Att ha stolthet i sin kropp, blandat med rädsla för smärta- det gillar inte barnmorskor.

Jag blir så ledsen och förvånad när jag läser om era upplevelser. Märkligt att man kan ha så diametralt olika upplevelser. Jag har alltid känt mig så otroligt bra bemött av barnmorskor, både inom mödravården och på förlossningen. Det är en varm värld inom vars väggar jag känner mig så innerligt omhändertagen, uppskattad och finkänsligt samtalad med. Sällan har någon ens haft en otrevlig ton till mig (det finns förstås några fåtal undantag). Det är ju förstås också därför jag har sökt mig till detta område rent professionellt! Men jag lovar er som har den andra upplevelsen att göra allt jag kan för att påverka. Säg mig: vad skulle ni behöva? Hur tycker ni att det skull se ut i en drömvärld? Vad skulle ni vilja att barnmorskorna fick insikter om? Du har förstås skrivit mycket, Jenny, men du får gärna vara ännu mer specifik. Kram Maja
 

Jag är medveten om att det finns många som älskar mödravården. Som längtar efter att gå dit när de är gravida. Som pratar lyriskt om fantastiska mackor och ljuvligt mjuka barnmorskor på förlossningen. Vissa känner sig så otroligt omhuldade och mjukt bemötta och jag är ofta avundsjuk på dessa. 
Det är ju uppenbart att mödravård passar vissa och vissa inte alls. 
Hade du jobbiga graviditeter Maja? Mådde du skit? Var du rädd och orolig inför att föda? Var du ung? 
 
Jag har nämligen en känsla av att såna med lätta graviditeter och smidiga förlossningar funkar alldeles utmärkt inom mödravården. Sedan finns det de som det går riktigt illa för. Som upplever traumatiska förlossningar till exempel. Här gissar jag att sjukvårdspersonalen har fått rejäl utbildning i bemötandet, liksom vid aborter. "Hur bemöter vi traumatiserade patienter?" "Hur bemöter vi kvinnor som vill göra abort?". Utbildning. Jättebra. Dessutom vet de att OM övertramp görs i någon av dessa situationer så riskerar de anmälning. Så mycket har kvinnor fått lära sig om sitt värde att de vet att de har rätt att göra abort utan att skuldbeläggas. Så mycket har kvinnor fått lära sig om sitt värde att de vet att de har rätt till korrekt vård efter en traumatisk förlossning. 
 
Men så är det då vi andra. Mellankvinnorna. Som spyr som grisar. Blir förstoppade. Får foglossning. Blir utmattade. Gråter hela tiden. Vill ha med oss PAPPORNA (min erfarenhet av mödravård och pappor är inte heller alltför ljus) på varje litet ultraljud och besök (jag hade med mig min man endast för att ha någon som kunde stå upp för mig tillslut). Om vi dessutom är unga, kanske lite öveviktiga, utan fast jobb och som dessutom tampas med till exempel ett nikotionberoende är det liksom kört.
Som hyffsat ung förstagångsmamma upplevde jag att det fanns enormt stora fördomar och en inte alltför trevlig, dömande attityd mot mig mest bara på grund av min ålder. 
Och det får man ju bekräftat gång på gång när man tar del av sjukvårdspersonalens hysteri kring att vårt upprop nu eventuellt skulle kunna leda till att FLER UNGA BLIR GRAVIDA!!!! GUUUUUD DET ÄR JU DET VÄRSTA SOM KAN HÄÄÄÄÄNDA!!! UNGA MÄNNISKOR SOM FÅR BARN ÄR JU SÅ SOOOOORGLIGAAAA!! DET GÅR ALDRIG BRA! SOCIALEN FÅR SÅ JÄVLA MYCKET JOBB! BARNEN BLIR FOSTERHEMSPLACERADE! DET KOSTAR SKITMYCKET! HEEEEERRRRREEEEGUUUUUUUUUUUUUUDDDDDD!!
Unga föräldrar är det värsta barnmorskor och gynekologer vet. 
 
