om BolibompaNina

 
I 6års present fick vår unge sin första dator. Ja, det är tidigt och ja, det kanske är lite väl. Men den var begagnad och vi fick den gratis av hennes farfar. Hennes pappa är systemutvecklare och vi båda till att barnen ska lära sig tidigt för vi tror att dagens barn behöver det. 
Hur som helst. 
Det hon gör på sin dator är att 
1. Maila. Hon har fått mailadresserna till alla i familjen och rätt som det är kan man ha fått ett mail i sin inbox i stil med "tak för maten ikvel mamma. Den var jetegod. Jag elskar dig". 
 
2. Spelar Drakens värld på Bolibompawebben
3. Kollar på klipp från årets Melodifestival på youtube. Mest på Yohio. 
4. Kollar på olika klipp från Bolibompa som ligger på deras webb. 
Detta är det hon gör mest. Kollar på olika roliga klipp med programledarna alltså. 
Favoriten är Nina. Nina är så tokig. Gör så tokiga saker. Sjunger roliga sånger. HUMOR är Ninas grej och hon fiser och kladdar med mat när hon bjuder ett skelett på romantisk middag och ja, jag vet inte allt hon hittar på. 
 
När man läser den här artikeln blir det så jävla uppenbart att författaren till artikeln inte kollar mycket på Bolibompa. Hade hon gjort det hade hon lärt känna Nina, Ylva, Farzad, Janko och alla de andra programledarna och sett att här finns ingen jävla ytlighet. Humor däremot, finns en hel massa. Men humor är inte samma sak som ytlighet. Barn behöver humor lika mycket som de behöver fakta och att "bli lärda om samhällets verklighet". 
 
Man kan säga vad man vill om programmen som Barnkanalen väljer att visa. Är man genusmedveten är det inte alltid helt lätt att sitta och titta så att säga. Men man märker ändå att det FINNS ett genustänk på Barnkanalen. Att sedan de utländska barnprogrammen som man måste köpa in är skit ja... De svenska barnprogrammen som producerats i Sverige däremot, det är bra grejer! Och jag tycker Barnkanalen får till en fin blandnind mellan underhållning, drama, glamour, fakta osv.
Det bästa med Barnkanalen är ändå helt klart programledarna. De borde få mer tid, ta mig fan, för för mina barn är de den största underhållningen. 
 
Tidigare gick ju Doreen Månsons underbara musikvideos på Barnkanalen. Där låtarna behandlade olika ämnen med målade musikvideos till. Ofta var ämnena mörka och allvarliga, som mobbing, föräldrar som dricker, vänner som sviker osv. Skitbra grejer, verklighet liksom. Och efter varje video pratade Bolibompaprogramledaren i studion om det och gav tips om vart man kunde vända sig om man upplevt något liknande själv. 
 
Hur som helst. Tillbaka till Nina. Denna underbara människa som lär mina döttrar att tjejer också kan vara roliga, busa, skoja, skämta och ta plats. Som får mina barn att gapskratta och gå och dra samma skämt i dagar efteråt. Jag älskar henne för det. Och jag prisar gudrun för Barnkanalens programledare!
Amen
 
 
 
 Obs: otroligt sorglig den här. Men viktig förstås. 

Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag tycker också preciiiis som du. Alva ser på klipp på Ipaden på alla programledarna, å jag häpnas när hon vet vad alla heter och perättar vad domgjort förut. Alva älskar när Janko (tror jag det är) bjuder "hem" en kompis som har en vuxen som kan något. Dessa klipp ser hon massvis på.
Tycker dom producerar bra program, som SuperSara, fråga Doktorn, och hon Energina mm. Allt svenskt är bra. Dock ogillar jag dom där hysteriskt korta animerade snuttarna som man ser ibland, å så fort det är dåligt är det faktiskt utländskt.

2013-04-22 @ 12:49:53
Postat av: Ett Barnkanalen-fan

Det Malena Jansson gör i sin artikel är att DUMFÖRKLARA barnen. Är det några som är medvetna om sin utsatta situation i ett fattigt hem så är det barnen själva. Barn förstår långt mer vad fantasi och lek är än vad vuxna gör. Barn tar T ex mycket mer skada av att se ett avsnitt av aktuellt eller efterlyst än en skräckfilm just för att de är så fantastiskt kompetenta i deras verklighetsuppfattning kontra det fiktiva.

Håller inte heller med henne i beskrivningarna av programmen. Har hon ens sett dem?

Barnkanalen bygger inga luftslott, de bygger hopp och drömmar. Och som tv-tittare är de alla lika. Barns populärkultur får inte moraliseras sönder!! De har rätt liksom vuxna till att få njuta av musik/film/dans/teater osv utan pedagogiska baktankar. Om Barnkanalen står för ett barns uppfostran och kan hållas ansvarig för den över vårdnadshavarna så är det något jävligt konstigt.

För övrigt är biss och kajs bästa programmet (hemma här just nu).

2013-04-22 @ 14:36:30
Postat av: SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma

Gillar också Barnkanalen och Bolibompa-programledarna. Cirkus Imago när det gick, avsnittet "David är kär" de David var kär i Morgan. Bra grejer! De har tänkt kön, etnicitet, hudfärg, funktionsförmåga när de anställt Bolibompa-programledarna. Jag tycker det är skitbra. Tidiga morgnar (05.30-7) är det överlag bra program som visas också.

2013-05-03 @ 19:16:06
URL: http://minasannaord.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0