pojkarna och integriteten

 
Det finns inte mycket i den manliga könsrollen som jag gillar. Det finns inte mycket i det sätt som de allra flesta pojkföräldrar uppfostrar sina barn som jag gillar. Det är STORA skillnader på hur föräldrar uppfostrar sina söner och döttrar. Och oftast ser jag bara negativa grejer, vad gäller just pojkarna. 
 
Det finns dock en sak, som jag lagt märke till och som jag finner positiv i pojkföräldrars sätt att upfosta sina söner. Och det är det där med integriteten. 
 
När det gäller små flickor är vi ofta väldigt tidiga med att lära barnet rätt och fel. Flickan får tidigt lära sig att uppföra sig. Hon får lära sig vilka beteenden som är okej, vilka fysiska rörelser som är okej. Hon får lära sig om artighet och om hur man är duktig. Det här gör ju vi vuxna därför att vi tror att en flicka inte kan överleva utan bekräftelse från sin omgivning. Och det tror vi på grund av våra egna erfarenheter. Våra erfarenheter talar väldigt tydligt om för oss att kvinnor behöver och kräver mer bekräftelse, både för sitt utseende och för sina prestationer än män. Vi "vet" detta och vi reproducerar detta på våra barn, dvs, lär flickorna att bekräftelse är en viktig grej, medan pojkarna lämnas mer där hän. De behöver inte lära sig om rätt och fel och moral och uppförande och artighet och duktighet helt enkelt därför att de på ett helt annat plan får gå sin egen väg i livet och behöver inte bry sig lika mycket om vad omgivningen tycker. Män är öar. Ensamma och starka. 
 
För att forma dessa olikheter hos barn används många olika metoder. En stor skillnad mellan flickor och pojkar anser jag är bannor vid misstag. Flickor bannas på ett djupare, mer verbalt sätt, ofta med lite skuldbeläggning iblandat. "Du förstår väl att lille Pelle bli ledsen när du kniper honom i ryggen. Se hur lille Pelle gråter nu! Säg förlåt!". Medan pojkar kommer undan med kortare fraser och en uppgivenhet a la "det spelar ingen roll vad jag säger, han gör ändå som han vill" när tex en ursäkt uteblir. 
 
Där mina döttrar har lärt sig att man artigt hälsar på kompisarna när man kommer till dagis, har pojkarna inte fått lära sig samma sak. De svarar inte på mina döttrars glada hälsningsrop, för de behöver inte göra det. De har inte lärt sig att de behöver den bekräftelsen som en glad morgonhälsning innebär och därför förstår de inte heller vitsen med att besvara den. 
 
När en vuxen tilltalar en pojke, behöver han inte svara. Den vuxna förväntar sig också sällan att han ska göra det. Det finns helt enkelt ett väldigt stort ÖVERSEENDE med pojkar och deras beteenden. De lämnas mycket mer där hän än flickor, vilket jag absolut tror har både för och nackdelar. 
Men om jag nu ska fokusera på fördelen, så tror jag att detta ofta leder till ungefär motsaten mot det jag skrev om i förra inlägget. Där flickorna får lära sig att deras kroppar och hela deras personer, finns till för att behaga sin omvärld, får pojkarna lära sig om integritet. 
 
Pojkarna tillåts i mycket högre grad, att styra över sig själva. Pojkar MÅSTE mycket mindre än flickor. Vilket gör dem till så otroligt mycket friare människor. 
 
Eftersom jag hittills endast har döttrar själv så kan jag facineras så mycket av små pojkars beteenden ibland. Pojkar som inte hälsar när man ses. Pojkar som högljutt kan beklaga sig över att det luktar konstigt i ens hus. Pojkar som skiter fullständigt i mammas ord och rymmer långt utanför gränsen för hur långt han egentligen får gå i radhusområdet. Pojkar som vägrar låna ut sina cyklar. Pojkar som, trots vuxnas (vedervärdiga) uppmaningar om kramar, vägrar att kramas när de inte själva känner för det. 
 
Dessa är beteenden som vuxna väldigt ofta problematiserar. Väldigt ofta hör man pojkföräldrar säga just "det spelar ingen roll vad jag säger, han gör ändå som han vill", vilket jag finner väldigt lustigt. För vad kom först, var det hönan eller ägget? Jag tror ju att det i själva verket ofta handlar om att den vuxne, redan på bb, av erfarenhet visste att "pojkar gör som de vill, oavsett vad man säger" och att detta sedan formar pojken precis i den riktningen. Har man "vetskapen" om att ett barn ÄR på ett visst sätt, så BLIR barnet så (alltså, ungefär grundstenen i vad genus handlar om). 
Och det blir lustigt när inte pojkföräldrar tänker på den saken själva tycker jag.
Rent olusigt blir det däremot när samma föräldrar sedan problematiserar pojkarnas beteenden, som de själva varit med att skapa. 
Föräldrar till pojkar är nämligen själva väldigt fria från ansvar, just eftersom de ju vet att det bara ÄR som det ÄR med pojkar. Tänker man att pojkar ÄR på ett visst sätt, så kan man ju inte heller göra något åt är de sedan BLIR precis så som man visste att de skulle bli.
En förälder till en pojke som slåss blir alltså ansvarsfri, för det vet ju alla att pojkar slåss. 
 
