när renoveringen dödar ens själ

Vi håller på och renoverar. Vårt hur är på 104 kvm och innehöll två sovrum när vi flyttade in, varav ett var så litet att vår dubbelsäng inte rymdes i det. Barnen fick ta det stora rummet, vi ställde vår säng på övervåningens hall och sovrummet nere blev ett välbehövligt lekrum.
 
Sedan renoverade min man det stora sovrummet uppe. Barnen fck flytta ner till "lekrummet" och har nu bott så i 1.5 år. Det är ungefär 1 m mellan deras sängar. Vi sängarnas fotändor ryms en bokhylla och en garderob och thats it. Leksaker står inknölade i backar under sängarna. Barnen har, med andra ord, haft det väldigt trångt. Vi däremot flyttade in i stora sovrummet när det blev klart och hzr bott där sedan i höstas.
Och nu är det dags att göra ett rum på hallen åt den lilla så att den stora får sovrummet nere för sig själv.
Det blir verkligen pyttesmå rum, men det blir något eget. Bebisen som kommer i december kommer att få bo i vårt rum tills hen bli ca 2 år tror jag, för då ska vi bygga ut huset.
 
De senaste veckorna har min man varit väldigt upptagen med renoveringen av hallen. Det som går gör han när barnen somnat, men då måste han vara tyst, vilket gör att allting tar längre tid.
På senaste har vi trappat upp arbetet för att bli klara nån gång och då ser min makes dagar ungefär ut såhär:
 
07.30- 16.30- på jobbet
16.30- 17.05- middag
17.05- 02.00- renovering.
 
Jag lagar maten, leker med barnen, lägger barnen, städar och fixar allt annat som man gör när man har ett hus (förutom handeln, eftersom jag inte har körkort).
Det enda vi pratar om är dörrar, lister, tapet, el, inredning, golv osv osv.
 
Vi har ju haft några såna här perioder tidigare och de slutar alltid med att jag dör inombords. Min man blir trött och sur. Vi börjar gräla. Jag vill prata som vanligt, om livet, politik, familjeliv, samhället, ja, vi är ju ett samtalande par i normala fall. Vår relation BYGGER på att vi kan prata om allt samt att vi har samma värdegrunder och intresserar oss för vår omvärld. Och när allt reduceras till renovering dör jag inombords. Min man orkar inte tänka på något annat än renovering och blir sur på mig när jag kommer med anklaganden och lägger press på honom.
 
Ja. Precis så ohärligt är livet när man köper sig ett renoveringsprojekt!
 
MEN. Igår insåg jag att vi börjar lära oss! Fram tills igår hade vi vart sura på varann varje dag. Men så igår hände nått. Jag tror vi båda skärpte oss lite. Vi satt länge vid middagsbordet och pratade, om annat. Sedan la vi oss på soffan en stund och gjorde en noggran plan över helgens arbete. Sedan tog jag med ungarna på en cykeltur medan han sågade lite lister. Sedan la jag barnen och sedan hjälptes vi åt att röja i köket. Vi pratade om de här sista dagarna. Hur vi ska lägga upp dem för att det ska bli bäst för alla. När ska vi handla, vad gör vi med barnen på fredagem då vi besämt att hela familjen tar en fet renoveringspause, vad ska vi handla, hur sysselsätter vi barnen när båda måste jobba?
Vi la oss samtidigt. Och han sa "sen när det här är över, då ska vi gå ut och hitta på nått du och jag".
 
Jag ser denna afton som det ultimata beviset på att vi kommer att vara gifta hela våra jävla liv.
Precis samtidigt hade vi fattat att vi var tvugna att skärpa oss. Vi skärpte oss, gaddade ihop oss och står nu enade inför Den Sista Striden. Sen jävlar ska vi skita i insidan av huset hela sommaren och koncentrera oss på utsidan. Jag genom att köpa en hängmatta där jag ska ligga och bara dräktig och han genom att...ja, gud vet vad. Bygga altan misstänker jag. Men det får vi ta då.
Jag älskar honom så jävla mycket.
 

Kommentarer
Postat av: Johanna

Hihi, var som att läsa om mig å Mannen!
I slutet av våra byggprojekt, som vi kommit överens om tillsammans börjar jag alltid kolla lägenheter på hemmet. Nybyggda lägenheter där jag kan bo själv..
Sen biter man ihop å det blir klart å man älskar varann lite mer än innan man började..

2013-05-17 @ 07:49:01
URL: http://vitahusett.wordpress.com
Postat av: Sara

Känns tryggt att läsa sånt här när man precis har börjat leta hus... ;)
Jag fick eget rum när jag var 10 år (delade med lillebror tills dess) och då fick jag iordninggjort förråd i källaren på 7,5 kvm med pyttelitet fönster där man bara såg undersidan av yttertrappan. MEN OJ vad jag inte brydde mig om hur litet det var! Barn behöver inte stora rum. :)

2013-05-17 @ 13:53:29
URL: http://helgur.blogg.se
Postat av: L

Känner väl igen situationen. Men varför renoverar bara han?

Svar: för jag kan ingenting..och det är inte som att jag har tid att lära mig när vi har två barn (snart tre)..
jenny persson

2013-05-22 @ 20:47:13
Postat av: L

Nä, men kunde han? Innan han började då för några år sen eller vad det kan ha varit. Jag frågar för att vi har liknande arbetsfördelning och jag har också tänkt att han, mannen, kan ju bättre. Men när jag tänker efter så tror jag inte att han kunde sä mycket bättre, då, när vi började med familjeliv och renovering (lite bättre kunde han pga uppfostrad som kille etc) men den som gör lär sig ju. Den som känner att det här hänger på mig ser till att ta reda på. På samma sätt som när ett par får barn mamman känner att det här hänger på mig och ser till att ta reda på allt det som ingen av de visste innan, barngrejor alltså. Men tycker du att era roller är problematiska eller är du fine med hela grejen? Godnatt!

Svar: Han hade vissa grunder då han haft tidigare jobb som liksom varit fysiska. Sedan har han ju hängt med sin farsa liksom, sedan barnsben och lärt sig att hantera de olika verktygen osv. Jag hade en tanke i början att jag skulle lära mig jag också, precis när vi hade skaffat hus. Men det är så jävla osmidigt när man har två barn.Någon måste ju ta hand om dem och så vill man att jobbet ska gå fort. Jag är inte okej med våra roller, men jag FÖRSTÅR dem, förstår att EN måste renovera och EN måste ta hand om det övriga. Jag ser heller ingen fördel med respektive roll, båda grejerna är jobbiga att hantera själv liksom. Dock är det jävligt träligt att vi är så läskigt könsstereotypa i rollfördelningen. Tror det hade gynnat oss om vi hade kunnat turas om med respektive grej.
jenny persson

2013-05-22 @ 22:23:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0