De påminner mig, varenda dag, att det absolut VIKTIGASTE jag har, som kvinna, är mitt utseende.

De va hut de! Vilken debatt det då skulle bli av min kritik  mot UnderbaraClara! Men som sagt, hon är helig. Och för många kvinnor är visst träningen det också. 
Alla kvinnor tränar visst för hälsans skull förstår jag nu! Kanske den största överraskningen av alla faktiskt! 
 
Det finaste (obs:ironi) är de som skriver att jag är avundsjuk på UnderbaraClara. Är inte DET något typiskt som kvinnor utsätts för? Förminskande, klappande på huvudet, lite elakt nästan "du är nog bara avundsjuk lilla vän".
Här är i alla fall grejen. MIN grej. Orsaken bakom inlägget.
 
Idag var jag på stan iklädd illgröna foppaskor. Igår var jag bland folk iklädd min mans skitfula fleecetröja för 20 spänn från Prisstopp.
Det var inte skitlätt att gå på stan iklädd illgröna foppatofflor. Man kan säga att jag övar mig. 
 
Orsaken till att jag övar mig på att inte bry mig om mitt eget utseende är för att jag anser att jag behöver det. Jag anser att det är jobbigt att ständigt gå runt och vara medveten om hur jag ser ut, vilket åtminstone JAG (men jag förstår att ni förstås ABSOLUT inte känt likadant!!) gjort sedan tyå 8, 9 årsåldern.
 
Att ständigt gå och vara medveten om hur man själv ser ut skadar en, enligt mig. Och här vågar jag faktiskt utgå ifrån att fler än bara jag ibland har reagerat på reklam liknande dessa, då man kan känna att bilder liknande dessa liksom uppmanar en att ALDRIG GLÖMMA BORT HUR MAN SER UT!
 
 
 
 
 
Och precis det tycker jag att UnderbaraClara, Blondinbella, Kenza, ja, ta varenda jäkla bloggare som kör med outfitsbilder på sig själva och kommer med muntra träningstips. De tillåter inte mig att glömma bort mitt utseende. Precis som varenda sexig reklamtjej och precis som vartenda glammigt omslag på varenda tidning för kvinnor. De påminner mig, varenda dag, att det absolut VIKTIGASTE jag har, som kvinna, är mitt utseende.
 
Jag har aldrig sagt att man inte ska träna. Jag menar bara att jag inte anser att man behöver varken skriva eller prata om det. Nej, inte om mat heller. Jag anser att allt sånt där, det är sjukvårdens grej. Sjukvård och folkhäloinstitut. De bör tillhandahålla rekommendationer, samt då erbjuda vård när man behöver det. 
 
Jag vill liksom bara vara ifred. Jag vill slippa att hela tiden påminnas om att där finns ett ideal som faktiskt väldigt gärna vill bestämma över mig. Bestämma över hur jag bör se ut, vad jag bör ha på mig och till och med hur jag bör leva/äta/träna. 
Jag har matats sedan födseln med "vägen till lycka för oss kvinnor" redan. Och jag tror inte på den vägen.
 
Så ja. För mitt fleece och foppabeklädda jag är det jobbigt. När andra människor hela tiden talar om för mig att jag är vad jag ser ut. Att vacker är viktigt. 
 
Och nu är det så att träning i alla former, oavsett man vill det eller inte (och det VILL ju ABSOLUT ingen!!!) så närmar man sig idealet. Man närmar sig det som patriarkatet bestämt åt oss. Det som patriarkatet utmålat som en helig graal för oss kvinnor. Att när vi blir smala och vackra, då ska lyckan också nå oss. 
 
De senaste årens hälsoboom har verkligen gjort den här kritiken väldigt svår att föra fram, eftersom alla numera tränar för att "ha hälsan". Precis som patriarkatet, med media och kapitalismen i spetsen, ju hade räknat ut för länge sedan. 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Tessa i höghuset

Ja, du. Jag förstår vad du menar. Och det är bra att vi diskuterar det här med ideal och att ideligen hållas medveten om sitt utseende. Det är befriande att få slippa. Men det är samtidigt så himla svårt det här, vi är allihop så insyltade i ideal och vad som driver oss, så för mig är det svårt att kritisera någon för att den skriver om sin träning. Var går gränsen mellan inspiration och ångestskapande ideal? Olika för alla såklart. Vi har alla vår kamp.

2013-05-21 @ 00:27:44
URL: http://femitio.blogspot.se
Postat av: Olivia

Ja men precis! Det är verkligen så jag känner också. Och det är verkligen fascinerande hur smalhetshetsen plötsligt har blivit helt rumsren eftersom alla nu gör det för hääälsans skull. Jag äter LCHF för hääälsans skull och jag späker mig på gymmet för att jag inte kan låta bli för hälsans skull. Visst är det bra med både träning och bra kost men att tro att en inte också blir påverkad av utseendeidealet är ju bara att lura sig själv. Tycker du är så grym!!!