Även om man inte är ung så får man inte gnälla. Gnäll är det värsta barnmorskor vet. Man ska vara glad, lycklig och tacksam över att ha berikats med ännu en bebis i magen. Det är man ju också. Men inte när man ännu spyr efter sex månader. När man tryckt sju insulinsprutor om dagen i magen och tagit blodkontrollet i fingrarna lika många gånger om dagen i sex månaders tid. Då är det liksom lite SVÅRT att vara glad. När man är inne på sin sjuttioåttonde förstoppning på 6 månader och inte har skitit på tio dagar. När man kommer gråtande till sin barnmorska och bara ber HJÄLP MIG. Och hon ba "här har du recept på en gröt". 
VET INTE BARNMORSKAN ATT DET TAR MINST TVÅ, TRE DAGAR att få ordning på magen genom gröt????!!! FATTAR INTE BARNMORSKAN HUR DET KÄNNS ATT INTE HA SKITIT PÅ TIO DAGAR?
Varför i helvete kan inte barnmorskan bara ge en trevlig medicin som laxerar ut hela proppen på en halvtimme?
VARFÖR SKA MOR ALLTID KARD U SPINNE? TIG U LEIDE? Det FINNS mediciner mot förstoppning som inte påverkar barnet. Det vet jag nu såhär i efterhand. Men det visste jag inte då. När jag stod och gjorde min jävla gröt med tranbär och hoppades på det bästa, vilket också kom några dagar senare, vilket ju var tur eftersom jag inte längre kunde gå av förstoppningen och var nära att kolappsa psykiskt av oro och ångest.  Och hela den grejen kommer igen och igen. 
 
Exempel. Jag blev snittad. Kunde inte ha min bebis på magen, vilket resulterade i felaktigt grepp vid amning, vilket resulterade i sveda och värk på bröstvårtorna.  - Kan jag få ett skydd över dem?
 - Nej det kan vara dåligt för barnets sugteknik.
Ok. Några dagar senare är mina bröstvårtor blödande sår. Jag får en pump. I över en månad sitter jag, dag efter dag,natt efter natt, fjättrad vid min mjölkmaskin. Mjölken sinar. Ungen skriker. Mjölken blandas med blod när sårskorporna lossnar. Ungen intresserar sig mer och mer för nappflaskan i vilken min utpumpade mjölk ges. Mjölkreflexerna funkar dåligt till mjölkmaskinens rytmiska dunkande. Mjölken tar slut. Ungen får ersättning. 
VARFÖR KUNDE JAG INTE BARA HA FÅTT SKYDD ÖVER MINA BRÖSTVÅRTOR NÄR JAG PRECIS HADE FÅTT ONT? Då hade kanske amningen funkat. Man brukar kunna få till amning rätt bra så länge inte bröstvårtorna blöder. Mitt första barn hade jag ammat i åtta månader liksom. 
Men deras jävla skitnödighet och regler sabbade det och pressade mig dessutom till en månads misär med en dunkande mjölkmaskin som inte bara fjättrade mig till maskinen utan även till hemmet. Man vill liksom inte dra igång mjölkmaskinen bland folk. När man går in i sin MajRos-roll vill man helst vara ensam. 
 
En annan sak. 
Vid min första, vaginala, förlossning, blev jag igångsatt. 
Barnmorska/gynekolog - Din igångsättning kommer att gå till så att vi för in en kateter i din livmodertapp, fyller den med vatten och sedan kommer förlossningen att gå igång. 
Jag - Vad händer om den inte går igång?
Bm - Då finns det en gel som vi kan spruta in, men det tar längre tid och är inte helt säkert att det funkar. Nu kör vi. 
 
Hello? Varför bara inte fråga:
 - Vill du bli igångsatt genom att vi för in en kateter i din livmoderhals? Kan göra ganska ont, men en fördel är att det brukar gå snabbare. Eller så sprutar vi in en gel. Det gör inte ont alls, men det kan ta lite längre tid innan den börjar verka.
VARFÖR INTE BARA FRÅGA?? Jo för de BESTÄMMER ÅT EN. De tar sig friheter. Tar sig rättigheter.
 
Vad som hände? De fick inte ens tag på min livmoderhalstapp. De BÄNDE den. Jag skrek och jag grät. Jag minns deras blickar när de äntligen gav upp. Nästan skyldiga. Som om de själva kände att de kanske gått lite för långt. 
Jag har svår skräck inför gynekologbesök sedan dess. 
Jag fick gelen och förlossningen kom igång några timmar senare. 
 
Detta vore min drömvård som gravid och nyförlost:
* Rätten till vettig hjälp mot olika graviditetssymtom. Järninjektioner när tabletterna förstoppar en om och om.Vettigt sätt att få slut på förstoppning. Skydd för bröstvårtorna när de gör ont. BEDÖVNING när de syr stygnen efteråt. Eget rum så man kan ligga i en säng och ta det lugnt efter förlossningen och inte känner sig tvungen att lämna det delade rummet när ens bebis skriker och en annan nybliven mamma försöker sova på andra sidan avskärmningen. Förstår du? RIMLIG hjälp och lindring!
På typ fucking 70talet kämpade Grupp 8 för att kvinnor skulle få rätten till smärtfri förlossning. Nu har det visst blivit 2013 och vi är fan inte där ännu.
 