Ändå är det ju så att de allra flesta människor inte gillar beteendet att slåss. Vuxna människor har även väldigt ofta svårt för oartiga barn. Barn som inte hälsar, som inte ler, som inte kramas, som rymmer och som högljutt beklagar sig över konstiga lukter i hus de är på besök i. Vilket ju faktiskt helt och hållet ligger hos de vuxna. 
 
Jag vore en LYCKLIG MAMMA om jag hade barn som struntade i att kramas när de blev uppmanade till det av dumma vuxna (som inte fattar att barn bestämmer över sina egna kroppar och därmed över NÄR de VILL kramas). Jag vore en lycklig mamma om jag hade barn som sket i den där bekräftande hälsningen och som även sket i att bekräfta tillbaka. Jag vore en LYCKLIG mamma om jag hade barn som kunde sätta ord på den osäkerhet och olustighet som kan infinnas när man presenterades för nya miljöer, som tex kan visa sig genom att man tycker att det luktar konstigt.
Det är att ha Integritet och det är att skita ganska mycket i vad andra eventuellt ska tycka om en.
 
Mina barn är redan långt nere i skiten. Det hade både jag och min man och omgivningen kring våra barn sett till. 
Jag ser nämligen mitt eget ansvar där, för som flickförälder vilar det så enormt mycket tyngre på mina axlar, ansvaret. Det är ju det som skiljer de två sättet att uppfostra barn på: vi med flickor måste aktivit ta ansvar för att våra barn BLIR på ett särskilt sätt. De med pojkar behöver inte göra det, eftersom pojkar ju faktiskt redan ÄR som de ÄR. Normen.
 
Och det är så himla mycket som är så otroligt dåligt när det kommer till hur de allra flesta pojkar uppfostras. (Lyssna gärna på vår Statistikpod så förstår ni hur jag menar.)
MEN. Just den där friheten från krav och den integritet som följer med den som de allra flesta pojkar får och som även är just den som ofta problematiseras (och diagnostiseras) den tycker jag är bra. Den önskar jag att jag själv hade fått och jag önskar även att mina döttrar hade fått den. 
 
På samma sätt som jag vill BERÖMMA föräldrar till pojkar för ovanstående så är det till precis samma beteenden (hos föräldrarna) som min hårdaste kritik ligger. Bristen på gränssättande. Hur man går med på att pojkar beter sig hur som helst och ursäktar precis allting med "boys will be boys". Det leder till så jävla mycket dumt och det dummaste är att dumheterna leder till att pojkar/män inkräktar på och tar för sig av flickor/kvinnors livsutrymme och förminskar det. 
För vissa saker MÅSTE ALLA BARN lära sig. Att man inte på några villkor får slåss, tex. Att FRÅGA om lov innan man tar för sig. Om empati och om vanlig hederlig snällhet. Även pojkar behöver lära sig att det finns en poäng i att vara snäll mot medmänniskor. Att lära sig lyssna och att lära sig samtala. Att lära sig om andra människors värde. På alla de punkterna fallerar nästan alla pojkföräldrar jag någonsin träffat faktiskt. 
 
Och därför blir det himla lustigt när samma föräldrar ofta beklagar sig över de punkter som jag hyllar. 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Hannes Müller

Först vill jag tacka för all läsning du bjuder oss på här och i tidningen GT. Jag tycker du skriver på ett sätt där tanken som går sina oförutsägbara banor ligger väldigt nära ditt skrivna ord. Det gör läsningen spännande och intressant för tankebanor är så ofta motsägelsefulla och vindlande. För övrigt är det ju en slags mänsklig konst att eftersträva att med ord just uttrycka vad man tänker och känner.

Jag tror att jag tänker väldigt olikt dig som förälder i och med att jag tror ett barn har otroligt mycket av sin personlighet i sig redan när det föds. Med det vill jag inte säga att sådana som jag är bättre föräldrar och att vi inte kan påverka barnet genom att bekräfta eller förneka för det är det ju klart vi gör. Det finns ändå en ganska konstig och lite obehaglig bieffekt av ditt och andras (särskilt sk feministers) sätt att se barnet som en slags produkt av omgivningen och i synnerhet föräldrarna och det är att ett barns personlighet i och med detta blir lite ovidkommande - utan pedagogik, föräldrars uppfostran osv blir i centrum.

