om det här med 100 kilo

Tack vare den illvilliga kommentaren jag fick angående mina 100 kilo går jag runt och känner mig sugen på att liksom URSÄKTA mig. 
 
Jag vet egentligen inte riktigt INFÖR VEM jag vill ursäkta mig, för jag vet inte riktigt vad någon på hela jorden har med det att göra. 
Men så känns det. 
 
Vid mina tidigare dräktigheter har det här med Vikten verkat Viktigt. Mina barnmorskor har FÖLJT MED mig ut till vågen, som MVC i Visby av någon anledning har stående i hallen, precis innanför ytterdörren och noggrannt bokfört mina resultat. Min första barnmorska var väldigt angelägen om det där, trots att jag vid den tiden hade ett hyfsat bmi när jag blev inskriven på MVC. 
Jag har sett att flera andra barnmorskor ännu gör så. Följer med sina patienter ut till vågen och kontrollerar resultatet. Och det tycker jag vittnar om dels en dumförklaring och en misstro mot de gravida kvinnorna. Som om man skulle ljuga? Varför skulle man ljuga? Och ännu viktigare: varför hysterin kring det hela? Alla är vi olika. Alla har vi olika kroppar. Alla går vi upp i vikt och barnmorskan har väl för i helvite ögon att se med?
 
Man GÅR UPP I VIKT när man är gravid liksom. Det är svårt att göra något åt det.
Med första barnet fick jag upp 12 kilo. Det är vad barnmorskan säger att man normalt går upp, om man inte är otroligt överviktig. 12 kilo är barnet, moderkakan, vatten och allt annat. 
 
Med andra barnet gick jag NER tio kilo innan inskrivningen på mvc. Så då var de lite lugnare med det där. De visste ju att jag inte kunde äta. Ändå gck jag sedan upp 12 kilo, men eftersom jag först gått ner tio blev resultatet inte lika högt. Och jag mådde så dåligt. 
Jag ska säga er att jag mår tusen gånger bättre med mina 100 kilo än vad jag gjorde då. Då när jag hade magkatarr, fick tvinga i mig maten och kräktes tills dagen innan jag födde. 
 
Det förstår nog barnmorskan som jag har idag. Hon frågar inte ens vad jag väger och följer definitivt inte med ut till vågen. Hon har ju ögon att se med och ser ju att jag är en storvuxen kvinna, nästan 1,80 lång och med en benstomme som inte är att leka med. 
 
Nu har jag gått upp elva kilo. Jag kommer att gå upp lite mer än 12 kilo den här gången, men det priset betalar jag gladeligen för att få vara glad och slippa magkatarr och illamående och spyor till 9 månaden. Dessutom är det svårt att inte gå upp i vikt när man har foglossning och är relativt orörlig. 
 
Foglossning, by the way, kan alla få, även om man väger 60 kilo. 
 
Kommentaren jag fick antydde att jag inte borde gå upp så mycket i vikt eftersom jag ska bli snittad. Ja det var ju dumt. Att jag inte tänkte på att svälta mig själv när jag ska begära en sådan sak som ett planerat snitt! Jävla dumt alltså! Eventuellt ska jag tänka på det tills nästa gång! 
Kommentaren, som var så dum så det ju faktiskt inte är klokt, antydde ju därmed även att personer med övervikt inte bör bli gravida överhuvudtaget. Vad händer om det krävs akutsnitt liksom? Den risken finns ju för alla. Så tänk på det nu flickor. Se till att vara smala! Barnmorskorna blir så ledsna annars. Så fyllda av förakt också och det vill man ju inte! Man vill ju vara perfekt vet ni! Så att alla kan tycka om en osv!
 
Personen som skrev kommentaren är snart färdigutbildad barnmorska. Det känns ju extra mysigt tycker jag. 
Extra mysigt känns det när jag tänker på att jag mobbades för min vikt som barn. När jag tänker på att hela mitt vuxna liv har gått ut på att försöka komma överrens med min kropp och acceptera att jag aldrig kommer att vara smal. Jag vill inte ens vara smal. Det passar inte min person. 
Extra jobbigt känns det att en blivande barnmorska skriver sådana saker utan att veta ett smack om min bakgrund. Tänk om jag varit ätstörd tidigare? Tänk om jag skär mig i handlederna och hatar min kropp och går hos psykolog för att tackla det faktum att kroppen blir större och förändras när man är gravid. Jag vet många kvinnor som har problem med det. Som stressas svårt av viktuppgång som gravida och som rent av mår dåligt av det. 
 
