker prinsessa varje dag och har typiskt tjejiga intressen. Den andra klär sig i Spiderman, klättrar och spelar boll, tar en väldig plats och har många typiskt pojkiga drag. Ni kan ju gissa vem som får flest likes varje gång lägger ut en bild. Ni kan ju gissa vem av dem som får mest beundrande ord och komplimanger. Det är coolingen det. Pojkflickan. 
 
Ska bli oerhört spännande att se hur folk ska reagera på vår lilla flickpojke som är påväg. 
 
Fan alltså. Jag blir så trött. 
 
ps. Nej jag har inte glömt bort "tobleroneaffären" heller. Självklart har den spelat in vad gäller stödet för Sahlin. Men den finns det ju också jävligt mycket att säga om ur ett feministiskt perspektiv... ds
 
ps. På Gotland har vi en kvinnlig sosse som jag anser står för "mjuka värden" som faktiskt fick flest röster på hela ön vid förra valet. Bla min. Hanna Westeren heter hon och hon fick även min röst. Well done Gotland. ds
 
 

Kommentarer
Postat av: BLIXA - det blir jävligt tyst i skogen om bara de vackraste fåglarna sjunger

Jag måste se till att se den där dokumentären.

Jag kan inte annat än tänka på SCUM när du skrev "tung kultur" och "komplicerade operor" och Solanas totala diss av mannens "fina kultur".

Jag önskar att det hade gått bättre för Mona Salin men hennes avskedstal 2010 var bara föööööör deppigt.

2013-09-12 @ 10:29:25
URL: http://www.blixabloggar.se
Postat av: Em

Jag ÄLSKAR Mona!

2013-09-12 @ 21:36:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0