varannan kvinna får förlossningsskador

Här är en intressant grej som var på gårdagens nyheter. 
 
Nästan varannan kvinna som fött vaginalt får förlossningsskador. Klipp ska tydligen vara en bra grej som förhindrar bristningar. I Sverige klipper man dock helst inte osv. 
 
Intressant intressant. Men jag kan inte sluta tänka på det där om att varannan kvinna som föder får skador. 
 
Studien visade att risken för komplikationer efter förlossningen var betydligt högre för kvinnor som fött vaginalt, jämfört med kontrollgruppen bestående av kvinnor som fött med kejsarsnitt. Risken för avföringsläckage ökade med 44 procent.
 

Ändå understryks NATURLIGTVIS att kejsarsnitt inte är ett alternativ. Precis som abort aldrig får ses som något alternativt preventivmedel, får kejsarsnitt absolut aldrig på något sett normaliseras. Aldrig får det antydas att abort eventuellt inte är så jättefarligt som det ofta ger sken av att vara. Och aldrig någonsin får det antydas att kejsarsnitt faktiskt kan vara en miljon gånger bättre än vaginal förlossning. 
Nämnde jag att en abort kostar mellan 7 och 14 000 kr? Nämnde jag att ett kejsarsnitt kostar mellan 40 och 60 000 kronor???
 
Det finns en sak som jag bara inte kan acceptera. Och det är att ett planerat snitt skulle vara farligare än en vaginal förlossning... Jag får det bara inte att gå ihop.
Vid ett planerat snitt har du undersökts och förberetts. Med på operationen har du ett helt gäng högutbildade människor som bevakar och står redo att rycka in. 
Efter snittet får du så lång tid du behöver på dig att komma på benen igen. Själv låg jag kvar 4 nätter på sjukan efter snittet. Två nätter efter vaginala. 
 
Vid en vaginal förlossning kan vad som helst hända. Har du tur hinner du förbereda dig och bli lugnad och omhändertagen av personalen (om de har tid) men det kan lika gärna gå superfort och du hinner bara in och omkull på britsen. Under förlossningen springer folk in och ut i rummet. Mitt i alltihopa ska det bytas skift. Vid min vaginala förlossning hade jag samma barnmorska tills krystvärkarna kom. Då bytte de skift. Jag minns ännu den kvinnan som tog över förlossningen då, som ett monster. I mitt minne har hon det vidrigaste utseende man kan ha, alltså, förvridet ansikte, blottade tänder, vårtor och slem, liksom. Hon kom in i rummet när jag var i panik av smärtan. Vi hade ingen relation sedan tidigare. Nu skulle hon bli den som tog ut mitt barn. Och jag minns henne som ett monster. 
Vissa föder i princip ensamma eftersom barnmorskor måste springa mellan förlossningar.
Efter förlossningen får vissa åka hem redan samma dag. Här i Visby är det nog inte så vanligt eftersom det finns plats för folk här. Men i Sthlm har man ju hört om mardrömssituationer med överfulla bb´n. 
 
Riskerna med snitt för mamman är ju bland annat att man blöder för mycket, att man får infektion i såret samt att det spricker upp osv. Komplikationer efter ett snitt måste ju, logiskt sett, dock ha större chans att upptäckas än de efter vag.fl eftersom man stananr kvar längre på sjukhuset efter snittet. Uppstår akuta komplikationer på opbordet har du ju 10 högutbildade människor där att hjälpa dig. 
 
Riskerna med vag.fl är väl att fittan spricker upp. Även där att du förblöder. Och de här skadorna du drar på dig, de får du upptäcka själv eftersom du har lämnat sjukhuset. Jag upptäckte ju tex att något var fel när jag inte hade kunnat skita på 16 dagar och blev tvungen att åka till akuten pga förstoppningen. 
Uppstår akuta situationer när du föder vaginalt så blir du snittad. Snitt räddar alltså liv. 
Ändå är det så himla farligt!
 
Jag får inte ihop det liksom. Och jag tror inte på det. 
Jag har läst grejer om att riskerna för barnen vid ett snitt är bla att barnet kan få astma och allergier. Men herregud. Vid en vaginal förlossning kan barnet på cp-skadat! 
 
Ibland undrar jag hur det vore om 
1. Allting inte styrdes av pengar
2. Inget patriarkat fanns.
 