I våras lade min vän Ida ut bilder på sin Instagram när hon väntade sin dotter. När hon lade ut första bilden, en bild på en digitalvåg som visade Radio Gotlands egna signalvåg: 100.2 tänkte jag i mitt stilla sinne ÄR HON INTE RIKTIGT KLOK! HUR VÅGAR HON!!! 
Några veckor senare kom nästa bild. 104.4. NRJ. 
 
Jag chockades svårt. Men det var då jag insåg vilket TABU kvinnors viktuppgång ännu är, till och med när vi är gravida. Och att till och med jag chockades över bilderna visade ju på hur fucked up vi alla ännu är vad gäller det här med Perfektionen, då särskilt när det gäller våra kroppar. Vi ska bara visa upp det som är vackert. Tillfredsställa och behaga. 
Särskilt runt graviditet är ju det där helt hysteriskt vad gäller precis allting annat också. Vi ska vara glada, lyckliga, tacksamma och helst även vackra. Knullbara även i vår absoluta högdräktighet. 
Att man blir stor som ett jävla hus passar inte in i den mallen, särskilt inte med tanke på att kvinnor ju faktiskt inte ska vara stora. För vi ska vara små och nätta och inte ta för mycket plats eftersom våra kroppars främsta syfte är att behaga andra. 
 
Att jag då har MAGE att dels KRÄVA (alltså herregud!) planerat snitt. Att jag klagar högljutt hela graviditeterna igenom. Att jag VÄGER ÖVER HUNDRA KILO och DESSUTOM beter mig som att jag STRÄVAT EFTER att göra det!!!! Ja ni förstår. Det funkar ju inte. Såna som jag måste ju bara dräpas. 
 
Och även om personen i fråga faktiskt inte alls tänkt såhär så finns det alltid en annan aspekt på det hela, nämligen moralen och godheten. 
Man skriver inte såna saker till en annan människa. Man säger inte såna saker till en annan människa.
Om man är en människa med empati och moral så gör man inte det.
En sak om man är personens barnmorska och verkligen ser att här finns det en hälsorisk. Så kan man ta det med sin patient i lugn och ro på mottagningen. Men att, på ett öppet forum, kritisera en person som gått upp elva kilo i sin graviditet är inte okej.
Till och med de allra dummaste fiskarna i all världens vatten förstår detta. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra skrivet! Foglossning fick jag, jag är liten och tunn och fick bara höra hur liten mage jag hade! Som om man inte är orolig ändå när man väntar första barnet! Jag åt och försökte må så bra det gick.. Min barnmorska var aldrig med mig till vågen, det var knappt så de skrev in vikten i journalen vid besöken. Är nog viktigare med blodvärden och urinvärde än vikt! Väl rutet! //L

2013-10-16 @ 09:49:15
Postat av: Clara

Inget är svart eller vitt Jenny. Att förvänta sig endast hurrarop till allt man gör när man lägger ut sitt liv på tex IG är i mina ögon naivt. Självklart är det en naturlig del att som gravid gå upp i vikt, att kroppen förändras och får nya former, möjligheter men även blir belastad. Att genomgå en stor bukoperation med högt BMI leder oavsett vad vi vill till sämre förmåga att läka och återgå till en frisk kropp, ökade risker för proppar, samt att det även från början kan vara svårare att komma in r/t sammamväxtningar av vävnader pga tidigare operationer. Jag tycker det är lite märkligt att du inte väger dig alls, skulle det bli en komplicerad start innan det planerade snittet och man beslutar sig för att under narkos ta ut barnet vill narkosläkare veta vad patienten väger för att kunna ge bästa narkos. Men jag tror säkert din barnmorska vet vad hon gör. Som sagt, det är tredje barnet du väntar och jag är övertygad om att du/ni kommer göra även detta galant. Och bara så du vet, jag är varken barnmorska eller ens färdig syster ännu och att dra alla över en kam är väl inte så smart, alla är vi olika individer och har alla våra åsikter. Precis som alla andra. Vad sen foglossning har med detta att göra och att du påpekar för mig att man kan få det även om man väger 60kg. Detta är jag fullt insatt i och att det gör ont betvivlar jag inte en sekund likväl att det förminskar ens omvärld. Men det känns bättre för dig och du blir gladare av att kasta skit vitt och brett på mig så gör det, jag tål det.