2013-05-21 @ 01:20:02
Postat av: Sarah

Många tjejer som styrketränar får ofta höra att de är allt annat än idealkvinnor. De kallas manhaftiga, fula, muskelberg. Vi som gillar att spela fotboll kallas lesbiska, som killar i kroppen, osexiga. Var får vi plats i din analys?

2013-05-21 @ 02:02:45
Postat av: Sarah

Många tjejer som styrketränar får ofta höra att de är allt annat än idealkvinnor. De kallas manhaftiga, fula, muskelberg. Vi som gillar att spela fotboll kallas lesbiska, som killar i kroppen, osexiga. Var får vi plats i din analys?

2013-05-21 @ 02:04:11
Postat av: Evelina den fina

Har väl egentligen bara ett hett tips till dej, verkar vara svårt men...
1. SLUTA LÄS underbarclara.
2. Sluta skuldbelägga andra kvinnor för din egen ångest.
Klart! Sen kommer du kanske inte må bättre, men dock kommer du förhoppningsvis inte föra vidare din ångest till ytterligare unga kvinnor som t.ex. idrottar för att må bra (idrottande förlöser ju massa endorfiner etc etc.... finns andra skäl att motionera än att bli smal, även om alla inte vet det). För att överföra ångest - eller t.o.m. orsaka ångest - är väl det sista du vill? Att behöva leva upp till andras högt ställda krav är något som t.ex. underbaraclara får ångest av, något hon skrev om efter du lyft fram din kritik mot hennes hemska val att instagramma en jeansrumpa.
ÄR ångesten du gav henne mindre dålig än den ångest hon ger andra tjejer genom att visa en jeansrumpa?!

Svar: Det är klart det är bra att träna. Men att lägga upp stylade bilder på resultatet av sin träning (alltså ofta kroppen) är jag emot. Förstår inte poängen med det. Gör du?
jenny persson

2013-05-21 @ 12:45:20
Postat av: Evelina den fina

Well, även om jag eller du rent hypotetiskt är emot det så tycker jag det är underordnat - för var det inte någon viktigare aspekt som handlade om kvinnans rätt till sin egen kropp, eller kanske någon aspekt om kvinnans rätt att definiera sej själv, eller kanske var det kvinnans rätt till att uttrycka sej själv på de sätt hon behagar - allt detta utan att dömas av andra (?).
Det, tycker jag är viktigare än huruvida du, jag eller någon annan bloggläsare "godkänner" hennes träningsinlägg, bilder, jeansrumpa eller what so ever - hennes rätt till att uttrycka sej själv är viktigare än våran rätt att vara den som bestämmer avsikten med det hela, eller våran rätt att avgöra om det är okej eller ej.

Det jag menar är att ditt resonemang haltar en hel del, eftersom: vem ska avgöra vad som är "stylade bilder på resultatet av sin träning"? Om nu detta är kriteriet för när bilder/blogginlägg blir fel, som du skrev. Du tycker kanske att det är glasklart när bilder blir "stylade", men tänk efter en gång till hur olika referenser vi har till vad som är stylat, ostylat, snyggt, tränat, otränat, fint, ofult, fult - och för övrigt, varför skulle en "stylad" rumpa vara mindre okej än en "ostylad"? Antar att du kanske menar otränad? Är otränad = fritt att visa bilder, Medan tränad=förbjudet. Eller stylad=inte ok, ostylad=ok. Detta rimmar illa i mina öron. Låter som en klassisk kvinnoinskränkande retorik.
Det jag menar är att genom att skuldbelägga ett visst beteende så begränsar du istället kvinnors rätt till sitt eget uttryck - kvinnor som i alla tider varit begränsade och fått veta vad som är tillåtet att göra. Kvinnor som alltid fått ta ansvar för andras ångest, och ska leva sitt liv genom andra människors ångestnivå. Är det rimligt undrar jag?

Var kommer kvinnans egen rätt till sin kropp in i detta? Var kommer min egen rätt till att uttrycka mej in? Och vem ska vara polis och döma vilket som är vad... I mina öron låter det bara som klassisk kvinnoförtryck. Att tala om för någon vad som är okej eller ej, vilka avsikter som är okej eller ej - och slutligen: att tala om för någon vad jag anser att den har för avsikt (i detta fall clara) med sitt handlande. (dvs stylat eller ej)
Somsagt - jag ser inget fel att lägga ut en "stylad bild" i det avseende du beskriver det. Men även om jag tyckte att det var fel, som du säger att du inte gillar, så är det väl ändå så att kvinnans rätt till sin kropp och sitt uttryckssätt går före dina åsikter om hennes kropp och uttryckssätt? Är mest nyfiken på att höra vad du säger om det hela, vad ditt perspektiv är kring det. Jag antar att du inte håller med mej?