* Rätten till att fatta beslut över sin egen kropp själv. Få resonera med personalen. Inte känna att PERSONALEN anser att det ena eller det andra är BÄTTRE, utan få ett neutralt bemötande och ges rätten att bestämma själv. 
Exempel: Vill du att vi vänder på din bebis så du kan föda vaginalt? Det kan göra ont och det finns risk för blablabla men det positiva är att du i sådana fall kommer att kunna föda ut barnet normalt, vilket vi är helt övertygade om ska gå bra? 
Varför inte liksom?
Istället blev det "jag har bokat in dig till ett vändningsförsök tills imorrn". Punkt. Amen. 
Sedan fick jag först själv FRÅGA om JAG hade något att säga till om. Och sedan fick jag vägra. Sitta i telefon med gynekolog som i en halvtimme försökte övertala mig att välja vändningsförsök. Men jag vägrade. Ingen hade informerat mig på något sätt om hur ett vändningsförsök skulle gå till. Ingen hade informerat om eventulla risker. Om smärta. Alltså, jag har en stolthet i min kropp. 
 
Att ha stolthet i sin kropp, blandat med rädsla för smärta- det gillar inte barnmorskor.
 
Barnmorskor gillar såna som säger ja. Som gör som de blir tillsagda och aldrig ifrågasätter. Som inte klagar. 
Barnmorskor gillar inte såna som mig.
 
Tyvärr finns det fler som är som jag. Fler som har rakt traumatiska upplevelser efter sina kontakter med mödra och förlossningsvården. Och även vi förtjänar att få föda våra ungar på ett sätt som inte känns kränkande. Även vi förtjänar lindring och hjälp vid våra graviditeter och förlossningar. 
 
Notis: som sagt var jag tvungen att ha med min man för att stå upp för mig mot slutet av min senaste graviditet. Så som jag låter här låter jag inte öga mot öga. Det vågar jag inte, särskilt inte när jag gråtit varje dag non stop i nio månader. Jag är inte otrevlig, sur eller ens storpratande i kontakt med sjukvårdspersonal. Jag gråter när jag kommer hem istället. Grät, rättare sagt. Nästa gång jag blir gravid ska jag vara terminator. Hård som sten. Benhård med mina önskemål och krav. Man måste det, liksom. Man måste vara hård och BRÅKA så in i helvite för att få som man vill när det gäller sån här typ av vård. 
Det är så sorgligt att det ska behöva va så tycker jag. 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Maja

Tack! Jag ska göra vad jag kan för att mödravården ska bli bäst på bemötande och aldrig ogiltigförklara känslor, tankar och beteenden hos människor som kommer dit. Igår diskuterade min chef och jag att det idag är ett stort gap mellan de (oftast yngre) kvinnor som kommer till kvinnokliniken och de (oftast äldre) kvinnor som jobbar där. Vi får ta den här diskussionen nästa gång vi ses.

Ps. Ja, jag hade nog relativt lätta graviditeter och förlossningar rent fysiologiskt. Men mycket, mycket oro och skenande känslor. Det fångades upp bra. Och ja, på gott och ont säger jag mer ja än nej. Där behöver jag bli inspirerad av sådana som du.

2013-01-15 @ 07:50:35
Postat av: Majjen

Jag var en ung och ensamstående 18åring när jag fick mitt första barn. Jag hade aldrig haft ett spädbarn i mina armar när jag fcik henne på bröstet efter förlossningen. Jga blev sydd och fick både bedövning och tröst, jag fick mjölkstockning och det rann blod och tårar vid amningen. Jag fick hjälp, bedövning, råd, omtanke och stöd från mödravården. Jga fick veta att vid förstoppning fanns det mildare tabletter att ta, de var inte lika effektiva, men jag fick veta att alternativet fanns och att jag kunde välja. Jag fick ta med min 16 åriga syster på föräldragrupp och förlossnig och vi blev enligt min mening bemötta som de fantastiska kvinnor vi var. Jag fick en amningsnapp från min barnmorska och brösten läkte och jag har ammat mina barn så länge jag känt att jag velat. Jag har avrit ung och förstoppad och rädd och osäker men det gick bra. Jag har goda minnen från min första graviditet. Jag tycker ingen ska behöva må dåligt, jag tycker alla ska få ett bra bemötande och bra och god vård. Min upplevelse är ju bara min men jag tänkte dela med mig av att den finns.Bra att du tar upp ämnet! mvh Majjen

2013-01-15 @ 09:05:38
Postat av: Blixa

Jag har haft två bra förlossningar men har under båda mina graviditeter får slåss och stå på mig så in i bomben för en massa småsaker som egentligen inte borde behövt vara så svåra för vården att bara acceptera.