Svar: Ärligt. Jag tror inte du ska skriva mer i ämnet nu. Oxh vad jag vet så jobbar väl du på förlossningen varje sommar?? Jag kastar inte skit omkring mig. Jag försvarar mig mot en som kastar skit omkring sig.
jenny persson

2013-10-16 @ 10:37:18
Postat av: clara

fint, då lägger vi ner detta. För min del får du väga, göra, leva precis som du vill Jenny, det rör inte mig det minsta. Det enda som är viktigt är att du mår bra och är nöjd med din livsvärld. :)

2013-10-16 @ 11:19:44
Postat av: Anna

Bra skrivet! Är också stor som fan, lån och tung. Jar aldrig mått så bra som idag och ändå ska jag alltid skämmas för min egen kropp. Jag undrar vad det är som gör att folk TROR att man vill ha deras råd och ger sig själva rätten att uttala sig om någon annans kropp utan att man bett om det. Så jävla fult. Så jävla ohyfsat.

2013-10-16 @ 11:22:43
Postat av: Emelie Stefansson

Jag har inte särskilt mycket att relatera gällande graviditeter och barn, men tycker bara att dina texter är så jävla befriande! Du känns som min version av en vuxen Grynet: TA INGEN SKIT.

kram

2013-10-16 @ 14:00:52
URL: http://emeliestefansson.blogspot.com
Postat av: Anonym

Min barnmorska gjorde klart att det var mkt bekymrande att jag gått upp 12 kg i v28. För så mkt skulle jag ju gå upp under HELA graviditeten. Sedan undrade hon om jag visste vad det berodde på? Ja, korv, makaroner och choklad sa jag... INTE. De flesta gravida VET hur mkt man "får" gå upp, vad man ska och inte ska äta, att man ska motionera - särskilt om
man som jag varit ätstörd. Dessutom är jag utbildad sjuksköterska. Men hur enkelt är det när man är svintrött, har ont överallt, mår illa av tanken på grönsaker (jag grät för att broccoli var så äckligt)?! Det är så jävla lätt att skuldbelägga, fördöma, höja på ögonbrynen och tänka "Jag skulle minsann aldrig...". Käft säger jag bara, ingen vet hur det är att gå i någon annans skor.

2013-10-16 @ 18:38:37
Postat av: BLIXA - det blir jävligt tyst i skogen om bara de vackraste fåglarna sjunger

Men herre gud Clara är du inte riktigt klok i huvet? Det där med moralen och godheten gick visst förbi eller?

2013-10-16 @ 19:00:33
URL: http://www.blixabloggar.se
Postat av: Amanda

Äh fy satan, tänk att vissa människor inte har vett att hålla käften!!!
Jisses du är 1,80 lång och får skit för du gått upp 12 kg???? Tillåt mig garva. Själv har jag gått upp mellan 18-30 kilo på mina graviditeter....
och jag är endast 1,63 lång. Men vad är det för jävla barnmorskor du fått? Av de tre jag fått här på Gotland har aldrig någon följt med ut till vågen. Jag är av den sorten att jag bara går upp 1 kilo av ett TITTA på en chokladkaka och i mina graviditeter så har jag fullkomligt struntat i vad jag stoppat i mig utan har njutit av allt gott utan dåligt samvete, FÖR DET ÄR VI FAN VÄRDA. Det finns INGET att ursäkta sig för Jenny! Ska vi inte ens få slippa denna jävla vikt- och utseendehets när vi är gravida??? Nä, som sagt var "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra"

2013-10-16 @ 20:49:01
Postat av: Maria Engelwinge

Clara, att du vet jennys vikt öht beror på att hon vägt sig. Så när du skriver "Jag tycker det är lite märkligt att du inte väger dig alls ... " blir det väldigt tydligt att detta inte alls är skrivet av någon slags omtanke, utan att du letar efter fel hos en människa som du av någon anledning vill ge dig på. Jennys vikt har inget alls med dig att göra, oavsett vad du ska jobba med i framtiden. Jennys planerade kejsarsnitt har inte heller med dig att göra, oavsett vad du ska jobba med i framtiden. Detta handlar enbart om dig och vad du blir provocerad av. Kanske borde du titta inåt på de saker som gör dig till en mycket osympatisk människa, istället för att angripa gravida kvinnor över nätet. Det är ett väldigt otäckt och obehagligt beteende. Sluta genast med detta, är du snäll.