Hur skulle man se på förlossningar och kejsarsnitt då? 
Jag kan bli helt galen när jag tänker på det. När jag tänker på att man liksom ALDRIG kommer att få veta SANNINGEN. 
Det är samma sak kring det här med p-piller. Och skolan.
Om inte 
1. allting styrdes av pengar och 
2. inte patriarkatet fanns
hur skulle skolan se ut då? Om allting liksom skulle börjas om från början- skulle man föredra stora eller små skolor? Stora eller små barngrupper? Vad är bäst liksom? 
Tänk vad mycket såna grejer som vi aldrig kommer att få reda på....
Det är så jobbigt att tänka på tycker jag....
 
Idag var vi och åkte skridskor för första gången. Eller, barnen och deras pappa. Jag fick aldrig lära mig att åka skridskor som liten. Och idag när ungarna staplade runt på isen med sina små skridskor och förtjusning i blick blev jag nästan rörd. Att jag får ge dem något som jag själv aldrig fick!
Det var för jävligt att inte kunna åka skridskor som liten. Den årliga skolutflykten till ishallen var en sann plåga. Jag skolkade oftast. 
Men det ska inte mina barn behöva göra. De ska kunna åka skridskor. Och idag bestämde jag mig för att lära mig det jag också. Det är aldrig för sent. Nästa säsong får det blir, eftersom det bara är några få veckor kvar på säsongen i Visby ishall. 
Nästa säsong ska jag köpa mig ett par dyra skridskor och stapla runt längst rinken tills jag kan jag också. 
 
Puss på er
 
ps. jag är inte gravid. Har bara på senaste återuppleva minnen från mina tidigare förlossningar. Och det är inga vackra minnen (jo, det från snittet är vackert!) ds
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Marresmamma

Hej. Kanske ska man kolla vilka olika sorters komplikationer kvinnor drabbas av vid snitt kontra vaginal förlossning? Handlar det on efter snittet eller under snittet? Jag har fått tre barn med snitt och aldrig känt någon samhörighet med de människor som förlöst mig, det har bara varit "hej, nu kör vi". Man kan också fundera över varför det är just ett tiotal människor vid ett snitt men inte en vaginal förlossning eller varför så många barn som föds med snitt behöver hjälp med andningen efteråt. Bara för att en operation är övervakad och utförs ofta betyder ju så klart inte att den är riskfri. Dessutom läker en naturlig spricka ofta bättre än när man klippt i vävnaden men man har rätt att önska att bli klippt här i Sverige!
God natt/ marresmamma

Svar: Precis. Allt det här kan man ju fundera över. Och just nu funderar jag över att varannan kvinna blir skadad vid vaginal förlossning. Trots det så är det ändå färre personer i rummet än vid ett planerat snitt. Enligt forskning är ett planerat snitt inte särskilt mer riskfyllt än en vaginal förlossning. Skillnaderna i risk är inte särskilt stor. Vad säger det? Att det är för mycket personal med vi snittet, eller för lite personal vid den vaginala förlossningen? Det finns ju komplikationer både efter vaginal förlossning och snitt och jag förstår inte varför rektalsprickor skulle värderas som "mindre farliga" än tex infektioner i såret? Jag har fött ett barn via en helt normal vaginal, förlossning.. Det är snart sex år sedan och jag fick en spricka i fittan vid mitt senaste samlag som var inatt. Sex år efter förlossningen spricker jag alltså ännu upp i små blödande sår vid penetrering ibland. För fyra år sedan födde jag barn via planerat snitt och jag har ingen komplikation. Hade jag fått en infektion i såret efter snittet hade ju detta räknats som en komplikation. Men ingen räknar mina småsprickor som någon komplikation. Det är normalt liksom.
jenny persson

2013-01-31 @ 00:30:21
URL: http://vardagsaventyr.blogspot.com
Postat av: hilda

Också en fråga som kan vara värd att ställa är varför det ser ut så, varför får varannan kvinna dessa skador? Hur skulle vården se ut om 1. Allting inte styrdes av pengar eller 2. Inget patriarkat fanns? Vore det inte så skulle inte skadorna finnas + att de som ville skulle få snitt om de ville. Det skulle vara en fråga för kvinnan hur hon ville föda.

2013-01-31 @ 18:53:49
Postat av: Lisa

Jag såg ocksårepportaget och tänker ändå att vagginal förlossning är att föredra, det är ju vad kroppen är skapt för. Och alla i rummet då har ju minst tre terminer på högskolan, om det finns undersköterskor med. Det är ju inte så att de är outbildade.

Sen kan jag samtidigt tycka att man ska ta rapporten på allvar och se vad man kan göra för att minska riskerna. Vilket man ju alltid gör. Anledningen till att risken för cp- skada är lika hög nu som för fyrtio år sedan är att vi räddar fler för tidigt födda barn med outvecklade lungor. Men de skulle ju få en cp- skada vid kejsarsnitt också.

