när erfarenheter blir sanningar

 
Jag har tänkt på hur sjukt mycket av det man säger och tycker som egentligen är fördomar, eller egentligen, snarare en ytlig form av empiri.
 
Det här med amning tex. Det spelar ingen roll hur många undersökningar som visar på att barn som blivit ammade blir allergiska i mindre utsträckning än flaskbarn, jag vet att det inte stämmer. Jag vet det därför att 
1. Min man blev helammad i typ ett år. Han har astma och allergi och dessutom problem med torr hud/exem. Jag är flaskbarn och har noll allergier och felfri hud.
2. Mitt äldsta barn är ammad i 8 månader och har det jobbigt med exem. Mitt yngsta barn är flaskbarn och har inga problem alls. 
 
Kejsarsnitt likadant. Det funkar inte att folk berättar om hur farligt och riskfullt kejsarsnitt är. I min värld räddar kejsarsnitt liv. De kompisar jag har som blivit snittade fick snitt för att rädda livet på både barnen och mammorna. Hur kan då ett kejsarsnitt vara farligare och mer riskfyllt än en vaginal förlossning när grundiden med kejsarsnitt kom till för att rädda människor FRÅN vaginala förlossningar?
 
Idag har jag pratat om Folk. Om grupper. Om feminister, turister, innerstadsbor, hårdrockare och jag hör mig själv hela tiden sägen "de är så och de är så". Invånarna i Visby innerstad har flyttat till ön för att "komma bort från Stockholms innerstad". Istället flyttar de till Visbys minimala innerstad och går mycket sällan utanför muren. Turister är bra, men jobbiga och när de kommer hit tror de att de äger ön och har en övertro till sin betydelse för oss som bor här permanent. Hårdrockare kan vara det mest fördomsfulla folkslaget. Feminister det mest fantastiska (givetvis). 
När Nina, senast vi sågs, frågade mig "tror du att svenska män skulle kunna göra något liknande alla de kurdiska män som nu klär sig i kvinnokläder i ett protest mot den man i Iran som dömdes till "förnedring" och då fick straffet att gå klädd i kvinnokläder"? svarade jag nej. Svenska män jobbar inte så. Svenska män hatar feminister och om de inte gör det så vill de bara ha jämställdhet till en viss gräns. Detta bevisas för mig dagligen. Och blir därför en sanning för mig. 
 
Och jag tänker att det är så med så mycket och med de flesta av oss. Att våra erfarenheter ofta blir sanningar, vilket leder till fördomsfullhet. Dock är det ju inte konstigt. Har varje hårdrockare du stött på varit dryg och dömande så blir ju din sanning att så är dom. Sedan får man ju jobba på det där med att ändå försöka vara medveten om att det inte BEHÖVER vara så. 
 
Det som är konstigast av allt är att SD har som allra störst sympatier där det finns absolut minst invandrarantal i Sverige. Här på ön har SD som väl är inte alls särskilt stora sympatier, men ändå. Hur fan kan man grunda sin politiska åskådning på främlingsfientlighet när det liksom inte finns några främlingar där du bor? 
Det är ju på inget sätt empiri. Finns ingen erfarenhet. Utan är bara dumhet. 
Kan man tro. 
 
Men samtidigt. Min man är feminist. Trots att han inte är kvinna och aldrig upplevt förtryck på grund av att han har vagina (för det har han ju inte) så har han SETT det och kan basera sin erfarenhet på det. 
Jag är emot vapen trots att jag knappt sett ens ett luftgevär, därför att jag har SETT att de orsakat enorm skada i hela världen. Jag är FÖR kvotering trots att jag inte har någon erfarenhet av det. 
Och jag tänker att det kanske inte är så jävla konstigt att man kan bli rasist fast än man bor i en håla där ingen invandrad människa satt sin fot sedan vikingatiden, typ. Man har ju SETT och HÖRT. 
Och man VÄLJER ju vad man ska ta till sig.
 
Jag har valt feminismen och ser varje dag tecken på att jag har rätt. Hela min Twitter är fylld av coola feminister att följa, vilka dagligen övertygar mig om att jag är helt rätt ute.
Men precis likadant känner ju Jimmy Åkesson. Han har valt den främlingsfientliga vägen och är övertygad om att alla Sveriges och världens problem blir bättre bara vi gör på hans sätt (precis som jag är övertygad om att de blir det om vi gör på mitt, feministiska, sätt) och varje dag får han bekräftat att han har rätt. 
 
Fan det är skrämmande när man börjar tänka så här. Och ett så jäkla stort tecken på att man börjar bli vuxen. 
Ju äldre jag blir, desto mer förstår jag mig på andra människor och mina sanningar breddas hela tiden, därför att min erfarenhet ju också gör det. Jag är snart 30 nu. 
 
bevis
 
 

Kommentarer
Postat av: amman

det som hindrar mig från att ge min lilla tuva annat än bröstmjölk är innehållsförteckningen på ersättningarna och vällingarna.

2013-04-25 @ 09:40:28
Postat av: Tessa i höghuset

Du har så rätt. Den sanning som kryper på mig med åldern är nyanserad. Ska man bli en klok människa måste man våga ifrågasätta sina fördomar.

2013-04-30 @ 21:49:02
URL: http://femitio.blogspot.se
Postat av: Namn

Du är en äkta Sverigehatare, du hatar människor som vill rädda Sverige från undergången.

Du är så förbaskat blåst, landsförrädare!!

2014-01-09 @ 00:12:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0