2013-10-17 @ 06:06:25
URL: http://blogg.passagen.se/flybaby/
Postat av: Julia

I vår stad har mvc länge kört en kampanj mot övervikt hos gravida med resultatet att många gruvar sig för att gå dit. Hälsa i all ära men om människor inte vill gå dit så försvinner ju mkt av poängen. Jag har alltid trott att mvc ska var en trygg plats där blivande mammor får stöd och hjälp oavsett vikt. När de började gå på "normalviktiga" människor med bantningstips att ta till efter graviditeten (för kilona kan ju vara så svårt att bli av med) så sköt jag en säkring. Som vanligt är försvaret att de ser efter vår hälsa. Då antar jag att det handlar om enbart kroppen för många mår skit inombords över att gå dit. Visst måste man kunna vara flexibel innom vården och se till hela människan och hela situationen. jag var överviktig när jag skrev in mig, spydde 20ggr om dagen och gick ned 15kilo och kommentarerna var att det var bra eftersom jag "hade att ta av". Fy faan vad jag gruvar mig för nästa graviditet. Spyorna är ingenting mot ångesten att behöva väga sig på Mvc. Kan de verkligen vara nöjda med sitt jobb om en människa känner så...?

2013-10-17 @ 08:39:52
URL: http://aliaslillamy.blogg.se
Postat av: Eva

Åh, det här inlägget blandar ihop så många saker..
Jag håller HELT med om att vikthetsen i samhället och då även inom vården av gravida behöver stävjas. Vi är många som går runt med ätstörda tankar och inte behöver triggas av hård kontroll med invägningar och pekpinnar.
Men sen hela ditt resonemang kring kommentaren på din instagrambild av vågen, där håller du dig ju inte riktigt till sanningen.
Jag följer dig på instagram (varsågod att blocka om du känner för det) och jag läste kommentaren. Att kalla den illvillig eller dra slutsatsen att Clara menade att överviktiga inte bör skaffa barn,att banrmorskorna föraktar överviktiga gravida, det är ju rent påhitt.
Kommentaren löd ju något i stil med "Åh, nu ger du operatörerna en utmaning" (inför kommande kejsarsnitt).
Visst var kommentaren kanske lite klumpig, i värsta fall en aning raljerande. Men att frånskriva denna Clara all form av empati och godhet pga denna textrad är väl ändå att dra lite väl höga växlar?
Jag känner varken dig eller Clara så jag kan bara döma från det skrivna, liksom de flesta av dina läsare, misstänker jag.
Sen ber du henne sluta kommentera på ditt inlägg, där du vräker ur dig en massa godtyckliga tolkningar av hennes korta kommentar på din bild?
Jag vet inte om ni ogillar varandra privat eller vad er tidigare historia är, men drar du upp en tvist såhär på din offentliga blogg får du nog stå ut med att motparten kommer att vädra sin åsikt också.

Svar: Der var fler kommentarer som sedan togs bort
jenny persson

2013-10-17 @ 09:22:11
URL: http://frurinblad.pixelworship.be/
Postat av: carro

Usch jag mår illa av hennes kommentarer. Extra illa när man först skriver oombedda råd, sanningar, lösryckt fakta, beter sig som man VET saker som sammantaget känns riktigt spydigt och sedan avslutar med en smiley! Var det hånskrattdsmileyn eller? Du skulle gilla min systers instagram. Hon e också gravid och skriver mycket om folks kommentarer! @myseberg

Svar: är det din syster som heter myseberg eller är det du? hur som helst så följer jag redan en fantastisk myseberg som även tecknar helt otroligt!
jenny persson

2013-10-17 @ 17:18:38
Postat av: carro

Då är Det är min syster du följer! :-) du följer mig med @vinnaforsvinna

2013-10-18 @ 12:08:39
Postat av: Åsa (Ros)

Jag går upp sjukt mycket när jag är gravid (25-30 kg på 162 cm) och jag blir - när jag läser om vilka kommentarer andra får - så glad över att verkligen ingen barnmorska har sagt ett skit om min vikt eller om mina matvanor. Min senaste barnmorska sa typ "ja det här med lightprodukter osv, det tycker jag inte du ska bry dig om. Ät som vanligt" och jag vägde mig 3 ggr under hela graviditeten.
Vad är det för barnmorskor som går in för att skuldbelägga blivande mammor? De hade kanske kunnat fråga "är du intresserad av den här broschyren om kost och motion under graviditet" och sen hålla käften om det. För det är tillräckligt känsligt som det är.
Kanske ska tillägga att ena graviditeten levde jag på mannagrynsgröt och ost och baconburgare och den andra åt jag "hälsosamt", min craving var sallad med lime och salt. Och jag gick upp ungefär lika gigantiskt mycket. Hur är det meningen att man ska kontrollera sin viktuppgång om man lägger på sig lika mycket oavsett vad man äter? Dvs, folk, sluta jiddra om kvinnors viktuppgång under graviditet för alla är olika och jag kan garantera att de som inte bett om råd inte är intresserade av åsikter och råd av den naturen.