2013-07-09 @ 10:51:35
Postat av: Åsa

Jag har 2 pojkar 6 och 4,5 och vi gör inget annat än att sätter gränser. Lyssnar de alltid? Nope. Lyssnar deras flickfödda kompisar alltid på föräldrarnas tillsägelser? Nej. Men jag har aldrig sett olydnaden som en fråga om kön (för då hade ju flickorna varit lydigare och jag ser ingsomHELST såna tendenser) utan snarare som en reaktion på för många tillsägelser. Barn tröttnar. De slutar lyssna. Det gör tjejerna med, åtminstone de tjejer jag ser, hör och träffar.

(Den senaste tjejkompisen som var hos oss kommenterade glatt att min mage såg tjock ut för att jag ätit kakor och att det var roligare att leka hos x då hen hade större studsmatta.)

Utgår du inte lite för mycket från dig själv och hur just dina flickor skiljer sig från den lilla pojkkretsen på förskolan? Jag tycker mycket om det du skriver och håller ofta med dig, men inte alls i detta fall. Kan det vara en fråga inte bara om kön utan också om klass?

Vi sätter gränser - jag ser inte någon i min omgivning som kör "boys will be boys"- uppfostran, varken pedagoger eller föräldrar. Tvärtom bestraffas pojkar jag ser ganska hårt, de lyfts bort från leken de förstört, de får sitta ned och tala allvar med en vuxen (jätteverbalt) och de uppmanas att samarbeta på samma sätt som flickor gör.

Flickor jag ser verkar skilja sig mycket från dem du beskriver. De är bestämda, de härjar runt, de initierar projekt som går direkt mot föräldrarnas uppmaningar och tar straffet med en klackspark. De ljuger, nyper småsyskon och vill bestämma allt. "Gött" tänker jag varje gångjag ser dem. Om inte skolan och patriarkatet bryter ned dem finns det hopp :).

2013-07-09 @ 19:59:30
Postat av: Michis

Jag blir frustrerad för jag har en snäll, blyg son som är försiktig och lite osäker av sig och gärna kramas och säger förlåt om han varit dum. Och hans kusiner är flickor. Flickorna bråkar o slåss som galningar, ena kusinen är livsfarlig och har soppat till min unge ordentligt flera gånger. Men ÄNDÅ har min unge stämpeln på sig som bråkig eftersom han är en pojk. Jag vill att folk ska se honom som person! HAn är omhändertagande mot sina dockor och nallar men minsta grej han gör, om han kastar iväg nallen tex, då är han en typisk pojke får jag höra. Att det ligger i generna att han gillar traktorer. Men allt flickigt han gillar ignoreras och påpekas ej, medan de få pojkiga saker han gillar bekräftas till tusen, ja då undrar jag hur mkt gener det ligger i det ändå?

Jag har börjat påpeka det nu för de som säger så. Tex när kusinerna slåss och skriker, så säger jag: åh nu är de sådär flickiga igen och slåss. Eller när min son leker med vagnen och dockan: åh han är en sån typiskt kille nu det måste ligga i generna.

Börjar bli tyst på kommentarerna nu efter jag började så.

Han är vän med två pojkar i min bekantskapskrets som könar mycket och det är stor kontrast i hur de är. De andra är mer "pojkiga" och min unge blir så osäker och vågar knappt leka för de är så vilda.

Mitt mål är att bevara min flickpojke! För jag tycker som du att sk kvinnliga egenskaper är så mkt bättre än "måste dricka 10 öl för att krama min kompis" (var det inte du som skrev nåt liknande?)

2013-07-09 @ 21:39:34
URL: http://michaeala.blogg.se
Postat av: Anna

Tack för en intressant blogg! Det här inlägget fick mig dock mer att tänka på den klassiska "kritisera andra mammor" kulturen som finns. Jag är pojkmamma ock kan såklart inte veta hur det är att ha flickor men jag känner inte igen mig i din beskrivning. Jag har ofta upplevt att det är tufft att vara pojkmamma och se min son behöva stå till svars för alla bus som tjejkusinerna gör. Eftersom han är pojke ska han klara av att bli tillsagd, inte bli ledsen, alltid ha större ansvar/skuld om något gått fel. Flickkusinerna/grannarna behöver bara börja gråta för att det plötsligt ska vara synd om dem. Nej, det är tufft att vara förälder helt enkelt, vara sig till flickor eller pojkar! Vi kämpar varje dag med vikten av att hälsa på folk och säga godmorgon, tack för maten osv. Med att hälsa på andra människor har jag aldrig mörkt någon skillnad i uppfostran, däremot om barnet är blygt hälsar det inte gärna.

