Dirty Dancing- MUSIKALEN!

 
Ja i torsdags åkte jag alltså upp till Sthlm. Mötte upp min kusin och bästa vän Fanny. Gick på stan en sväng. Åt middag med vår andra bästa- Ida. 
Sen begav vi oss till Chinateatern. Vi hade fått platser längst fram. 
 
Både jag och Fanny kan i princip alla repliker ut filmen Dirty Dancing utantill, så en jäkligt positv grej som de hade gjort var att låta första akten vara i princip exakt som filmen. Samma repliker, samma händelser i samma följd. Jag och Fanny satt i princip och mumlade med i replikerna, som nu var översatta till svenska. Några grejer var dock lite förändrade. 
Som figuren Neil, den vidrige brorssonen till hotelldirektören. I filmen framställs han som enbart dryg och sliskig, medan han i musikalen framsälls på ett mycket trevligare sätt. Babys inställning till Neil är mycket mer positiv också. Hon tar honom i försvar och uttrycker beundran för honom, då de är mycket mer lika varandra i musikalen än i filmen. 
 
En negativ sak med första akten var kemin mellan Baby och Johnny. När de sedan slutligen hamnar i säng med varann fattar man inte riktigt varför. När blev de kåta liksom? De har mest grälat och inte varit särskilt kärleksfullt inställda mot varandra fram tills de slutligen hamnar i säng. 
Kanske beror det på att scenen som utspelar sig under "Hungry eyes" inte alls är lika elektrisk som i filmen.
Det känns som så med alla scener där kemin mellan Baby och Johnny liksom byggs upp i filmen. I musikalen är det lite MINDRE av den varan konsekvent genom första akten. 
 
En annan sak de gör i musikalen som var positiv är att de öppnar upp mot omvärlden lite mer. I övriga landet pågår stora demontrationen vid den här tiden. Martin Luther King går i spetsen för de färgades frihetsrörelse och vid ett tillfälle i musikalen samlas hela ensambeln framför en radio, lyssnar på sändningar från upproret och sedan dansar de och sjunger den engelska versionen av "det här är mitt land". Förstå rysningsfaktorn på den med tanke på vad som pågår här hemma i Sverige just nu. 
 
Andra akten är lite mer "omgjord" med nya scener och repliker. Saker från filmen utvecklas lite. Bland annat så är mammans roll (spelad av samma kvinna som spelar Häxan Surtant! ) utvecklad och större. I filmen får hon tex veta hela om hela balunsen kring Baby, hennes pappa och Johnny och ställs inte utanför på det där sjåpiga viset som i filmen. 
Babys syster Lisa är hela musikalens lustigkurre och det är HÄRLIGT att en tjej får axla den rollen och vara den som river ner mest skratt.
Monolgen som Baby håller för sin pappa är jättefin och Linus Wahlgren sjunger (ännu i första akten tror jag) så fantastisk vackert i "in the still of the night".
 
Baby och Johnny sjunger ingenting. Istället finns en annan man och en kvinna i ensamblen som tar de flesta sångpartier och GUD vilka sångare dessa är! Särskilt kvinnan. 
Det är överhuvudtaget skitmycket sång och skitmycket dans som sig bör och allting är förståss himla mäktigt och häftigt för en DDnörd. 
 
Den stora skillnaden mellan filmen och musikalen är väl den att det inte känns lika självklart att det ska vara Baby och Johnny. Baby tycks nästan vela lite mellan Johnny och Neil, Johnny är väldigt förtjust i Penny och som sagt så saknas det kemi, passion och STORA KÄNSLOR mellan Johnny och Baby. 
Slutnumret är förstås fantastiskt fint och pampigt och då är man extra glad åt att musikalen så konsekvent följt filmen helt igenom. Inte tagit bort någonting, med istället lagt till lite. Slutnumret är helt autentiskt, förutm att Baby och Johnny faktiskt pratar om en framtid tillsammans! Då blir man glad, för det saknar man ju i filmen. 
 
Jag och Fanny hade så¨sjukt roligt.
I början av föreställningen sa Fanny såhär:
 - Å jag blir så längtansfull efter min man när jag ser Johnny!
när föreställningen är slut pratar vi oavbrutet om vilka på scenen som vi skulle kunna tänka oss att ligga med (i princip alla).
I kön till garderoben kläcker jag att jag ibland brukar tvinga min man att kalla mig för Baby och jag honom för Johnny och då skrattar vi så vi nästan pinkar på oss. 
 
Det var nog bra att vi såg musikalen med varandra och inte våra män. Att vi kunde få kvida högt om alla manliga bringor och knullblickar som vi går igång på på scenen. Det ÄR väldigt sexigt allting, på scenen och eftersom vi satt längst fram fick vi även tillfälle att kolla in under alla kjolar... Alla breda bringor kom även väldigt nära så man kan väl säga att vi var lite...anfådda! när vi lämnade Chinateatern. 
 
För en DDnörd som mig var det helt klart en upplevelse att sen den. Tänk er ett Starwars-fan som går på en ny Starwars-film. Lite så var det. När de nördigaste av de nördigaste DirtyDancingälskarna kom till stan. 
 
 
  
  

Kommentarer
Postat av: Tessa i höghuset

Gillar du Frida Hyvönens låt Dirty Dancing, kommer jag osökt att tänka på... fantastisk enligt mig.

2012-11-18 @ 21:54:19
URL: http://femitio.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0