2013-10-18 @ 18:49:08
Postat av: Hanna

Hej hej, oförskämd tjej du råka ut för!
Hände en knäpp grej nyss, hade precis läst din blogg (vilket jag inte gör så ofta) och så satte jag på radion och exakt då sa de "Detta var Nina Ruthström och Jenny Persson" och att ni snackat om p-pillerproblematik, i Kropp o själ då. KNÄPPT!? Okej, hejdå.

2013-10-19 @ 15:29:35
Postat av: Elin2

hej,

Jag måste bara dela med mig. Min son en fick en alfonsbok i present idag och jag höll på att dö när jag läste den. Den heter Alfons och Milla och handlar om att Alfons (och andra pojkar) inte vill leka med tjejer pga att de är si och så osv. Jag har aldrig hört något liknande, jag tänkte att jag inte vill att min son ska läsa sådant så jag slängde faktiskt boken. Den slutar dock med att ALfons ändå vill leka med Milla då han inte har något annat att göra och är uttråkad, och så är ju hon ganska ok fast hon är tjej. Men ändå...

2013-10-19 @ 20:23:27
Postat av: Anna-Carin

Alltså jag gick upp 30 kg tror jag. Jag vägde mig inte de sista dagarna, men även jag korsade 100 kg. Det var ingen på mvc som uttryckte sig dumt, varken i Sthlm eller i Visby. Det var himla skönt. Jag mådde illa som en räv iaf halva graviditeten, det enda som hjälpte var att äta rätt dåliga grejer konstant. Tanken på råa grönsaker fick mig att kräkas typ. Att vara gravid är en enda lång "görintesåhär" resa, addera rädslan att något ska gå fel. Fy fan.

Min förlossning slutade nästan i katastrof, att barnet överlevde ska nog betraktas som tur har jag fått höra efteråt. Om jag någonsin blir gravid igen tänker jag absolut proppsa på snitt, jag får väl sittstrejka i hallen, bredvid den jävla vågen... Och skulle Region Gotland kunna investera i en våg till varje rum?! Baara en undran.

2013-10-21 @ 13:58:19
URL: http://https://365eko.wordpress.se
Postat av: Lisa

Vad jag håller med! När jag vägdes in på mvc gick jag hem och grät. Barnmorskan räknade ut mitt bmi och det var över normalt. Hon tog inte ett dugg hänsyn till att jag då var i vecka elva och redan börjat gå upp i vikt. Sedan höll jag den vikten i fyra månader så barnmorskan hade nog inte behövt vara så orolig. Jag gick upp runt 25 kilo, alltså dubbelt så mycket som man "ska", samtidigt har jag nu gått ner 17 av dessa efter drygt tre månader. Så jag tycker barnmorskorna ska slappna av lite. Det viktigaste är väl ändå att man mår så bra man kan under graviditeten?

Ang. Kejsarsnitt: din kropp- ditt beslut. Simple as that.

2013-10-24 @ 08:56:26
Postat av: My

12 kg är ju INGET att gå upp! Själv hade jag gått upp 14kg i vecka 16 första gången. Slutade väga mig vid 101kg för är det över tresiffrigt finns ingen anledning att väga sig mer tänkte jag!! :) Började på 76 vältränade kilon. Varken förlossningen eller barnmorskan då var intresserade av min vikt. Jobbar själv inom vården och kirurgi, vad denna Clara dillade om känns ofattbart. Om hon nu ska bli Barnmorska hoppas jag att hon skaffar lite empati först eller går en kurs.

Barnmorskan nu är galen i min vikt. Vägde 85kg vid inskrivningen fyra månader efter ettans förlossning. Nu i vecka 28 har jag gått upp 8-10kg (tycks pendla) och det är KATASTROF! Själv upplever jag det inte så farligt :) Jag äter inget konstigt men njuter av att inte behöva utesluta saker som jag "normalt" gör som ickegravid i smalhetsträsket! På fredag ska jag be Barnmorskan att lägga ner viktkontrollen, eller iaf fråga vad som är så galet viktigt. Jag har ännu inte förstått det!

2013-11-09 @ 00:24:20
URL: http://ilsknamman.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0