Svar: Jag tänker att alla som uttrycker sig har ett ansvar. Alla har givetvis rätt att uttrycka sig, men får då dels stå för konsekvenserna och dels bör ta ett ansvar för det man uttrycker. Jag är ensam med barnen idag och hinner inte riktigt tillrätta lägga alla ord du lägger i min mun. Skriver mer ikväll. Tills dess: läs alla iinlägg jag skrivit i frågan en gång till. Du anklagar mig för väldigt mycket saker tycker jag. Jag undrar en sak till också: vilken är din inställning till tjejerna som viker ut sig i Moore, playboy osv samt de som jobbar som porrfilmsskådespelare? Uttrycker de också sig själva? Eller handlar det om en väldigt djupt sittande struktur som säger att vi kvinnor ÄR våra kroppar?
jenny persson

2013-05-21 @ 15:24:54
Postat av: Rebecca

Men stäng in dig i en grotta utan tillgång till varken dator eller tv så har du enkelt löst ditt lilla problem då. Bloggar likt de du nämnde finns till stor del för att underhålla och tillfredsställa sina läsare som TYCKER OM att ta del och inspireras av andras liv när det kommer till mat, kläder och träning. Tycker du inte om det så är det väl betydligt enklare att skippa att klicka dig in på sådana sidor istället för att skapa världens debatt alternativt smutskastning.

2013-05-21 @ 16:13:05
Postat av: schmenus

Det är JÄTTEbra att du väckt den här debatten, för jag är precis som du i samma skede av att aktivt av-utseendefiera mig. Det är skitsvårt och jätteviktigt

2013-05-21 @ 16:35:23
URL: http://schmenus.wordpress.com
Postat av: Sarah

Jag försöker igen: var får såna som jag plats i din analys? Vi som tränar utan att "närma oss det som patriarkatet bestämt åt oss". Patriarkatet har inte mkt till övers för lesbiska fotbollspelare nämligen. Får jag lägga upp foton när jag tränar eller är det också fel?

Svar: vad jag tänker om homosexuella och könsroller kan du lyssna på i min podcast, länkar nedan. Vad gäller träningen drar jag dock alla över en kam. Bara för att man är lesbisk betyder det väl inte att man inte kan drabbas av ätstörningar/självhat/allt annat som ett snedvridet ideal kan göra med oss??
jenny persson

2013-05-21 @ 19:07:15
Postat av: Sarah

Jag frågade inte vad du tycker om homosexuella, jag frågade hur tjejer som jag passar in i din analys. Ska jag dölja min träning för att du mår dåligt? Lovar du att aldrig visa upp dina biologiska barn då?

Svar: Om du på allvar är jätteledsen över att dina barn inte är biologiska skulle jag självklart fundera på saken.
jenny persson

2013-05-21 @ 23:39:53
Postat av: E

Dina två senaste inlägg fick mig att förstå din kritik från början. Jag må va trög men plötsligt händer det.

2013-05-22 @ 12:59:51
Postat av: envig

Hetsiga UnderbaraClara-fans kommer galopperande.(skoja)
Vissa verkar inte se det du ser, hur ingrott de kvinnliga skönhetsidealen är i varenda tum av media(typ).
En retuscherad bikinibild är lätt att placera. Det kan ändå de flesta någonstans se idealet och prestationshetsen bakom.
Men så får gemene man sin plats i medievärlden och "de riktiga" människorna (bloggare) kan göra sin röst hörd, och plötsligt blir vi blinda inför något annars uppenbart.
Jag anser liksom du att tidigare nämnda bloggare faktiskt har en form av ansvar, men vart gränsen går är otroligt diffus. Dels för att det oftast handlar om en ensam person som själv är någon form av offer för idealet (därav ökad förståelse och mindre anklagelse) men också för att ämnet i sig är så subtilt, så invävt i väldigt många personers beteendemönster.
Jag känner inte att en kan kräva av exempelvis Clara att hon ska framföra sig själv på ett visst sätt för att hindra att omöjliga normer sprids.
Men visst borde fler tänka efter...

2013-05-22 @ 22:19:38
URL: http://envig.blogg.se
Postat av: Emelie med C

Det blir inte en debatt för att UnderbaraClara är helig, det blir debatt för att många tycker du har fel. Sluta förminska andras åsikter.

2013-06-01 @ 07:28:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0