2013-07-10 @ 21:53:49
Postat av: Tetra

Jag delar just nu hus med ett levande bevis på vad som händer när föräldrar uppfostrar pojkar och flickor olika och enligt könsstereotyper. Jag tjej, 21 år och äldst har fått lära mig att städa och hålla rent omkring mig utan att någon ska behöva säga det till mig. När jag inte gör det är det för att jag jobbar eller studerar väldigt hårt och då har en tendens att glömma andra saker. Jag har alltid fått ta ansvar för att saker och ting ska bli gjorda. Jag kommer ihåg saker för att jag har fått lära mig att komma ihåg saker, när jag är hemma hos någon är jag artig och hjälper gärna till med disk, matlagning eller passning av ungar för att avlasta värden eller värdinnan.
Min bror är 19 år. Våra föräldrar har aldrig gjort någon skillnad på oss när det kommer till ålder, jag fick aldrig vara uppe längre eller dylikt för att jag var äldst. Vi har alltid fått lika mycket av allting utom ansvar. Min bror har fått lära sig att om han bara väntar tillräckligt länge så fixar någon annan allt som är jobbigt åt honom. Han tänker sällan på att vi är tre i hushållet som delar på allting som badrum, bestick, soptunna och bil. I förrgår bad jag honom om att fixa köket eftersom jag skulle ta hand om tvätten. Idag är sammanlagt alla bestick förutom ett par skedar slut för diskmaskinen ingick inte i att fixa köket. Det som uppenbarligen inte heller ingick var att torka av, plocka in den smutsiga disken i diskmaskinen, plocka bort den rena disken från diskstället eller diska den enda stekpanna som jag hade använt. Det han gjorde var att diska den stekpanna han hade använt (som vid det laget redan hade stått i 2 dagar) och sedan gå därifrån.
När jag hans beteende så är jag gnällig, tjatig och klarar inte av att han gör saker i sin egen takt. Så här har han hållit på under hela minuppväxt och de senaste 10 åren har det bara blivit värre gradvis. Men trots detta har jag alltid fått höra att jag har en så snäll lillebror som minsann inte skriker, bråkar och slåss hela tiden.

2013-07-16 @ 17:36:15
URL: http://tetriminos.blogspot.se
Postat av: Tetra

Förlåt förresten att jag låter så bitter och gnällig i mitt inlägg men jag är just nu väldigt trött och bitter på att behöva bo och leva tillsammans med en människa som trots 19 år av jordeliv inte verkar klara av att göra någonting, som skulle kunna klassas som hushållssyssla, frivilligt.

2013-07-16 @ 17:42:46
URL: http://tetriminos.blogspot.se
Postat av: SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma

Jag är extremt fascinerad över föräldrar som på allvar uppmuntrar sina söner till uppenbart olämpligt, ohälsosamt beteende. Jag fattar det bara inte. Såg två små illbattingar på stranden häromdagen, båda klippta i superkorta "tuffa" frisyrer, med ilskna tecknade tryck på tröjorna, mörka shorts med blixtrar och hela beteendemönstret (hos både barnen och föräldrarna) var liksom... otrevligt. Inte mysigt, inte varmt, inte "här kommer det två små barn", utan: Här kommer två blivande M-Ä-N. Och nej, jag håller med dig: Det är inte positivt. Det handlar INTE om att låta "pojkar vara pojkar", det handlar om att göra pojkar till något som inte känns okej för någon, ingen gagnas av det. Och det handlar förstås inte bara om kläderna, håret och intressena, det handlar om hela paketet som hör till: Att barn som ser ut så inte ska bli kramade, att de inte gillar stillsamma lekar, att de inte kommer göra några läxor om de inte blir tillsagda, att de inte gråter när de är ledsna osv. Och nej, jag förstår inte hur man kan ha den synen på barn.

Min pappa har tre döttrar och en son, som opassande nog dessutom är yngst och jag flyttade hemifrån redan när han var jätteliten. Hela hans liv har det låtit såhär: "L är ju kille, han gillar inte sånt. Nä, han vill väl inte hjälpa till, han är ju kille. Läxorna och så, nä, det blir nog inget - han är ju kille." På fullaste allvar. Och min bror mår inte bra idag, 13 år gammal. Sitter mest och spelar datorspel, beter sig illa i skolan och vägrar göra proven (fast han egentligen är skitsmart), vill aldrig följa med nånstans och definitivt inte prata om hur han mår.

2013-07-21 @ 20:06:43
URL: http://minasannaord.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0