Den största grejen var att de ville klippa mig under min andra förlossningen (stor bebis). Jag sa nej, trots upprepade övertalningsförsök och påpekanden om att bebisen var stressad (otroligt jobbigt att säga nej när de säger så men jag hade på känn att det skulle gå ändå och det ganska så snabbt) - jag bad om en förlossningspall och knappt 5 minuter senare var han ute och jag gick inte sönder någonting.

Mitt första barn föddes 12 på natten och jag ville bara hem direkt men de ville att vi skulle stanna trots att allt gått så bra. På morgonen samma dag fortsatte vi säga att vi ville hem och då var det ett spån till doktor som sa att vi "inte fick" och då brann det till i huvudet på mig - watch me liksom! och så packade vi våra saker, sa hej då och gick helt enkelt. Vad var grejen med det?

Sen har det varit en massa småsaker - de slarvade bort ett av mina blodprover, tog ett nytt, det visade sig vara för lite blod i det röret så de ville ta ytterligare ett nytt och just den dagen mådde jag pyton och ville inte bli stucken utan ville vänta och oj, vad hon tjatade! Jag stod på mig och gick till vanliga labbet några dagar senare när jag mådde bättre och så var det ur värden.

Jag vägrade göra en glukosbelastning bara för att jag haft ett blodsockervärde i överkant (hade ätit en massa söt kräm och druckit oboy en timme tidigare) och hade ingen lust att dricka en sötsliskig sörja mitt i allt illamående och påpekade lite försynt att en glukosbelastning faktiskt kan provocera fram en diabetes. Jag tyckte att jag kunde ta med mig en mätare hem och testa hemma men det gick absolut inte att ordna. Då jag har möjlighet att mäta mitt socker själv på jobbet (är sjuksköterska) så bestämde jag att jag skulle ta kurva på mig själv några dagar och se hur sockret låg - barnmorskan höll på att smälla av! Men jag gjorde så och sockret låg hur bra som helst.

Småsaker förvisso men ändå så onödigt! Trots att jag är trygg och säker och inte ger mig i första taget så har det ändå skapat en massa onödig frustation och osäkert. "Borde jag göra som de säger, tänk om någonting händer nu bara för att jag varit tjurnackad" osv osv. Så jävla onödigt helt enkelt!

2013-01-15 @ 10:29:33
URL: http://www.blixabloggar.se
Postat av: Maja

Har du hört denna? "Hellre dö än föda barn" Tendens, P1

http://m.sverigesradio.se/artikel/5365500?programId=

2013-01-16 @ 16:51:21
Postat av: Linda

Åh, jag känner igen mig i så mycket kring amning och vändningsförsök. Jag fick bältros i vecka 35. Över halva magen. Bältros gör satans ont, även när blåsorna utanpå på huden har försvunnit eftersom bältros är nervsmärta. Min bebis satt i säte och man ägnade en hel timme åt att övertyga/övertala mig om att göra ett vändningsförsök. Bältros över och inuti halva magen till trots. Jag sa "Nej. Jag vill inte". Jag sa nej klart och tydligt flera gånger. I en timme satt jag i ett rum och med jämna mellanrum kom läkaren in och gav mig olika argument, riskerna med snitt och bla bla. Jag ska nej, vill inte, grät av ångest och utmattning. När en timme gått kom hen in och sa "Du vet, vaginal förlossning ÄR ju det bästa för ditt barn". Hur fan ska jag kunna säga nej då? Och förvägra mitt nyfödda barn det som är bäst för henom. Läkaren var då "schysst" och bokade in vändningförsöket redan morgonen efter så att jag skulle "slippa gå och må dåligt så länge". Taaack. Givetvis gick det inte att göra något vändningsförsök, det kunde man konstatera efter jag haft ångest en hel kväll och natt, varit fastande i 10 timmar och fått infart i armen och allt. Det gjorde nämligen så satans ont bara av att någon rörde bältrosmagen så jag fick tokhög puls och bebisens hjärtljud skenade. Istället bokades ett (DYRT) snitt in. Och amningen är en så jävla lång och trist historia så den ska jag inte ens gå in på. Men, mitt förtroende för personalen på förlossning och BB är inte särskilt stort efter detta.

2013-01-18 @ 23:15:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0