Jag tror inte lösningen är att börja operera mödrar. Operationer har fler risker, därav mer personal, operationsrum och längre tid på sjukhus. Jag tror lösningen är att söka efter mindre komplikationer vid en vaginal förlossning. Och SJÄLVKLART vara oerhört uppmärksam på föräldrarnas önskningar och känsloläge

2013-02-01 @ 09:00:48
Postat av: Sara

Bra inlägg! Funderade också på det igår när jag läste notisen i tidningen. För de får ju aldrig prata om fördelar med snitt, det kan ju få folk att börja böna och be... eller nåt. Och det är ju dyrt.

Har hört att planerat snitt är det säkraste sättet att födas för barnen (inte för kvinnan). Men ofta buntar de ju ihop planerade med akuta och urakuta snitt och blir det ju sämre siffror.

Undrar hur det ser ut i andra länder utan denna slags förlossningsvård. Är det förre med förlossningsskador i länder där de inte har samma stressiga sjukhussituation? (ok, i många länder dör ju en del av de som ska föda, men det är väl inte de länderna jag tänker på...)

(Har själv fött två barn med planerat snitt.)

2013-02-01 @ 15:51:21
URL: http://www.hippiemamman.wordpress.com
Postat av: kejsarmamma.blogg.se

Ååh! De är presic de här jag skriver om.. Vilken trevlig blogg!😃 jag har skrivit om vägen till snittet som förstföderska... 😃 ett planerat KS är de säkraste sättet för barnet att komma ut, de sa dom till mig! Jag anser jag att ligga på operationsbordet och bli snittad är de säkraste sättet att föda barn på! Man har läkare,sjuksköterskor,barnmorskor,gynekologer mm i salen, och alla dom människorna för att man själv och barnet ska må så bra de går!😃 ska gör om mitt snitt alla dagar i veckan! Ååh jag bara längtar tills jag får föda med KS igen!😃

2015-03-17 @ 10:01:06
URL: http://kejsarmamma.blogg.se/
Postat av: TannerReeme

Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Great You?
Is employs a powerful certified choosing? There are many copycat companies now that are creating products which usually are low in quality and won't use probably the most beneficial process of extracting the juice via the berries.

Most you also must be are related to their bodies know relating to the health benefits of acai berry products.
They are used for hundreds of years in South america by ancient medicine many men.
The people in the U .
s . just started using Acai in a newbie couple of years, any several endorsements from people.

Acai fruit drink is analogous to acai fruit juice except it has less belonging to the fruit.
It will generally be considered an product which more filtered water content than juice, and will surely have added ingredients like sugar or corn syrup.

Acai Capsules are a remarkably concentrated capsule or pill that is normally packed with several vitamins nutrients combined with the the acai itself.
Any one of the additional nutrients include Phosphorus, Calcium, Potassium and valuable body fat including Omega 6 and Omega being.
Acai capsules are very easy perform into a standard daily workout.
For these reasons the capsules are brand new way relying on Acai in the an acai weight loss program.

The Amazonian fruit can be a strong defense again health concerns that a great many of us have trouble with and that is why its popularity has grown so instantly.
Such issue with inflammation, heart disease and auto immune disorders are helped by taking the pure juice on every day basis.
It one other full of vitamin E among other vitamins that aid on look and feel of your skin.

Having more energy can even make a powerful impact to the way you live your time.
When you feel sluggish and exhausted in the end in the day, dispersed in the remaining thing men and women to do is go to the gym or go through a grueling workout normal.
You need energy to trim off fat - there is no way around it.
An acai berry supplement is a jolt to power level - and a secure one that.
You won't must be put on top of the jitters that other weight loss supplements cause that let you feel a lot heart approximately to explode.

ORAC (oxygen Radical Absorbance Capacity) score of the acai is 167.
It efficacy in comparison to its anti oxidants can be gauged against the fact that blue berry's ORAC score is 32 and which Apple is 14.

If instead of the luxury of working out all day, every day, you need to have to focus on what's happening inside entire body to help you to get the results you motivation.
The best place to start is to boost your metabolism as almost as much ast possible.
The entire metabolism burns away the fat you have in your body.
When you have a sluggish metabolism, body fat that your system takes in is usually saved and builds up, providing you the kilos that could be rather canrrrt you create. http://bloges.top/pro-long-system/

2017-02-26 @ 03:07:38
URL: http://bloglv.top/pro-long-system/%0D

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0